Home   Forum   Archief   Redactie   Contact   Bedrijven   Games    
 
  GamedPCGoogle StadiaVRNintendo SwitchPlaystation 4Playstation 5Xbox OneXboxAppMisc    
26 April 2024 
(0) 
(0) 
(0) 
25 April 2024 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(1) 
24 April 2024 
(0) 
(0) 
23 April 2024 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
22 April 2024 
(0) 
(1) 
(0) 
(0) 
(0) 
(1) 
(1) 
21 April 2024 
(0) 
20 April 2024 
(0) 
(0) 
(0) 
19 April 2024 
(0) 
(1) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
18 April 2024 
(0) 
(0) 
(1) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
17 April 2024 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
16 April 2024 
(0) 
(0) 
(1) 
(1) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
15 April 2024 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(2) 
13 April 2024 
(7) 
(0) 
(0) 
12 April 2024 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
11 April 2024 
(0) 
(2) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
10 April 2024 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
09 April 2024 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
08 April 2024 
(0) 
(2) 
(0) 
06 April 2024 
(2) 
(0) 
(0) 
(1) 
05 April 2024 
(1) 
(0) 
(2) 
04 April 2024 
(3) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
03 April 2024 
(0) 
(0) 
(0) 
(1) 
(0) 
(0) 
(0) 
02 April 2024 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
01 April 2024 
(1) 
(0) 
South Park: Snow Day!
Gamed Gamekalender April 2024
Gamed Gamekalender Maart 2024
Gamed Gamekalender Februari 2024
Hands-On:

Super Mario Odyssey


Door Stefan van B op 29-06-2017 om 14:26
Bron: Gamed

Super Mario Odyssey is hard op weg dé Nintendo Switch titel van dit najaar te worden. Op 27 oktober zal Mario’s nieuwste avontuur worden uitgebracht en wij konden alvast met de game aan de slag. Zowel New Donk City in het Metro Kingdom en Tostarena Town in Sand Kingdom werden door ons bezocht, waarbij we zeer goed bevriend raakte met Mario’s nieuwste compagnon: Cappy.

Cappy is namelijk één van de meest innovatieve aanvullingen op het klassieke Super Mario 64 gameplayconcept. Wat Cappy exact is kan op dit moment nog niet gezegd worden, maar het leeft en heeft bezit genomen van Mario’s pet. Deze levende pet stelt Mario in staat de strijd aan te gaan met vijanden, munten uit blokjes te verkrijgen en nieuwe hoogten te bereiken. In mijn half uur durende speelsessie met Super Mario Odyssey is duidelijk geworden dat Cappy de op één na grootste rol in dit avontuur zal innemen. Om dit avontuur te voltooien zal het unieke duo verschillende Kingdoms moeten bezoeken. Deze zijn open van opzet en kunnen naar eigen inzicht ontdekt worden. Met een lichtgevend en regenboog gekleurd baken wordt het hoofddoel van het speelgebied aangegeven, maar het staat je vrij om eerst alle andere geheimen van deze levels te ontdekken.


De Kingdoms zitten namelijk vol met geheimen. Sommigen zal je per toeval tegenkomen, voor anderen moet je harder werken en bijvoorbeeld de conversatie aangaan met de lokale bevolking. Zo raakte ik in het Sand Kingdom - een woestijngebied waarin inwoners Diá de Muertos lijken te vieren - in gesprek met een olijke uitsmijter die mij pas zijn club binnen zou laten als ik geheel in thema was gekleed. Hiervoor moest ik naar de Crazy Cap winkel om de hoek, alwaar ik mijn outfit kon aanpassen. Hoewel ik echter voorzien was van genoeg gouden munten – welke in alle Kingdoms geaccepteerd worden als betaalmiddel – had ik voor de lokale outfit de lokale valuta nodig. Met spoed moest ik dan ook op zoek naar paarse, driehoekige munten die niet altijd even gemakkelijk voor het grijpen lagen. Uiteindelijk was het me gelukt om de benodigde munten te verzamelen, maar op het moment dat ik de club inliep was mijn demo van dit Kingdom ten einde. In mijn zoektocht was ik namelijk afgeleid geraakt door de vele uitdagingen die her en der verspreid zijn, welke vaak beloond werden met Power Moons.

De Power Moons zijn de equivalenten van Power Stars en Shine Sprites uit eerdere Mario games, maar in tegenstelling tot deze voorgangers zijn er van de Moons tussen de dertig tot vijftig exemplaren per level te vinden. Daarnaast zijn er ook nog Grand Moons, welke als drie Power Moons tellen en te verkrijgen zijn door bazen te verslaan of verhaalmissies te voltooien. In een half uur tijd heb ik verspreid over twee Kingdoms zeven tot acht Moons verzameld, waarvan enkele niet heel goed waren verstopt. Laat je overigens niet misleiden door de ruim opgezette levels die je in de trailers te zien hebt gekregen, elk Kingdom kent vele interieurs, hetgeen de levels een stuk groter maakt dan ze in eerste instantie lijken te zijn. Er is dan ook een goede balans tussen toegankelijkheid en uitdaging, zodat Super Mario Odyssey dadelijk door iedereen gespeeld kan worden.


Eén van de vele toffe gameplay elementen zijn de toffe 2D secties, die je helpen nieuwe niveaus te bereiken. Deze zijn er in korte, maar ook in grotere en meer uitdagende puzzelsegmenten Het is een aangename en nostalgische afwisseling op de 3D gameplay. De transitie tussen deze twee gameplay onderdelen verloopt vlekkeloos en elk mogelijk kledingstuk dat Mario draagt zal ook in 2D Sprites overgezet worden. Er kan dan ook nu al gesteld worden dat het ontwikkelteam hard aan alle kleine details – zelfs splinters in Mario’s neus na een botsing met een cactus – heeft gewerkt. Vaak is er echter wel een snellere manier om de niveaus te bereiken die je normaal via 2D secties zou bereiken, maar hiervoor is slim en uitdagend gebruik van Cappy voor nodig. Zoals ik al eerder heb gezegd: Cappy brengt een welkome en waardevolle aanvulling op de kenmerkende Super Mario gameplay.

Cappy kun je namelijk voor je uit werpen, daar vasthouden en vervolgens op springen om nog verder te komen dan bij een normale sprong. Er zijn echter nog meer uitdagendere sprongen die nog verder reiken en waarvoor vier verschillende acties in de spil van een seconde uitgevoerd moeten worden. Het is dat deze handigheid mij door één van de Nintendo medewerkers werd aangeleerd, anders had ik dit zelf zeker niet kunnen ontdekken. Het zal voor veel spelers dan ook even duren voordat ze de gameplay volledig onder controle hebben, wat daarnaast ook betekent dat het weer een genot zal zijn voor Speedrunners om deze game zo snel mogelijk uit te spelen. Daarnaast kun je ook gebruik maken van de bewegingsbesturing in de Joy-Con om Cappy in verschillende richtingen te werpen. Werp je de pet met twee handen dan voert Cappy een sterke circulaire aanval uit om een aanvallende groep Goomba’s in één keer uit te schakelen. Hoewel een leuke toevoeging prefereerde ik zelf de gewone besturing, die me een stuk meer controle gaf. Beide vormen kunnen echter naast elkaar worden gebruikt, zodat je deze kunt inzetten wanneer je daar zin in hebt.


Een ander belangrijk gameplay aspect waar ik nog niet over heb gepraat is de functionaliteit van Cappy om bezit te nemen van verschillende voorwerpen en wezens. Werp Cappy in de richting van bijvoorbeeld een Bullet Bill of Tank en Mario zal zichzelf hierin verplaatsen. Zo kon ik in de woestijn een Paaseiland-achtig hoofd overnemen, wiens zonnebril op en af gedaan kon worden om verborgen paden te zien. In Metro Kingdom kon ik opgaan in een flexibel paaltje, waarmee ik Mario vervolgens kon afschieten. Het is enorm vermakelijk om in het wilde weg Cappy te werpen om te zien in wat Mario allemaal kan veranderen. Eén ding is in ieder geval duidelijk, zolang een persoon of voorwerp al een pet of hoed draagt maakt Cappy geen kans. De zedelijke inwoners van New Donk City kunnen bijvoorbeeld niet overgenomen worden. Deze bijna demonische gameplay innovatie geeft een geheel nieuwe twist aan de traditionele Mario gameplay en zorgt voor frisse uitdagingen die ik in mijn speeltijd met plezier en veel klungeligheid aanging.

Ik was al enthousiast over Super Mario Odyssey, maar na mijn speelsessie sta ik te springen om verder te mogen spelen. De verschillende Kingdoms vragen erom ontdekt te worden. De talloze geheimen en de te verzamelen voorwerpen zullen dadelijk menig gamer niet meer kunnen loslaten. Niet alleen de gameplay is vermakelijk, het spel kent ook de nodige bewust geplaatste en onbewust veroorzaakte humor. Hoe het verhaal – waarin de bruiloft tussen Bowser en Peach een grote rol inneemt – zich gaat ontwikkelen en hoeveel Kingdoms er straks daadwerkelijk te ontdekken zijn is nog onbekend. Het is in ieder geval alvast zeker dat Nintendo met Super Mario Odyssey erin is geslaagd de traditionele gameplay van een nieuw jasje te voorzien. Cappy is misschien wel een grotere held dan Mario zelf in dit avontuur, die overigens door een tweede speler afzonderlijk bestuurd kan worden. Het laatste weekend van Oktober ga ik dan ook alvast vrij houden, want deze odyssey wil ik zeker niet missen.


14:35  Speel Monopoly met Mario karakters
14:25  Cast voor Castlevania bekend gemaakt
 Reacties (6)
 Pagina: 1
BoSs op 29-06-2017 om 15:36 [Niv: 32 / Exp: 1599]
Dat Super Mario Odyssey een knaller ging worden, daar twijfelde ik niet aan. Maar na dit te lezen lijkt het nog beter en leuker te worden dan ik al dacht.
Damn Stefan, je hebt me ongeduldig gemaakt!!

Rene Groen (Eindredacteur) op 29-06-2017 om 17:15 [Niv: 747 / Exp: 37333]
Er zijn nog maar weinig games waar ik zo warm voor loop dat ik er zelfs vrij voor gevraagd heb. Mario Odyssey is echter wel zo'n game voor mij. Heb hier heel veel zin in en kan zomaar eens mijn game van het jaar gaan worden.

Gast (78.23.3.xxx) op 30-06-2017 om 06:35
Geen game voor mij, ben de Mario games wat beu gespeeld. Jumpen hier, verborgen paden zoeken, munten of whatever verzamelen etz..., Laat mij zeggen dat het game genre (platform games) mij niet meer zo aanspreekt. Velen zullen commentaar hebben over mijn reactie en zullen het wel een fantastisch spel vinden, hun goed recht, net zoals ik het recht heb om er minder enthousiast over te zijn. Het is gewoon mijn mening, en niet zoals sommige reacties van anderen, die bewust nutteloze reacties plaatsen om aanvallen heen en weer te willen uitlokken. Ik kijk echter meer uit naar de volgende Xenoblade game, spreekt mij persoonlijk meer aan. Maar alvast voor de liefhebbers die het spel zullen kopen, have fun with the new Mario game.

Boogieboyz op 01-07-2017 om 21:50 [Niv: 303 / Exp: 15154]
"Velen zullen commentaar hebben over mijn reactie en zullen het wel een fantastisch spel vinden, hun goed recht, net zoals ik het recht heb om er minder enthousiast over te zijn. Het is gewoon mijn mening, en niet zoals sommige reacties van anderen, die bewust nutteloze reacties plaatsen om aanvallen heen en weer te willen uitlokken"

Story of my life bro. We zijn mss in de minderheid maar we hebben tenminste een eigen mening, en volgen niet als een schaap de rest van de kudde die alles altijd maar mooi vinden.

Wat Mario Odyssey betreft; had ik een switch gehad dan staat deze game iig niet op m'n verlanglijst.

Redneckerz (Redacteur) op 02-07-2017 om 12:05 [Niv: 227 / Exp: 11336]
Zonde van je flame Boogieboyz.

@ Gast 78.23.3.xxx:

Uiteraard. Zo zullen er ook mensen zijn die de nieuwe N.Sane trilogy van Crash 3x niets zullen vinden.

Wat denk ik veel mensen in Odyssey aanspreekt is dat bij deze Mario de speler weer wat meer ''vrij'' wordt gelaten in zijn doen en laten en er geen penalty is als je maar wat aankloot. Sterker nog, de game moedigt dat zelfs aan. Dit doet erg denken aan de gameplay van Mario 64, wat toch over het algemeen als een legendarische titel wordt gezien.

Vanuit dat perspectief is het niet zo vreemd dat veel mensen enthousiast zijn over Odyssey. Deels uit nostalgische overwegingen, deels omdat het een bepaalde magische kwaliteit bezit die je, zoals gezegd, bij Mario 64 ook had.

Ik denk dat daarom veel mensen erg enthousiast zijn over de game.

Gast (62.238.203.xxx) op 08-07-2017 om 00:54
Wow nu wil ik het echt spelen! Door deze review lijkt het me een veel leuker spel! Je heb het goed omschreven en je bent heel goed! (ik ben enorme FAN van je! Mario verast me steeds weer met superleuke nieuwe games! Goed gedaan stefan doei doei *D

 Pagina: 1

 Reageer
Om te reageren op artikelen hoef je niet geregistreerd te zijn.
Om het forum te gebruiken is registreren echter wel verplicht.


Titel:
Super Mario Odyssey
Type:
Game
Releasedatum:
27-10-2017
Ontwikkelaar:
Nintendo
Uitgever:
Nintendo
Media:








Meer media