Home   Forum   Archief   Redactie   Contact   Bedrijven   Games    
 
  GamedPCGoogle StadiaVRNintendo SwitchPlaystation 4Playstation 5Xbox OneXboxAppMisc    
15 April 2024 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(1) 
13 April 2024 
(7) 
(0) 
(0) 
12 April 2024 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
11 April 2024 
(0) 
(2) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
10 April 2024 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
09 April 2024 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
08 April 2024 
(0) 
(2) 
(0) 
06 April 2024 
(2) 
(0) 
(0) 
(1) 
05 April 2024 
(1) 
(0) 
(2) 
04 April 2024 
(3) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
03 April 2024 
(0) 
(0) 
(0) 
(1) 
(0) 
(0) 
(0) 
02 April 2024 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
01 April 2024 
(1) 
(0) 
(3) 
30 Maart 2024 
(1) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(3) 
(0) 
28 Maart 2024 
(0) 
(0) 
(0) 
(2) 
(0) 
(1) 
27 Maart 2024 
(3) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
26 Maart 2024 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(1) 
(0) 
(0) 
(1) 
(0) 
(0) 
(0) 
25 Maart 2024 
(2) 
(1) 
(0) 
(0) 
24 Maart 2024 
(2) 
(0) 
23 Maart 2024 
(0) 
(1) 
(0) 
22 Maart 2024 
(3) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(1) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
21 Maart 2024 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(3) 
20 Maart 2024 
(0) 
South Park: Snow Day!
Gamed Gamekalender April 2024
Rise of the Ronin
Skull and Bones
Review:

FIFA 16


Door Rene Groen op 05-10-2015 om 07:33
Bron: Gamed

Vorige maand wist Pro Evolution Soccer 2016 een goede indruk achter te laten en het is nu aan FIFA 16 om ditzelfde te doen. In deze recensie zullen we de twee niet op ieder vlak tegen elkaar af gaan zetten, maar tegelijkertijd proberen we jullie wel te helpen in het maken van een keuze.

Vrijwel ieder jaar laat Electronic Arts ons weten dat ze de kunstmatige intelligentie van de spelers hebben aangepakt. Het staat mooi in een factsheet en we verwachten ook niet minder, maar dit jaar voelt het ook daadwerkelijk als een belangrijke integratie, en dan vooral op verdedigend gebied. Meer dan voorheen moeten we gaten in de verdediging zoeken en hierop anticiperen. Blind een bal de diepte insturen resulteerde veelal in doelpogingen binnen FIFA 15, maar in deze opvolger kun je hier niet langer op blijven vertrouwen. Verdedigers werken beter samen en krabbelen na een mislukte sliding sneller op om je de doorgang alsnog te beletten. Gelukkig staat hier tegenover dat je als balbezitter ook mogelijkheden hebt. Worden de normale passes meer dan eens voorzien door de verdedigers, daar heb je nu ook de keuze voor een strakkere, hardere pass middels het drukken op RB / R1. Geheel zonder risico is dit uiteraard niet. De ontvangende speler moet van goeden huize komen om de bal direct op te pikken en er een actie mee aan te gaan. De minder bedeelde spelers hebben hier een stuk meer moeite mee en wanneer het teveel tijd kost is de kans groot dat een verdediger er alsnog mee aan de haal gaat.


Een ander nieuw element is het maken van schijnbewegingen met het lichaam. Je kunt bijvoorbeeld dreigen een speler linksom te willen passeren, om er vervolgens aan de rechterkant spoedig voorbij te snellen. Het is een toevoeging die vooral is weggelegd voor de meer ervaren spelers aangezien het lastig is om uit te voeren. Mocht je als onervaren speler sowieso moeite hebben om de gameplay onder de knie te krijgen, of simpelweg wat meer verdieping willen krijgen in je spel, dan is er het zogeheten FIFA Trainer. Met een druk op de rechter stick verschijnt er een cirkel rondom de speler met daarin twee acties die je uit kunt voeren. Je kunt zelf het niveau instellen, zo kan een beginnende speler simpelweg leren passen of schieten, terwijl de meer ervaren speler diepere spelopties krijgt aangeboden. Een leuke manier om een ieder zijn potjes te kunnen laten spelen.

Al het bovenstaande draagt bij aan het realisme van het voetbalspel, hetgeen voor de één als een zegen en voor de ander als een vloek zal worden gezien. Anders gezegd: FIFA voelt meer als een simulatie, Pro Evolution Soccer is een stuk meer arcade. Golft het spel in laatstgenoemde titel van doel naar doel, daar zal de strijd in FIFA 16 vooral op het middenveld worden beslecht. Het één is niet per definitie beter of slechter dan de ander, maar het is wel iets waar rekening mee gehouden dient te worden. Een ander verschil zien we in de beoordelingen van de scheidsrechter. Hadden we in onze PES 2016 review de kritiek dat vrijwel alles geoorloofd werd, daar is dit in FIFA 16 juist andersom. De kleinste overtredingen gaan vergezeld met een fluitje, al dan niet gepaard met een gele kaart. Iets minder had best gemogen.


Eens in de zoveel tijd komt de FIFA reeks met integraties die op het eerste gezicht misschien niet meteen logisch, maar wel leuk zijn. Nog altijd denk ik met weemoed terug aan FIFA 97 en de vele uren die ik in het zaalvoetbal heb gestopt. Ook FIFA 16 kent zo’n vernieuwing, ditmaal vormt vrouwenvoetbal namelijk onderdeel van het pakket. Niet met clubteams, maar wel met twaalf landenteams, waarbij Nederland helaas afwezig is. De elftallen voelen er helaas een beetje met de haren bijgesleept, veel meer dan één toernooi en oefenpartijtjes zit er namelijk niet in. Let wel: tegen elkaar. Er is namelijk geen mogelijkheid voor een krachtmeting tussen mannen en vrouwen. Qua gameplay zijn er verder ook weinig verschillen, het tempo ligt weliswaar net iets lager, maar dat is het dan ook wel. De vraag die echter overeind blijft is: waarom? Ik heb niets tegen vrouwenvoetbal, ondanks dat ik het zelf niet volg, maar de meerwaarde ontgaat me. Daar waar ik het zaalvoetbal kon blijven spelen had ik het vrouwenvoetbal na enkele potjes wel gezien. Toch heeft EA moeite gedaan om de dameselftallen tot leven te laten komen, al was het maar door het toegespitste commentaar.

Gesproken over het commentaar; hier moeten we weer een tweedeling maken tussen de Engelse commentatoren en de Nederlandse tegenhangers. Ook nu mogen Evert ten Napel en Youri Mulder de acties op het veld begeleiden, een traditie die op verschillend vlak wordt vastgehouden. Niet alleen keert het duo namelijk terug qua stem, maar ook qua herhalende, eentonige en daardoor irritante uitspraken. Veelal sluiten deze uitspraken niet aan bij hetgeen wat er gebeurt, waardoor je al snel overschakelt naar het stuk beter verzorgde Engelse commentaar. Oudgedienden zullen ook hier bekende uitspraken terug horen komen, maar door de grotere afwisseling is dit nauwelijks storend. Tel hier een ijzersterke soundtrack bij op, zoals we dat van de FIFA reeks gewend zijn, en we kunnen niet anders zeggen dat ze hun (Engelse) zaakjes goed op orde hebben.


Dit is ook op te tekenen voor de sfeer. Het stadion leeft als nooit te voren, camera’s trillen door het dreunen van de doelpunt vierende bezoekers en ditmaal zijn er een stuk minder rare, belachelijke momenten van spelers die door elkaar heen buitelen. Geheel verdwenen zijn ze niet, maar het is duidelijk dat er lering getrokken is uit het verleden. Iets minder enthousiast zijn we over de spelers zelf. We hebben het dan niet over hun soepele, realistische bewegelijkheid, maar vooral over hun voorkomen. Een Messi, Ronaldo of Ibrahimovic herken je uit duizenden, maar de kans is groot dat je favoriete, kleinschaligere team bestaat uit vrijwel onherkenbare gezichten. Enerzijds is het te begrijpen dat je met een immens aanbod aan spelers een ieder niet natuurgetrouw na kunt maken, anderzijds is het jammer dat de kleinere clubteams zo naar de achtergrond zijn gedrukt.

Qua aanwezige modi zien we vooral een verdere verdieping dan een uitbreiding van het aanbod. We kunnen nog altijd trainingen afwerken, individuele potjes spelen, een carrière starten als manager of speler, een competitie afwerken, online gaan en Ultimate Team spelen, maar – afgezien van het vrouwenvoetbal – is hier geen breder aanbod aan toegevoegd. Gezien het complete aanbod is dit niet erg, maar graag hadden we wel iets meer verdieping gezien in de modi die al voorhanden waren. In de carrière modus slagen ze hier deels in. De saaie oefenpotjes aan het begin van een seizoen zijn komen te vervallen en vervangen door een oefentoernooi. Hier kun je weer extra geld mee verdienen om je carrière meteen vaart mee te geven. Een andere toevoeging is de mogelijkheid om spelers individueel te trainen. Er zijn wekelijks vijf trainingen die je kunt spelen of simuleren, om zo de transferwaarden op te drijven. Prima verdiepingen, maar waarom is het scouten niet aangepakt? Het was één van de grote kritiekpunten uit voorgaande delen, maar de omslachtige manier van spelers aantrekken is onveranderd gebleven. Een gemiste kans.


Een andere noemenswaardige toevoeging vinden we in FIFA Ultimate Team, kortweg FUT. De basis is onveranderd gebleven: verdien geld (al dan niet door echte Euro’s in te brengen), speel wedstrijden, meng je op de transfermarkt en bouw je elftal uit tot een waar sterrenteam. Je dient dan wel rekening te houden met hun achtergrond, zo hebben spelers uit een zelfde land of competitie een sterkere chemie op het veld dan wanneer je Sneijder achter Messi opstelt. Nieuw is FUT Draft, iets waar we erg positief over zijn, maar ook een keerzijde heeft. In deze spelstand kies je eerst een opstelling, waarna je voor iedere positie vijf keuzes krijgt aangeboden. Simpelweg kiezen voor de beste spelers lijkt de beste optie, maar het kan zijn dat de eerder benoemde chemie hiermee overboord gaat. Eenmaal een team samengesteld speel je een toernooi, zowel offline als online, van maximaal vier wedstrijden, waarna het team zal worden ontbonden. Hoe verder je komt, hoe hoger de beloning, maar het kan dus zijn dat je er na één wedstrijd uit ligt. En hier wringt nu net de schoen. Het betreden van het toernooi kost namelijk 300 FIFA Points of 15.000 Coins. Een behoorlijk hoog bedrag om bij elkaar te sprokkelen, waardoor veel gamers al snel hun portemonnee zullen trekken. Slim van EA of een tik in het gezicht van gamers? Wat mij betreft toch vooral het laatste.

In FIFA 16 zijn er de nodige verbeteringen doorgevoerd, waarvan een deel vooral op zal vallen bij de spelers die het spel vrijwel dagelijks spelen. Niet iedere integratie hiervan is even logisch of noodzakelijk, zo zie ik het vrouwenvoetbal niet als een toegevoegde waarde die het spel naar een hoger niveau tilt. Ook qua spelmodi zijn er geen grootse stappen gemaakt - ondanks dat de gedane integraties zeker een toegevoegde waarde hebben - hoewel er in het geval van FUT een prijs voor betaald dient te worden. Qua gameplay is het verschil wat dat betreft een stuk groter. De AI is toegenomen, de mogelijkheid tot harde passes is welkom en FIFA Trainer laat een ieder kennis maken met zowel de basis als de diepere onderlaag. Wel moet gezegd worden dat FIFA 16 ons laat werken in het veld. Winnen doe je vaak met een minimaal verschil, maar het komt even vaak voor dat je met zo’n minimaal verschil verliest. In dat opzicht is het spel ook een echte simulatie die aansluit bij de voetbalbeleving zoals we dit kennen uit het echte leven. Zoek je daarentegen een game die meer arcade is, dan raden we toch vooral Pro Evolution Soccer 16 aan. De keuze is aan jou.
Beoordeling
85
FIFA 16 komt, op de integratie van vrouwenvoetbal na, niet met grootse vernieuwingen, maar probeert juist verdieping aan te brengen in eerdere modi. Ze slagen hier deels in, maar laten tegelijkertijd enkele oude kritiekpunten liggen.


15:45  Halo 5: Guardians met commercial
07:33  Mario Tennis: Ultra Smash
 Reacties (6)
 Pagina: 1
Gast (84.241.197.xxx) op 05-10-2015 om 08:39
Jammer dat ook hier weer wordt beweerd dat PES meer arcade zou zijn. Niets is minder waar.

Gast (217.119.236.xxx) op 05-10-2015 om 08:58
PES is hoe dan ook veel meer fun!

Gast (145.44.81.xxx) op 05-10-2015 om 10:36
precies maar neem de fifa reviews hier ook niet meer serieus, zo biased.

Gaat niet eens om of fifa beter is dan pes, ze zien die

MaartenL (Redacteur) op 05-10-2015 om 10:54 [Niv: 472 / Exp: 23598]
Ben er nog niet uit of ik deze zou aankopen...

Heb me aardig vermaakt met FIFA 15 maar betwijfel er genoeg toevoeging is om alweer de game aan te kopen.

Nelus op 05-10-2015 om 12:33 [Niv: 526 / Exp: 26310]
Ik hoorde juist andersom, dat FIFA meer arcade is en PES juist realistischer

Rene Groen (Eindredacteur) op 05-10-2015 om 14:41 [Niv: 747 / Exp: 37333]
Dat FIFA meer arcade is ben ik het zeker niet mee eens, overigens is het tegelijkertijd niet zo dat de twee ver uit elkaar staan en de één een pure arcade is en de andere een pure simulatie, maar daarvoor verwijs ik graag naar beide reviews. Wat ik wel interessant vind is dat Gast (145.44.81.xxx) onze FIFA review biased vindt, zonder aan te geven waarom dit is. Je laatste zin snap ik ook niet, dus zou je dit kunnen verduidelijken?

Gewijzigd door Rene Groen op 05-10-2015 om 14:45

 Pagina: 1

 Reageer
Om te reageren op artikelen hoef je niet geregistreerd te zijn.
Om het forum te gebruiken is registreren echter wel verplicht.


Titel:
FIFA 16
Type:
Game
Releasedatum:
24-09-2015
Ontwikkelaar:
Electronic Arts
Uitgever:
Electronic Arts
Media:








Meer media