Na de Tweede Wereldoorlog werd de twintigste eeuw vooral gekenmerkt door de Koude Oorlog, een constante strijd tussen de VS en de Sovjet-Unie. De twee belangrijkste aspecten van de Koude Oorlog waren de wapenwedloop om de beste nucleaire raketten te kunnen fabriceren en het feit dat er nooit echt gevochten werd.
Waarom dit geschiedenislesje? Omdat het spel World in Conflict hierop verder bouwt. In plaats van de gewone historische feiten te volgen waarbij de Sovjet-Unie zich gewonnen geeft en de Berlijnse muur valt in 1989 gaat de game ervan uit dat de natie in 1988 de Derde Wereldoorlog ontketent door onverwacht Europa binnen te vallen. Het zal een grote uitdaging worden voor Europa en Amerika om de Sovjet troepen te stoppen. In het spel speel je de rol van luitenant Parker, een jonge Amerikaanse officier die overzee word gestuurd om Europa te bevrijden.

Buiten Parker kom je in het spel ook nog andere officieren tegen zoals kapitein Bannon, die de tankdivisie van het leger leidt en een kolonel, die de grote beslissingen op zich neemt. In het begin van het spel start je onderaan de ladder en loodst je bevelhebber je door de levels heen. Hoe verder je in het verhaal gaat, hoe hoger je rang wordt, tot je uiteindelijk zelf de beslissingen moet nemen. Het speciale aan de Story mode is dat het verhaal niet chronologisch wordt verteld. Zo begin je in Seattle waar je een Sovjet aanval op de VS moet afslaan en blijf je daar voor enkele missies tot de aanval uiteindelijk wordt gestopt.
Daarna springt het verhaal opeens naar het Europa van enkele weken eerder, waar het verhaal chronologisch gezien pas echt begint. Na de Europese missies springt het verhaal terug naar de VS waar de herovering van Seattle kan beginnen. Deze manier van spelen geeft enkele leuke mogelijkheden: zo is er in de VS een conflict tussen kapitein Bannon en de kolonel om “wat er in Europa gebeurd is”. Als je daarna in Europa bent beleef je stap voor stap hoe het verhaal in elkaar zit en begrijp je waarom Bannon geschorst werd.

De gameplay gebeurt niet in normale RTS-stijl waarin je eerst een basis moet uitbouwen en een economie moet ondersteunen alvorens je kan vechten. In dit spel ligt de nadruk meer op het vechten en het veroveren van de map. Je krijgt nieuwe units door versterkingen aan te vragen, als je dat doet dan vliegt er een vliegtuig over die de bestelde eenheden dropt. Je kunt wel geen eindeloze hoeveelheid versterkingen aanvragen, eerst moet je genoeg punten hebben verzameld. En die punten kan je niet verdienen, je krijgt ze aan het begin van ieder spel en daar moet je het mee doen.
Soms kan je wel extra punten verkrijgen door speciale doelen te veroveren, maar dit is zeer zeldzaam. Het is wel zo dat als een van je units sterft je punten mettertijd terug worden aangevuld. Naast je units kan je de vijand ook bestoken met je tactische hulpmiddelen, zo kan je napalmbommen op je vijand droppen of precisiebombardementen lanceren. Misschien wil je gewoon een verkenningsvlucht over laten vliegen of kies je liever voor de grove middelen met een tactisch nucleair wapen? Wederom kosten ook deze middelen punten, maar in sommige missies zijn ze eindeloos.
|