Home   Forum   Archief   Redactie   Contact   Bedrijven   Games    
 
  GamedPCGoogle StadiaVRNintendo SwitchPlaystation 4Playstation 5Xbox OneXboxAppMisc    
24 April 2024 
(0) 
(0) 
23 April 2024 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
22 April 2024 
(0) 
(1) 
(0) 
(0) 
(0) 
(1) 
(1) 
21 April 2024 
(0) 
20 April 2024 
(0) 
(0) 
(0) 
19 April 2024 
(0) 
(1) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
18 April 2024 
(0) 
(0) 
(1) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
17 April 2024 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
16 April 2024 
(0) 
(0) 
(1) 
(1) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
15 April 2024 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(2) 
13 April 2024 
(7) 
(0) 
(0) 
12 April 2024 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
11 April 2024 
(0) 
(2) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
10 April 2024 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
09 April 2024 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
08 April 2024 
(0) 
(2) 
(0) 
06 April 2024 
(2) 
(0) 
(0) 
(1) 
05 April 2024 
(1) 
(0) 
(2) 
04 April 2024 
(3) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
03 April 2024 
(0) 
(0) 
(0) 
(1) 
(0) 
(0) 
(0) 
02 April 2024 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
01 April 2024 
(1) 
(0) 
(3) 
30 Maart 2024 
(1) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(3) 
(0) 
28 Maart 2024 
(0) 
TopSpin 2K25
WWE 2K24
South Park: Snow Day!
Gamed Gamekalender April 2024
Feature:

E3 2007: Toekomst Sony


Door Joni Philips op 17-07-2007 om 00:04
Bron: Gamed

Vorig jaar maakte Sony een slechte beurt op de laatste E3 en dit jaar moesten ze dus veel goed maken. Zowel op handheldgebied als op consolegebied moest Sony aanduiden dat ze nog strijdlust in zich hadden, maar zijn ze hier ook in geslaagd? De redactie blikt terug om de toekomst te voorspellen.

Sony mocht als derde consolemaker aan de slag en dat leverde ons deze persconferentie op. Sony's show werd geleid door Jack Tretton die begeleid werd door Kaz Hirai, Hideo Kojima en Phil Harrison. Sony legde een nadruk op hun first-party line-up waarbij onder andere Killzone 2 en Infamous opvielen. Daarnaast was de aankondiging van een nieuwe PlayStation Portable belangrijk nieuws. Ook op third-party gebied waren er voor Sony belangrijke aankondigingen zoals de (tijdelijke) exclusiviteit van NCSoft, Unreal Tournament III en Haze. Na de persconferentie kon iedereen Sony's titels drie dagen lang spelen. Is de E3 show van Sony genoeg geweest om het vertrouwen in de PS3 en de PSP te herstellen, en kunnen de platforms scoren met de getoonde en de speelbare games?

Joni: Sony startte zijn offensief eigenlijk al op maandag met een prijsdaling en op dinsdag met de zogezegd gelekte Killzone 2 screenshot die misschien zelfs met opzet niet indrukwekkend was. De dinsdag werd overheerst door speculatie rond Killzone 2 en dat zorgde voor afleiding van Microsoft. Wanneer het dan echt de beurt was aan Sony, waren zij ook een flinke verademing ten opzichte van de andere persconferenties. Sony begon met een presentatie vanuit Home waarna Jack Tretton op het podium kwam. Bij momenten deed hij eerder aan als een verkoper van een winkelkanaal, maar hij is een verademing ten opzichte van Phil Harrison, Peter Moore en Reggie Fils-Aime. Die drie laatste hebben stuk voor stuk een arrogante houding, maar Tretton is de verlegen, vrolijke dikkerd die vijf huizen verder woont en waar je op school goed mee overweg kon. Hij versprak zich wel enkele keren, maar wist ook enkele leuke grappen te maken wat ook duidelijk door het publiek werd geapprecieerd. Zeker zijn grap met Kaz kon op veel aandacht rekenen. De aankondigingen deed hij echter niet, die werden bewaard voor Phil en Kaz. De PS2 en de PSP waren eerst aan de beurt en deze werden eigenlijk afgehaspeld. De PS2 heeft geen introductie meer nodig en bij de PSP was het genoeg om dé vijf handheldtoppers van eind 2007 en begin 2008 te tonen samen met de nieuwe PSP. Meer aankondigingen rond de PSP worden bewaard voor de Games Convention. Dit jaar was de PS3 het focuspunt, maar de PSP deed het zeker niet slecht hoewel ik graag wat meer nieuwe games had gezien.


De tijd vloog ook echt tijdens de persconferentie, voor ik het goed en wel wisten was er al een half uur voorbij. Naar het einde toe kwam Sony door de sterke nadruk op Home wel in tijdsproblemen. Door die nadruk zagen we Home wel eens in actie en het lijkt een goede hub te worden voor online games. Met dit initiatief combineert Sony de succesvolle Second Life hype met een goed online netwerk. Sony had ook enkele leuke aankondigingen tijdens de E3, ze waren zelfs het enige bedrijf dat me wist te verrassen met Echochrome en Infamous. Beide titels komen bij mij in huis. Na de persconferentie bleef alles positief, er werden heel wat toppers getoond, zeker voor een console die zijn eerste jaar nog moet vieren. De PlayStation 2 had in dezelfde periode enkel Gran Turismo en Grand Theft Auto III. Sony aan de andere kant kon Uncharted, Lair, Heavenly Sword, Ratchet & Clank Future en dergelijke titels speelbaar tonen terwijl een Gran Turismo 5 Prologue ook eind dit jaar komt. Met vijftien first-party titels en nog enkele mooi third-party games zoals Unreal Tournament III, Haze en Grand Theft Auto IV gaat dit een zeer duur najaar worden voor mij. Het toont ook aan dat iedereen zal rekening moeten houden met de PS3, iets wat ze benadrukten door de voorspelling dat ze elf miljoen consoles gaan verschepen voor 2008, een kleine verwijzing naar Microsofts 10,4 miljoen.

Michaël: De persconferentie van Sony was ongetwijfeld de beste van de 3. Het PR-praatje was kort en we kregen lekker veel games voorgeschoteld. Het was wel jammer dat we niet veel nieuwe titels te zien kregen, Infamous en Echocrome zullen wel leuke titels zijn, maar niet de meer dan subtoppers. Al werd dit allemaal goed gemaakt door hun ijzersterke line-up. Uncharted, Ratchet and Clank, Heavenly Sword, SOCOM, LittleBigPlanet, Gran Turismo, Killzone 2 en vooral Metal Gear Solid 4 zien er fantastisch uit. Vooral die laatste zal de game zijn die Sony uit het dal gaat halen. De PSP krijgt er (eindelijk) enkele goede titels bij zoals Chains of Olymus, Final Fantasy Tactics en de nieuwe Battlefront. Over de vernieuwde PSP heb ik dan weer gemengde gevoelens. Aan de ene kant ziet die er ongelofelijk strak uit en de verlengde batterijduur kan ik alleen maar toejuichen. Aan de andere kant zullen veel PSP-bezitters (zoals ik) zich een beetje beetgenomen voelen, maar goed, dat was waarschijnlijk ook zo bij de Nintendo DS en de Lite versie. Ik ben dus uiteindelijk erg positief, de vele toppers voor PS3 gaan een enorme stimulans geven in de verkoop, net zoals bij de PSP door de nieuwe versie. Sony is terug en beter dan ooit!


Joris: Zo positief als Michaël ben ik niet over de Sony persconferentie. Voordat er überhaupt games aan bod kwamen was er eerst een tergend lang verhaal over Home en Home kan me vooralsnog weinig boeien. Het is een lege saaie wereld waar alles geld kost en niet veel te beleven valt. Maar er zullen ongetwijfeld mensen zijn die er wel naar uitkijken.
Die ijzersterke line-up valt ook wat op af te dingen maar Echo Crome was een grote verrassing en Little Big Planet ziet er ook steeds mooier uit. Samen met goede multiplatformgames als Assassin's Creed en het exclusieve Killzone hebben PS3 bezitters niets te klagen. Voor mij is er echter nog niet genoeg reden om Sony's nieuwste en duurste console aan te schaffen.

Gideon: De presentatie van Sony was uit het oogpunt van de gamer beter dan die van Nintendo en minstens even goed als die van Microsoft. Helaas wederom geen verrassingen, maar wel een heleboel beelden van een reeks aan toffe titels. Minpunt is het eeuwige gebluf van Sony wat me enigszins de keel uit begint te hangen: schreeuwen over exclusieve games bijv. en dat dan achteraf blijkt dat het alleen maar om enkele maanden exclusiviteit gaat. Jammer, want hierdoor lijkt zelfs Sony zelf nogal onzeker te zijn over de krachtpatser genaamd PlayStation 3. Home werd wederom gepromoot, maar ik loop er nog niet bepaald warm voor. Dat deed ik echter wel voor Metal Gear Solid 4, die voor een knallend einde zorgde. En natuurlijk moest Kojima nog even benadrukken dat de game wel degelijk op exclusief op de PS3 komt, maar na de flater van Mikami ("Resident Evil 4 exclusief op de GameCube") neem ik dat met een heel dikke korrel zout...

Martijn: Na een uur geouwehoer over netwerk dit en Playstation Home dat kwam Sony eindelijk tot de kern van de zaak: de games. Op dat punt scoorde Sony prima. In tegenstelling tot Nintendo en Microsoft bracht het een hele lijn aan vette games uit waarvan er zeker een hoop gaan scoren. Ik moet er wel bij zeggen dat veel titels enkel timed exclusives zijn: Unreal Tournament III, Assassins Creed, Burnout Paradise, Resident Evil 5 komen bijvoorbeeld ook op de Xbox 360. Toch is het zeker geen slechte lijst. De titels die wel puur Sony zijn (hoewel ik over eentje twijfel) lijken gewoon goed tot uitstekend. Over Metal Gear Solid 4 hoef ik niets te zeggen behalve dat ik die nog wel op de 360 zie verschijnen. De nieuwe Killzone zag er strak en indrukwekkend uit, alleen de A.I. oogde wat simpel. Heavenly Sword gaat zeker hoge cijfers verzamelen en de Network games zien er best leuk uit. Of Sony de concurrentie vanaf nu gaat overdonderen zoals zijn voorgangers, durf ik niet te zeggen. Maar aan de games zal het zeker niet liggen.

Roderick: Sony had een mooie show dit jaar en ze moesten wel. Het was net alsof Sony nog in de E3 van eerdere jaren zat en de rest van de aanwezigen al in het verkleinde, nieuwe concept dachten. Leuke aankondigingen, veel games en een lekker lopende persconferentie. Het belangrijkst aan Sony's show waren de games en dat was werkelijk een verademing in vergelijking met het technische gepraat waar men vorig jaar en het jaar ervoor mee kwam. Ze hebben laten zien dat er binnenshuis een hoop talent aanwezig is en dat ze de juiste banden met third parties hebben. Hiermee lieten ze zien dat de PS3 het wel gaat redden. Op deze show hebben we de PS3 kort in volle glorie gezien doordat er zoveel toekomstige games te zien waren. Komen al deze games uit, dan zien we de PS3 veel langer zo.


00:13  Ouders verwaarlozen kinderen door MMO
00:03  Moeder ziet games als oorzaak van moord
 Reacties (14)
 Pagina: 1
Tecnomic NL op 17-07-2007 om 01:09 [Niv: 164 / Exp: 8218]
Sony maakte ook op mij het meeste indruk deze E3. Maar goed dat mocht ook wel na de teleurstellende vorige edities. In mijn ogen hebben ze een voortreffelijke deal gemaakt door Haze en met name UT 3 timed exclusive te houden voor dit jaar. Want naast de games die afkomstig zijn van Sony zelf maken deze twee games het net iets diverser en daarmee is het ook een nette line-up in mijn ogen (niet beter dan de 360 natuurlijk, maar toch zeker solide).

Voor de rest heeft de PS3 weinig third-party exclusives voor dit jaar, maar hun eigen games zitten bomvol van de kwaliteiten. Uncharted: Drake's Fortune, Heavenly Sword, LittleBigPlanet, Ratchet and Clank, Folkore. Stuk voor stuk games die ik gewoon MOET spelen dit jaar (Folklore in mindere mate dan). De PSP maakt dit jaar een betere indruk op mij moet ik zeggen met titels als God of War: Chains of Olympus en Echochrome.

Al met al een zeer nette show waarbij met name de first-party titels absoluut in de spotlights staan.

Limitbreaker op 17-07-2007 om 01:37 [Niv: 30 / Exp: 1475]
Wat maakt het nou uit dat de Third Party exclusives een beetje dun gezaaid zijn, als er zoveel leuke titels uit de eigen studio's komen?

In de toekomst worden exclusieve Third Party titels waarschijnlijk nog schaarser, en dus is het belangrijk dat er voldoende talent in de eigen studios rondloopt.

Gast (194.171.7.xxx) op 17-07-2007 om 08:50
Sony kan nu net als nintendo rekenen op echt eigen games uit eigen studio's. Dat is een zekerheid wat Microsoft nog ernstig tekort komt, die zwaaien alleen maar met hun zakcentjes. En ja, PS3 gaat dit winnen met de Wii er achteraan. X360 is over een paar jaar volledig weggespeeld, teveel nadelen aan de console zelf, strategie klopt niet, en het grootste punt is dat Microsoft niet Japans/Aziatisch is als Sony en Nintendo waardoor ze daar simpelweg niet goed verkopen!

En nee ben geen fanboy, gewoon een realist!

Gast (84.198.140.xxx) op 17-07-2007 om 10:24
droom verder. Btw voor kilzone hebben ze ook veel centjes moeten geven om alles over te kopen

MaartenL (Redacteur) op 17-07-2007 om 16:57 [Niv: 472 / Exp: 23598]
Het was idd een vrij goede persconference van Sony. Ben blij dat er aardige toppers bijkomen

Killzone 2 ben ik razend enthousiast over, de animatie en het licht/schaduw-spel dat je scherm vult is enorm sfeervol terwijl de actie intens van je scherm spat. Thumbs up voor Guerilla.

HS zag er ook weer mooi uit maar ik heb nog altijd die enorm schrik dat hij wel goed word maar ook enorm kort. Uncharted zag er ook weeral interessant uit met knappe collision detection en vloeiende, realistische animatie. Als laatste liet ook Little Big Planet een zeer goed indruk na.

Dit is zowat het eerste E3 waar zowel de 360 line-up net zoals de PS3 line-up me evenveel interesseren. Beide consoles krijgen een hele resem aan topgames en ik denk dat je veel kan missen als je blijft zitten met 1 console (Ignorance is bliss?).

Gewijzigd door MaartenL op 17-07-2007 om 17:00

Cubic X op 17-07-2007 om 18:26 [Niv: 203 / Exp: 10171]
Agja...ik weet het zo net nog niet met de toekomst van Sony. De PS3 verkoopt wel erg slecht

Joni Philips (Eindredacteur) op 17-07-2007 om 19:10 [Niv: 1181 / Exp: 59057]

Cain op 17-07-2007 om 21:52 [Niv: 147 / Exp: 7344]
@Joni,

Wat jij laat zien is dat de PS3 het over de gehele wereld net zo goed doet als de 360 in alleen Amerika en Europa. Japanse 360 verkopen zijn zodanig klein dat je die gewoon kunt verwaarlozen (414.000 sinds launch ).

Joni Philips (Eindredacteur) op 17-07-2007 om 22:04 [Niv: 1181 / Exp: 59057]
Als we Peter Moore moeten geloven is de PS3 een ramp in Japan.

Cain op 17-07-2007 om 22:10 [Niv: 147 / Exp: 7344]
Tja 1 miljoen in 7 maanden tegenover 410.000 in 20 maanden... Oordeel zelf zou ik zeggen.
De 360 is daar een ramp, de PS3 op z'n grofst gezegd 'onder de maat'.

Gewijzigd door Cain op 17-07-2007 om 22:12

Dnarbeis op 18-07-2007 om 01:14 [Niv: 60 / Exp: 2984]
ik ben zeeeeeeer blij met de deal met NCsoft,wie weet city of heroes of guildwars op ps3!!

Gast (62.51.184.xxx) op 18-07-2007 om 15:09
ik vond sony press conference zeer goed.

Gast (86.85.8.xxx) op 19-07-2007 om 17:14
_O_

Gast (86.85.8.xxx) op 19-07-2007 om 17:14
_O_

 Pagina: 1

 Reageer
Het is niet mogelijk om te reageren op dit artikel.