Empire Earth III is het vervolg op Empire Earth II: The Art of Supremacy. Deel drie is ontwikkelt door Mad Doc Software en uitgegeven door Vivendi Games. De fans van deze serie zullen gemerkt hebben dat de cijfers van Empire Earth sinds het eerste deel alleen nog maar gedaald zijn. Vandaag gaan we kijken of deel drie deze trend doorbreekt.
Ook het grondstoffen onderdeel is grondig veranderd. Bij de vorige waren er verschillende grondstoffen nodig en was het van belang dat je deze bronnen goed wist te beschermen. In dit derde deel zijn er maar twee dingen nodig, rauw materiaal en goud. Goud krijg je door het bouwen van een markt, er rijdt dan een wagen tussen de markt en jouw hoofdgebouw. Elke keer als de wagen aankomt krijg je er een bepaalde hoeveelheid goud bij. Hoe langer de aanvoerroute, hoe meer goud je krijgt. Het rauw materiaal moet je uit een bron halen, er zijn veel van deze bronnen en er is er altijd wel eentje dicht bij jouw basis in de buurt. Een bron is bijvoorbeeld een stapel stenen of een school vissen. Op zich is dit onderdeel wel goed uitgewerkt, maar door de reductie van het aantal materialen wat je nodig hebt kun je geen strategisch voordeel meer behalen door iemand van een bepaalde bron af te snijden, hij heeft er toch nog wel meerdere. Bovendien raken de bronnen ook nooit op. Dit verkleint wederom de verschillende bruikbare strategieën.
Al met al kan er gezegd worden dat dit spel te simpel is gehouden. Er zijn weinig facties, een beperkt aantal beschavingen, weinig verschillende units en de materialen voor een tank kun je blijkbaar uit een school vissen halen. Het wereldniveau draagt weinig bij aan het spelplezier en de verhaallijn ontbreekt. Als je alleen naar deze dingen kijkt, is het spel nog best wel vermakelijk en kun je er nog wel wat plezier aan beleven. Als je ook alle fouten in het spel meeneemt, wordt het een ander verhaal. Zo hebben je legers er bijvoorbeeld moeite mee om als één groep te bewegen. Dit gebeurt niet alleen door nauwe gangetjes maar zelfs op een open veld. Om de een of andere reden blijven ze erg snel hangen achter obstakels. Als je niet oppast zit je zo erg vast dat je elk mannetje afzonderlijk moet aanklikken en naar de juiste positie moet leiden. Verder is het slagveld amper te overzien als je een gevecht aangaat. Het enige wat je kunt doen is je leger het gevecht insturen en hopen dat het groter en sterker is dan dat van je tegenstander. Zoals je snapt, helpt dit het spelplezier niet.
Het spel ziet er visueel goed uit en is kleurrijk ingevuld. Dat dit een sterk punt kan zijn hebben we wel gezien aan de Warcraft serie. Het slachtveld is volledig in 3D waardoor je ook de mogelijkheid hebt om het gevecht van de zijkant te aanschouwen in plaats van bovenaf. De omgevingen doen ook leuk aan en passen bij het deel van de wereld waarin je vecht. Als je bijvoorbeeld in het Midden-Oosten vecht, zijn de provincies opgebouwd uit zand met hier en daar een paar tenten en oosterse kastelen. Het geluid is zelfs goed te noemen. De opmerkingen van de units zijn erg grappig en ze wisten dan ook regelmatig een glimlach op mijn gezicht te toveren. De omgevingsgeluiden passen goed bij de landschappen en ze weten de sfeer van het spel te versterken. Het geluid van de gevechten is levendig en voelt echt aan waardoor het past in het plaatje van een grote veldslag.
Dankzij alle fouten die er in de gameplay gemaakt zijn wordt het spel snel repetitief. Dit heeft als gevolg dat de houdbaarheidsdatum van het spel ernstig wordt verkort. Als je de gehele wereld wilt veroveren ben je nog wel even bezig maar het spel wordt te snel eentonig waardoor er weinigen zullen zijn die daadwerkelijk de wereld overnemen. Dankzij de online functionaliteit wordt de houdbaarheid van dit spel toch nog een beetje verlengd aangezien dit onderdeel wel goed werkt.
Over het algemeen kan ik zeggen dat het derde deel van de Empire Earth serie de neerwaartse spiraal weet door te zetten. Het spel is te kaal en simpel gehouden waardoor het niet op kan boksen tegen al het andere aanbod op dit gebied. Verder zijn er nog teveel bugs aanwezig om het spel echt leuk te maken. Het geluid en de graphics zijn wel in orde, maar ik verwacht dat dit spel niet heel erg lang gespeeld zal worden.
|