Indie games zijn de laatste tijd erg populair en na pareltjes als bijvoorbeeld Braid en Shank is dat niet verbazingwekkend. Voor een zacht prijsje kan er een aardig leuke game verkregen worden en dat is mooi meegenomen. Ook Stickmen Studios probeert een graantje mee te pikken van de indie markt met Doc Clock: The Toasted Sandwich of Time maar is deze game wel interessant genoeg om aan te schaffen?
In het spel neem je de rol aan van kluns en uitvinder Doc Clock. Zijn nieuwste uitvinding zal namelijk spectaculair zijn! Met het nodige sarcasme van zijn sprekende rugzak Sack steekt hij zijn machine in elkaar en test hij het uit. Helaas loopt niet alles zoals hij het verwacht had, maar eerder zoals Sack het voorspeld had: totale mislukking. Doc Clock zijn kat is namelijk veranderd in een cactus! Geen paniek want Doc heeft een bijzonder geniaal plan: terug in de tijd reizen om zichzelf te weerhouden om de test uit te voeren. Moet er nog gezegd worden dat ook dit weer eindigt in een ramp? Samen met Sack is Doc namelijk ergens gestrand in een verre toekomst waar robots het voor het zeggen hebben en de tijdreismachine in stukken ligt. Nu is het aan de speler om deze onderdelen te verzamelen en terug te keren.
Doc Clock speelt als een eenvoudige 2D sidescroller met als uitzondering dat je met behulp van Sack verschillende materialen zoals planken, badkuipen en paraplu's kan verzamelen en combineren. Een origineel concept, dat staat vast. Leuker wordt het als je later je eigen voertuig kan samenstellen en verbeteren met verschillende onderdelen. Zo zal bijvoorbeeld de paraplu ervoor zorgen dat je voertuig zweeft in plaats van valt en de propeller zal je helpen om in de lucht nog enkele bewegingen uit te voeren. Dit alles klinkt heel leuk en dat is het ook, mits alles volgens plan gaat tenminste. Het zal vaak voorkomen dat je voertuig een koprol besluit uit te voeren waardoor je het voertuig verliest. Je kan de tijd onbeperkt terugspoelen om het nogmaals te proberen, maar de physics in het spel willen meer dan eens dwars zitten. Ook het maken van het voertuig kan soms wat frustratie geven. Doc kan namelijk niet springen en daardoor klungel je hopeloos om toch maar op een correcte manier je voertuig in elkaar te zetten.
Op papier klinkt Doc Clock heel leuk en dat kan het spel ook gerust zijn als alles een beetje werkt naar behoren. Is dit niet het geval, dan zal je vaak gefrustreerd het spel uitzetten. Veel meer dan voertuigen creëren en wat puzzels oplossen met behulp van het combinatiesysteem is er eigenlijk ook niet te doen in Doc Clock. Er zijn dan wel collectibles om te verzamelen maar een echte reden om het spel opnieuw te spelen is er niet. De gameplay komt helaas niet in de buurt van de betere indie games. Slecht is de game in ieder geval ook niet, je kan het meer beschouwen als een tussendoortje waar je toch wel even wat plezier aan kan beleven. Mocht de ontwikkelaar de game iets lang in ontwikkeling hebben gehouden, dan zou het spel vast wat beter zijn geworden dan het huidige resultaat.
Op audio-visueel vlak is er eveneens niets opmerkelijks te vinden. De grafische stijl is aardig maar niet knap genoeg om de speler eens te verbazen. De achtergronden wisselen niet erg vaak af en na een uurtje spelen heb je het ook wel allemaal gezien. Het geheel blijft een beetje bij de basis en dat is een gemiste kans. Qua audio is er weinig te klagen want veel audio is er namelijk niet. Personages spreken via tekstballonnen en de achtergrondmuziek wil na een poosje toch een beetje vervelen. Jammer dat er geen stemmen waren want de interactie tussen Doc en Sack is met momenten erg grappig. Doc Clock blijft dus op dit vlak ook een beetje in de middenmoot van indie games steken.
Alles bij elkaar genomen heb ik me toch kunnen vermaken met het spel. Het is zeker en vast geen hoogvlieger in zijn genre maar de game heeft zeker zijn goede momenten. Een succesvol geconstrueerd voertuig, een perfect uitgevoerde puzzel of de sarcastische opmerkingen van Sack komen als hoogtepunten naar boven. Helaas zal je hier dan wel af en toe een beetje frustratie bij moeten nemen als niet alles volgens plan verloopt. In ieder geval was dit al een vrij succesvolle poging van Stickmen Studios om zich in het indie-parcours te plaatsen.
|