Home   Forum   Archief   Redactie   Contact   Bedrijven   Games    
 
  GamedPCGoogle StadiaVRNintendo SwitchPlaystation 4Playstation 5Xbox OneXboxAppMisc    
05 December 2023 
(0) 
04 December 2023 
(0) 
(0) 
(1) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
03 December 2023 
(0) 
(1) 
(0) 
02 December 2023 
(0) 
(0) 
(0) 
(2) 
01 December 2023 
(0) 
(5) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
30 November 2023 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(1) 
(0) 
(0) 
(0) 
29 November 2023 
(0) 
(0) 
(2) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
28 November 2023 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(2) 
27 November 2023 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
26 November 2023 
(0) 
(0) 
(1) 
(0) 
24 November 2023 
(0) 
(0) 
23 November 2023 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
22 November 2023 
(1) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
21 November 2023 
(4) 
(0) 
(0) 
(1) 
(1) 
20 November 2023 
(3) 
(0) 
(1) 
18 November 2023 
(0) 
(9) 
(0) 
(0) 
17 November 2023 
(1) 
(1) 
(2) 
(0) 
(0) 
(0) 
16 November 2023 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
15 November 2023 
(5) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
14 November 2023 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
13 November 2023 
(0) 
(0) 
(0) 
12 November 2023 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
11 November 2023 
(0) 
(0) 
10 November 2023 
(1) 
(1) 
(2) 
(0) 
(1) 
09 November 2023 
(2) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
08 November 2023 
(0) 
(0) 
(0) 
(1) 
(1) 
(0) 
(0) 
(1) 
(1) 
(2) 
(4) 
(0) 
(0) 
07 November 2023 
(0) 
(3) 
(0) 
Super Mario RPG
Gamed Gamekalender December 2023
Call of Duty: Modern Warfare III
The Invincible
Review:

EA Sports FC 24


Door Rene Groen op 05-10-2023 om 17:29
Bron: Gamed

Al jarenlang zijn we gewend dat er aan het einde van het jaar een nieuwe FIFA verschijnt. Om ook van FIFA 24 te kunnen spreken diende Electronic Arts een stevige prijs te betalen, en dus besloten ze het geld in eigen zak te houden en de naam te veranderen in EA Sports FC 24. En daarmee hebben we meteen één van de grootste wijzigingen benoemd.

Ietwat vooruitlopend op de conclusie maakt FC 24 geen grootste stappen ten opzichte van FIFA 23. De menu’s zijn wat minder schreeuwerig dan voorheen, de acties van de scheidsrechter zijn middels een first-person camera te volgen, de gameplay is verfijnd, het commentaar weer net iets anders dan voorheen en de modi vormen bekende kost. In FIFA 17 werden we verrast door The Journey en hoewel je kon discussiëren of deze verhalende mode niet wat te ver door sloeg in het melodramatische was het wel verfrissend en zelfs gewaagd te noemen. Ik had gehoopt dat we ook nu iets onverwachts zouden krijgen, helaas besluit Electronic Arts het toch vooral op safe te spelen.

Ultimate Team keert uiteraard terug en de grootste wijziging is dat je ditmaal vrouwen in je team op kunt nemen. Ze worden op gelijke voet gezet met de mannen, sterker nog, ze komen samen binnen één team. Een groot voordeel is natuurlijk dat je een team nog unieker kunt maken, realistisch is het allerminst. Niets ten nadele van de kwaliteiten in het vrouwenvoetbal, alleen ik heb er moeite mee om een Alexia Putellas met haar 1,73cm en nog geen zeventig kilo duels te zien winnen van Virgil van Dijk die twintig centimeter groter en meer dan twintig kilo zwaarder is.


Een andere vernieuwing zijn de Evolutions. Het cijfer dat een speler toebedeeld heeft gekregen is hierdoor geen vaststaand gegeven, door uitdagingen te voltooien kunnen diens kwaliteiten groeien. Te denken valt aan het drie keer opstellen van een speler, waarbij hij minimaal één keer gescoord moet hebben. Het is overigens niet mogelijk om dit voor iedere speler te doen, ieder seizoen maakt de ontwikkelaar een selectie. Klinkt goed toch? Alleen blijft het natuurlijk wel Ultimate Team en dus zijn enkele van de Evolutions alleen toegankelijk door er echt geld tegenaan te gooien.

De vernieuwingen binnen de overige modi zijn beperkt. Dat Volta (alsmede Clubs, coöp seizoenen en Ultimate Team coöp) nu middels cross-play te spelen is noem ik eerder een evolutie dan een feature, net zoals de toevoeging van meer cosmetische items. In Career zijn enkele kleine, doch gewenste veranderingen doorgevoerd. De vervelende mini-games maken plaats voor trainingsschema’s die bepaalde vaardigheden een tijdelijke boost geven. Met name handig als er een belangrijke wedstrijd aan zit te komen en je spelers net dat beetje extra moeten geven. Om een team meer naar je hand te zetten is er Tactical Vision, of kies je er juist voor om elementen uit handen te geven? In totaal zijn er zeven verschillende filosofieën na te streven, van Tika Taka tot Park The Bus. Om spelers te werven die aansluiten bij je visie is ook de scouting wat meer de diepte ingegaan, of je trekt juist coaches aan die gespecialiseerd zijn in keepen, verdedigen, het middenveld of de aanval. En gesproken over coaching, de wedstrijden zijn nu via een Tactical View te bekijken vanaf de zijlijn. Realistisch? Wellicht, alleen geeft het een dermate slecht overzicht dat ik het na één keer wel gezien had. Letterlijk én figuurlijk.


Als je iemand bent die geen team aan wil sturen en het juist wil laten zien op het veld zelf is de Player Career mode uiteraard ook weer aanwezig. De grootste vernieuwing is dat je een spelersagent aan kunt stellen die je belangen behartigt. Ze voeren de onderhandelingen met je huidige club en begeleiden je richting je droomclub. Om hier uiteindelijk te komen zal er een plan voor je worden uitgestippeld met doelen waar je aan moet voldoen. Wanneer je het echt goed doet is het zelfs mogelijk om aan het einde van het seizoen de Ballon D’Or omhoog te houden, mits je speelt op de PC, PlayStation 5 of Xbox Series. Bij de vorige generatie is dit opvallend genoeg niet mogelijk. Als laatste is er nog Clubs, eerder bekend als Pro Clubs, waarin de seizoenen nu zijn onderverdeeld in een league-, promotie- en play-off-fase. Opvallend genoeg kun je niet langer degraderen en enkel nog promoveren. Een beslissing die wat mij betreft averechts werkt en een deel van de urgentie onderuit haalt. Dat eventuele gewonnen prijzen als een pronkstuk in je stadion neergezet kunnen worden vond ik dan wel weer een grappige toevoeging.

Qua modi ben ik dan ook enigszins teleurgesteld. Hoewel stuk voor stuk goede toevoegingen had ik toch op wat meer gehoopt. Iets wat geheel nieuw is, en geen verdieping binnen hetgeen we al kennen. Naast de hierboven genoemde implementaties zijn Seasons, Co-Op Seasons, Tournaments en Online Friendlies vrijwel een exacte kopie in vergelijking met voorgaande edities. Deze teleurstelling sijpelt ook door in de features die volgens Electronic Arts nieuw zijn, maar waar weinig van te merken is. Preciezer kunnen passen middels Precision Passing, verdedigers verrassen met Effort Touches en het rondom de bal bewegen met Orbit Dribble om jezelf beter te positioneren; het zorgde er niet voor dat ik verrast werd binnen de gameplay. Anders is dit wel voor Controlled Sprint, een sprint op lagere snelheid zodat je meer controle weet te behouden over de bal. Mits goed ingezet kun je hier wel voordeel uit halen.


Twee andere termen waar de ontwikkelaar op in zet zijn Hypermotion V en Playstyles. De eerste verwijst naar data die ze vanuit 180 topwedstrijden hebben verkregen, gespeeld in onder andere de Champions League, Premier League en La Liga. De bedoeling is dat de kunstmatige intelligentie van spelers toeneemt, denk aan hun looplijnen in verschillende situaties. Op papier klinkt dit goed, in de praktijk is de verbetering lang niet altijd merkbaar. Spelers maken nog altijd rare beslissingen in zowel verdedigend als aanvallend opzicht en buitelen op onnatuurlijke wijze over elkaar heen. Het zal ongetwijfeld minder zijn dan bij FIFA 23, zo zien ook de animaties er weer net wat vloeiender uit, alleen om het te bestempelen als realistisch gaat vooralsnog echt nog te ver.

Playstyles zijn precies wat de naam doet vermoeden. Spelers zijn onder te verdelen in verschillende stijlen, te weten 32 stuks in een zestal categorieën, namelijk keepen, verdedigen, passen, balcontrole, schieten en fysiek. Je eigen gecreëerde speler is hierdoor een stuk unieker, omdat je zelf kunt bepalen in welke richting je hem of haar wilt ontwikkelen. Tevens zorgt het ervoor dat echte spelers beter te onderscheiden zijn, juist door ze playstyles toe te kennen die ze ook dagelijks op het veld laten zien.


Na het spelen van vele offline en online matches bleef ik uiteindelijk met een gemengd gevoel achter. Net zoals bij eerdere edities lijkt er vooral veel nadruk te liggen op het aanvallen en heb je in verdedigend opzicht een stuk meer onmacht. Het resulteert veelal in matches waarbij zes doelpunten eerder regel dan uitzondering zijn. Hier staat dan weer tegenover dat het dribbelen en het schieten iets minder scripted is en je meer controle lijkt te hebben over de bal. De vraag is alleen wat dit waard is als de oude FIFA-formule zijn lelijke gezicht laat zien. Je kunt je ongetwijfeld wedstrijden herinneren waarin vrijwel alles lukt, tot er ineens beslist lijkt te worden dat je tegenstander ook een kans moet krijgen en je veldspel als een kaartenhuis in elkaar valt. Deze onbalans brengt de nodige frustratie met zich mee. EA Sports FC 24 maakt weliswaar stappen in de goede richting, wel blijf je – wederom – met het gevoel achter dat het babystapjes zijn, terwijl ik juist met een nieuwe naam hoop had dat de ontwikkelaar een sprint in zou zetten.
Beoordeling
70
De welbekende modi hebben net wat meer verdieping gekregen, zonder dat er te spreken valt van echte verrassingen. Op het veld zijn de spelers weer net wat realistischer en de gameplay overwegend net wat vloeiender, alleen is dat genoeg? Wat mij betreft niet. Met een nieuwe naam had ik ook de hoop op een echte stap voorwaarts, in plaats daarvan valt eerder te spreken over kleine stapjes op bepaald vlak, terwijl ze op andere gebieden stil blijven staan.


17:43  Live-action project van Cyberpunk 2077 in de maak
15:35  The Dark Pictures: Little Hope nu beschikbaar op de Switch
 Reacties (2)
 Pagina: 1
Gast (145.53.173.xxx) op 07-10-2023 om 10:53
70 is een beetje hoog als je het mij vraagt, maar ik speel dan ook voornamelijk alleen maar ultimate team. Ultimate team is dit jaar nog slechter dan voorgaande jaren.. ja vrouwen toevoegen aan ultimate team is leuk.. maar met mixed teams spelen is gewoon onzin. Daarnaast slaan de nieuwe ratings helemaal nergens op, snelle spelers die in fifa 23 nog wel snel aanvoelden voelen nu ineens heel erg traag aan. En de glitches.. dezelfde glitches die we de afgelopen 3 jaar of meer ook al hebben gehad..

Fantasy football...

Gast (81.165.180.xxx) op 09-10-2023 om 14:24
Simpel het is gewoon Fifa 23,5
Maarja waar vind je nog een goede footie geen concurrentie is monopolie

 Pagina: 1

 Reageer
Om te reageren op artikelen hoef je niet geregistreerd te zijn.
Om het forum te gebruiken is registreren echter wel verplicht.


Titel:
EA Sports FC 24
Type:
Game
Releasedatum:
29-09-2023
Ontwikkelaar:
Electronic Arts
Uitgever:
Electronic Arts
Media:
Geen media gevonden