De rechten om Lord of the Rings games te mogen maken kwamen begin 2009 in handen van Warner Bros nadat deze eerst toebehoorden aan Electronic Arts. De nieuwe eigenaar gaat meteen volop aan het werk, want naast het meer kinderlijke Aragorn’s Quest komen ze tevens met het volwassen War in the North.
De keuze voor de titel is enerzijds te begrijpen maar anderzijds toch opmerkelijk te noemen. Natuurlijk heeft Warner Bros. de lastige opgave om met een interessante Lord of the Rings titel te komen die niet in herhaling valt wanneer we kijken naar voorgaande games. De keuze voor War in the North is om deze reden te begrijpen, ondanks dat het geen groots onderdeel van de boeken vormt. Toch is de strijd die hier gevoerd wordt zeer belangrijk voor het verhaal, alhier werd namelijk voorkomen dat Sauron de overhand kreeg in zijn strijd om over Middle Earth te regeren. De nadruk binnen de strijd ligt hierbij overigens niet op de hoofdkarakters uit de boeken en / of films, hetgeen de ontwikkelaar een grotere vrijheid geeft om een eigen invulling aan het verhaal te geven.

De strijd tegen Sauron voeren we gelukkig niet alleen, het betreft namelijk een gezelschap van drie leden: de elf ranger, dwarf fighter en human wizard. Wanneer je alleen speelt kun je één van deze rollen invullen waarbij de kunstmatige intelligentie de overige twee rollen voor zijn rekening neemt. Online co-op is gelukkig eveneens aanwezig waardoor je met in totaal drie mensen de bekende Lord of the Rings landschappen kunt doorkruisen.
Ieder van de karakters heeft zijn eigen unieke eigenschappen. De elf is het beste in te zetten voor aanvallen op een langere afstand, maar hiernaast kan deze ook gebruik maken van stealth, bijvoorbeeld door tijdelijk onzichtbaar te worden. Een andere mogelijkheid is om sporen op de grond te bekijken en zo een doel op te sporen. De dwerg op zijn beurt draagt een grote bijl om op korte afstand flinke schade aan te richten, maar heeft hiernaast ook nog een andere speciale vaardigheid: hij kan geheime deuren en schatten vinden. De tovenaar kan als laatste zowel offensieve als defensieve spreuken opwerpen, denk aan een bubbel die als schild dient wanneer spelers zich hierin verzamelen. Tevens is dit het enige teamlid dat kruiden en items kan combineren om artefacten te creëren voor het team.

Ondanks de bovenstaande nadruk op actie heeft de game ook Role-Playing Game elementen in zich. Deze komt onder andere voort uit de conversaties die je met karakters uit de game voert. Dit dialoogsysteem heeft iets weg van Mass Effect gezien de keuzes die mogelijk zijn om het gesprek te sturen. Tevens verzamelen we door het neerhalen van vijanden ervaringspunten die we kunnen verdelen over diverse kenmerken, denk aan kracht en behendigheid. De titel wil verder benadrukken dat het om een volwassen game gaat: bloed is aanwezig en tegenstanders kunnen op een brute wijze worden afgemaakt. Ook in de graphics zien we dit terug, daar waar Aragorn’s Quest een vrolijk kleurenpalet heeft schuwen ze hier niet om donkere tinten te gebruiken, hetgeen de game op sommige punten een grauw karakter geeft. De ontwikkelaar heeft nog genoeg tijd om al deze punten voldoende uit te werken, War in the North zal namelijk pas in 2011 op de markt komen voor de PC, PlayStation 3 en Xbox 360. Op de volgende pagina laten enkele redacteurs zich alvast uit over deze aankomende titel.
|