Home   Forum   Archief   Redactie   Contact   Bedrijven   Games    
 
  GamedPCVRNintendo SwitchNintendo Switch 2Playstation 4Playstation 5Xbox OneXboxAppMisc    
01 Mei 2025 
(1) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(4) 
30 April 2025 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(1) 
(0) 
(2) 
(1) 
29 April 2025 
(1) 
(0) 
(4) 
(0) 
(2) 
(0) 
(0) 
28 April 2025 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
27 April 2025 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
25 April 2025 
(3) 
(3) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
24 April 2025 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
23 April 2025 
(0) 
(3) 
22 April 2025 
(3) 
(3) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
21 April 2025 
(1) 
(6) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
19 April 2025 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
18 April 2025 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
17 April 2025 
(3) 
(0) 
(0) 
(0) 
16 April 2025 
(0) 
(0) 
(0) 
(3) 
15 April 2025 
(0) 
(0) 
(0) 
(2) 
(0) 
14 April 2025 
(0) 
(0) 
(7) 
13 April 2025 
(1) 
(4) 
12 April 2025 
(4) 
(2) 
11 April 2025 
(0) 
(0) 
(2) 
(0) 
(2) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
10 April 2025 
(2) 
(0) 
(0) 
(0) 
(2) 
(0) 
09 April 2025 
(0) 
(3) 
(8) 
(0) 
(0) 
08 April 2025 
(0) 
(0) 
(1) 
(2) 
(0) 
(10) 
(1) 
(0) 
07 April 2025 
(0) 
(0) 
(0) 
06 April 2025 
(0) 
(0) 
(4) 
04 April 2025 
(3) 
(1) 
(0) 
(0) 
(1) 
03 April 2025 
(8) 
(0) 
(0) 
02 April 2025 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(1) 
Gamed Gamekalender Mei 2025
Lost Records: Bloom & Rage - Tape 2
Croc: Legend of the Gobbos
Gamed Gamekalender April 2025
Column:

Eén console voor mij


Door Joni Philips op 20-01-2008 om 09:32
Bron: Gamed

De game-industrie is geen vredige industrie. In tegenstelling tot bijvoorbeeld de filmindustrie of de muziekindustrie is er geen universeel geaccepteerd formaat dat ondersteund wordt.

Sterker nog, elk vijftal jaar strijden twee of meer consoles om de beste van hun generatie te worden. Op het moment dat één apparaat dan universeel geaccepteerd lijkt, is het reeds tijd voor de opvolger en sterft het oude formaat een stille dood. In de muziekindustrie wordt de CD sinds 1982 gebruikt en lijkt het erop dat het formaat pas zal uitsterven wanneer digitale distributie zijn echte doorbraak kent. De filmindustrie zijn er meer generaties met de VHS dat in 1990 het standaardformaat werd en tien jaar later vervangen werd door het DVD systeem. Momenteel is er een strijd gaande tussen Blu-Ray en HD-DVD om te kijken wie de opvolger wordt van de DVD, maar tijdens het verloop van de strijd focussen de filmstudio's zich echter nog steeds op de DVD. De overwinning van Blu-Ray (of HD-DVD) luidt het einde van de DVD niet in. Het duurde drie jaar eer DVD populairder was dan VHS en het duurde nog eens drie jaar voor de filmstudio's stopten met het uitbrengen van videocassettes.

In de PC industrie is er de overheersing van Windows dat een monopolie op de markt heeft. Microsoft brengt regelmatig een nieuwe generatie Windows op de markt, maar het duurt jaren eer de oude generatie overbodig wordt. Er is wel sprake van concurrentie, maar de meeste studio's ondersteunen enkel Windows en niet de concurrentie. Ook op gebied van televisies is er één formaat dat jaren aan de macht blijft. Eerst was het zwart-wit televisie, dan kleurentelevisie en binnenkort digitale televisie. Eén ding dat opvalt is echter de eindeloze comptabiliteit in dit formaat. Je kunt nog steeds een zwart-wit televisie gebruiken om televisie te kijken en ondanks de honderdduizenden televisies die er ooit verschenen zijn, gebruiken ze allemaal dezelfde ingang. In deze televisie-industrie is er dus een volledig monopolie van één standaard, wat echter niet nadelig is. Het monopolie zorgt juist voor een versterking van de competitie. Hardwaremakers strijden om de beste, meest betrouwbare, mooiste televisies op de markt te brengen aan bodemprijzen. De televisiezenders strijden dan weer om zo'n goed mogelijke televisieprogramma's te leveren zodat zij de meeste kijkers binnenhalen.

De game-industrie pakt het echter anders aan. Hardwarebedrijven kijken enkel naar zichzelf zonder echt rekening te houden met de hardware van de ander. De systemen zijn compleet oncompatibel met elkaar. Op deze manier moet een hardwaremaker zijn best niet doen om de meest betrouwbare te zijn en het levert softwaremakers problemen op. Ontwikkelaars moeten hun aandacht verdelen over meerdere platforms of riskeren om de best verkopende console mis te lopen. Een ontwikkelaar die zich concentreert op één console, komt in de problemen wanneer een andere console met de overwinning gaat lopen. Dit kan leiden tot het faillissement van de ontwikkelaar ofwel tot het besluit om enkel nog financieel veilige projecten te maken, zoals Majesco besloot na het falen van Psychonauts en Advent Rising. Een ontwikkelaar die zich richt op meerdere consoles tegelijk, kan nooit het onderste uit de kan halen waardoor de speler geconfronteerd wordt met ports. Het huidige oligopolie (Red.- Gelijkaardig aan monopolie.) van de verschillende consolemakers is dus niet in het voordeel van de spelers, zeker niet voor echte gamers die alle games willen spelen.

Persoonlijk zou ik liefst een toekomst met één console elke generatie zien. Microsoft, Sony, Nintendo en de belangrijkste ontwikkelaars zouden samen om de tafel gaan zitten, waarna elk bedrijf hun versie van de console mag maken. Dit overleg is natuurlijk moeilijk, maar het is reeds gebeurd in andere industrieën. Sony en Microsoft zetelen bijvoorbeeld samen met tientallen andere bedrijven in het DVD Forum. In de Blu-Ray Associatie, de associatie rond het Blu-Ray discformaat bevat naast Sony zelfs reeds enkele ontwikkelaars zoals Electronic Arts en Vivendi Games. Vier van de vijf grootste spelers in de game-industrie hebben dus reeds ervaring met dit soort overleg, enkel Nintendo bemoeit zich hier niet mee. Ze zijn echter niet verplicht om mee te werken, zelfs een situatie met twee in plaats van drie consoles is een grote verbetering ten opzichte van de huidige situatie. De vraag is natuurlijk of een bedrijf zich kan veroorloven om zichzelf uit te sluiten uit een associatie met zoveel grote spelers. Het is dus niet uitgesloten dat de bedrijven gaan samenwerken, zelfs als deze bedrijven Microsoft, Nintendo en Sony heten.

Deze samenwerking zou belangrijke voordelen hebben voor gamers. Een gamer moet dan maar één console kopen om elke game te spelen die hij maar wilt. De besparing eindigt echter niet alleen bij de aankoop van één console in plaats van drie. Je moet ook minder accessoires kopen wanneer je maar één console in huis haalt. Je moet minder kabels aansluiten. Je moet minder bij je ouders zeuren indien je nog thuis woont en je moet minder ruimte voorzien. Tenzij je nu al absoluut maar één enkele console in huis wilt halen, is het dus een besparing op verschillende vlakken. Een belangrijk argument van tegenstanders van het idee is dat de concurrentie wegvalt, waardoor de overblijvende console veel te duur zou zijn. Ze hebben namelijk geen nood om een lagere prijs in te voeren wegens het gebrek aan concurrentie. Ik ben het daarmee echter oneens. Ik geloof niet dat we plots meer moeten gaan betalen voor een console, en uiteindelijk zou de kostprijs een pak lager komen te liggen dan wanneer er drie consoles op de markt komen.

Er is ten eerste geen reden om de allernieuwste, allerduurste technologie te gebruiken bij de ontwikkeling van de console. De bedrijven zouden het zich kunnen veroorloven om een console een jaar later te lanceren wanneer de technologie goedkoper en milieuvriendelijker is. Ten tweede valt de concurrentie niet weg. Nintendo, Sony en Microsoft kunnen zelf hun versie van een console produceren. Dit idee is niet nieuw in de game-industrie. Sony en Nintendo wilden dit origineel doen met de 'Play Station.' Beide bedrijven gingen hun versie van de console maken, op de markt brengen en via verschillende acties promoten. Het stond Sony bijvoorbeeld vrij om de 'Play Station' te bundelen met één van hun games voor dezelfde prijs als Nintendo de console op de markt bracht. Uit concurrentieoverwegingen zou Nintendo dan hetzelfde moeten doen. Dit idee zou nu simpelweg op grotere schaal moeten uitgevoerd worden. Ten derde zouden spelers het gewoon niet pikken dat een console echt duur is. Een te dure console zou simpelweg niet goed verkopen. Aan meer dan €500 breekt geen enkele console door. Met deze prijsklasse is de console te sterk gericht op een kleine groep, waarmee niemand gediend is.

Ten vierde zou er een kostenverlaging zijn voor ontwikkelaars en kunnen zij een grotere markt bereiken. Hierdoor kunnen zij overgaan tot een prijsverlaging van hun spellen. Met één console is de potentiële afzetmarkt een pak hoger en de kosten lager. Dat kan zich gemakkelijk vertalen in een prijsverlaging van de game wat resulteert in betere cijfers en meer winst. Het is duidelijk dat ik niet geloof in het argument van het wegvallen van concurrentie. De toekomst met één console is voor mij de enige manier om de game-industrie echt te laten groeien. De jarenlange strijd tussen de verschillende hardwaremakers doet naar mijn mening de game-industrie meer pijn dan goed. De weg naar één console kan nog jaren duren, maar volgens mij is het onvermijdelijk. Eerst moet er echter nog veel water naar de zee vloeien. De volgende generatie zullen we dit zeker nog niet zien gebeuren. Ondertussen kunnen we nog jaren genieten van de vele fanboyoorlogen die ons nog te wachten staan, iets wat spijtig genoeg wegvalt in één console toekomst.



10:15  The Sims kwam er bijna niet
16:32  Amerikaanse datum Baroque verschoven
 Reacties (34)
 Pagina: 1 | 2
Joni Philips (Eindredacteur) op 20-01-2008 om 15:34 [Niv: 1183 / Exp: 59160]
Als je een onvoldoende haalt in de klas, haal je nog altijd een onvoldoende. Of je nu alleen, of met 100 bent.

Gast (85.146.6.xxx) op 20-01-2008 om 17:23
'Je gaat me toch niet zeggen dat Ninty, microsoft en sony afspraken hebben gemaakt zoals de consoleprijs mag niet minder dan 200 euro kosten' - Michaël_

Naar mijn weten heeft Nintendo zich in het verleden al schuldig gemaakt aan het kunstmatig hoog houden van prijzen. Ten tijden van de SNES/64 meen ik.

Gast (81.242.124.xxx) op 20-01-2008 om 17:45
@ Joni:

een onvoldoende is inderdaad altijd het zelfde maar of je nu een 6 of een 9 haalt wordt dan wel weer gestimuleerd door de klas. -> Er zal als er een nieuwe console uitkomt wel een vooruitgang komen maar deze zou dan minder groot kunnen zijn.

Gast (77.250.107.xxx) op 21-01-2008 om 00:34
"Als je een onvoldoende haalt in de klas, haal je nog altijd een onvoldoende. Of je nu alleen, of met 100 bent."

Jep, maar als je iets wilt kopen/inhuren en er is er maar een zit je daar aanvast. Als ze met honderd zijn kan je de beste kopen/inhuren.

Een super console bestaat al, dat is je PC.

Microsoft, Sony en Nintendo zullen echt niet snel samenwerken. Dit gebeurd onder enkele voorwaardes zoals bijvoorbeeld fallicement onder een van deze bedrijven. Mac Donalds en Burger King gaan ook niet opeens samenwerken.

Ik reis met de trein, jij ook wellicht als je een student bent. Mij besluipt vaak het gevoel dat de NS lui is omdat ze toch alleen is. SoNiteSoft zal echt niet anders uitpakken.

Joni Philips (Eindredacteur) op 21-01-2008 om 08:48 [Niv: 1183 / Exp: 59160]
Ik neem de wagen. En de Lijn is het enige busvervoer in Vlaanderen, en toch doen ze hun best. De trein doet hier ook niet anders dan staken. Het verschil is echter dat je een luxeproduct niet moet kopen. Indien je niet tevreden bent, haal je het niet in huis.

Gewijzigd door Joni Philips op 21-01-2008 om 08:48

JasperCLA op 21-01-2008 om 16:27 [Niv: 94 / Exp: 4675]
Ik vind het een nice idee, de console moeten ze samen maken maar de games appart dan heb je concurrentie of niet? Een console en gedaan.

ProGamer op 25-01-2008 om 07:39 [Niv: 26 / Exp: 1292]
@ Wii Gamer: Ik haal echt geen hogere cijfers omdat de klas mij aanspoort? Ga jij hogere cijfers halen om daar mee op te scheppen, te concureren? WTF

Gast (213.119.10.xxx) op 27-01-2008 om 13:03
concurentie is gezond zegt mijn oma altyd :p

Gast (86.87.196.xxx) op 28-01-2008 om 11:30
De maker van deze column heeft zeker nooit ook maar één les Economie gevolgd.

 Pagina: 1 | 2

 Reageer
Het is niet mogelijk om te reageren op dit artikel.
Titel:
Column
Type:
Feature
Releasedatum:
Niet
Ontwikkelaar:
Gamed
Uitgever:
Gamed
Media:
Geen media gevonden