Review: Homefront: The Revolution
Door Rene Groen op 26-05-2016 om 05:35
|
Bron: Gamed
|
We hebben er lang op moeten wachten, maar Homefront: The Revolution ligt dan eindelijk in de winkels. Helaas blijkt dit geen reden voor een feestje. De problematiek rondom het ontwikkelproces komt tot uiting in de game zelf. Hoe dit zit lees je in onze review.
Homefront: The Revolution neemt ons mee naar een tijd waarin de Noord-Koreanen hun macht hebben gebruikt om Amerika binnen te vallen. Het leger patrouilleert op de straten, huizen worden binnengevallen en drones houden een oogje in het zeil. De onderdrukking kent een tegenreactie in de vorm van het verzet en jij maakt hier onderdeel van uit binnen Philadelphia. Met 'jij' bedoelen we Ethan Brady, een man die vooral ingezet lijkt te zijn om braaf de klusjes van anderen op te knappen. Om enige betrokkenheid bij het verhaal en de gebeurtenissen te krijgen is het belangrijk dat al deze personages enige diepgang hebben, hetgeen niet het geval is. Mensen die binnen hetzelfde verzet vallen zijn vooral bezig om hun mening bij anderen door de strot te duwen, daar waar je zou verwachten dat alle neuzen dezelfde richting op staan. Ook de hoofdpersoon zelf is inwisselbaar. We kunnen dit vooral toeschrijven aan de keuze om hem geen stem te geven. Je verplaatsen in een hoofdpersoon die gedurende de verhaallijn veel meemaakt is lastig als je er totaal geen binding mee krijgt. In plaats daarvan ben je simpelweg degene die alle klusjes op mag lossen.

Philadelphia zelf is ingedeeld in districten met daarin gekleurde zones. In de rode gebieden is nog altijd een strijd gaande tussen de Koreanen en de rebellen. Het is je doel om het grondgebied terug te winnen door missies te volbrengen en locaties over te nemen, waarmee de invloed van de Norks (een scheldwoord voor de bezetters) afneemt. Ze lijken leentjebuur gespeeld te hebben bij Ubisoft games als Far Cry en Assassin's Creed, getuige de gelijkende opzet waarbij je grondgebied vrij speelt en zodoende toegang krijgt tot nieuwe missies. Daar waar deze rode gebieden vooral een actievolle aanpak vereisen is dit anders in de gele gebieden. Alhier is de macht en onderdrukking goed voelbaar en zul je meer over moeten gaan op stealth om de bevolking voor je te winnen. Uiteindelijk is er nog de groene zone, hier leven de Koreanen vredig met elkaar, beschermd door diens militaire troepen.
Hoewel het op papier een interessant idee is om verschillende gameplay stijlen met elkaar te combineren valt dit in de praktijk nogal tegen. Stealth doet wellicht denken aan Hitman en Metal Gear Solid, maar is het absoluut niet. Je zult simpelweg iets voorzichtiger te werk moeten gaan of een demper op je pistool moeten schroeven. Dit komt vooral door de AI van de vijanden, of beter gezegd; het gebrek ervan. Wanneer twee soldaten van het Koreaanse leger naast elkaar staan zou je toch een reactie verwachten wanneer je één van hen uitschakelt. In plaats daarvan waren er meerdere momenten waarop de ander geen enkele reactie gaf. Ook vijanden die tegen een muur aan blijven lopen, hopende dat deze spontaan lijkt te verdwijnen zodat ze hun weg kunnen vervolgen, doet afbreuk aan de sfeer.

En dit is jammer. Er zijn namelijk ook momenten waarop de game wel aantoont dat er potentie genoeg was. Het modificeren en upgraden van wapens is namelijk goed uitgewerkt en omdat het in real-time gebeurt voelt het ook nog eens lekker aan. Ook de grauwe sfeer, met name gepaard met de nachtelijke lichteffecten, weet de ontwikkelaar goed over te brengen. Het probleem is echter dat we te maken hebben met een bewegend spel, geen canvas aan de muur. Wanneer de game zich voort probeert te bewegen gaat het namelijk fout. De framerate zakt continu door de grens van het toelaatbare en bij iedere automatische save heb je het gevoel dat je spel is vastgelopen. Een gevoel dat enkele seconden duurt, waarna je weer verder kunt. Wanneer de game zijn flow toch enigszins weet te behouden zijn er andere factoren waar je jezelf aan zult storen. Er zijn bijvoorbeeld momenten waarop je geholpen zult worden door de AI. Echter, wanneer helpen bestaat uit het blokkeren van een doorgang kun je jezelf afvragen of het redden van Philadelphia echt wel zo nodig is, of dat de Koreanen beter aan de macht kunnen blijven.
Qua spellengte zul je gemakkelijk twintig uur in de stad rond kunnen brengen en daarnaast zijn er ook nog coöperatieve missies die je met vier spelers aan kunt vangen. Helaas staat de gebrekkige techniek van de singleplayer ook deze missies in de weg. Het verdedigen, dan wel het aanvallen van een gebouw vormt eerder een straf wanneer je dit al haperend en stotterend moet zien te realiseren. De ontwikkelaar heeft de belofte gedaan dat een patch de nodige technische problemen op moet gaan lossen, maar dit voelt als mosterd na de maaltijd. In deze staat had Homefront: The Revolution namelijk helemaal niet uitgebracht mogen worden. Na zoveel problematiek rondom de ontwikkeling, waarbij zowel ontwikkelaar als uitgever wisselden, hadden enkele maanden uitstel er nog wel bij gekund. Het is ronduit beschamend dat gamers zestig Euro neer moeten leggen voor een game die in deze staat op de markt is gebracht. Ik hoop dat ik mijn woorden binnenkort terug mag nemen en de ontwikkelaar haar plooien glad kan strijken, tot die tijd weet de interessante setting het niet te winnen van de technische mankementen.
|
|
Beoordeling
45
Een veelgehoorde kritiek op Homefront was dat het spel te kort was. Hier hoef je niet voor te vrezen bij deze sequel. Dit wil niet zeggen dat we The Revolution nu aan kunnen bevelen. Een hoofdpersoon die niet uitgediept is, herhalende missies en een niet al te intelligente AI zijn al geen pluspunten, maar wanneer de techniek je ook nog eens aan alle kanten in de steek laat is het duidelijk dat er meer ontwikkeltijd nodig was. Het is jammer dat een interessant uitgangspunt niet tot een betere game heeft kunnen leiden.
|
|
|
14:07 [E3] [Upd.] Xbox One krijgt nieuwe modellen?
05:35 Update PlayStation Store - 24/05/2016
|
Reacties (3) |
|
Pagina:
1
|
|
MaartenL
(Redacteur)
op 26-05-2016 om 12:07
[Niv: 472 / Exp: 23598]
|
Zag het al aankomen eigenlijk...
Alles wat ik van de game had gezien was vrij zorgwekkend. Schijnt dat de PC versie soepeler draait maar daar ben je niets mee als de AI idioot is en de verplichte zijmissies enorm herhalend en saai zijn.
|
|
Redneckerz
(Redacteur)
op 26-05-2016 om 16:31
[Niv: 227 / Exp: 11336]
|
Ouch, harde score. Van wat ik op Digital Foundry had gelezen is de performance niet om naar huis te schrijven. Raar, want Evolve (ook een Cryengine titel) had er minder issues mee.
Sowieso is de game minder lief voor de CPU, gezien de relatief lage performance van de Jaguar cores in de consoles kan dat ook hebben bijgedragen aan de grillige performance.
|
|
Gast (213.46.74.xxx)
op 27-05-2016 om 13:25
|
Ik dacht met de beelden van een paar maanden geleden dat het nog wel wat ging worden maar nee.
Jammer want dit had een leuke SP shooter kunnen worden.
|
|
Pagina:
1
|
|
|
|