Home   Forum   Archief   Redactie   Contact   Bedrijven   Games    
 
  GamedPCGoogle StadiaVRNintendo SwitchPlaystation 4Playstation 5Xbox OneXboxAppMisc    
16 April 2024 
(0) 
(0) 
(1) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
15 April 2024 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(2) 
13 April 2024 
(7) 
(0) 
(0) 
12 April 2024 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
11 April 2024 
(0) 
(2) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
10 April 2024 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
09 April 2024 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
08 April 2024 
(0) 
(2) 
(0) 
06 April 2024 
(2) 
(0) 
(0) 
(1) 
05 April 2024 
(1) 
(0) 
(2) 
04 April 2024 
(3) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
03 April 2024 
(0) 
(0) 
(0) 
(1) 
(0) 
(0) 
(0) 
02 April 2024 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
01 April 2024 
(1) 
(0) 
(3) 
30 Maart 2024 
(1) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(3) 
(0) 
28 Maart 2024 
(0) 
(0) 
(0) 
(2) 
(0) 
(1) 
27 Maart 2024 
(3) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
26 Maart 2024 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(1) 
(0) 
(0) 
(1) 
(0) 
(0) 
(0) 
25 Maart 2024 
(2) 
(1) 
(0) 
(0) 
24 Maart 2024 
(2) 
(0) 
23 Maart 2024 
(0) 
(1) 
(0) 
22 Maart 2024 
(3) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(1) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
Retro Geschiedenis: de PlayStation War
Een Industrie Die Verandert...
Gamed Most Loved - Best Reviewed
Het Jaar 2003
Review:

Valkyria Chronicles


Door Jalf op 08-11-2008 om 12:00
Bron: Gamed

Als je twee jaar geleden een PlayStation 3 hebt gekocht vanwege de vele toffe RPG’s op zijn voorganger, dan is de kans groot dat je je de afgelopen periode een beetje bekocht hebt gevoeld. Goede RPG’s zijn op Sony’s console namelijk lange tijd een schaars goed geweest.

Langzaam maar zeker lijkt daar nu verandering in te komen, al moet je wel een liefhebber zijn van een strategische inslag om hiervan direct te kunnen genieten. Valkyria Chronicles is namelijk, net als het binnenkort te verschijnen Disgaea 3, geen traditionele RPG, maar een zogenaamde S-RPG. Ontwikkelaar SEGA vond het blijkbaar tijd om een frisse wind door het genre te laten waaien want Valkyria Chronicles verschilt behoorlijk van wat je op strategisch RPG gebied gewend bent.

Wat natuurlijk direct in het oog springt is de prachtige schetsboekachtige stijl van het spel. Het verhaal wordt verteld in boekvorm en telkens wanneer je een nieuwe episode start komen de prachtige tekeningen tot leven. Niet alleen de tussenfilmpjes zijn mooi, ook in-game ziet het er geweldig uit. Valkyria Chronicles speelt zich af in het jaar 1935 in het fictieve Europese land Gallia. Dit land staat bekend om haar waardevolle en krachtige grondstof ragnite en als kwade breinen de eindeloze mogelijkheden van ragnite ontdekken wordt Gallia binnengevallen. De Gallicaanse regering mobiliseert elke inwoner die bij machte is om een wapen vast kan houden. Ook de jonge bioloog Welkin en zijn stiefzusje Isara moeten komen opdraven. Samen met hun vriendin Alicia vormen zij de hoofdrolspelers van het avontuur. Jij als speler kruipt in de huid van Welkin en het is aan jou om de vijand uit Gallia te verdrijven. Dit begint op kleine schaal met man tegen man gevechten in het geboortedorp van de drie, maar het ontaard al snel in grote veldslagen compleet met tanks, bazooka’s en ander wapentuig.


Welkin schopt het al snel tot gezagvoerder van squad 7. Hij is bovendien tankcommandant op de Edelweiss tank van zijn overleden vader. ‘Welks’ kan zijn eigen eenheden selecteren uit een groot peloton soldaten. Per veldslag mag je steeds een vooraf bepaald aantal soldaten opstellen uit een aantal verschillende categorieën. Allemaal hebben ze hun eigen kwaliteiten en voor- en nadelen. Een lancer is bijvoorbeeld sterk tegen pantservoertuigen, maar niet erg mobiel en nogal kwetsbaar tegen vuurwapens. Scouts kunnen grote afstanden overbruggen, maar hebben relatief weinig vuurkracht. Engineers op hun beurt zijn erg kwetsbaar en ook nog eens slecht bewapend. Hun taak is dan ook het repareren van tanks op locatie en het oplappen en bevoorraden van je troepen. Omdat je zoals gezegd maar een beperkt aantal soldaten mee mag nemen naar het slagveld zul je vooraf goed moeten bekijken of je er bijvoorbeeld goed aan doet om een trage sniper mee te nemen in plaats van een allround eenheid als de stormtrooper. In het basiskamp kun je tijdens een gevecht wel eenheden omruilen voor andere, maar dit gaat wel ten koste van een zet en ook hiervan heb je er per beurt maar een beperkt aantal.

De oorlogvoering op zich gaat waarschijnlijk ook wat anders dan je gewend bent in het genre. Waar je in games als Final Fantasy Tactics of Fire Emblem via een raster op een plat spelbord je eenheden om beurten verplaatst, gebeurt dit in Valkyria Chronicles deels in realtime. Dit klinkt misschien wat verwarrend, maar in de praktijk valt het reuze mee: beurtelings verplaatsen jij en de computergestuurde tegenstander de eenheden over het slagveld. Als je een eenheid selecteert of wanneer één van je eenheden onder vuur komt te liggen, dan schakelt het spel over naar een 3D modus waarin je jouw eenheden vanuit de derde persoon en in realtime over het slagveld kunt verplaatsen. Via een actiemenu kun je vervolgens bepalen of je een vijand aanvalt (en met welk wapen) of dat je misschien liever een gewonde strijdmakker met een genezend shot ragnite injecteert. Het nadeel dat dit spelsysteem met zich meebrengt ten opzichte van de ‘rasterspellen’ is dat je niet precies ziet of je je nou wel of niet binnen schotbereik van je tegenstanders bevindt. Dit heeft men proberen te ondervangen met zogenaamde zichtlijnen, maar dit werkt niet optimaal. Vooral ook omdat het aantal zetten dat je per beurt kan doen niet afhankelijk is van het aantal eenheden op het slagveld. Als je bijvoorbeeld zes zetten kunt doen, kun je er natuurlijk voor kiezen om zes verschillende eenheden te verplaatsen. Je kunt echter ook één enkele eenheid zes keer verplaatsen. Omdat de vijand dit ook kan is het dus eigenlijk onmogelijk om te bepalen waar je wel of niet veilig bent.


Als een teamlid sneuvelt verdwijnt deze niet direct van het speelveld. Hij of zij zal drie beurten lang op het slagveld blijven liggen. Wanneer je binnen die drie beurten met een andere eenheid je gevallen strijdmakker weet te bereiken, dan kun je een hospik oproepen om het slachtoffer naar een veldhospitaal te vervoeren. De eenheid is dan een paar beurten later alweer voldoende opgelapt om zich bij de rest van je troepen te voegen. Lukt het je niet om de gevallen eenheid tijdig te bereiken dan ben je deze voorgoed kwijt. Sleuteleenheden zoals Welkin mogen overigens niet sterven. Als dat gebeurt is het direct “mission failed”. Je haalt de missie ook niet als het je niet lukt om binnen een bepaald aantal beurten het vooraf bepaalde doel te bereiken. De ervaren speler zal dit echter niet vaak overkomen want heel erg hoog is de (standaard) moeilijkheidsgraad niet. Vaak heb je ruim de tijd om een missie te halen en ook de kunstmatige intelligentie van je tegenstanders is niet van het niveau dat je van een spel uit 2008 mag verwachten. In plaats van dekking te zoeken achter nabij gelegen zandzakken blijven tegenstanders bijvoorbeeld regelmatig midden op straat staan om kogels te happen.

Op dit minpunt na is Valkyria Chronicles een uitstekende S-RPG geworden. Het verhaal is erg onderhoudend en de wijze waarop het geheel aan de speler wordt gepresenteerd is ronduit prachtig. De karakters zijn stuk voor stuk overtuigend neergezet en ik vond het ook erg leuk dat SEGA tussen de soldaten enkele oude bekenden heeft gestopt (o.a. Vyse en Aika uit Skies of Arcadia). Met het hoofdavontuur ben je ongeveer 25 uur zoet en dan zijn er ook nog een aantal (leuke) zijpaadjes te bewandelen. Om al je troepen en eenheden volledig te 'levelen' ben je nog wel wat langer bezig.
Beoordeling
Gameplay   85
Sound   75
Graphics   85
Replay   75

SEGA laat met Valkyria Chronicles een welkome frisse wind waaien door het RPG genre.
80


12:10  Gears of War 2
08:27  Nieuwe Sonic Unleashed video's
 Reacties (39)
 Pagina: 1 | 2
Jalf op 08-11-2008 om 18:09 [Niv: 0 / Exp: 19]
Nope, dat heb ik niet Kingsora. Maar dat is natuurlijk geen criterium om deze game maar een hogere score te geven.

Ik me best voorstellen dat je de recensie leest en denkt: "Hey, ik ben eigenlijk maar 1 minpuntje tegengekomen. Waarom krijgt die game dan geen 9?". Nou, dat komt (deels) omdat ik het minpunt van een matige kunstmatige intelligentie toch wel vrij zwaar vind wegen. Dat vijanden in Super Mario Galaxy het niveau van een diepvriezer hebben, boeit niemand iets. Maar in een strategische game is dat natuurlijk wel een stuk belangrijker.

Als je de game zelf ook gespeeld hebt, zul je kunnen beamen dat je soms in minderheids situaties toch nog wint omdat de computer in plaats van je te omsingelen, één voor één zijn eenheden op je afstuurt. . Voor mij kan dat echt niet meer in 2008. Zaken als physics en Artificial Intelligence waren naast de graphics het stokpaardje van de 'next generation'. En dat komt er in VC gewoon niet helemaal uit.

Kingsora op 08-11-2008 om 18:18 [Niv: 70 / Exp: 3475]
Vond jij de game dan gemakkelijk?

Ik heb hem nog niet helemaal uit, maar ik vind het toch een vrij moeilijke game (ik heb al een stuk of 15 keer het Game Over scherm gezien. ) Ik stoor me ook om die reden niet aan de AI, het is nu al moeilijk genoeg.

En je zegt zelf dat je nog geen betere Japanse RPG heb gespeeld maar toch scoort die het laagste op Gamed van alle Japanse RPGs die er zijn Nu krijgt de gemiddelde Gamed bezoeker dan ook een vertekend beeld ^^

Jalf op 08-11-2008 om 18:29 [Niv: 0 / Exp: 19]
Moeilijkheidsgraad en kunstmatige intelligentie zijn natuurlijk 2 verschillende dingen. Dat richtlijnen systeem is daar ook debet aan. Ik heb vaak zwakke unites als Engineers verloren omdat ik dacht dat de sniper van de computer hem niet kon raken, maar dan verplaatste de computer deze unit gewoon 2 keer achter elkaar, zodat ie wel geraakt kon worden. Vooral in dat woestijn level waar je voor het eerst over de Valkry hoort...

Dat een andere redacteur en andere game op een andere console een hoger cijfer geeft doet mij niet zoveel (zo lang het niet om een giga verschil gaat iig). Een recensie blijft een persoonlijke mening en persoonlijk vind ik bijvoorbeeld Blue Dragon, Folklore en Eternal Sonata minder dan VC..

Gewijzigd door Jalf op 08-11-2008 om 18:29

Kingsora op 08-11-2008 om 18:41 [Niv: 70 / Exp: 3475]
Wel dat bewijst dan nog eens dat je TE streng bent tegenover andere redacteurs Dus vind ik dat je water bij je wijn had moeten doen en hem een hogere score dan voorgenoemde games had moeten geven

Roderick op 08-11-2008 om 19:13 [Niv: 417 / Exp: 20866]
Wij als Gamed zijnde hebben dan ook de vrijheid om Valkyria Chronicles niet als beste JRPG te bestempelen, ookal gebeurt dat op andere sites wel. Wij zijn er niet om te beoordelen zoals anderen dat doen, want dan zijn we overbodig. Wij zijn er om onze kijk op de zaak gegeven en door onze grote ervaring met games verdient onze kijk ook de nodige credit.

Los van of deze game het verdient of niet, want dat zou ik niet weten aangezien ik de game zelf niet heb gespeeld. Tevens los van of deze game beter of minder is dan andere JRPGs deze generatie wil ik 1 ding HEEL erg duidelijk maken: Wij zijn er NIET om scores te geven die jullie willen zien. Los van het feit dat het simpelweg onmogelijk is om een cijfer te geven waar iedereen het mee eens is, het staat ook nog onze journalistieke objectiviteit, onafhankelijkheid en manier van werken in de weg. Als wij de moeite nemen om een vaak meer dan duizend woorden tellend oordeel te vellen dan moet je er vanuit gaan dat dit weloverwogen is.

Dit wil niet zeggen dat we nooit een cijfer geven waar jullie het mee eens zijn, want tegendraads zijn is ook niet objectief, dat is gewoon kinderachtig. Het gaat erom dat wij het recht en de kennis hebben om kritischer of minder kritisch te zijn dan a) de concurrent en b) de bezoeker.

Gewijzigd door Roderick op 08-11-2008 om 19:15

Gast (77.163.36.xxx) op 08-11-2008 om 21:34
prachtige game, voor degene die het willen weten ja er zit ook japanse spraak in. een must have voor de Ps3, samen met Eternal Sonata

Gast (81.244.219.xxx) op 08-11-2008 om 22:28
Beste J-RPG van deze gen, deze cijfer ligt ook laag.

Gast (80.126.80.xxx) op 09-11-2008 om 01:28
wat een gefuck hier zeg, laat de game es met rust. wat boeit de score nou HET IS WAT JE ER ZELF VAN VIND. Trouwens kingsora jij moet nie zo fanboy doen (je heb zelfs een valkyria avatar lol) als jij het maar goed vind, niemand verplicht je om de game te verdedigen en het levert alleen maar einde- en zinloze discussie op.

Gast (80.126.80.xxx) op 09-11-2008 om 01:29
Ow en de beste jrpg? nee, dat niet. wel een heel goede, verplichte aanschaf als je ervan houd en een ps3 heb.

Traxx op 09-11-2008 om 03:04 [Niv: 40 / Exp: 2007]
Gameplay: 8.7

Sound: 9.0

Graphics: 9.0

Replay: 8.4


Total Score 9.0


Valkyria Chronicles is a game that all PS3 owners should at least try out, especially considering its unique blend of genre forms.

With such a robust collection of extras to back up an already impressive mission roster and gripping story, Valkyria Chronicles comes highly recommended.

I strongly encourage you to try it out and see the beauty of Gallia and its people. (IGN)







vinnie13 op 09-11-2008 om 11:50 [Niv: 53 / Exp: 2664]
gamed heeft invloed op verkopen, als dit een 95 had gescoord dan had ik het zeker gehaald, nu haal ik wrs niet omdat alleen topgames wil, gow 2 scoort hoger dan ga ik daar voor.

Nibor op 09-11-2008 om 12:24 [Niv: 144 / Exp: 7223]
Niet echt mijn soort game maar de kwaliteit is wel te zien, goede review trouwens

Gast (94.215.3.xxx) op 10-11-2008 om 09:44
goede waardering! goede review! ik vind het spel zelf niet zo tof, maar ben het wel met het verhaal eens!

Gast (80.126.80.xxx) op 11-11-2008 om 02:20
lol vnnie weer hoor, slimme gast is het ook...

 Pagina: 1 | 2

 Reageer
Het is niet mogelijk om te reageren op dit artikel.
Titel:
Valkyria Chronicles
Type:
Game
Releasedatum:
31-10-2008
Ontwikkelaar:
SEGA Sammy Holdings
Uitgever:
SEGA Sammy Holdings
Media:








Meer media