Home   Forum   Archief   Redactie   Contact   Bedrijven   Games    
 
  GamedPCGoogle StadiaVRNintendo SwitchPlaystation 4Playstation 5Xbox OneXboxAppMisc    
24 April 2024 
(0) 
(0) 
23 April 2024 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
22 April 2024 
(0) 
(1) 
(0) 
(0) 
(0) 
(1) 
(1) 
21 April 2024 
(0) 
20 April 2024 
(0) 
(0) 
(0) 
19 April 2024 
(0) 
(1) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
18 April 2024 
(0) 
(0) 
(1) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
17 April 2024 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
16 April 2024 
(0) 
(0) 
(1) 
(1) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
15 April 2024 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(2) 
13 April 2024 
(7) 
(0) 
(0) 
12 April 2024 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
11 April 2024 
(0) 
(2) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
10 April 2024 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
09 April 2024 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
08 April 2024 
(0) 
(2) 
(0) 
06 April 2024 
(2) 
(0) 
(0) 
(1) 
05 April 2024 
(1) 
(0) 
(2) 
04 April 2024 
(3) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
03 April 2024 
(0) 
(0) 
(0) 
(1) 
(0) 
(0) 
(0) 
02 April 2024 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
01 April 2024 
(1) 
(0) 
(3) 
30 Maart 2024 
(1) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(3) 
(0) 
28 Maart 2024 
(0) 
TopSpin 2K25
WWE 2K24
South Park: Snow Day!
Gamed Gamekalender April 2024
Feature:

Grote RPG Cliché Lijst: Deel 06


Door Joni Philips op 14-02-2015 om 09:07
Bron: Gamed

Een groots avontuur om de wereld te redden en het ultieme kwaad te bestrijden, het is een veelvoorkomend cliché in Japanse Role Playing Games. Het zijn echter niet de enige clichés in het genre.

De Grand List of Console Role Playing Game Cliches is een epische lijst die werd opgesteld door Mark Sachs. Hij postuleerde een serie clichés die frequent voorkomen in Japanse Role Playing Games, waarbij hij voornamelijk de succesvolle Super Nintendo, PlayStation en PlayStation 2 generaties viseerde. De grootste klassiekers dienden als inspiratie voor de samenstelling van een lijst die iedere speler bekend in de oren zal klinken. De originele lijst kan bekeken worden op zijn site, maar de lijst telt geen voorbeelden waardoor hij ietwat ontoegankelijk is. Wij werpen dan ook een diepere blik op de lijst om de geheimen erachter te onthullen.

Cliché 16. Hey, I Know You, Too!
"You will also confront/be confronted by at least three of these obligatory antagonists:
  • The amazingly good-looking and amazingly evil long-haired prettyboy who may or may not be the ultimate villain.
  • The villain's loyal right-hand man, who comes in two versions: humorously incompetent or annoyingly persistent.
  • The villain's attractive female henchman, who is the strongest and most competent soldier in the army but always lets the party escape because she's, yes, fallen in love with the hero.
  • Your former ally who supposedly "died" and was forgotten about, until much later in the game when he/she shows up again on the villain's side and full of bitterness.
  • The irritatingly honorable foe whom you never get to kill because, upon discovering the true nature of his superiors, he either nobly sacrifices himself or joins your party.
  • The insane clown or jester who will turn out to be surprisingly difficult to subdue.
  • The mad scientist who likes creating mutated creatures and powerful weapons 'cause it's fun (and also handy if uninvited adventurers show up.)
  • The adorably cute li'l creature or six year old child who fights you and, inexplicably, kicks your butt time after time."

Er zijn eveneens bepaalde regels voor de tegenstanders. Tijdens je avontuur zal je minstens drie van de volgende antagonisten tegenkomen. Je hebt de ongelofelijk knappe, langharige jongeman die waarschijnlijk de eindbaas zal zijn, ofwel zijn allerbelangrijkste helper. Denk maar aan Seymour Guado en Sephiroth uit Final Fantasy X en Final Fantasy VII. Ook de leden van Organization XIII uit de Kingdom Hearts serie vallen grotendeels in deze categorie. De baas heeft een loyale helper die ofwel compleet incompetent is, ofwel continu blijft opdagen. Kingdom Hearts II brengt ons bijvoorbeeld Pete, de helper van Maleficent die continu faalt terwijl in Wild ARMs 3 Asgard opduikt die continu opduikt en grote problemen veroorzaakt. Je kunt hem zelfs alleen maar verslaan omdat hij het wil, hij wil zijn meester namelijk volgen naar de hel. Loyaler kan niet.

Er is ook een loyale vrouwelijke helper die ongelofelijk competent is, maar ze verliest steeds met opzet want ze is verliefd op de held. Het is iets wat bijvoorbeeld vaak opduikt in Fire Emblem, waar de loyale helper vaak de dochter is van de baas wat meteen een goede reden is voor de loyaliteit. Een andere loyale helper is dan weer zo eervol dat hij onmiddellijk zichzelf opoffert of jouw kant kiest wanneer hij ontdekt dat zijn baas eigenlijk kwaadaardig is. Je zult hem hierdoor nooit zelf definitief verslaan. Het gebeurt frequent in de Tales game, in Tales of Destiny offert Leon Magnus bijvoorbeeld zichzelf op om zijn zondes weg te spoelen; in Tales of Vesperia probeert Raven zichzelf op te offeren; en in Tales of the Abyss overweegt Luke zelfopoffering.

Organization XIII
Organization XIII

De voormalige loyale helpers kiezen soms ook jouw kant, iets wat bijvoorbeeld opvalt in Final Fantasy VII waar hoofdrolspeler Cloud SOLDIER verlaat nadat Sephiroth zijn thuisstad vernietigt. Final Fantasy VI's Celes doet hetzelfde omdat ze niet meer kon leven met Kefka. De eindbaas heeft echter geluk, want hij wordt ook geholpen door jouw voormalige vriend die gestorven is aan de start van de game. Die 'dood' heeft hem bitter gemaakt tegenover de held die hem niet heeft gered. Soul Nomad & The World Eaters brengt bijvoorbeeld Christophe terwijl Persona 2: Innocent Sin's Joker een oude vriend van de hoofdrolspelers blijkt. De schattige mascotte heeft eveneens een tegenhanger, maar de vijandelijke versie is wel competent en één van de gevaarlijkste vijanden. Zie de schattige monsters Tonberry en Cactuar uit Final Fantasy maar als voorbeeld.

Het vijandelijke team beslaat ook een clown wiens kracht zeker niet om te lachen is; en een gestoorde wetenschapper wiens creaties uitermate vervelend worden. De clown zien we bijvoorbeeld terug in Final Fantasy VI waar Kefka opduikt, en in Dragon Quest VIII met Dhoulmagus. Kefka Palazzo, dodelijke clown, doet ook dubbel dienst als de gestoorde wetenschapper als uitvinder van de Slave Crown. De andere Final Fantasy games brengen eveneens mooie voorbeelden. Dr. Lugae uit Final Fantasy IV experiment bijvoorbeeld met plezier op levende mensen; en Cid uit Final Fantasy XII maakt de gevaarlijke uitvindingen voor de Archadians. Disgaea 3 hoofdrolspeler Mao valt ook onder dit cliché. De game eindigt zelfs met Mao die besluit te experimenteren op de eindbaas. De Disgaea hoofdrolspelers zijn nu eenmaal nooit typische helden.

Cliché 17. Hey, I Know You, Three!
"Furthermore, expect to encounter most of the following obligatory non-player chararcters (NPCs):
  • The townsperson or crewmember who wanders aimlessly in circles and never quite gets where he is going.
  • Hilariously incompetent or cowardly soldiers.
  • The NPC who has a crush on another NPC and can't quite work up the nerve to tell him or her, so instead tells every other person who wanders by about it at great length.
  • A group of small children playing hide-and-seek.
  • The wise and noble captain/king/high priest.
  • The wise and noble captain/king/high priest's splutteringly evil second-in-command. Nobody, including the hero, will notice the second's constant, crazed scheming until the moment when he betrays everyone to the forces of badness.
  • The NPC who is obsessed with his completely mundane job and witters on endlessly about how great it is. He's so thrilled by it that he wants to share it with everyone he sees, so given a quarter of a chance he'll make you do his job for him.
  • The (adult) NPC who has nothing better to do than play kids' games with passersby.
  • The group of young women who have formed a scarily obsessive fan club for one of your female party members."

De game is ook gevuld met een hele serie gewone Non-Playable Characters waarbij deze onderverdeeld kunnen worden in enkele categorieën. Een groot deel zijn gewone mensen die doelloos rondlopen in cirkels waarbij ze continu hetzelfde lijntje herhalen. Deze categorie wordt afgewisseld door het groepje kleine kinderen die verstoppertje spelen; de volwassene die een spelletje wil spelen met jou en de NPC die opschept over zijn saaie baan. Je komt ook nog enkele incompetente bewakers en soldaten tegen dat gebruikt wordt voor humor in bijvoorbeeld Breath of Fire III en Final Fantasy VII; de man die verliefd is op een andere NPC, maar dat niet durft te vertellen; en het groepje jonge vrouwen die gigantische fans zijn van één van jouw vrouwelijke personages. Quistis Trepe heeft bijvoorbeeld een belangrijke fanclub in Final Fantasy VIII.

Ook Trepe Groupies hebben vrienden.
Ook Trepe Groupies hebben vrienden.

Als laatste zijn er dan nog de wijze, nobele kapitein, koning, priester, burgemeester of dergelijke. Hij wordt vergezeld door zijn trouwe helper die continu bezig is om zijn nobele baas te verraden. De verraderlijke rechterhand duikt onder andere op in Chrono Trigger, waarbij de raadsman van de koninklijke familie van Guardia onopgemerkt vervangen was door een monster. Hij gebruikte zijn positie om onder andere de koning te veroordelen in een rechtszaak. Valkyria Chronicles bevat eveneens een voorbeeld met premier Borg die zijn prinses wil verraden om koning te worden. Er zijn ook uitzonderingen. Dragon Quest IV's Cristo is bijvoorbeeld verliefd op de prinses zodat hij compleet loyaal is aan het koninkrijk. De rechterhand van Edgar uit Final Fantasy VI blijft ook loyaal, zelfs wanneer die laatste al maanden weg is, blijft hij het koninkrijk trouw managen.


13:17  Darksiders 2 naar PlayStation 4?
09:07  Muzikale Behind the Scenes voor Bloodborne
 Reacties (0)
Geen reacties gevonden

 Reageer
Om te reageren op artikelen hoef je niet geregistreerd te zijn.
Om het forum te gebruiken is registreren echter wel verplicht.


Titel:
Cliché Lijst
Type:
Feature
Releasedatum:
Niet
Ontwikkelaar:
Gamed
Uitgever:
Gamed
Media:
Geen media gevonden