Home   Forum   Archief   Redactie   Contact   Bedrijven   Games    
 
  GamedPCGoogle StadiaVRNintendo SwitchPlaystation 4Playstation 5Xbox OneXboxAppMisc    
13 April 2024 
(0) 
(0) 
(0) 
12 April 2024 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
11 April 2024 
(0) 
(1) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
10 April 2024 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
09 April 2024 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
08 April 2024 
(0) 
(2) 
(0) 
06 April 2024 
(2) 
(0) 
(0) 
(1) 
05 April 2024 
(1) 
(0) 
(2) 
04 April 2024 
(3) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
03 April 2024 
(0) 
(0) 
(0) 
(1) 
(0) 
(0) 
(0) 
02 April 2024 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
01 April 2024 
(1) 
(0) 
(3) 
30 Maart 2024 
(1) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(3) 
(0) 
28 Maart 2024 
(0) 
(0) 
(0) 
(2) 
(0) 
(1) 
27 Maart 2024 
(3) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
26 Maart 2024 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(1) 
(0) 
(0) 
(1) 
(0) 
(0) 
(0) 
25 Maart 2024 
(2) 
(1) 
(0) 
(0) 
24 Maart 2024 
(2) 
(0) 
23 Maart 2024 
(0) 
(1) 
(0) 
22 Maart 2024 
(3) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(1) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
21 Maart 2024 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(3) 
20 Maart 2024 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
EPOS H3PRO Hybrid
Apex Legends: Mobile
A Musical Story
Golf Club Wasteland
Review:

Apex Legends: Mobile


Door Redneckerz op 13-07-2022 om 14:49
Bron: Gamed

Met Apex Legends stuurde ontwikkelaar Respawn Entertainment in 2019 zijn kijk op de battle royale formule de wereld in. In een universum dat gedeeld wordt met Titanfall 2 bleek Apex Legends een groots succes. Versies van de game verschenen op de PlayStation 4 en Xbox One en zelfs de Nintendo Switch kreeg een directe overzetting.

De verbazing was groot toen Respawn aankondigde de game naar iOS en Android te brengen via Nvidia’s Lightspeed Studios. Een grootse, gedetailleerde wereld met snelle, explosieve actie, is dat wel geschikt voor mobiele hardware? En valt dat qua controls überhaupt wel te vertalen naar de touch-gebaseerde schermen die smartphones rijk zijn? In het toepasselijk getitelde Apex Legends: Mobile krijgen we een antwoord op deze en vele andere vragen.

Kenmerkend voor shooters die op smartphones werken is de tutorial missie en ook Apex Legends Mobile laat je eerst kennis maken met de controls en de vele mogelijkheden tijdens een match, zoals het gebruiken van je abilities en het openen van crates welke vijanden achterlaten. Deze tutorial wordt begeleid door Mirage, 1 van de vele Legends waaraan de game een deel van zijn titel verleent.

De tutorial leert je dus de kneepjes van het vak. Heel lang is deze echter niet en cutscenes kan je gelukkig skippen. Naderhand wordt je naar het menu gebracht waarin nog wat meer uitleg volgt. Doordat de game door Lightspeed - bekend van onder andere PUBG Mobile - is ontwikkeld, zijn de mechanieken grotendeels hetzelfde. Ook hier kan je items automatisch laten oppakken en zijn de menu’s vergelijkbaar met die andere battle royale game.

Apex Legends draait zogezegd om de Legends en elke Legend heeft zijn eigen unieke abilities. Octane kan bijvoorbeeld hoog springen, een ander kan weer vijanden detecteren. Op deze manier ontstaat er een tactische balans tussen de verschillende Legends en is een grote variatie aan speelstijlen mogelijk. Deze stijlen worden in eerste instantie toegepast in de gekende Battle Royale modus op de map World’s Edge, door verder te spelen doe je ervaring op en ontgrendel je andere modi, zoals Ranked Match en Team Deathmatch. Wel kan je altijd je skills uittesten in de Free Practice modus en het Tutorial Level.


Afhankelijk van de modi speel je met drie (Battle Royale) of zes (Team Deathmatch) anderen waarbij je de meeste punten dient te behalen. Net zoals de competitie zal de map gaandeweg steeds kleiner worden. Degene die het langst stand houdt en de meeste kills behaalt wint de ronde. Hiermee verdien je ook ervaringspunten, welke je gebruikt voor onder andere wapenupgrades, en stijg je in level waarmee je nieuwe mappen en Legends vrijspeelt. Tot zover al met al een redelijk standaard invulling zoals je dat in andere titels gewend bent.

Om hier variatie in te bieden kent de map World’s Edge een aantal extra zaken. Zo zijn er Cargo Bots, vliegende robotjes welke nieuwe loot laten vallen wanneer je ze neerschiet. Ook zijn er naast de standaard wapenboxen Loot Vaults. Deze hebben een speciale sleutel nodig die je ergens op de map kan vinden. Omdat de afstanden in de map te verkleinen rijdt er een trein rond die op bepaalde plekken stopt. Op deze manier kan jij je als speler sneller verplaatsen dan wanneer je de benenwagen neemt.

Net als vergelijkbare games zoals Call of Duty: Mobile kent Apex Legends zijn eigen valuta, Flux genaamd, welke je in de Store gebruikt om aanvullende pakketten te kopen en om crafting mogelijk te maken. Flux verdien je door in level te stijgen. Daarnaast is zijn er Apex Coins, een valuta die je met echt geld dient aan te schaffen. Hiermee kan je een Battle Pass kopen en een Store Vault. De Battle Pass biedt toegang tot vooral cosmetische items, Store Vaults zijn slechts tijdelijk verkrijgbaar en worden met enige regelmaat ververst.


Hierin verschilt Apex weinig van zijn naaste concurrenten. Het is goed dat de microtransacties in het spel vooral van cosmetische aard zijn en spelers niet een voordeel kunnen krijgen door met de bankpas te wapperen. Tegelijkertijd is het een voortzetting van wat al langer bestaat in mobiele games. De game verkrijgt hiermee een licht RPG component, maar het werkt ook doorspelen in de hand, iets waar je al gauw achter komt door de vele reclameboodschappen die te pas en te onpas aanwezig zijn. Noem mij gerust oud in dezen, maar een goede multiplayershooter verkoopt zichzelf wel als de gameplay sterk genoeg is. De marktcijfers wijzen er echter op dat mijn opinie achterhaald is: het is wat de gek ervoor geeft, en vele spelers kunnen zich vinden in dit verdienmodel.

Doordat de game door Lightspeed Studios is mede ontwikkeld zijn de opties indrukwekkend te noemen. Zo zijn er meerdere controle schema’s mogelijk, valt de grafische voorstelling aan te passen, en wordt er zelfs rekening gehouden met controller en TV support. Ten tijde van Call of Duty Mobile noemde ik deze mate van finetuning nog ongewoon, inmiddels is dit voor de betere shooter redelijk standaard te noemen. Cross-play is daarentegen niet beschikbaar. Apex Legends: Mobile staat dan ook los van de PC en console versies.


Kijken we naar het visuele gedeelte, dan is het duidelijk dat de game er zeer prettig uit ziet. Logischerwijs zijn er concessies gedaan om de game op mobiele hardware te draaien, maar het is duidelijk merkbaar dat Respawn de hardware goed benut. Dit doen zij overigens niet met de Source Engine, welke wel in de Nintendo Switch versie te vinden is, maar met Epic’s Unreal Engine 4. Ook op low settings is de titel nog overduidelijk herkenbaar als Apex Legends, op hogere settings doet de game niet onder voor een eerste generatie Xbox One of PlayStation 4 titel, bijzonder indrukwekkend doch wel voor een mobiele shooter. De titel zou 3 GB RAM (op Android) vereisen, maar kan ook met 2 GB RAM uit de voeten. Op mijn telefoon (OnePlus Nord N100) kon ik de game goed draaien op medium settings, waarbij mooie postprocessing effecten het geheel gestileerd afmaakt. Een echte benchmark game voor de telefoon dus!
Beoordeling
85
Apex Legends: Mobile vertaalt de Apex Legends-ervaring op succesvolle wijze naar de telefoon. Door de limitaties van smartphones in acht te nemen en de titel van de grond af op te bouwen met Unreal Engine 4 zijn ontwikkelaars Respawn en Lightspeed Studios erin geslaagd een titel neer te zetten die de naam Apex Legends eer aan doet. Met unieke Legends en een schat aan opties is de game te spelen voor zowel beginners als hardcore Apex fans. Net als bij Call of Duty Mobile is er een kanttekening te noteren voor het verdienmodel wat doorspelen in de hand werkt en mijns inziens te weinig meerwaarde biedt. Al met al is Apex Legends: Mobile een volwaardige game geworden, welke de strijd aan kan gaan met vergelijkbare concurrenten.


15:50  Fysieke editie van Stray verschijnt 20 september
16:28  Sony maakt overname van Haven Studios bekend
 Reacties (1)
 Pagina: 1
Gast (83.134.229.xxx) op 14-07-2022 om 09:28
Ik had het bij de launch proberen downloaden, maar kreeg bericht dat het niet lukte.
Ik neem aan dat het dus in België niet beschikbaar is vanwege de lootbox wetgeving?

 Pagina: 1

 Reageer
Om te reageren op artikelen hoef je niet geregistreerd te zijn.
Om het forum te gebruiken is registreren echter wel verplicht.


Titel:
Apex Legends: Mobile
Type:
Game
Releasedatum:
17-05-2022
Ontwikkelaar:
Respawn Entertainment
Uitgever:
Electronic Arts
Media:
Geen media gevonden