Ontwikkelstudio Arkane Studios zorgde samen met Bethesda Softworks voor Dishonored, een sterke actiegame met een stevige steampunk stijl die het einde van de vorige consolecyclus kleurde. Arkane Studios brengt de game nu terug in de vorm van Dishonored: Definitive Edition.
Dishonored: Definitive Edition is geen grote verbetering van de originele Dishonored die in 2012 verscheen, het is een veredelde Game of the Year Edition die simpelweg op een nieuwe generatie consoles verschijnt. Het ontwikkelteam heeft geen grootschalige veranderingen aangebracht, het heeft nu gewoon succesvol getracht om de grafische kwaliteit van de PC-versie te repliceren op de consoles. Het houdt onder andere een verhoogde resolutie in van 1080p die eveneens loopt op een stabiele framerate van dertig frames per seconde. De game behoudt de framerate met sprekend gemak, het is gezien het krachtsverschil tussen de generaties eigenlijk geen verbazend feit. De Definitive Edition lijkt niet eens een perfecte overzetting, de vernieuwde consoleversie lijkt hier en daar een effect te hebben overgeslagen zodat de computerversie de superieure keuze blijft. De game is dus voornamelijk een grafische verbetering ten opzichte van de oude consoleversies. Arkane Studios heeft evenmin verbeteringen aangebracht aan de hoekige karaktermodellen, het aspect dat echt de leeftijd van Dishonored verraadt.

Het zorgt voor een verouderde ervaring, die toch bewondering opwekt. De duistere steampunk uitstraling van Dishonored is namelijk niet aan vervanging toe. De stad Dunwall is nog steeds een prachtig schouwspel dat de aandacht trekt met zijn ontwerpen en grauwe atmosfeer. De stijl van Viktor Antonov – eveneens verantwoordelijk voor City 17 uit Half-Life 2 – is zelfs zonder veranderingen een pareltje. Het is een opmerking die gemakkelijk kan worden doorgetrokken naar de volledige ervaring. De Definitive Edition brengt geen waslijst van vernieuwingen of veranderingen, het doet echter geen afbreuk aan de inherente kwaliteit van Dishonored dat na drie jaar nog steeds het spelen waard is. Het spannende avontuur van een trouwe bodyguard die onterecht wordt beschuldigd van moord op zijn bazin, de keizerin van Dunwall, blijft resoneren. Het zorgt voor een duidelijk verhaal dat leuk om te volgen is van begin tot eind, meteen ook één van de redenen dat je blijft spelen.
Dishonored blijft eveneens aandacht trekken dankzij sterke gameplay. De first-person stealth game scoort voornamelijk door de vele mogelijkheden die worden aangeboden aan de spelers. Het is bijvoorbeeld mogelijk om de hele game te doorlopen zonder één iemand te vermoorden en zonder ooit opgemerkt te worden. Je kunt daarentegen ook gewoon voluit gaan, met zwaard in de ene en pistool in de andere hand. Je krijgt later ook speciale krachten, zoals het overnemen van een dier wat de ervaring verder opentrekt. De wereld is hierin niet volledig open, maar je krijgt ruimte om te handelen hoe je wil. Dit loopt niet altijd vlot – er is bijvoorbeeld niets zo vervelend als ontdekken dat een verdoofde wachter gestorven is omdat hij in een plasje water is gevallen – maar het is toch altijd spannend, zeker als je ervoor kiest om maximale chaos te veroorzaken. Het ontbreken van veranderingen weegt dan ook niet zwaar door op het genot dat je kunt beleven.

De game wordt wel meteen gebundeld met de drie vrijgegeven Downloadable Content pakketten die de speelduur toch een stuk opdrijven. Dishonored volledig uitspelen kost je ongeveer vijftien uur, de pakketten voeren dit op tot meer dan 30 uur. Ze zorgen onder andere voor nieuwe verhaallijnen, inclusief een blik op de wereld vanuit de ogen van slechterik Daud. Deze downloadbare content is ook echt een waardige toevoeging die het niveau van de game evenaart. Dat deze pakketten één van de belangrijkste redenen zijn om deze versie aan te schaffen, toont echter duidelijk dat het gaat om een eenvoudige port voor de PlayStation 4 en de Xbox One. Het verandert niets aan het origineel behoudens ondersteuning van de microfoon binnen de DualShock 4 controller, het zorgt voor een ervaring die zeer weinig verschilt van de game die in 2012 verscheen. Als je de game al in bezit hebt, biedt deze absoluut geen meerwaarde. Heb je echter nog geen van de versies in huis, dan is de Definitive Edition toch de definitieve consoleversie.
|