Ontwikkelaar Two Point Studios kwam in 2018 met Two Point Hospital, de spirituele opvolger van Theme Hospital. Het ziekenhuis bleek nog maar het startschot, want na het draaiende houden van een universiteit is het nu tijd om een museum op poten te zetten.
Een museum klinkt natuurlijk behoorlijk stoffig en oubollig. Meng het echter met een flinke portie humor en absurditeit en van dit imago is niets meer over. Two Point Studios brengt alles met een dikke knipoog, van buitenaardse expedities tot uitvindingen die je om duidelijke redenen normaliter niet tegen zult komen. Om dit alles op een begrijpelijke wijze gepresenteerd te krijgen is het verstandig om te starten met de Campaign. Het vullen van een museum met stukken is namelijk één, je zult ook na moeten denken over personeel, beveiliging en het tevreden blijven houden van je bezoekers.
Al deze verschillende facetten komen aan bod en belangrijker nog: worden in een rustig tempo geïntroduceerd en steeds verder uitgebreid. Je start met een klein museum met een prehistorisch thema en leert al snel dat deze ruimte vullen met veelvoorkomende items weinig meerwaarde heeft. Bezoekers willen verrast worden en om hierin te slagen spelen de expedities een centrale rol. Personeel kan afreizen naar locaties op de wereld en terugkeren met speciale voorwerpen, denk aan fossielen of kunst. Sommigen zijn direct in je museum te plaatsen, voor anderen moeten meerdere expedities worden ondernomen om ze compleet te krijgen. De voorwerpen hebben verschillende niveaus van zeldzaamheid en hoe zeldzamer de stukken, hoe meer bezoekers je zult trekken. Dan gaan we er wel vanuit dat je erop uitgestuurde personeel terugkeert, expedities zijn immers niet zonder gevaar.
Het vullen van het museum gaat samen met de decoratie en het voeren van het nodige management. Te hoge ticketprijzen kan bezoekers afschrikken en ongemotiveerd personeel kan hun heil elders zoeken. Ook het aanbieden van een gevarieerd aanbod zodat zowel jongeren als ouderen worden aangesproken is van belang voor het voortbestaan van je museum. Dit klinkt misschien nogal overdonderend, toch is dit allerminst het geval. Een tijdsdruk is amper aanwezig, de opbouw is rustig en er zijn nooit vergaande consequenties. Het is duidelijk dat plezier voorop staat en eenmaal de campaign afgerond kun je terecht in de Sanbox mode waar je alle opgedane kennis vrij in kunt zetten.
Naast het hierboven genoemde prehistorische thema zijn er ook musea die draaien om het bovennatuurlijke, de ruimte, wetenschap, aquaria en plantkunde, en via downloadable content zullen er ongetwijfeld nog meer thema’s bij komen. Zelfs zonder deze extra content kun je makkelijk twintig uur in Two Point Museum kwijt en gedurende deze tijd ontdek je steeds weer nieuwe dingen, terwijl je nergens bent gehinderd door de besturing of de interface. Als ik hiermee de review af had kunnen sluiten was ik een tevreden man geweest, alleen moet ik helaas afsluiten met de technische imperfecties. Naast veel kleine, overkomelijke bugs kreeg ik ook te maken met grotere tegenslagen, zoals expedities die niet afgerond konden worden. En hoewel Two Point Museum geen zware game is zakt de framerate regelmatig in elkaar. Het zijn dingen waar hopelijk snel een fix voor komt, maar voor nu hinderlijke factoren zijn in een verder heerlijke game.
Beoordeling
80
Technische imperfecties staan een hogere score voor nu in de weg, weet de ontwikkelaar deze weg te poetsen dan is Two Point Museum ongetwijfeld één van de leukste games die dit jaar zullen verschijnen.