Home   Forum   Archief   Redactie   Contact   Bedrijven   Games    
 
  GamedPCGoogle StadiaVRNintendo SwitchPlaystation 4Playstation 5Xbox OneXboxAppMisc    
26 April 2024 
(0) 
(0) 
(0) 
25 April 2024 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(1) 
24 April 2024 
(0) 
(0) 
23 April 2024 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
22 April 2024 
(0) 
(1) 
(0) 
(0) 
(0) 
(1) 
(1) 
21 April 2024 
(0) 
20 April 2024 
(0) 
(0) 
(0) 
19 April 2024 
(0) 
(1) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
18 April 2024 
(0) 
(0) 
(1) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
17 April 2024 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
16 April 2024 
(0) 
(0) 
(1) 
(1) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
15 April 2024 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(2) 
13 April 2024 
(7) 
(0) 
(0) 
12 April 2024 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
11 April 2024 
(0) 
(2) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
10 April 2024 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
09 April 2024 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
08 April 2024 
(0) 
(2) 
(0) 
06 April 2024 
(2) 
(0) 
(0) 
(1) 
05 April 2024 
(1) 
(0) 
(2) 
04 April 2024 
(3) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
03 April 2024 
(0) 
(0) 
(0) 
(1) 
(0) 
(0) 
(0) 
02 April 2024 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
01 April 2024 
(1) 
(0) 
TopSpin 2K25
WWE 2K24
South Park: Snow Day!
Skull and Bones
Review:

World of Warcraft: Mists of Pandaria


Door Stefan van B op 04-11-2012 om 11:48
Bron: Gamed

Dat moment waar de bevolking gemiddeld twintig kilo zwaarder, vijftig tinten bleker, twintig puisten rijker en acht uur slaap armer wordt. Wanneer liters koffie en energiedrankjes weg worden getikt binnen een niet aan te bevelen dagelijks tijdsbestek. Op dat moment weet je dat het weer tijd is voor een nieuwe World of Warcraft expansion.

quote:
Deze review is geschreven door twee gastredacteurs met jarenlange ervaring in World of Warcraft. De Zeeuwse heren Benno Janse en Peter Ton hebben hun uiterste best gedaan om de ervaren MMO-speler aan te spreken. Laat je dan ook niet afleiden door het echte MMO-jargon dat deze heren hanteren, als je dit niet bekwaam bent is de review hoogstwaarschijnlijk ook niet voor jou bedoeld. - Stefan van B


Met de komst van Mists of Pandaria zijn veel goede onderdelen van World of Warcraft bewaard gebleven, echter is er ook weer veel veranderd. De grote veranderingen zijn Challenge modes in instances, voor raids in ontwikkeling, Player vs Emulator en een nieuwe stat genaamd PvP Power voor PvP gear. Als laatste, maar zeker ook niet als minste, is er de toevoeging van een nieuw ras, de Pandaren, en hiermee ook een nieuwe klasse, de Monk.

Deze klasse kan fungeren als tank, dps of healer en maakt gebruik van zowel mana als energie, afhangend van de specialisatie die wordt gekozen. Omdat Monks verassend genoeg vanaf level één moeten beginnen, wat totaal afwijkt van het uitgangspunt dat werd gehanteerd bij Death Knights die op level 55 konden beginnen, zijn er toch een aantal verkorte routes geïmplementeerd. De opties Recruit a Friend, Bind on Account experience boosting gear en Scroll of Resurrection bestonden al. Nu is daar een dagelijkse quest bijgekomen om een percentagebonus voor ervaringspunten te kunnen vergaren, oplopend tot wel 50%, en een lager benodigde hoeveelheid ervaringspunten van level 80 tot 85 voor iedereen.


Nieuw zijn dus ook de Challenge modes, waardoor instances een timer en aangepast niveau krijgen. Challenge mode komt boven op de Normal en Heroic modes die er vroeger al waren. Het niveau van je gear wordt zowel gecapped als begrenst, zodat de dungeons in principe elke patch even moeilijk blijven. Deze mechanic komt als geroepen, aangezien de gear bij elke patch die een nieuwe tier aan gear brengt beter wordt. Hierdoor werden oude instances vaak veel te gemakkelijk en werd het meer een grind dan uitdaging. Zoals ik al eerder zei, deze mode heeft een timer. Als je de instance binnen een bepaalde tijd cleart kun je een gouden, zilveren of bronzen medaille behalen. Deze tijden worden geregistreerd in een laddersysteem die je onder andere terug kan zien op de website van World of Warcraft. Dit competitieve aspect was eerder alleen beschikbaar voor de beste guilds die probeerden world firsts te halen in nieuwe raids, maar opent zich nu voor het publiek, op een iets andere wijze. Er is dus uitdaging voor iedereen, want het enige dat je nodig hebt is een viertal groepsgenoten. Onderschat deze echter niet, ze brengen een grote uitdaging en alleen het clearen van de instance is voor de meeste mensen al te veel gevraagd. Tactieken en mazen in het spel worden overal gezocht om zo efficiënt en snel mogelijk de instance te clearen.

Mana is gestandaardiseerd in Mists of Pandaria. Dit houdt in dat elke speler met een mana-based class evenveel mana heeft. In eerdere patches uit vroegere expansions werd al mana per vijf verwijderd en vervangen door spirit. Maar tot zo ver blijkt de eerstgenoemde oplossing toch beter uit te werken in het balancen van mana.

Ook de Black Market is een nieuwe feature. De Black Market is een op zichzelfstaand auction house in het spel waar Blizzard zelf items op zet voor een startprijs. Vanaf deze prijs kunnen mensen gaan bieden. De items die op de Black Market worden gezet zijn vooral mounts of dergelijke items zoals pets die niet meer of zeer moeilijk te behalen zijn. Ook gear die nog niet uit is en pas in de volgende patch komt en de huidige beste en ook minder goede gear wordt erop gezet. De reden voor deze Black Market is waarschijnlijk om nog een afvoer voor geld te creëren, aangezien inflatie in grote mate plaatsvindt. De hoeveelheid geld die verdiend kan worden met quests of bijvoorbeeld guild perks is de afgelopen expansions alleen maar toegenomen en veel geld is in de markt gekomen door bots. Dit is een manier om van het overbodige geld af te komen, aangezien er nog geen effectieve methode hiervoor was.



Verder is er nog een nieuwe stat in het spel toegevoegd, genaamd PvP Power. Deze maakt PvE gear nagenoeg onbruikbaar in PvP aangezien de PvE gear deze stat niet heeft. PvP Power geeft een damage boost, naast het al bestaande PvP Resilience, wat bescherming geeft tegen schade van andere spelers. Hoe meer PvP Power je hebt, hoe meer schade je procentueel aanricht op een andere speler. Er waren in vorige expansions altijd problemen in PvP balance door wapens of trinkets uit PvE die vaak moeilijk te halen waren voor mensen die zich alleen interesseerden in PvP. Door deze extra stat worden de PvE items nagenoeg niet meer gebruikt, aangezien deze het stof delven tegenover zelfs de zwakste PvP items met PvP Power. Er is ook in deze expansion weer makkelijk te behalen starter gear toegevoegd, wat te maken heeft met professions als tailoring, leatherworking en blacksmithing en welke vaak te koop staat op de Auction House voor niet al te veel geld. Maak jezelf dus maar geen zorgen, intreden in PvP is niet al te moeilijk.

Een opluchting voor velen was ook de introductie van de nieuwe talent tree met de verandering naar Specializations en Glyphs. Dit betekent dat veel van de oude “talents” nu geïmpliceerd zijn in de specialization die je kiest. Hier is dus geen mogelijkheid meer om je talents op een hybride manier te kiezen. Aan de andere kant heb je nu de vernieuwde talent tree die meer een “utility” functie heeft met veel bruikbare skills als het kunnen sprinten, silencen en stunnen, maar ook damage of healing buffs en levensreddende skills. Deze kun je om de vijftien levels kiezen en gemakkelijk herleren. Er zijn nu ook nog maar zes Glyphs in plaats van negen: drie Major Glyphs en drie Minor Glyphs. Major Glyphs zijn vaak erg bruikbaar in combat en geven directe boosts in damage of utility. Minor Glyphs geven vaak effecten als het veranderen van de aesthetica van een spell.

In vorige expansions was het mogelijk om voor bijna alle factions reputation te grinden door middel van een tabard in instances. De reputation voor het doodmaken van vijanden werd dan geschonken aan de faction waar je de tabard van droeg. Deze optie is voor de factions van MoP niet aanwezig. De enige manier waarop reputation kan worden vergaard is het doodmaken van monsters of het doen van quests. De dagelijkse quests, die overal in Pandaria te doen zijn voor verschillende factions, geven aardig wat geld en reputation voor deze factions. Vaak zijn de rewards een mount, achievement en title.


Ook quests zijn iets veranderd. In deze expansion zijn er veel meer cutscenes waar meer wordt ingegaan op het verhaal. Vaak zijn er quests waar je wordt overgeplaatst in het lichaam van een NPC en waar je als die NPC taken moet vervullen. Zo ben je bezig met het gebruiken van snipers, het infiltreren van een basis of het rollen over de grote muur in het midden van Pandaria met allerlei opstakels. Dit is makkelijker gemaakt voor mensen door quest objectives te tonen op de minimap door middel van een icoontje, naast het al glitteren van quest items en objectives op de grond. Ook het looten van dode monsters is gemakkelijker gemaakt doordat je nu, wanneer je één monster loot, meteen ook al de items van de andere dode monsters in een radius van ongeveer 30 yards pakt.

De sfeer van de nieuwe expansion is het best te omschrijven als oriëntaal. Het eerste wat opvalt als je de nieuwe gebieden inkomt zijn de typische gebouwen, exotische gewassen en de kleine landbouwveldjes die deze gebieden een gezellige en mysterieuze tint geven. Gelukkig is te zien dat Blizzard ook in deze expansion een goed gevoel voor humor heeft behouden. Zo is er een dungeon waarin je in een bierbrouwerij terecht komt die overgenomen is door apen en konijnen. Het is aan jou de taak om dit ongedierte te verslaan en de bierbrouwerij te redden.

World of Warcraft: Mists of Pandaria brengt voor zowel de casual als de hardcore speler genoeg uitdaging en speeltijd mee. Sommigen zullen binnen een weekje of twee naar level negentig gaan en dan af en toe eens een dungeon of een raid doen. Daar tegenover zijn er ook genoeg mensen die er enkele dagen over doen om naar het maximale level te gaan. Om vervolgens hele dagen te vullen met dungeons farmen, raids clearen en reputation vergaren. Kortom, de speeltijd varieert erg per speler en biedt zo voor ieder wat wils. Al met al heeft Mists of Pandaria genoeg nieuwe features om de game verfrissend en nieuw te maken zonder het oude vertrouwde succesvolle World of Warcraft-concept teveel te moeten veranderen. De game biedt weer een groot nieuw avontuur waar weer vele uren speeltijd in gemaakt gaan worden.
Beoordeling
Gameplay   87
Sound   82
Graphics   80
Replay   85

Mists of Pandaria is als oriëntaals eten, je kunt er geen genoeg van krijgen.
86


15:41  Earth Defense Force 3 Portable met zestal plaatjes
11:48  ZombiU
 Reacties (14)
 Pagina: 1
Velqor op 04-11-2012 om 12:34 [Niv: 191 / Exp: 9548]
Ohja die bestaat ook nog he? Hoor je niks meer van, nergens

Subenu op 04-11-2012 om 13:43 [Niv: 33 / Exp: 1665]
Goede review mooi objectief geschreven mijn complimenten. het maakt mij als oud wow speler toch weer nieuwsgierig...

Boogieboyz op 04-11-2012 om 13:55 [Niv: 303 / Exp: 15154]
Ga terug naar je Guild Wars Dellion. Ik heb me ook braaf gehouden en niet getrolled bij GW2 artikelen. En als ik wel reageerde was ik positief over de game... Moet ik daar nu spijt van hebben nu ik jou zo zie reageren?

Gewijzigd door Boogieboyz op 04-11-2012 om 14:02

Velqor op 04-11-2012 om 14:07 [Niv: 191 / Exp: 9548]
Hoe is dit trollen? Ik geef mijn mening, die tevens gebaseerd is op het feit dat je steeds minder hoort van WoW (als je wil kan ik je links geven van feitelijke informatie). Hoezo zou je daar zou fel op moeten reageren? Ik snap dat het lastig is als een game niet meer zo groot is als het geweest is, ik ken er alles van. Zeker aangezien ik ook een hele lange tijd WoW heb gespeeld.
Is het echt zo erg de MMORPG markt te delen met een andere grote mmorpg? Dat i.p.v een monopolie er misschien wel een oligopolie is in de toekomst. Concurrentie is de manier waarop betere kwaliteit ontstaat, dus eigelijk zou je blij moeten zijn

Gewijzigd door Velqor op 04-11-2012 om 14:11

Boogieboyz op 04-11-2012 om 14:31 [Niv: 303 / Exp: 15154]
Ik zie geen geen mening ik zie een dis. Vind ik gewoon jammer, vandaar die reactie. Notabene over een game die je zelf gespeeld hebt. Ik hoor ook helemaal niks over GW2. Maar die "bestaat ook nog".

Ow en ik ga geen wedstrijdje houden wie groter is, daar had ik het niet eens over. Dat markt delen enzo, interesseert me niks.

Velqor op 04-11-2012 om 14:41 [Niv: 191 / Exp: 9548]
Het enige wat je uit mijn reactie kan halen is dat me opvalt dat je er niks meer van hoort. Wat dus wel degelijk met marktaandeel te maken heeft, maar als jij je daarin niet interesseert, dan is er wat mij betreft geen discussie. En hoef je dus ook niet mijn mening af te waarderen naar een 'dis'.

Rene Groen (Eindredacteur) op 04-11-2012 om 14:42 [Niv: 747 / Exp: 37333]
Moet Dellion toch wel deels gelijk geven, de aandacht die World of Warcraft eerst nog vergaarde lijkt nu toch wel af te nemen.

Boogieboyz op 04-11-2012 om 14:59 [Niv: 303 / Exp: 15154]
Het is geen mening, daar kan ik eeuwig over doorgaan, jij bent er duidelijk zo eentje die een game niet meer speelt en vervolgens gaat klieren in de trend van haha ben blij dat ik het niet meer speel. Het gaat mij puur over je "mening", sorry hoor als ik het niet over marktaandelen wil hebben. Ongelooflijk dat Rene ook nog jouw kant kiest, terwijl je nogmaals ook weinig meer over GW2 hoort. Ik voorzie helaas echter weer een lange sliert reacties, aangezien ik weer eens niet begrepen word. Maarja, ik ben er wel aan gewend om alleen te staan.

Gewijzigd door Boogieboyz op 04-11-2012 om 15:02

Velqor op 04-11-2012 om 15:13 [Niv: 191 / Exp: 9548]
''jij bent er duidelijk zo eentje die een game niet meer speelt en vervolgens gaat klieren in de trend van haha ben blij dat ik het niet meer speel''

Grappig dat je me die woorden in de mond legt

''Het is geen mening, daar kan ik eeuwig over doorgaan''

een mening is wat je vindt, je gedachten over iets. Nou dit is hoe ik er over denk. Nogal logisch dus als je wat dit onderwerp betreft alleen staat (Niet lullig bedoeld)

Ik heb ook vaak genoeg gezegd dat ik WoW een prima spel vind en een hele tijd met plezier heb gespeeld. Het valt me alleen op dat zoals gezegd, de aandacht voor WoW over het algemeen wat afneemt. Ik heb behalve de verkoopcijfers en deze review ook op andere sites heel weinig meegekregen van MoP terwijl ik (zo kan ik het denk ik wel noemen) een echte mmorpg fan ben die de markt goed in de gaten houd.

Ik zeg dit volgende niet omdat ik zelf een fan ben van GW2, maar wat je over gw2 zegt klopt niet. Sites zoals MMORPG.com worden volgespamd met berichten en nieuwsitems van gw2. Dat is niet vreemd aangezien dat zo is bij alle nieuwe games.
Maar waarom betrek je gw2 erbij? Want dat heeft hier echt helemaal niks mee te maken. Dat vind ik nogal jammer imo.

Gewijzigd door Velqor op 04-11-2012 om 15:16

Rene Groen (Eindredacteur) op 04-11-2012 om 15:56 [Niv: 747 / Exp: 37333]
@ ikzoekruzie: Als het gaat om de eerste stelling van Dellion, dat World of Warcraft steeds minder aandacht lijkt te krijgen, dan deel ik inderdaad zijn mening op dat punt. Ik ben geen MMO gamer en kijk er dus redelijk op afstand naar, maar zowel op de gamefora waar ik op zit, de sites die ik bezoek als de gamers die ik spreek lijken steeds minder betrokken zijn bij de game, terwijl dit ongeveer een jaar geleden vrijwel het enige onderwerp van gesprek leek te zijn. Zelfs de release van Mists of Pandaria, hoewel dit geheel los staat van de kwaliteit, heeft hier niets aan verandert.

Vergeet hierbij ook niet waar World of Warcraft vandaan kwam, het was zo ongeveer de Messias voor de MMO's, de game die het genre een flinke boost gaf. Deze deze populariteit alleen nog maar af kon nemen is dan ook niet vreemd, en het zijn titels als Guild Wars 2 (maar ook vele anderen) die hier juist weer op in kunnen springen.

Boogieboyz op 04-11-2012 om 16:02 [Niv: 303 / Exp: 15154]
@dellion
Kom nou, zie je nou echt niet hoe je WoW als een soort pispaaltje neerzet?

"Oja, WoW... hihi dat je daar nog wat van hoort, het idee..."

Goed, als het een mening is jij je zin, maar wat voor een mening...

Ik ben hier niet op een soort kruistocht om je die woorden terug te laten nemen, ik zei alleen wat ik ervan vind.

Over de berichtgeving, daar kan ik kort over zijn, als je niks over MoP tegenkwam keek je gewoon niet goed genoeg.

Dan over het erbij halen van GW. Ik weet dat je dat speelt en het helemaal geweldig vind, dan leg ik daar al gauw de link naar op zo'n moment als dit. Als je dat jammer vind dan bij deze m'n herziene reactie op je eerste post.

"Ik vind het jammer dat je dat zegt Dellion, aangezien je zelf ook WoW hebt gespeeld."

@Rene
Ik kijk zeker niet door een roze bril, ik probeer echt niet de schijn op te houden dat de wereld (nog steeds) om WoW draait.

Nelus op 04-11-2012 om 16:04 [Niv: 526 / Exp: 26310]
Zeer vermakelijk spel! Leuke richting en alles! Beter dan de doom-scenario´s van vorige exp packs. Ik ben er nu weer ff mee gekapt, gezien ik niet eindeloos dailies ga doen en als je alle andere spellen om je heen ziet, dan is WoW toch weer meer achtergrond materiaal

Velqor op 04-11-2012 om 16:09 [Niv: 191 / Exp: 9548]
Dat zal het zijn, ik zal niet goed genoeg gekeken hebben inderdaad. Bedankt voor je volwassen kijk op deze mening en discussie.

Ik vind het nogal jammer dat je bepaalde woorden in mijn mond legt, links legt die er niet zijn en op die manier mij een soort van probeert uit te lokken. Ik geef toe dat de reactie niet al te positief was ten opzichte van WoW, maar het ging zoals gezegd niet over de game zelf. Zoals je kon lezen.
Het ging over de berichtgeving.
Volgens mij lees je het bericht dus verkeerd. Want het heeft niks met WoW te maken als game. Enkel over de berichtgeving en aantal spelers.

En zeg nou zelf, wat hebben het aantal spelers met de kwaliteit van een spel te maken? Amper iets. Er zijn genoeg kwalitatief goede games met weinig spelers. (WoW heeft er nog altijd veel, maar minder dan het er waren. En dat is een feit die ze inmiddels zelf ook bevestigen)

Mijn punt is: Maak je niet zo snel druk over dit soort dingen. Bovendien stond er zelfs nog een smilie achter mijn post.

Gewijzigd door Velqor op 04-11-2012 om 16:10

Redneckerz (Redacteur) op 04-11-2012 om 16:26 [Niv: 227 / Exp: 11336]
Ik merk wel dat WOW nog redelijk populair is, al heeft niemand het over deze expansion.

Over Guild Wars 2, daar hoor ik wel veel over.

 Pagina: 1

 Reageer
Het is niet mogelijk om te reageren op dit artikel.
Titel:
World of Warcraft: Mists of Pandaria
Type:
Game
Releasedatum:
25-09-2012
Ontwikkelaar:
Blizzard Entertainment
Uitgever:
Activision Blizzard
Media:





Meer media