Gamers zijn ongezonder, agressiever en scoren slechter op school. Het zijn vooroordelen die sterk leven bij de ouders van tegenwoordig, maar kloppen ze ook?
Nee! Bij jongens blijkt het zelfs omgekeerd. In een uitgebreide studie ondervroeg de Ivy League universiteit Yale 4.000 middelbare school-leerlingen over hun gamegewoonten en gedrag in een poging om problematisch gaming in kaart te brengen. Problematisch gaming is voor hun de combinatie van: proberen en falen minder te gamen, een ongelofelijke drang voelen om te spelen, en spanning voelen die alleen kan opgelost worden door te gamen. De typische symptomen van een verslaving dus.
Uit hun onderzoek bleek dat 76% van de jongens en 29% van de meisjes videogames speelde, waarbij de meesten minder dan zeven uur speelden. De hoeveelheid tijd dat gegamed werd, werd echter niet als risicofactor beschouwd. Bij de jongens werd ontdekt dat de gamende jongeren hogere punten haalden op school en dat de kans kleiner was dat ze alcohol dronken, sigaretten rookten of marihuana gebruikten. Op de jongens had gamen dus een positieve invloed. Bij meisjes aan de andere kant bleek dat vrouwelijke gamers vaak agressiever zijn. Onderzoeker Rani Desai vermoedt dat agressieve meisjes meer aangetrokken worden door videogames en dat het niet veroorzaakt wordt door de games.
Amper 5% van de jongeren bleek de symptomen van problematisch gaming te vertonen, waarbij jongens deze symptomen vaker vertoonden. De studio concludeert dat gaming op zichzelf niet gevaarlijk is voor kinderen en dat er geen verband bestaat tussen gaming en negatieve gezondheidsgevolgen. Enkel een kleine groep gamers kan hun gedrag niet controleren, en daarover moeten we ongerust zijn want binnen die groep zien we vaak ook andere problemen.
|