We zijn getuige van de dageraad van een nieuw tijdperk, want er is een nieuw deel uitgekomen in de serie Age of Empires. Het onderwerp van dit derde deel is de dageraad van een nieuw tijdperk, want sinds we in 1995 waren begonnen in het Stenen Tijdperk (Age of Empires I), zijn we eindelijk in de Nieuwe Tijd beland, de Vroegmoderne Tijd, zoals dat historisch correct heet, die ongeveer loopt van het jaar 1500 tot 1815. In deze tijd zijn het niet meer zwaarden en harnassen die de mensen gebruiken om elkaar te bestrijden, maar vooral geweren en kanonnen. De geografische setting waartegen dit Vroegmoderne Tijdperk wordt afgebeeld is het Amerikaanse continent.
Daar komt nog bij dat ik het niet eens logisch dat men voor deze 8 speelbare beschavingen heeft gekozen. Het spel gaat over de kolonisatie van de Nieuwe wereld. Waarom heeft men dan gekozen voor de Ottomanen, de Duitsers en Rusland? Die hebben nauwelijks een rol van betekenis gespeeld op het Amerikaanse continent. Daarvoor in de plaats had ik liever een aantal speelbare inheemse beschavingen gezien.
Onder de oppervlakte van deze eenheidsworst liggen toch wel verschillen tussen de landen. Er zijn namelijk veel speciale militaire eenheden beschikbaar, en sommige landen hebben ook speciale gebouwen die niemand anders kan bouwen. Nederland heeft bijvoorbeeld een bank. Verder heeft iedere Home City een aantal unieke beschikbare shipments.

De passieve beschavingen
In de voorlaatste alinea liet ik al merken dat ik liever een aantal inheemse bevolkingen had gezien in plaats van Duitsers en Russen. Gelukkig is het wel zo dat de inheemse beschavingen toch een rol van betekenis hebben. De Europeanen kunnen namelijk bondgenootschappen sluiten met de inheemse bewoners. Op die manier kunnen ze een aantal extra militairen bouwen en een aantal extra technologieën. Er zijn zeer veel inheemsen vertegenwoordigd, met andere uitstralingen van hun dorpen: Cherokee in tipi's, Iroquois in Longhouses, Caribïers in hutjes en Azteken in stenen huizen.
Van de Oude naar de Nieuwe Wereld
Het Amerikaanse continent wordt meestal de Nieuwe Wereld genoemd, omdat dat continent pas relatief laat in het zicht van Europa kwam. De Oude Wereld is Europa en Azië en ook Afrika. De voorgaande delen van Age of Empires richtten zich uitsluitend op de oude wereld, met uitzondering trouwens van één campaign van de uitbreiding The Conquerors. Dit deel van Age of Empires doet het omgekeerde en speelt zich bijna uitsluitend af op het Amerikaanse continent. Voordat ik het speelde was ik bang dat ook dit feit de variatie in AoE III niet ten goede zou komen, maar gelukkig kreeg ik ongelijk. Op het Amerikaanse continent zijn zoveel verschillende landschappen te vinden, zoals de Great Lakes, de Andes, het Amazone gebied, de prairies, New Engeland, de Caribische stranden, de moerassen van Florida, de Rocky Mountains, de Texaanse woestijn en ga zo maar door. Deze landschappen zijn prachtig weergegeven in het spel, met een steeds een andere prachtig sfeervolle lichtval, ander waterpartijen en andere bomen en andere flora en fauna.
Ook viel er genoeg spannends te beleven op het Amerikaanse continent in de periode waar wij het over hebben. Ten eerste waren er de Caribische kannibalen waar de eerste Europeanen mee te maken kregen, en de hoogontwikkelde beschavingen van de Azteken, Maya's en Inca's. Dan waren er nog de piraten die voor spannende verhalen zorgden. Ook de eerste ontmoetingen tussen de Engelse kolonisten en de Noord-Amerikaanse Indianen zijn zeer veel vertellingen waard geweest. Het opschuiven van frontier, met de nodige botsingen met indianen. Dus: Outlaws en Indianen, piraten en koppensnellers; mijn interesse hebben ze!
|