Niet iedereen was blij met Assassin’s Creed vorig jaar. Naast de vele lofuitingen kreeg de game ook de nodige slagen om de oren. Onze Gideon vond hem bijvoorbeeld veel te langdradig. Volgens Ubisoft mogen we Jade Raymond echter dankbaar zijn. Zonder haar game was de nieuwe Prince of Persia namelijk niet mogelijk.
Assassin’s Creed ambitieus? Dat kon je wel zeggen. Een actie-avontuur game in een open wereld plaatsen was nog niet eerder gedaan – zeker niet met zo’n uitgebreid verhaal. Ondanks de technische prestaties had AC een paar grote tekortkomingen, geeft ook maker Ubisoft toe. Teveel vrijheid zorgde ervoor dat de speler verzoop en de missies zelf werden op den duur eentonig en langdradig. Toch leverde de game heel wat op. Niet alleen verkocht hij 3.5 miljoen titels ook kregen de maker de nodige informatie voor een nóg ambitieuzer project.
Met de nieuwe Prince of Persia wil Ubisoft weer een stapje verder in het genre zetten. De actie/platformer moet haar lineaire gameplay en verhaallijn gaan combineren met de open wereld van Assassin’s Creed. Onmogelijk? Wellicht niet. Beeld je het spoornet van de NS in. Wil je van Utrecht naar Rotterdam gaan dan moet je langs Gouda. Maar daarvandaan kan je ook weer naar Den Haag of terug naar de Domstad. In PoP zijn de open werelden dus verbonden door middel van vaste routes. Eenmaal aangekomen kan je weer kiezen waar je nu heen wilt.

Daarbij wordt je vergezeld door nóg een ambitieus project van Ubisoft, Elika. Zoals we al eerder melden heeft de prins een duistere macht bevrijd die de wereld heeft gecorrumpeerd. Elika, een jongedame met magische krachten is de enige die de aarde weer naar haar oorspronkelijke staat kan brengen. Overigens moet ze haar krachten ontdekken – want ze had ze nooit nodig. Hierdoor kan je niet ieder veld gelijk bezoeken. Om haar sterker te maken moet je witte energieballen verzamelen, die je enkel kan krijgt door de corruptie te verdrijven.
Erika moet volgens Ubisoft de beste partner A.I. ooit worden. Grote woorden voor degenen die zich Alyx nog herinneren. De metgezel van de prins wijkt in ieder geval geen moment van zijn zijde. Met een druk op de knop geeft ze je sprongen een extra boost, land op een speciaal platform en ze lanceert jullie bijna naar de andere kant van het veld. Mocht je toch de afgrond in verdwijnen of in een val stappen, niet getreurd, ze pakt je op en zet je weer een paar meter verder terug. Geen continue scherm meer, Elika zorgt ervoor dat je in de flow van de game blijft.
Ook tijdens de baasgevechten staat ze haar mannetje. Met de ‘Elika knop’ kan de prins de vijand met magische aanvallen laten bestoken en die combineren met zijn eigen slagen en steken. Onze held heeft overigens geen levensmeter. Na de tweede keer te hebben geïncasseerd, gaat hij door de knieën en zal zijn tegenstander hem proberen te overweldigen. Weet hij de daaropvolgende minigame niet te winnen dan redt Elika toch zijn leven. We plaatsen wel onze vraagtekens hierbij, want dit betekent dat prins niet dood kan gaan.

Dat zou een beetje een domper zijn in een wereld die overigens prachtig geanimeerd is. Na jaren de illustraties te baseren op de games hebben ze het nu andersom gedaan. En het ziet er geweldig uit. Ook hier mogen we Assassin’s Creed bedanken, zijn engine zorgt ervoor dat de animaties nog vloeiender en sneller gaan dan bij voorgaande Prince of Persia’s. De details zijn daarbij indrukwekkend te noemen: je ziet het gras meebewegen met de wind. En allemaal dankzij een spel die niet iedereen kon waarderen. Hopelijk bedankt mevrouw Raymond.
Hoe groot wordt Persia? Kijk maar naar de lijst hieronder die Ubisoft als inspiratie heeft gebruikt en je weet het antwoord. Assassin’s Creed, Legend of Zelda, Final Fantasy VII: Advent Children, en Soul Calibur. Tel de ambitie van Ubisoft om van Prince of Persia ‘de Resident Evil 4 van deze generatie te maken daarbij op en je begrijpt dat dit een héle gróte titel is. Als ze het waar kunnen maken wordt dit een van de beste drie games van 2008. Of 2009 want de kerst zou wel eens te vroeg kunnen komen voor een spel van dit formaat.
|