We zien de laatste tijd steeds vaker een reboot van een serie, denk alleen maar eens aan voorbeelden als Tomb Raider of Hitman. Ook Need for Speed gaat hierin mee, de nieuwste uitgave krijgt dan ook geen ondertitel, maar wat mogen we ervan verwachten?
In de stad Ventura Bay draait alles om je reputatie. Enkel door je reputatie op te bouwen zal je naamsbekendheid worden vergroot, hetgeen je kunt verdienen door rekening te houden met vijf steunpilaren: Speed, Style, Build, Crew en Outlaw. Een eerste plaats behalen en vasthouden valt bijvoorbeeld onder de Speed races, doe je daarentegen mee aan drift uitdagingen dan valt dit onder Style. Het oog wil echter ook wat en onder Build valt het aanpassen van je auto in de breedste zin van het woord. Niet alleen kun je de kleur veranderen, maar ook onder de motorkap zijn de mogelijkheden eindeloos. Wellicht val je zelfs op bij anderen en kun je een Crew vormen, waarmee zich weer aparte uitdagingen openen. Als laatste is er nog Outlaw, ook wel omschreven als risk versus reward. Creëer wanorde in de stad, maar zorg er vooral voor dat je de politie voor blijft. Overigens zijn deze vijf pilaren niet los van elkaar te zien, je zult pas echt naam maken wanneer je ze met elkaar combineert en je reputatie verder uitbouwt.

In Need for Speed draait natuurlijk alles om auto’s en je kunt er hier vijf van in je garage zetten. Dit is geen immens aantal, maar de ontwikkelaar wil dat we een band opbouwen met deze bolides en ze niet als inwisselbare blikken zien. Wel is het zo dat iedere auto vanaf de start beschikbaar is, uiteraard zul je wel genoeg geld binnen moeten halen om ze ook daadwerkelijk te kunnen betalen. Wanneer dit lukt kun je ermee de straat op, waarbij er gekozen is om je enkel in een nachtelijke setting te laten racen, op een wegennetwerk dat twee keer zo groot is als die uit Need for Speed: Rivals.
Er is één punt waar ontwikkelaar Ghost Games al wel de nodige kritiek over heeft gekregen en dat is de vereiste van een internetverbinding. Je zult constant verbonden moeten zijn met de servers van Electronic Arts, dus zelfs als jouw verbinding werkt en deze servers platliggen kun je alsnog niet gamen. Volgens de studio is Autolog hier de ‘boosdoener’ van, deze laat je voortdurend vergelijkingen trekken met je vrienden en screenshots delen, maar dit komt dus wel met een prijs.

Met deze reboot probeert Electronic Art eenieder aan te spreken die eerder plezier heeft beleefd aan een Need for Speed game. Of je nu fan bent van snelheid, het scheppen van chaos of het aanpassen van je auto; het is allemaal mogelijk. Om hier nog een stap verder in te gaan zitten in de verhaallijn bekende namen als Magnus Walker en Ken Block verweven. Nu is de verhaallijn nooit het sterkste punt geweest van racegames, we zullen dan ook nog even af moeten wachten in hoeverre hun betrokkenheid de game naar een hoger niveau weet te tillen. Vanaf 5 november zullen we weten of Need for Speed een geslaagde reboot van de serie genoemd mag worden, of dat Ghost Games teveel hooi op haar vork heeft genomen.
|