Home   Forum   Archief   Redactie   Contact   Bedrijven   Games    
 
  GamedPCGoogle StadiaVRNintendo SwitchPlaystation 4Playstation 5Xbox OneXboxAppMisc    
18 Maart 2024 
(0) 
(0) 
16 Maart 2024 
(0) 
(5) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
15 Maart 2024 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
14 Maart 2024 
(0) 
(0) 
(2) 
(0) 
(2) 
(2) 
13 Maart 2024 
(0) 
(6) 
(0) 
(0) 
(0) 
12 Maart 2024 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
11 Maart 2024 
(1) 
(0) 
(0) 
10 Maart 2024 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(5) 
09 Maart 2024 
(0) 
(0) 
(1) 
(0) 
(0) 
08 Maart 2024 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
07 Maart 2024 
(0) 
(0) 
(1) 
(0) 
(0) 
06 Maart 2024 
(0) 
(1) 
(1) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(2) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(3) 
(0) 
(0) 
(3) 
05 Maart 2024 
(0) 
(0) 
(2) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
04 Maart 2024 
(0) 
(0) 
(0) 
(9) 
03 Maart 2024 
(2) 
02 Maart 2024 
(0) 
(0) 
(2) 
(0) 
(3) 
(0) 
01 Maart 2024 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(2) 
(0) 
29 Februari 2024 
(0) 
(1) 
(1) 
(0) 
(0) 
(0) 
(1) 
(0) 
(0) 
28 Februari 2024 
(2) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(1) 
27 Februari 2024 
(2) 
(0) 
(0) 
(0) 
(1) 
(0) 
(0) 
(0) 
(2) 
26 Februari 2024 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(1) 
24 Februari 2024 
(0) 
(0) 
Skull and Bones
Final Fantasy VII Rebirth
Gamed Gamekalender Maart 2024
Banishers: Ghosts of New Eden
Review:

Crisis Core: Final Fantasy VII Reunion


Door Joni Philips op 06-12-2022 om 15:42
Bron: Gamed

Ontwikkelaar Square Enix is begonnen aan een ware revival voor hun iconische klassieker Final Fantasy VII. Het gaat dan niet alleen om de veelbesproken meerdelige remake van de klassieker zelf, maar ook een terugkeer van de PlayStation Portable prequel Crisis Core: Final Fantasy VII dat met de subtitel Reunion verschijnt op Nintendo Switch, PC, PlayStation 4, PlayStation 5, Xbox One en Xbox Series X.

Crisis Core was vijftien jaar geleden de afsluiter van de zogeheten Compilation of Final Fantasy VII, een serie van projecten om de leefwereld van Final Fantasy VII verder op te bouwen. Hoewel Crisis Core destijds het laatst uitgebrachte project in de serie was, was het tegelijkertijd misschien ook wel het belangrijkste en beste deel. In de originele Final Fantasy VII was Zack Fair een vitale schakel, een mentor voor Cloud Strife en de eerste liefde van Aerith. Een zeer iconisch moment in de game is compleet gelinkt aan Zack, maar een grote rol speelde hij niet. Crisis Core: Final Fantasy VII werd dan ook opgezet met de bedoeling om eindelijk een echte achtergrond te geven aan de man die een sterke invloed heeft gehad op de cast van Final Fantasy VII, iets wat je veelvuldig zult ontdekken in Crisis Core. Het aantal belangrijke personages uit Final Fantasy VII die niet hun opwachting maakt in Crisis Core, is significant lager dan de personages die het wel doen, zelfs als het maar een minieme cameo is.


Desondanks is Crisis Core meer dan simpele fan service, want de game weet een heel interessant verhaal te weven. Als ervaren SOLDIER 2nd Class is Zack de ideale man om mee te zoeken naar de recentelijk gevluchte Genesis, een SOLDIER 1st Class. Samen met Angeal en Sephiroth, blijkbaar de enige twee andere SOLDIER 1st Class in het hele Shinra leger, begint Zack aan een avontuur dat de directe aanleiding geeft tot Final Fantasy VII. Het duistere einde – het hele punt van Zack in Final Fantasy VII – hangt als een soort zwaard van Damocles boven het verhaal, maar er is toch een drang om verder te komen en te ontdekken hoe alles loopt. Ondertussen is er gelukkig ook tijd voor wat luchtigheid, onder andere met de jonge Turks, met de verleidelijke Cissnei, waardoor de deftig geklede vijanden uit Final Fantasy VII een sympathieke kant krijgen.

De link met Final Fantasy VII komt minder nadrukkelijk naar voren in het vechtsysteem, met name omdat de aandacht van de speler alleen naar Zack hoeft te gaan. Hij staat helemaal alleen in deze Action Role Playing Game. In elke confrontatie kan hij de gebruikelijke acties doen – aanvallen, magie casten, een ability gebruiken of een item benutten – wat allemaal netjes en vlot verloopt. Echt iets uniek valt er niet over te vertellen. Dat Zack die magie en abilities – 'Materia' in Final Fantasy VII – kan upgraden en fuseren om veel sterkere versies aan te maken zal bijvoorbeeld geen verrassing zijn. Het loopt allemaal net wat anders dan in Final Fantasy VII maar het is uiteindelijk wel vertrouwd. En het is ongelofelijk leuk om een spreuk als Hell Firaga samen te stellen om daarmee in New Game+ vijand na vijand in één uitvoering te doden.


Waar wel iets uniek over te vertellen valt is het DMW – Digital Mind Wave – systeem dat voor een random element zorgt. Gedurende alle gevechten loopt er een slotmachine mee bovenin het scherm. Dit stopt op regelmatige momenten, wat extra opties geeft. Een match van drie gezichten geeft Zack bijvoorbeeld de optie om een Limit Break of Summon te doen. Er loopt tegelijkertijd een serie nummertjes mee. Als die stoppen op een '7' dan krijgt Zack een tijdelijke upgrade, zoals casten van spreuken zonder 'MP' te gebruiken of even beschermd te zijn tegen fysieke aanvallen. Lekker random en altijd spannend dus, want deze dingen kunnen de flow van gevechten drastisch veranderen. Er is altijd een gevoel van opluchting wanneer het DMW even meewerkt in een moeilijk baasgevecht en besluit om een stevig handje te helpen. Zelfs het level-up systeem werkt via het DMW, want alleen wanneer de nummers 7-7-7 uit het systeem draaien gaat Zack er een level op vooruit. Ook dat maakt alles net wat meer random.

Het basisavontuur van Crisis Core kan in een tiental uur worden uitgespeeld, maar dat zou zonde zijn want naast het verhaal en enkele kleine minigames – bijvoorbeeld een squatting minigame die gelukkig veel makkelijker is dan gelijkaardige dingen in Final Fantasy VII Remake – zijn er ook een 300tal missies om uit te spelen. Deze staan los van de verhaallijn zelf, maar zijn ideaal om nieuwe summons te verdienen, nieuwe magie te leren of gewoon sterker te worden. In opzet zijn ze niet bijster origineel – open enkele schatkisten en versla enkele vijanden – maar ze zijn wel de kans om moeilijkere vijanden te verslaan. Denk maar aan een Behemoth variant die zichzelf geneest. Wel grappig is dat Square Enix een bug uit de originele Crisis Core bewaard lijkt te hebben in deze missies. Als Zack langs de muur loopt in plaats van in het midden van een gang, dan zijn er geen random encounters in deze missies, hoewel het wel de bedoeling is. Dat is echter geen ramp, eerder een grappig dingetje dat handig is om snel wat overgebleven schatkisten te zoeken.


Het grootste probleem van Reunion is ongetwijfeld het bestaan van Final Fantasy VII Remake, dat grotendeels dezelfde locaties aandoet als Crisis Core. Ondanks de twee jaar tussentijd blijft Remake gewoon de beter uitziende game. Het blijft een mooie game, en een gigantische upgrade, maar de vergelijking spookt af en toe door het hoofd, zeker omdat de muziek en stemacteurs wel succesvol zijn overgenomen. Reunion kan ook gewoon niet verbergen dat het oorspronkelijk een PlayStation Portable-game was. Hoewel de graphics compleet van nul zijn begonnen, hoewel alles van interface tot camera echt een upgrade is zonder enig spoor van het origineel, verraadt het opzet van de stad de origine als handheld-game. Crisis Core is een aaneenschakeling van kleine gebieden zonder echt leven erin en met laadelementen ertussen, terwijl Final Fantasy VII een vloeiende open stad was. Maar, dan moeten we ook natuurlijk stellen: Final Fantasy zelf is grafisch sowieso de enige concurrent in het genre.
Beoordeling
85
Crisis Core Final Fantasy VII Reunion is een ideale aanvulling op de nieuwe Final Fantasy VII games. De game kan zijn origine als PlayStation Portable-game niet verbergen, maar dat doet tegelijkertijd geen afbreuk aan het spelplezier. Reunion is een game die je van begin tot einde doorspeelt met liefst zo min mogelijk onderbrekingen. Zelfs als je ondertussen al aan de New Game+ zit om toch maar ook die Hard Mode af te handelen omdat je toch zo aan het genieten bent.


15:51  God of War Ragnarök update laat ons als fotograaf te werk gaan
15:28  Remake van Dead Space toont achttien minuten gameplay
 Reacties (1)
 Pagina: 1
Nocturnal_Fox op 06-12-2022 om 19:36 [Niv: 1 / Exp: 65]
Goed verwoord. Destijds op de psp gespeeld, benieuwd naar deze revamp

 Pagina: 1

 Reageer
Om te reageren op artikelen hoef je niet geregistreerd te zijn.
Om het forum te gebruiken is registreren echter wel verplicht.


Titel:
Crisis Core: Final Fantasy VII Reunion
Type:
Game
Releasedatum:
13-12-2022
Ontwikkelaar:
Square Enix
Uitgever:
Square Enix
Media:



Meer media