De E3 ligt weer achter ons, een moment om zowel vooruit te blikken op al het moois wat gaat verschijnen als terug te blikken op de aankondiging. Phil Spencer doet dit in een nieuwe Mixer stream eveneens.
We hebben zijn belangrijkste uitspraken op een rij gezet:
- Recentelijk leerden we dat Microsoft en Sony gaan samenwerken op het gebied van cloud toepassingen, dat de PC titels van Microsoft naar Steam komen en dat er IP's op de Nintendo Switch verschijnen. Het zijn samenwerkingen waar Spencer erg enthousiast over is en die hij ziet als belangrijk voor de industrie als geheel.
- De week nadat de E3 eindigt gaat Microsoft al kijken naar volgend jaar. Dit start met het uiteenzetten van wat er wel en niet werkte. Vervolgens zullen ze in december een eerste opzet maken van hetgeen ze volgend jaar willen vertellen en in januari, februari en maart vinden er meetings plaats met de teams om zo te bespreken welke games ze willen tonen. Aan het einde van april of het begin van mei zullen de teams in de productiestudio van Redmond aanwezig zijn om de show door te nemen en te kijken naar de opzet. Dit jaar waren er bijvoorbeeld twee Star Wars games en twee LEGO games die ze niet direct achter elkaar willen tonen. Kijkend naar de PC games wilden ze games tonen die echt toebehoren aan dit systeem. Zo'n drie weken voorafgaande aan de show is de presentatie helemaal rond, waarna er twee oefensessies plaatsvinden op de vrijdag en twee op de zaterdag.
- Net als andere partijen spendeert Microsoft tientallen miljoenen als je kijkt naar de E3 als geheel. Er worden honderden mensen ingevlogen vanuit studio's over de hele wereld, de persconferentie is een volledige TV-productie en de booth op de beurs moet worden opgezet. Ze proberen iedere E3 weer net even beter te maken dan de volgende, zo hoorden ze dat gamers graag meer gameplay wilden zien en dat is dan ook één van de punten die ze mee zullen nemen.
- Traditioneel gezien willen consolefabrikanten dat gamers de huidige hardware blijven kopen. De traditionele aanpak is dan ook dat je niet te snel praat over de nieuwe hardware, dit kan immers de huidige verkopen doen stagneren. Voor Microsoft is dit niet het geval, juist omdat ze hun consoles backward compatible maken. Koop je nu dan ook een Xbox One X dan kun je gebruik maken van alle games en accessoires en kun je er zeker van zijn dat dit ook in de toekomst het geval is.
- Het team van Microsoft ging afgelopen herfst in gesprek met third-party ontwikkelaars over de Scarlett, inmiddels zo'n negen maanden geleden. Al snel lekten er codenamen en andere details uit en Spencer moest dan ook net doen of hij niet wist waar mensen het over hadden.
- Met de Xbox Scorpio, de werknaam voor de uiteindelijke Xbox One X, was Microsoft transparant tegenover de consument. Op deze manier konden ze op basis van goede informatie beslissen of ze een Xbox One wilden aanschaffen of toch liever wilden wachten op de Xbox One X. Met Scarlett is eveneens besloten om hier al op een vroeg tijdstip informatie over naar buiten te brengen. Er zijn nog elementen waar ze niet over uit zijn, wel weet Microsoft hoe het geraamte eruit zal komen te zien en wat de criteria voor het design zullen zijn. Ze hebben hierbij veel lering getrokken uit de Xbox One X en dit toegepast in de aankondiging van de Scarlett. Spencer weet zelf al hoe de console eruit zal komen te zien en hij noemt het een 'cool looking new thing'. Wat het team echter niet wil doen is een deel van het ID (Industrial Design) tonen en zeggen dat dit ongeveer het model zal worden. Omdat de aanschaf van de consument uiteindelijk niet af zal hangen van het design blijven ze dit nog even geheim houden. Ditzelfde gaat op voor de naam, ze kunnen nog wachten met de bekendmaking hiervan omdat dit niet de reden is waar de consument zijn besluit vanaf zal laten hangen.
- Spencer beseft zich dat het prijspunt van de nieuwe hardware erg belangrijk zal zijn. Hij begrijpt dat dit één van de eerste punten is waar gamers interesse in hebben, toch wil Microsoft dit nog niet bekend maken omdat ze hopen dat de prijzen van de componenten zullen dalen en daarmee ook de verkoopprijs. Ze hebben een prijs in gedachten en hopen deze ook te kunnen halen, een prijs die ze hopelijk snel kunnen delen.
- Project xCloud is een service voor mensen die games onderweg willen spelen. Ze willen de service niet in de markt zetten als een vervanging van de console maar juist als een uitbreiding. Geef je er dan ook niets om dat je onderweg kunt gamen, dan is xCloud waarschijnlijk niets voor jou.
- Er zijn games die niet getoond zijn gedurende deze E3, hieronder het project waar het tweede Playground team aan werkt, waar The Initiative mee bezig is, wat het tweede project van Rare zal zijn en wat Turn 10 voor ons in petto heeft. Microsoft is niet eerder in een situatie geweest waarbij ze meerdere first-party titels in ontwikkeling heeft en ze kunnen kiezen wat ze nu laten zien. Ze wilden deze projecten niet snel voorbij laten komen gedurende de presentatie en kiezen er dan ook voor om deze titels nog even te laten wachten.
- Regelmatig zit Spencer met de hoofden van studio's om de tafel, waarbij ze ideeën met elkaar uitwisselen en leren van elkaar.
|