Home   Forum   Archief   Redactie   Contact   Bedrijven   Games    
 
  GamedPCPS VitaNintendo 3DSWii UNintendo SwitchPlaystation 3Playstation 4Xbox 360Xbox OneAppMisc    
23 September 2018 
(0) 
(7) 
(1) 
(4) 
(1) 
(0) 
(0) 
(0) 
(1) 
22 September 2018 
(3) 
(0) 
(1) 
(0) 
(0) 
(0) 
21 September 2018 
(0) 
(0) 
(0) 
(5) 
(0) 
(0) 
(0) 
(2) 
(0) 
(2) 
(0) 
(0) 
20 September 2018 
(11) 
(0) 
(3) 
(0) 
(0) 
(0) 
(1) 
(0) 
(0) 
(0) 
(6) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
19 September 2018 
(1) 
(0) 
(0) 
(2) 
(0) 
(16) 
(0) 
(0) 
18 September 2018 
(3) 
(0) 
(0) 
(0) 
(2) 
(0) 
(0) 
(3) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
17 September 2018 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(1) 
16 September 2018 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
15 September 2018 
(9) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(2) 
(0) 
(0) 
14 September 2018 
(2) 
(0) 
(5) 
(0) 
(0) 
(0) 
(1) 
(0) 
(0) 
(0) 
(1) 
(1) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(1) 
(0) 
(1) 
(0) 
(2) 
(0) 
(6) 
(6) 
(0) 
(1) 
(1) 
(1) 
(0) 
(0) 
(0) 
13 September 2018 
(0) 
(0) 
(1) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
12 September 2018 
(0) 
(1) 
(0) 
(1) 
(1) 
(0) 
(3) 
(0) 
(0) 
(0) 
(1) 
(1) 
(0) 
11 September 2018 
(1) 
My Brother Rabbit
Final Fantasy XV: Pocket Edition
Asterix & Obelix XXL 2
Prison Architect: Nintendo Switch Edition
Review:

Monopoly for Nintendo Switch


Door Stefan van B op 06-11-2017 om 10:30
Bron: Gamed

In samenwerking met Ubisoft heeft ontwikkelaar Engine Software het klassieke bordspel Monopoly overgezet naar de Nintendo Switch. Het is niet de eerste maal dat het bordspel digitaal verschijnt. Sinds 1995 is de game meerdere malen opnieuw uitgebracht. De Switch editie is echter zowel op je televisie als op elke andere plek speelbaar. Is het daarmee de ultieme vervanging voor het bordspel? Wij namen de dobbelstenen in eigen hand en zochten het uit.

Voor diegene die onder een steen heeft gelegen en geen benul heeft wat Monopoly is nu eerst een korte samenvatting. Monopoly is een op en top kapitalistisch spel, waarbij je handelt in vastgoed. Door het rollen van twee dobbelstenen beweegt je pion – een hoge hoed, dinosaurus, slagschip etc. – over het spelbord. Het spelbord is een groot vierkant met meerdere straten in een bepaalde kleur. Vanaf Start worden deze steeds hoger in waarde en daarmee duurder. Wanneer je deze koopt wordt je de eigenaar en zal ieder ander die op dit vak beland huur moeten betalen. Bezit je alle straten van één kleur, dan kun je hier huizen en hotels op bouwen. Hierdoor wordt de huur hoger en zal de ongelukkige die er dan op beland nog dieper in zijn buidel moeten duiken. Daarnaast zijn er Kans en Algemeen Fonds kaarten die het spelverloop op verschillende wijze kunnen beďnvloeden. Monopoly is dus een echt kansspel, die enkel te winnen is door het financieel vernietigen van je tegenstanders.


Met Monopoly for Nintendo Switch is het spel op handzame wijze overal mee naar toe te nemen, wat zeker een pluspunt is te noemen. Een groter voordeel is dat het spel zijn best doet om de soms erg lange potjes Monopoly in te korten. Uiteraard kan je een klassiek potje spelen, maar je kunt ook doelkaarten instellen. Zo daagt de doelkaart Hotelmanager spelers uit om als eerste een hotel op een stuk vastgoed te bouwen (ca. 25 minuten) en moet je om te winnen in de doelkaart Grondbezitter $500,- aan huur verdienen (ca. 40 minuten). De vijf uiteenlopende doelkaarten maken het spel korter en intenser, maar niet minder strategisch. Een speler kan bij toeval zowel de Dorpsstraat en Brink in Ons Dorp in twee beurten verkrijgen en nog genoeg geld overhouden om er direct een hotel te bouwen. Anderzijds is een ronde weer zo afgelopen, zodat het spel niet langdradig wordt. Dit maakt het ook beter mogelijk om online een ronde te spelen, zonder vast te zitten aan een urenlange sessie.

Aangezien iedereen Monopoly op geheel eigen wijze speelt zijn er ook huisregels te selecteren. Hiervan zijn er zes die op aanvulling van de officiële Monopoly regels gebruikt kunnen worden. Zo kun je instellen dat al het geld dat terugmoet naar de bank in de pot verdwijnt en bij komst op het vakje Vrij Parkeren naar de desbetreffende speler gaat. Een andere regel is dat je huizen kunt bouwen zonder alle straten van dezelfde kleur te bezitten. Deze aanvulling is erg fijn voor spelers die gehecht zijn aan hun eigen strategie. Het is echter jammer dat je maar één huisregel kunt kiezen, zodat je deze niet kunt combineren en daarmee nieuwe spelmogelijkheden kan creëren. Tot slot is er ook de modus Geluksdobbelsteen, waarmee de spelers sneller over het bord reizen en daarmee sneller het vastgoed wordt verdeeld. Alle keuzemogelijkheden dragen er aan bij om potentiële medespelers er van te overtuigen zich weer eens te wagen aan een ronde Monopoly, zonder dat dit direct een halve dag kost.


Het leuke aan deze digitale Monopoly versie is dat je niet vastzit aan het klassieke spelbord. Je kunt naast het klassieke bord en een Rabbids variant hiervan ook kiezen uit drie levende spelborden. Het Stadsbord, Pretparkbord en Spookbord geven elk een eigen charme aan een ronde Monopoly. De spelborden komen dan ook echt tot leven doordat er mensen rondlopen, auto’s rijden, Zeppelins vliegen, schoorstenen rook uitlaten en meer van dit soort kleinere en grotere details overal te zien zijn. Het maakt het geheel vermakelijk om aan te zien, zeker als je de game op een televisie speelt. De dynamische spelweergave zorgt ervoor dat je al deze actie goed kunt bekijken, hoewel de framerate hier wel eens onder te lijden heeft. Dit kan je echter voorkomen door voor een bovenaanzicht te kiezen, die ook het speloverzicht bevordert. Speel je op de klassieke spelborden, dan zal je dergelijke prestatieprobleempjes niet opmerken. Hoewel er dus keuze is, is het toch jammer dat bepaalde spelborden ontbreken. Zo is recentelijk Monopoly Gamer uitgekomen met onder andere Mario spelstukken, een bordvariant die ik wel in deze editie had verwacht.

Op het spelen van de game zelf is weinig aan te merken. Je kunt tot zes spelers met één Joy-Con urenlang zoet zijn. Het spel geeft duidelijk aan welke knoppen te gebruiken voor bepaalde acties en geeft duidelijke uitleg over de te ondernemen stappen. De game kent wel een lagere speelsnelheid, doordat je tussen je beurten door weinig kunt doen. Het recht leggen van je geld, controleren of je tegenstanders niet vals spelen en het maken van uitbundige armbewegingen bij onderling handelen zijn bij deze digitale versie niet mogelijk, zodat je tussentijds vaak wat indut. Tof is wel dat het Nederlandse spelbord te spelen is, ondanks dat de voice over – welke gelukkig ook is uit te zetten – enkel in het Engels spreekt. De soundtrack is niet bijzonder, maar voldoet en past goed bij dit kapitalistische bordspel. Als je Monopoly niets vind, dan zal deze game daar ook weinig verandering in brengen. Als je echter een liefhebber bent van Monopoly en opzoek bent naar een gemakkelijke manier om het spel overal te kunnen spelen met echte spelers of tegen computer gestuurde tegenstanders, dan doe je met deze game geen verkeerde aankoop.
Beoordeling
70
Monopoly for Nintendo Switch is precies wat je van de game verwacht. De handigheid zijnde dat je het klassieke bordspel makkelijk overal mee naar toe kan nemen en met iedereen kunt spelen. De fanservice is helaas wat laag, maar de game probeert het met onder andere doelkaarten wel toegankelijker te maken door speelsessies eerder te laten eindigen. Zodoende is het een game dat liefhebbers van Monopoly zeker zal bekoren, maar non-fans niet zal overtuigen.


10:47  Morgen Xenoblade Chronicles 2 Direct
14:33  Dragon Ball Xenoverse 2 toont updates
 Reacties (0)
Geen reacties gevonden

 Reageer
Om te reageren op artikelen hoef je niet geregistreerd te zijn.
Om het forum te gebruiken is registreren echter wel verplicht.


Titel:
Monopoly for Nintendo Switch
Type:
Game
Releasedatum:
31-10-2017
Ontwikkelaar:
Engine Software
Uitgever:
Ubisoft
Media:
Meer media