Home   Forum   Archief   Redactie   Contact   Bedrijven   Games    
 
  GamedPCPS VitaNintendo 3DSWii UNintendo SwitchPlaystation 3Playstation 4Xbox 360Xbox OneAppMisc    
20 Juni 2019 
(0) 
(4) 
(0) 
(0) 
(5) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(1) 
(1) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(6) 
(0) 
19 Juni 2019 
(1) 
(0) 
(0) 
(0) 
(1) 
(1) 
(0) 
(10) 
18 Juni 2019 
(0) 
(1) 
(2) 
(2) 
(0) 
(0) 
(1) 
(2) 
(1) 
17 Juni 2019 
(2) 
(1) 
(1) 
(0) 
(2) 
(1) 
(2) 
(0) 
16 Juni 2019 
(1) 
(0) 
(0) 
(3) 
(1) 
(0) 
(3) 
(0) 
(2) 
(3) 
15 Juni 2019 
(0) 
(1) 
(0) 
(0) 
(0) 
(1) 
(1) 
(4) 
(1) 
(1) 
(8) 
(1) 
(4) 
14 Juni 2019 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(1) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(1) 
(0) 
(6) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(3) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
13 Juni 2019 
(6) 
(0) 
(0) 
(1) 
(0) 
(0) 
(2) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(1) 
(0) 
(0) 
(4) 
(1) 
(2) 
(1) 
(0) 
(0) 
(1) 
(2) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(4) 
(0) 
(0) 
12 Juni 2019 
(0) 
(0) 
(2) 
(1) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(1) 
(0) 
(0) 
Leisure Suit Larry: Wet Dreams Don't Dry
Project Scarlett voor een leek
Star Wars Jedi: Fallen Order
Gamed Gamekalender Juni 2019
Review:

Pro Evolution Soccer 2019


Door Rene Groen op 08-09-2018 om 08:21
Bron: Gamed

De afgelopen zomer stond op voetbalgebied natuurlijk in het teken van het WK en inmiddels zijn ook de eerste wedstrijden in de nationale competities weer gespeeld. Op het gebied van games moesten we iets langer wachten, gelukkig heeft de Pro Evolution Soccer serie nu traditioneel de aftrap verzorgd.

Laten we maar meteen beginnen met het punt waar het eigenlijk ieder jaar om draait; de licenties. Vorig jaar had Konami de troef van de Europa en Champions League nog in handen, eerder dit jaar leerden we echter al dat deze rechten inmiddels bij Electronic Arts zijn komen te liggen. Hier tegenover staat dat Pro Evolution Soccer 2019 nu exclusief over de Russische competitie beschikt en dat we nu ook in de Belgische, Schotse, Deense, Zwitserse, Portugese en Argentijnse competities aan de slag kunnen. Dit naast terugkerende competities als de Eredivisie. Verder zijn er licenties voor onder andere Liverpool, Schalke 04 en FC Barcelona, hier tegenover staat het gemis van veel teams uit de competities waar deze clubs van afkomstig zijn. Wanneer je de PC of PlayStation 4 versie speelt is er altijd nog de mogelijkheid om een Option File te gebruiken en het aanbod zo te vervolledigen, iets wat helaas niet mogelijk is in de Xbox One uitgave. Mocht je dan ook zwaar tillen aan de juiste club- en spelersnamen, alsmede de tenues, dan dien je hier rekening mee te houden.


Daar waar de serie het laat liggen in termen van licenties weten ze dit gelukkig ruimschoots goed te maken als we kijken naar de gameplay. De animaties zijn vloeiend, het veldspel golft op en neer en je hebt niet snel het idee dat situaties in herhaling vallen. Tevens ben je niet de enige speler die een wedstrijd moet beslissen, teamgenoten lopen zich namelijk goed vrij en zoeken op het juiste moment de diepte. Dit gevoel van realisme zien we ook terug als het gaat bij het aannemen van een bal of het maken van een schot. In deze situaties is niet alleen de baan en de snelheid van het schot van belang, ook de houding van de speler op het moment van schieten zal mee worden genomen in de kans van slagen. Sowieso zorgen de physics van de bal en van de spelers voor unieke situaties waarbij we ballen in de kluts verschillende kanten op zien rollen en spelers zelfs over elkaar zien struikelen.

Tegelijkertijd vielen er ook punten op waar nog wel wat aan getweakt mag worden. Daar waar het geven van voorzetten vorig jaar wat makkelijk was is het nu vrijwel onmogelijk om vanuit deze situaties te scoren, zo ook bij corners. En ook op de keepers is nog wel wat aan te merken. Tegenover briljante reddingen staan ook momenten waarbij ze simpele ballen wegstompen of zelfs door laten. (Red.- De Karius mode) Verder zagen we ballen te vaak over de zijlijn verdwijnen terwijl je het idee had dat je medespeler deze nog wel kon belopen en weet de computer aanvallende situaties veelal niet goed af te maken. Wanneer ze in een prima positie staan voor een afrondend schot zoeken ze nog altijd afspeelmogelijkheden die er eigenlijk helemaal niet zijn. Ook de scheidsrechter werd meermaals vervloekt. Snoeiharde overtredingen die niet bestraft werden vormen een grote irritatie en met name online weten spelers hier gebruik van te maken. Gelukkig weet Konami op ander gebied wel indruk te maken als het gaat over de individuen op het veld. Het aantal skill traits, de unieke kenmerken die op een speler van toepassing kunnen zijn, zijn namelijk verder uitgebreid. Naast de 28 eerdere kwaliteiten zijn er nog eens elf bij gekomen, waaronder Penalty Saver en de No Look Pass. Het zorgt ervoor dat de grote namen nog meer onderscheid maken ten opzichte van de andere, veelal minder bedeelde spelers. Zo ook qua hun gezicht die bij de minder bekende namen veelal nauwelijks in de buurt komt van hun evenbeeld.


Wanneer we kijken naar de kleinere details dan zien we dat Konami de nodige toevoegingen heeft gedaan. Net als bij FIFA is het nu bijvoorbeeld mogelijk om snel wissels door te voeren zonder een menu in te duiken. Helaas zijn ze iets té trots op dit systeem, spelers zijn soms wel erg snel vermoeid en staan met hun handen op de knieën uit te rusten. Ook in andere situaties, bijvoorbeeld bij het nemen van een corner of het aanpassen van een spelsysteem, kun je nu snel wijzigingen doorvoeren. Het komt de gameplay ten goede, net zoals de sfeer in het stadion levendiger is dan voorheen. Bij de clubs waar Konami een samenwerking mee is aangegaan zien we nagebouwde stadions terug en bij Liverpool krijg je bijna kippenvel als het publiek 'You'll Never Walk Alone' scandeert. En toch is de kans groot dat je het geluid na enkele potjes uit zal zetten, iets wat volledig toe te wijzen is aan het commentaar van Peter Drury en Jim Beglin. Niet alleen heeft het weinig diepgang, het commentaar valt ook nog eens snel in herhaling en komt te laat of sluit zelfs helemaal niet aan bij de situatie. Het staat haaks op de voetbalsfeer die op ander vlak juist zo sterk is neergezet.

Als we kijken naar de verschillende spelmodi valt ook het menu in negatieve zin op. Het is geen element waar we zwaar aan tillen, toch lijkt de ontwikkelaar op dit gebied al enkele jaren stil te staan. Het is alsof ze enkel een likje verf over de oude fundering hebben gegooid. Je zou dit ook op kunnen tekenen voor de modi zelf, hoewel dit negatiever klinkt als dat ik het bedoel. Wat ik er vooral mee aan wil geven is dat je geen grootse vernieuwingen hoeft te verwachten, in plaats daarvan gaat het vooral om kleine wijzigingen. Niet iedere verandering is even geslaagd te noemen, zo valt met name het transfersysteem op. Alhier gaan relatief slechte spelers voor de hoofdprijs weg terwijl de bekende namen voor een habbekrats van club wisselen. Iets meer realisme zou dan ook wenselijk zijn.


Gelukkig zorgen andere veranderingen wel voor de nodige diepgang. Wanneer een speler een goed weekend heeft gedraaid bij zijn club zien we dit terug middels een verhoging van zijn statistieken in de game. Het is iets wat FIFA spelers reeds gewend zijn en nu ook in PES is doorgevoerd. Verder krijg je in MyClub nog meer ruimte om spelers te verbeteren door verschillende trainers aan te trekken en hoewel natuurlijk afgeleid van FIFA's Ultimate Team is het grote verschil dat je in deze mode geen rekening hoeft te houden met elementen als de nationaliteit of de clubs om zo de chemie op een gewenst niveau te krijgen. Als laatste willen we nog een groot compliment geven aan de online mode. Niet zozeer in diens mogelijkheden, deze zijn namelijk niet anders dan voorheen, maar juist wel om de servers. Daar waar deze in voorgaande jaren nogal eens problemen kende vonden we nu snel potjes en werden deze vrijwel allemaal zonder lag gespeeld. Dit laatste komt mede omdat je zelf een minimum in kunt stellen van wat je toelaatbaar vindt. Voldoet een ander hier niet aan dan zul je ook niet aan deze speler worden gekoppeld. Wel moeten we erbij noteren dat dit laatste vooral op gaat voor de consoleversies, de PC versie schijnt namelijk wel de nodige verbindingsproblemen te kennen.
Beoordeling
80
Pro Evolution Soccer 2019 kent eigenlijk een zelfde conclusie als voorgaande jaren. Wanneer je een footie in huis wil halen vanwege diens gameplay dan zit je prima, hecht je ook veel waarde aan de juiste licenties dan is het gebruik van een Option File een must. Dit neemt echter niet weg dat er verder geen verbeterpunten zijn. Het commentaar is matig, de scheidsrechter een stoorzender en kijkend naar de modi dan zijn de vernieuwingen minimaal. Toch zijn dit soort punten even verdwenen als je na een schitterende aanval over vijftien schijven net voor tijd het winnende doelpunt maakt met een vlammend schot in de kruising.


08:22  Nieuwe video Black Clover: Quartet Knights
11:48  Spider-Man met launchtrailer
 Reacties (0)
Geen reacties gevonden

 Reageer
Om te reageren op artikelen hoef je niet geregistreerd te zijn.
Om het forum te gebruiken is registreren echter wel verplicht.


Titel:
Pro Evolution Soccer 2019
Type:
Game
Releasedatum:
30-08-2018
Ontwikkelaar:
Konami
Uitgever:
Konami
Media:
Meer media