Home   Forum   Archief   Redactie   Contact   Bedrijven   Games    
 
  GamedPCGoogle StadiaVRNintendo SwitchPlaystation 4Playstation 5Xbox OneXboxAppMisc    
23 April 2024 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
22 April 2024 
(0) 
(1) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
21 April 2024 
(0) 
20 April 2024 
(0) 
(0) 
(0) 
19 April 2024 
(0) 
(1) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
18 April 2024 
(0) 
(0) 
(1) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
17 April 2024 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
16 April 2024 
(0) 
(0) 
(1) 
(1) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
15 April 2024 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(2) 
13 April 2024 
(7) 
(0) 
(0) 
12 April 2024 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
11 April 2024 
(0) 
(2) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
10 April 2024 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
09 April 2024 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
08 April 2024 
(0) 
(2) 
(0) 
06 April 2024 
(2) 
(0) 
(0) 
(1) 
05 April 2024 
(1) 
(0) 
(2) 
04 April 2024 
(3) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
03 April 2024 
(0) 
(0) 
(0) 
(1) 
(0) 
(0) 
(0) 
02 April 2024 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
01 April 2024 
(1) 
(0) 
(3) 
30 Maart 2024 
(1) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(3) 
(0) 
28 Maart 2024 
(0) 
(0) 
(0) 
TopSpin 2K25
WWE 2K24
South Park: Snow Day!
Gamed Gamekalender April 2024
Review:

Worms Battlegrounds


Door Joni Philips op 07-06-2014 om 13:00
Bron: Gamed

Met Worms Battlegrounds ontwikkelde Alien Breed ontwikkelstudio Team17 een eerste PlayStation 4 en Xbox One game in hun langlopende Worms-franchise, maar slaagt het bedrijf erin om de nieuwe generatie op een succesvolle manier te starten?

Worms Battlegrounds is een nieuwe Worms game. Dat is een eenvoudige, schijnbaar overbodige statement, maar het is ook een veelzeggende zin. Het is namelijk het belangrijkste wat je moet weten over Battlegrounds. De franchise, die het komende jaar zijn twintigste verjaardag viert, telt verschillende delen die zwaar sleutelden aan de formule. Battlegrounds brengt echter geen choquerende vernieuwingen met zich mee, het is juist een verdere verfijning van de Worms spellen die de afgelopen jaren verschenen. Het spel neemt duidelijk elementen uit verschillende recente Worms games, waaronder Worms Clan Wars dat vorig jaar debuteerde voor de PC en Worms Revolution dat een jaar eerder verscheen voor de PlayStation 3 en de Xbox 360. De singleplayer bijvoorbeeld is rechtstreeks overgenomen uit Clan Wars. De toegevoegde waarde van Worms Battlegrounds is dan ook beperkt voor spelers van dat tweetal games, zij kunnen het spel met een gerust hart overslaan. De game lijkt namelijk eerder geschikt voor nieuwe of terugkerende spelers die geen ervaring hebben met de recente Worms games.

Battlegrounds is een Turn Based Strategy game waarin de speler een klein team wormen moet aanvoeren in een strijd met één tot drie andere teams wormen. De speler mag elke beurt één worm bewegen, waarbij de wormen in stelling gebracht moeten worden zodat ze hun uitgebreide wapenarsenaal kunnen gebruiken om een vijandelijke worm aan te vallen. Als je bijvoorbeeld in de buurt van een vijandelijke worm staat, kun je hiernaartoe schuifelen om hem daarna met een honkbalknuppel dood te slaan terwijl je ervoor zorgt dat jouw worm overleeft. Er speelt hierbij een groot strategisch effect, het spel bevat 65 wapens en andere voorwerpen die elk hun eigen nut hebben. Je hebt bijvoorbeeld wapens die ideaal zijn om een vijand vanaf een grote afstand te treffen of juist wapens waarvoor je vlak naast hem moet staan. Er zijn daarnaast voorwerpen die bedoeld zijn om ervoor te zorgen dat je de vijand effectief kunt bereiken, zoals een parachute waarmee je kunt afdalen in grote gaten zonder schade op te lopen.


De 65 voorwerpen zijn grotendeels overgenomen uit voorgaande games, zodat favoriete wapens als Air Strike, Holy Grenade, Concrete Donkey en Super Sheep terugkeren. Er zijn daarnaast tien recente voorwerpen waaronder een magneet die andere zaken kan aantrekken of afstoten. Als je een magneet plaatst, kun je bijvoorbeeld mijnen doen wegvliegen om vijanden op een grotere afstand te treffen zodat mijnen gevaarlijke projectielen worden. De nieuwkomers geven dus aanleiding tot verschillende experimentele strategieën die medespelers kunnen verrassen. Het enige nadeel is dat je automatisch zult focussen op enkele wapens die hun nut bewezen hebben in plaats van je volledige arsenaal te benutten. Het is ook niet even gemakkelijk om elk wapen te gebruiken, alle wapens die je moet richten zijn nog steeds moeilijk te gebruiken. Het richten van een wapen is namelijk toegekend aan de linker stick, net als het bewegen. Je zult dus vaak ongewild bewegen in plaats van te richten, zodat het misschien tijd wordt voor een oplossing van dit kleine probleem.

Je krijgt gelukkig uitgebreid de tijd om te leren om te gaan met dit probleem in de uitgebreide singleplayer. De singleplayer omvat een Story Mode die bestaat uit 25 missies en een Worm Ops met tien missies, waarbij zij samen een uitstekende introductie tot Worms Battlegrounds vormen. Je leert namelijk stelselmatig de belangrijkste wapens en trucjes kennen, zodat dit een ideale voorbereiding voor de multiplayer vormt. Die multiplayer vormt natuurlijk weer de echte focus van het spel, waarbij de multiplayer zowel offline als online met vier spelers speelbaar is. Je hoeft hiervooor geen vier controllers te kopen, het is namelijk mogelijk om controllers te delen zodat vier spelers om de beurt met één controller spelen. De offline mode is typisch de leukste van de modes, maar de online mode is ook zeer leuk met de toevoeging van een clansysteem, de grote vernieuwing van Worms Clan Wars. Je kunt samen met je vrienden een clan vormen om gemakkelijk aan de slag te gaan.

De multiplayermodes zelf zijn zeer eenvoudig gehouden, je hebt Deathmatch en de Deathmatch variant Forts waarin elk team een fort heeft waarin de wormen zich kunnen terugtrekken. De afwisseling is dus beperkt op het gebied van modes. Er is echter veel diepgang in de voorbereiding van een match waarin je bijvoorbeeld kunt bepalen welke wapens beschikbaar zijn en hoe vaak je ze kunt gebruiken. Je kunt zodoende echt eigen accenten leggen, ondanks het feit dat er maar twee grote modes zijn. Je kunt ook aanpassingen doen aan je team van wormen zoals hun kledij, stemmen, grafsteen en clanembleem. Het is zelfs mogelijk om de samenstelling te wijzigen van je team. Er zijn namelijk vier types wormen met elk hun eigen specialiteiten, zoals een worm die meer gezondheid heeft, maar slomer beweegt. De vernieuwing uit Worms Revolution zorgt voor een extra strategische laagje want je bepaalt volledig zelf hoe het team is samengesteld. Je kunt dus kiezen voor variatie of je juist beperken tot één type.


De strijd kan bevochten worden op duizenden verschillende levels omdat ze willekeurig worden aangemaakt. De kans is dus klein dat je ooit twee dezelfde levels krijgt voorgeschoteld. Je kunt ook voorwaarden opleggen aan het genereren van nieuwe niveaus indien je specifieke voorwaarden hebt over bijvoorbeeld de stand van het water. De opties zijn redelijk diepgaand, maar er is wel één serieuze beperking aanwezig: er zijn amper vijf visuele thema's. Elk level dat je aanmaakt, valt dus binnen één van de vijf patronen waardoor er grafisch minder variatie aanwezig is ten opzichte van voorgaande delen. Er is echter tegelijkertijd meer verschil tussen elk thema, elk thema heeft namelijk een eigen unieke factor – bijvoorbeeld bewegend water – die impact heeft op de gameplay terwijl elk level in oudere delen op dezelfde manier speelde. Deze extra elementen werken nu ook perfect in tegenstelling tot in Worms Revolution waar ze geïntroduceerd werden. De extra kracht van de PlayStation 4 en de Xbox One was dus echt nodig.

Het blijft echter spijtig dat er niet meer variatie aanwezig is, zeker omdat de game grafisch weinig indrukwekkend is. De kleurrijke, cartoonachtige en semi-vernietigbare achtergronden zijn namelijk minder gedetailleerd dan je zou verwachten. De perfecte framerate en de hoge resolutie zijn dan ook logische gevolgen op consoles die niet tot het uiterste worden gedwongen. Het geheel laat evenmin een slechte indruk na; wat het spel doet, doet het namelijk goed; maar de impressie blijft dat men hier een kleine steek laat vallen in een relatief dure titel. Het was leuk geweest dat er meer achtergronden aanwezig waren, zelfs als deze niet beschikten over de speciale elementen van de vijf huidige thema's. Die lichte teleurstelling vinden we niet in de soundtrack, waar enkele leuke deuntjes, de nodige grappige geluidseffecten en superbe voice-acting voor het nodige vertier zorgen. Vooral Katherine Parkinson, de Britse actrice die bekend werd als Jen in The IT Crowd, laat een stevige indruk na als Tara Pinkle, de vertelster uit de Story Mode.

Worms Battlegrounds is een stevige Turn Based Strategy game die exact aanbiedt wat je wilt van een Worms-game. Het spel kent geen grote vernieuwingen, maar combineert de beste elementen van Worms Revolution en Clan Wars in één succesvolle game. Het hoge prijskaartje, het lage aantal omgevingen en enkele andere kleine opmerkingen limiteren de aantrekkingskracht van de game; maar als je op zoek bent naar een leuke party titel voor op de bank met enkele vrienden die je ook online wil spelen, dan zit je echt goed met Battlegrounds want de game gaat zeker enkele tientallen uren mee.
Beoordeling
Gameplay   85
Sound   85
Graphics   65
Replay   90

Een stevige portie Worms actie.
81


13:04  [E3] GOG lanceert Steam-concurrent Galaxy
12:49  Pokémon: Jirachi: Wish Maker
 Reacties (1)
 Pagina: 1
sjeffie op 07-06-2014 om 18:21 [Niv: 33 / Exp: 1655]
Worms is cool maar het word wel wat afgezaagd na al die jaren. Doe mij maar worms armaggedon. Die blijft cool

 Pagina: 1

 Reageer
Het is niet mogelijk om te reageren op dit artikel.
Titel:
Worms: Battlegrounds
Type:
Game
Releasedatum:
30-05-2014
Ontwikkelaar:
Team 17
Uitgever:
Onafhankelijk
Media:






Meer media