PC adventures: door sommigen gevreesd, door anderen zeer geliefd. Feit is dat men in de adventurewereld lang naar bepaalde titels uitkijkt. Penumbra Overture is zo’n titel en wij hebben de mogelijkheid gekregen deze game alvast aan de tand te voelen.
Onlangs bezochten wij Atari’s kantoor, waar we naast DBZ: Budokai Tenkaichi 2 Penumbra Overture konden testen. Deze PC adventure is een uit de hand gelopen tech-demo, dat het eerste deel van een trilogie is geworden. Het is gemaakt door een team van vier man en verscheen in eerste instantie als een gratis tech-demo op het internet. Daar kregen de Zweedse makers niets dan lof en bleek het zelfs zo populair dat ze besloten er een commerciële game van te maken.
De speler kruipt in de huid van Philip. Philip ontvangt een brief van zijn inmiddels dode vader, wat hem ertoe drijft naar Groenland te reizen en op onderzoek uit te gaan. In het begin tref je jezelf aan in een kamer van een schip waar al snel de gameplay duidelijk wordt. Je kunt gewoon vrij vanuit eerste persoonsperspectief door de 3D wereld lopen. Met de muis kun je rond bewegen, met de rechtermuisknop kun je sommige dingen observeren, waar je dan Philips gedachten over ziet, en met de linkermuisknop kun je iets activeren. Wil je bijvoorbeeld een deur openen, dan houd je de linkermuisknop ingedrukt op de deur en trek je hem ook daadwerkelijk open door eenzelfde beweging te maken met de muis. Je merkt het echt als een deur heel oud en zwaar is, en dat is leuk gedaan. Op deze manier kun je ook lades en dergelijke op een simpele wijze openen.

Je zult in deze game veel gebruik maken van allerlei items en het beheren van je inventaris gaat dan ook gemakkelijk. Alle voorwerpen kun je simpelweg naar één van de nummers van je toetsenbord verwijzen. Op een gegeven moment zul je een hamer vinden in een verlaten mijnschacht waar al tijden geen mens meer is geweest. Eerst voelt het niet aan zoals je gewend bent, als je deze in de hand neemt. Je druk namelijk niet simpel op een knop om met de hamer uit te halen, maar moet een slaande beweging maken. Trek de hamer dus met je muis naar opzij en stoot hem naar voren. Je kunt ook andersom slaan en een heuse backhandslag maken; de hamer volgt al jouw bewegingen met de muis. Tonnen en houten versperringen vormen vanaf nu geen probleem meer.

Waarmee Penumbra Overture vooral boven de rest uit wil springen, zijn de physics die er niet alleen leuk uitzien, maar ook een belangrijk onderdeel van de gameplay vormen. Kun je ergens niet bij? Til dat houten pallet uit de andere kamer op, zet het tegen de muur aan en aanschouw je zelfgemaakt trap. De game zit vol zulke kleine puzzeltjes die je laten spelen met de omgeving. Soms zul je jezelf ook moeten verdedigen tegen kwaadwillende wezens, hoewel je vooral veel aan het ontdekken van je omgeving en puzzelen bent. Voor zover ik heb kunnen spelen, heb je geen wapens tot je beschikking, behalve gereedschap dat je hier en daar zult vinden. Lastige wolven kun je bijvoorbeeld met een pikhouweel van je afslaan, waarbij je weer die slagbeweging met je muis moet maken. Door de sterke sfeer, donkere omgevingen en de gevechten met gereedschap heeft de game wel wat weg van Condemned.

Het scherm is geheel vrij van metertjes en levensbalkjes, speciale omstandigheden worden je op een andere manier duidelijk gemaakt. Als je in het donker staat, en onzichtbaar bent voor de vijand, dan wordt het scherm blauw en als er om wat voor reden dan ook gezondheid van je wordt afgesnoept, wordt het scherm rood. Zoals gezegd komen er drie delen van Penumbra Overture, en het is de bedoeling dat je per deel ongeveer acht uur zoet bent. Episode 1 verschijnt 30 maart voor het zachte prijsje van €19.99 in de schappen. Tot nu toe kan ik zeggen dat de gameplay zeker nieuwe ervaringen heeft te bieden, maar dat de game grafisch gezien geen hoogvlieger is. Ik kan niet wachten om de volledige game uitgebreid te spelen om tot een goed oordeel te komen.
|