Als gamesite beoordelen we videogames meestal op hun verdiensten op gebied van gameplay, replay, graphics en geluid. Het zou dan ook logisch zijn als we gaan kijken naar de tien beste videogames aller tijden maar dat is niet echt origineel meer. Wij gaan op zoek naar een andere soort top 10.
Ditmaal gaan we de top 10 van de meest controversiële games bekijken, vooral dankzij Jack Thompson hebben bepaalde games het laatste jaar veel extra aandacht gehad. Sommige games kwamen zelfs meer in het nieuws dankzij de controverse van het spelconcept dan dankzij de verdiensten van de game. Het is dan ook logisch dat twee van de tien games in ons lijstje al bekritiseerd werden voor de release.
10. Grand Theft Auto: Vice City: De drie PlayStation 2 delen van de Grand Theft Auto reeks trokken veel aandacht. De originele delen en de PSP versie wisten uit het nieuws te blijven, een geluk dat Vice City ook bijna had bereikt. Zo werd de game maar één keer als oorzaak gezien van een moord in tegenstelling tot de meer dan tien aanklachten tegen GTA III. Toch verdient Vice City een plaatsje in deze top 10, de game zou namelijk veel te racistisch zijn. Zowel de Haïtaanse als Cubaanse gemeenschappen klaagden Rockstar aan omwille van dat racisme. Zinnen zoals "Kill all the Haitians" werden dan ook in latere versies uit het spel gehaald zodat iedereen tevreden was.
9. Marc Ecko's Getting Up: Contents Under Pressure: Acht titels uit deze top 10 laten je toe mensen te doden. Het concept van Getting Up is heel wat vrediger. Het hoofdpersonage moet wel eens regelmatig iemand in elkaar slaan maar uiteindelijk draait het allemaal rond het succesvol graffiti spuiten. En laat dat nu net de reden zijn dat de game zo veel ophef veroorzaakt. Terwijl Atari gewoon een hommage wil brengen aan de graffitikunstenaars zoals Marc Ecko, vrezen veel politici en verenigingen dat het juist een toevloed van graffiti in grote steden zal veroorzaken. Marc Ecko's game lijkt een echte topper te worden en het is dan ook spijtig dat de game zo een controverse veroorzaakt, het is de enige game die volledig ten onrechte in deze top 10 terechtkomt als je kijkt naar de inhoud van andere titels. Zo is de titel geband in Australië waar mensen wel GTA kunnen spelen.
Schokkende beelden uit Manhunt.
8. Manhunt: Waar Grand Theft Auto en State of Emergency al veel toelieten, wou Rockstar met Manhunt duidelijk nog een stapje verder gaan. In de game speel je een crimineel die een dodelijke injectie krijgt, maar dan wakker wordt in een duister gebouw als onderdeel van een televisieshow waarin je de andere deelnemers, zo wreed mogelijk moet vermoorden. Allerlei stealth kills leveren veel bloed en extra punten op. De game kreeg op veel plaatsen hoge ratings waardoor de game amper verscheen in het nieuws. Veel mensen beseften dat deze game een satire was op de reality shows die steeds verder gaan, en geen moordsimulator. Toch verscheen deze game op een dag wereldwijd in het nieuws, die dag werd er in het Verenigde Koninkrijk een moord gepleegd. Een 17-jarige vermoordde een 14-jarige en de moeder van het slachtoffer beweerde dat het de schuld van Manhunt was dat haar zoon vermoord was. Uiteindelijk kwam uit dat de dader het spel nooit gespeeld had, haar 14-jarige zoon had de game wel in haar collectie. De moeder wou dus eerder haar eigen fouten verdoezelen en zo de industrie aanvallen.
7. Grand Theft Auto III: GTAIII was de eerste game die je vrijheid gaf alles te doen in een realistische 3D wereld. Het spel liet je toe prostituees op te pikken, op onschuldige burgers te schieten en iedereen om ver te rijden die je maar wilt. De grootste vrees van politici was dan ook dat deze game zou aanzetten tot diefstal en moord, en zij kwamen dan ook in veel programma's betogen tegen de game. Achteraf hebben veel minderjarigen GTA III ook als verzachtende omstandigheid gebruikt bij het stelen van een wagen, de game zou hen aangezet hebben. Ook in enkele moordzaken kwam deze uitleg naar voren maar GTA III werd nooit veroordeeld. Toch heeft Rockstar zelf nog geprobeerd een deel van de controverse te vermijden na 11 september. Zo is het niet mogelijk, om zonder cheatcode, lichaamsdelen af te schieten van voorbijgangers. Ook de kleur van de politiewagens werd veranderd, zo leken ze niet meer op die van New York.
De Duitser had nooit een kans.
6. Wolfenstein 3D: Deze titel van Id Software zal natuurlijk altijd de boeken ingaan als de eerste '3D' First Person Shooter. Maar de game zal ook nog op een andere manier de boeken ingaan, het is namelijk de eerste game die verboden werd in Duitsland, alle verkochte exemplaren van de game werden zelfs in beslag genomen. Het verhaal van de game was de grote boosdoener in dit spel, jij speelde namelijk een geheim agent die naar een Duits Nazi kasteel gaat en daar allerlei Nazi's moet vermoorden. Id deed absoluut de moeite niet om dat te verbergen. Alle soldaten droegen swastika's (Een hakenkruis) op hun uniform en de eindbaas was Hitler. Daarnaast was de partijhymne van de NSDAP het themamuziekje van Wolfenstein 3D. Als je de levels bekijkt in een Level Editor, zie je zelfs duidelijk een swastikastructuur. Om problemen te vermijden verwijderde men in de Super Nintendo versie alle referenties naar Swastika's. Daarnaast werden alle honden in het spel vervangen door gigantische ratten zodat je niet meer op honden kon schieten. De game scoorde echter nooit zo goed op SNES als op PC, de Nazi symbolen vormden uiteindelijk toch de hoofdmoot van het verhaal.
|