Home   Forum   Archief   Redactie   Contact   Bedrijven   Games    
 
  GamedPCGoogle StadiaVRNintendo SwitchPlaystation 4Playstation 5Xbox OneXboxAppMisc    
04 Augustus 2020 
(0) 
(1) 
(0) 
(0) 
(0) 
03 Augustus 2020 
(12) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
02 Augustus 2020 
(0) 
(7) 
(0) 
(1) 
01 Augustus 2020 
(1) 
(0) 
(0) 
(9) 
(0) 
(0) 
(0) 
31 Juli 2020 
(0) 
(1) 
(0) 
(0) 
(0) 
(5) 
(0) 
(0) 
30 Juli 2020 
(2) 
(2) 
(0) 
(3) 
29 Juli 2020 
(0) 
(5) 
(3) 
(2) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
28 Juli 2020 
(1) 
(3) 
(4) 
(0) 
(4) 
(0) 
(0) 
(1) 
(0) 
(5) 
27 Juli 2020 
(1) 
(2) 
(4) 
(0) 
(0) 
(0) 
26 Juli 2020 
(3) 
(0) 
(4) 
25 Juli 2020 
(0) 
(1) 
(13) 
(2) 
(2) 
(0) 
(0) 
24 Juli 2020 
(10) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
23 Juli 2020 
(1) 
(0) 
(0) 
(0) 
(2) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(3) 
(0) 
(2) 
(1) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(6) 
(0) 
(9) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(2) 
(2) 
(0) 
(3) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
22 Juli 2020 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
21 Juli 2020 
(3) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(7) 
20 Juli 2020 
(0) 
(10) 
(5) 
(0) 
(5) 
(0) 
19 Juli 2020 
(6) 
18 Juli 2020 
(3) 
(0) 
(0) 
(6) 
(2) 
(4) 
(0) 
17 Juli 2020 
(6) 
(3) 
(8) 
(0) 
(3) 
(0) 
(12) 
(0) 
A Fold Apart
Destroy All Humans!
Gamed Gamekalender Augustus 2020
De redactie over de Xbox Series X
Column:

De bekentenis – Mijn fanboyisme?


Door Joni Philips op 01-11-2014 om 09:23
Bron: Gamed

De gemiddelde Gamed-bezoeker kent me voldoende om te weten dat ik geen oneerlijke voorkeuren heb op consolevlak, maar er zijn eveneens enkele mensen die denken dat ik een PlayStation fanboy ben. Ik heb een bekentenis voor hen!

Gamed draait ondertussen mee sinds 2003 zodat we onderhand in onze tienerjaren belanden. Ik ben persoonlijk lid van de redactie sinds het absolute begin, het is een eer die ik met zeer weinig mensen deel. Ik plaatste één van de allereerste berichten op de site en ik plaatste sindsdien bijna elke dag nieuwtjes. Ik tref zelfs vaak regelingen voor mijn vakantieperiodes zodat mijn afwezigheid vaak onopgemerkt passeert. Ik heb over de jaren heen ook vaak verwijten naar mijn kop geslingerd gekregen, het meest frequente is het verwijt dat ik een Sony fanboy ben. Het is natuurlijk simpel om dat soort berichten te negeren, maar ik moet een quotum aan artikelen schrijven omdat ik anders strafwerk krijg. Het is dan ook eindelijk tijd voor een persoonlijke reactie, zodat ik in de toekomst simpelweg hiernaartoe kan verwijzen.

Het is zeer gemakkelijk om het bovenstaande met een voorbeeld te staven. Ik post nu eenmaal veel berichten op Gamed en ik heb absoluut geen zin om een blad voor mijn mond te houden. Het zou nogal gek zijn om mezelf te censureren in mijn vrije tijd wanneer ik uitspraken doe over één van mijn hobby's. De recentste voorbeelden die mij zijn opgevallen, waren reacties op mijn uitspraak over Microsoft's aankoop van Minecraft ontwikkelaar Mojang, en mijn vermelding dat Miiverse wel samenwerkt met Super Smash Bros. for Nintendo wanneer je een Nintendo 3DS koopt. Ik kan perfect begrijpen dat jullie het daar niet mee eens zijn, het kan me echter niets schelen als jullie dan denken dat ik een fanboy ben. Het lijkt belangrijk voor jullie, dus je bent vrij om daarmee verder te gaan.

Ik moet jullie wel teleurstellen, het is namelijk geen uiting van enige voorkeur qua consoles. Ik steek natuurlijk nooit onder stoelen of banken dat ik omwille van praktische redenen me nu beperk tot PlayStation consoles. Ik vind het pure geldverspilling om te investeren in drie consoles wanneer ik sowieso onvoldoende tijd heb om mijn games op één console te spelen. Het was anders tijdens mijn schooltijd, maar ik kan me die nog amper herinneren. Ik koop daarom simpelweg steeds de nieuwe console op het ecosysteem waarin ik al geïnvesteerd heb. Ik verkocht de afgelopen maanden zelfs enkele van mijn favoriete consoles omdat ik er niet mee speelde en ze te veel kostbare plaats innamen. Je kunt me dus een fanboy noemen omdat ik hoofdzakelijk PlayStation consoles bezit, maar dat is niet de reden voor bovenstaande uitspraken.

De uitspraken komen van een dieper kader dat onafhankelijk is van enige consolevoorkeur. Het gaat simpelweg om puur venijnig cynisme en scepticisme. Ik ben simpelweg te oud om in sprookjes van de game-industrie te geloven. Er gaat bij mij een cynisch lampje branden wanneer ik lees dat een specifieke feature die ooit beschikbaar was voor alle spellen op een console, alleen bruikbaar wordt op een gloednieuwe revisie van een console voor de nieuwste topgame. Het is een slag in het gezicht van iedereen die de console al in bezit heeft. Als je daar geen probleem mee hebt, oké, ik vind het echter die halve cynische opmerking waard. Ik had natuurlijk dat deel van de waarheid kunnen verzwijgen zodat ik het 'eerlijk' rapporteerde, maar niemand is erbij gebaat om dat te verbergen met de mantel der liefde.

De opmerking over de Microsoft aanpak van Mojang werd eveneens zwaar aangevallen. Het was namelijk de vraag hoe ik durf te veronderstellen slimmer te zijn dan de financiële managers van Microsoft. Het was eigenlijk een goede vraag, ik veronderstel dat namelijk niet. Het was een sceptische opmerking aangezien $2,5 miljard voor de overname van een spel zonder de bedenkers ervan toch een bom geld is. Het is natuurlijk een peulschil voor Microsoft, maar het is de bedoeling dat het geld wordt terugverdiend. Ik wil gewoon zien op welke manier ze hierin slagen. Ik hoop natuurlijk dat de managers een antwoord hebben, maar ik heb geen reden om het te veronderstellen want ik zie genoeg situaties waar succesvolle bedrijven beslissingen nemen zonder zinvol antwoord. Ik moet niet veronderstellen dat Microsoft de enige uitzondering vormt, het verleden – de Zune – bewijst het tegendeel.

Er gaat natuurlijk zeer veel aandacht naar mijn uitspraken over Microsoft en Nintendo, maar ik doe die uitspraken niet alleen over hen. Ik heb in het verleden eveneens vele verwijten gekregen dat ik een Microsoft en Nintendo fanboy ben omwille van specifieke opmerkingen over Sony. Het is wel verwarrend wanneer ik op eenzelfde dag zowel Sony als Microsoft fanboy wordt genoemd. Jullie zijn tegenwoordig meer eensgezind, ik vermoed dat het huidige succes van de PlayStation 4 daartoe bijdraagt. De PlayStation fans hechten momenteel weinig belang aan mijn cynisme. Ik maak zulke opmerkingen eveneens over bedrijven als Electronic Arts en Activision-Blizzard, maar dit kan jullie meestal niet schelen omdat jullie deze bedrijven zelf niet vertrouwen. Als ik bijvoorbeeld Ubisoft seksistisch noem, dan gaan er wel belletjes rinkelen want jullie zijn wel gek op Assassin's Creed.

Er is echter maar een beperkt verschil tussen de bedrijven. De game-industrie wordt in eerste instantie geleid door zakenmannen die hopen om zichzelf financieel te versterken. Er lopen natuurlijk veel mensen rond die echt van spellen houden, maar zij nemen zelden de grote beslissingen. Het betekent echter ook dat de financiële experts die de industrie leiden, niet noodzakelijk de industrie begrijpen zodat ze opmerkelijke beslissingen nemen. Het is dan ook logisch dat ik die beslissingen met enig scepticisme bekijk. Het is tegelijkertijd goed om te onthouden dat die mensen je nooit iets gratis geven. Er zit altijd een addertje onder het gras waar cynisme voor is vereist. Dit is dus de reden dat ik de nodige cynisme en scepticisme in mijn berichten gebruik. Als jullie de volgende keer een dergelijke controversiële opmerking tegenkomen, kun je misschien zelf eens met een kritische blik lezen alvorens tot de conclusie van fanboy te komen.


10:16  Sony verscheept 3,3 miljoen PS4 consoles
06:51  Code Geass R2
 Reacties (10)
 Pagina: 1
Gast (145.129.118.xxx) op 01-11-2014 om 10:31
Goed geschreven column, ik kan je wel volgen.
Een beetje subjectiviteit in een stuk mag, als het duidelijk is of wordt gemaakt dat het de mening van de schrijver is.

Bever Warrior op 01-11-2014 om 11:40 [Niv: 71 / Exp: 3535]
Eens ^^^^

Ik kan dit artikel heel goed begrijpen, en ik vind zelf dat hij het gewoon uitstekend doet.

Ik kan me goed vinden in zijn punt, om te besparen op andere consoles. Nou heb ik een PC, maar die gebruik ik niet voor games, een WiiU ( die ik enkel koop voor een klein aantal exclusives die ik leuk vind) en een PS3 en PS4. Ik heb ook nooit een Xbox gekocht, o.a. omdat het meerendeel van de games multiplatform is en ook om te besparen.

Ook ik heb veel verwijten gekregen over fanboyisme, ik heb me er vroeger dan ook wel eens schuldig aan gemaakt, maar ik hou me al jaren slechts bezig met het verdedigen van mijn merk ( alhoewel dat ook niet bijster slim is), ipv het zwartmaken van andere consoles, want imo is het ook vaak (re-actie, reactie)

Maar dat is omdat omdat Playstation veel voor mij heeft betekend ( met name in mijn jeugd, met PlayStation 1) En daarna heb ik zelf ook alleen maar geïnvesteerd in het PlayStation merk. En als ik dan zie dat veel Xbox-bezitters en mensen in het algemeen ontzettend negatief zijn over mijn jeugdliefde ( dat doet mij persoonlijk pijn) helpt dat ook niet in de aanschaf van een Xbox als ik heel eerlijk ben.

Kritisch zijn over een console mag, maar blijf het niet constant herhalen en inprenten en wees ook eens kritisch over je eigen console ipv alleen 1 merk te bekritiseren ( al dan terecht of niet) En op de man gaan spelen vind ik al helemaal niet eerlijk, want je kent de persoon niet.

Hoe je het ook went of keert:

Alle consoles hebben hun voor- en nadelen.

Gewijzigd door Bever Warrior op 01-11-2014 om 11:42

laraishond op 01-11-2014 om 13:57 [Niv: 151 / Exp: 7548]
"Het is dan ook eindelijk tijd voor een persoonlijke reactie, zodat ik in de toekomst simpelweg hiernaartoe kan verwijzen."

Volgens mij staat er vanaf nu een plaknotitie op Joni's bureaublad met een link naar dit artikel.

Valt me sowieso op dat gamers vaak veel te rooskleurig kijken naar hun favoriete console boer. Als je een favoriet hebt moet je er juist extra kritisch naar kijken, aangezien jij degene bent van wie het bedrijf geld wilt zien.

Beide genoemde uitspraken (over minecraft en de New 3DS) waren dan ook zeer terecht.

Gast (83.84.81.xxx) op 02-11-2014 om 09:27
Hele column gebruiken om jezelf goed te praten dat je een voorkeur hebt en zo ook reageert in de reacties wat sneu, iemand van de redactie moet onafhankelijk zijn en geen bril op hebben. Sorry maar ik neem je al tijden niet meer serieus.

Gast (213.46.142.xxx) op 02-11-2014 om 09:29
Wat een slap gelul. Het feit dat je een hele collum moet schrijven om et te ontkennen zegt al genoeg. Kom een keer uit die ontkenningsfase Joni. Roderick was altijd xbox minded en jij was zijn tegen hangen, de sony fanboy die hun te vuur en te paard hebt verdedigd over deze afgelopen jaren. Ik kom al heel lang op gamed en je stelt me echt teleur met deze zielige ontkenning. Heb bijna zin om jimmy geduld en peter van der vorst in te schakelen voor een interventie. Want je klinkt als een drugsverslaafde zonder tanden die ontkent dattie een probleem heeft. ZWAK!!!!

Joni Philips (Eindredacteur) op 02-11-2014 om 09:34 [Niv: 1170 / Exp: 58500]
Ik zou jullie aanraden om het artikel nog eens te lezen, of misschien het woord cynisme eens op te zoeken.

Gast (78.21.23.xxx) op 02-11-2014 om 12:36
Joni, we noemen je een sony shill omdat je een sony shill bent. Niet omdat je 1 negatieve artikel hebt geschreven over xboxone/wiiu of omdat je je beperkt op de ps4. Het gaat om de systematiek van je posts waarin je tussen de lijnen door kan lezen dat je ps4 voortrekt op xboxone.
Je hebt de perceptie nu tegen en wat je ook zegt zal gezien worden als deflecting.

Joni Philips (Eindredacteur) op 02-11-2014 om 13:11 [Niv: 1170 / Exp: 58500]
In welk geval ik wijs op mijn systematiek van cynische posts die mensen met een zekere voorkeur foutief interpreteren Want ik moet bijvoorbeeld nog altijd de eerste recensie zien waar die systematiek duidelijk wordt.

Gewijzigd door Joni Philips op 02-11-2014 om 13:12

Gast (78.23.12.xxx) op 02-11-2014 om 19:03
@Joni, wat kan ik daar op zeggen. Ik verweet u soms ook van een sony fanboy te zijn. (En eigenlijk is het ieder zijn recht). Ik reageer gewoon omdat ik deze colomn, klasse vind, en toch wel wat meer inzicht geeft hoe je werkelijk bent.

Valentino Aledda op 02-11-2014 om 22:58 [Niv: 30 / Exp: 1515]
Joni, je bent een held

 Pagina: 1

 Reageer
Het is niet mogelijk om te reageren op dit artikel.
Titel:
Column
Type:
Feature
Releasedatum:
Niet
Ontwikkelaar:
Gamed
Uitgever:
Gamed
Media:
Geen media gevonden

Ga je een next-gen console kopen?