Home   Forum   Archief   Redactie   Contact   Bedrijven   Games    
 
  GamedPCGoogle StadiaVRNintendo SwitchPlaystation 4Playstation 5Xbox OneXboxAppMisc    
08 Juli 2020 
(0) 
07 Juli 2020 
(0) 
(4) 
(0) 
(0) 
(0) 
06 Juli 2020 
(0) 
(7) 
(0) 
(0) 
(0) 
05 Juli 2020 
(0) 
(0) 
(1) 
04 Juli 2020 
(23) 
(0) 
(0) 
(1) 
(2) 
03 Juli 2020 
(0) 
(14) 
(0) 
(0) 
(3) 
(1) 
(1) 
(0) 
02 Juli 2020 
(8) 
(0) 
(0) 
(1) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(1) 
(2) 
(0) 
(0) 
01 Juli 2020 
(3) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
30 Juni 2020 
(0) 
(0) 
(9) 
(0) 
(0) 
(4) 
(0) 
(0) 
(4) 
29 Juni 2020 
(1) 
(0) 
(0) 
(0) 
(102) 
(0) 
(0) 
(0) 
28 Juni 2020 
(0) 
(1) 
(0) 
(2) 
(0) 
27 Juni 2020 
(11) 
(0) 
(11) 
(0) 
(16) 
(0) 
(0) 
(0) 
26 Juni 2020 
(1) 
(0) 
(2) 
(1) 
(0) 
(1) 
(1) 
(2) 
(2) 
25 Juni 2020 
(0) 
(3) 
(4) 
(1) 
(0) 
(2) 
(4) 
(0) 
(2) 
(0) 
(1) 
(26) 
(1) 
(0) 
24 Juni 2020 
(1) 
(3) 
(5) 
(2) 
(2) 
(0) 
23 Juni 2020 
(6) 
(0) 
(0) 
(2) 
(0) 
(0) 
(0) 
(1) 
(0) 
(0) 
22 Juni 2020 
(2) 
(0) 
(5) 
(0) 
(9) 
(0) 
21 Juni 2020 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(19) 
20 Juni 2020 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
19 Juni 2020 
(6) 
(0) 
(0) 
(1) 
(1) 
(6) 
(2) 
(1) 
(9) 
(1) 
(0) 
F1 2020
Night Call
Gamed Gamekalender Juli 2020
The Last of Us: Part II
Review:

eFootball Pro Evolution Soccer 2020


Door Rene Groen op 18-09-2019 om 05:07
Bron: Gamed

De laatste maanden van het jaar zijn traditiegetrouw erg druk als het gaat om games. Hier komt ook nog eens bij dat veel van de sportgames in deze tijdsperiode verschijnen, denk alleen maar aan NBA, WWE, NHL en natuurlijk voetbal. Je moet dan ook van goede huize komen om gamers te overtuigen hun geld net aan jouw game te spenderen, iets wat Konami met eFootball Pro Evolution Soccer 2020 gelukkig gelukt is.

Inderdaad, de jaarlijkse Pro Evolution Soccer serie is niet meer. Althans, als we kijken naar de naam. Met de toevoeging van het woord 'eFootball' wil Konami benadrukken dat ze eSports als een belangrijk onderdeel zien. Nu vallen aan een naam weinig conclusies te verbinden, toch blijf ik de naam liever beperken tot PES 2020. Gelukkig wil de titelwijziging ook niet zeggen dat er teveel aandacht naar de verkeerde elementen is gegaan. In termen van gameplay zijn er juist grootse stappen gemaakt. Het speltempo is iets naar beneden gehaald en daarmee krijgen we een meer realistische weergave van de sport. Tactiek speelt een belangrijke rol, al was het maar omdat de bal niet automatisch aan je voet gelijmd zit en passes richting een teamgenoot niet altijd aan zullen komen. Dit laatste heeft vooral te maken met de positie van de speler. Tracht je een teamgenoot te bereiken die in je rug staat? Dan is de kans groot dat de pass nooit aan zal komen en de tegenpartij ermee vandoor gaat.


Ook op ander vlak zien we verbeteringen. Met hulp van adviseur Andrés Iniesta is er Finesse Dribble geïntegreerd, een manier om individuele klasse boven te laten drijven en als een ballerina door de verdediging te snijden. Het is geen systeem die te krachtig aanvoelt omdat je er nog altijd flink wat tijd in moet stoppen om er succesvol in te worden. Online had ik te maken met tegenstanders die er een stuk beter in waren dan ik en dan werpt het echt zijn vruchten af, zeker als het een speler betreft die de kwaliteiten bezit om goed te kunnen bewegen in de kleine ruimte. Sowieso zijn de typische kenmerken van spelers goed benadrukt, een snelle aanvaller kan hierdoor ineens op explosieve wijze accelereren en een verdediger verrassen. Mits je niet de gehele wedstrijd op de sprintknop vertrouwt, is deze op het juiste moment inzetten de sleutel tot succes. Verder bemerkten we dat de bal en de spelers een juiste gewichtigheid bezitten en dat je niet één tactiek aan kunt houden voor een blijvend succes. Voortdurend vertrouwen op steekballetjes is dan ook geen garantie op een doelpunt en omdat je aanvallen moet blijven variëren resulteert dit in uiteenlopende doelpunten. Situaties waarbij een verdediger zich voor een schot werpt waarna de baan van het schot verandert en alsnog het doel invliegt zijn dan ook momenten die ook in echte wedstrijden voor kunnen komen en potjes op het laatste moment nog kunnen doen kantelen.

Ook in de kleinere details zien we dat Konami veel zorg heeft besteed aan het veldspel. Een aanvaller die gefrustreerd zijn handen in de lucht werpt als hij word teruggefloten van buitenspel of een verdediger die kermend naar zijn middenrif grijpt als hij er een bal tegenaan geschoten krijgt zijn hier voorbeelden van. Omdat animaties vloeiender in elkaar over lopen en het fysiek van een speler bepalend kan zijn in de uitkomst van een duel heb je nooit het idee dat situaties op voorhand bepaald zijn. Tegenover deze lofzang staan helaas ook enkele kritieken. Er zijn net even te vaak momenten waarop medespelers buitenspel staan of een balletje simpelweg langs zich laten rollen. Dit laatste is met name frustrerend als je verdediger een aanvaller laat lopen en enkel toekijkt hoe hij een vrije doorgang richting de keeper heeft. Een andere frustratie is de inconsequentie van de scheidsrechter. Het ene moment laat hij een grove overtreding lopen om een moment later een onschuldige actie met een kaart te bestraffen. De overdaad aan replays helpt eveneens niet mee, een ergernis waar de serie helaas al langer mee te kampen heeft.


Waar PES 2020 wel indruk mee maakt is de algehele presentatie van de sport. Een nieuw camerastandpunt doet denken aan een TV-uitzending en laat stadions nog meer tot leven komen zonder het overzicht op het spel te verliezen. Een verbeterde belichting en spelers die nog meer lijken op hun evenbeeld zorgen eveneens voor deze authentieke beleving. Toch is er één punt waar Konami al enkele jaren mee te kampen heeft en waar ze ook nu weinig veranderingen in hebben aangebracht en dat is het commentaar. Het duo Peter Drury en Jim Begin keert terug en dat is niet iets om enthousiast over te raken. Veel van hun uitspraken zijn overgenomen van voorgaande edities, herhalen zich nog binnen een wedstrijd, worden richting de speler geschreeuwd en sluiten niet aan bij de situatie. Als er één punt is waar de ontwikkelaar aandacht aan mag besteden dan is het dit wel, een ander kritiekpunt is namelijk wel aangepakt. De menu's zijn net immers even wat intuïtiever en strakker dan voorheen, tegelijkertijd is dit slechts een eerste stap aangezien ze nog altijd weggelopen lijken te zijn uit een vorige generatie en veel van de informatie ver is weggestopt.

Als we het over Pro Evolution Soccer hebben dan zijn de licenties één van de terugkerende onderwerpen. Ondanks het verlies van de Champions League aan concurrent FIFA zien we gelukkig ook een hoop nieuwe implementaties. Niet alleen hebben ze het alleenrecht op Juventus (FIFA spelers moeten het doen met Piemonte Calcio), we zien ook andere licenties van individuele teams als Manchester United en Bayern München. De hoop op meer blijft nog wel altijd aanwezig. Ondanks complete competities als Nederland (inclusief De Kuip en Johan Cruijff Arena), België, Schotland en Turkije zien we slechts drie officiële Duitse clubs en is ook de La Liga amper ingevuld met echte namen. Wel zijn de Engelse namen net iets logischer dan voorheen, zo kun je nu kiezen voor Chelsea B in plaats van London FC en voor Everton B in plaats van Merseyside Blue. Spelers kunnen verder altijd nog een Option File downloaden om namen te veranderen, iets wat in de Xbox One versie helaas niet mogelijk is.


Kijkend naar de modi dan zien we twee nieuwe toevoegingen in de vorm van Matchday en eFootball. In Matchday kiest de ontwikkelaar een belangrijke wedstrijd of derby die gedurende de week gespeeld zal worden en spelers kunnen vervolgens punten verdienen voor hun gekozen team. Succesvolle passes of het maken van doelpunten telt allemaal mee en uiteindelijk gaat het team met de meeste punten door naar een nieuwe fase tot er uiteindelijk in een finale gestreden zal worden. Zoals de naam al weggeeft draait eFootball om online toernooien waarbij de beste spelers hun team mogen vertegenwoordigen. Het aspect is nog niet dermate diep uitgewerkt dat het een plaatsje in de titel van de game verdient, gelukkig bemerkten we in ieder geval weinig tot geen connectiviteitsproblemen, mede omdat de verbindingssterkte van je tegenstander op voorhand staat aangegeven.

Uiteraard keert de Master League terug en ditmaal creëer je geen eigen manager maar kies je uit namen als Johan Cruijff of Diego Maradona. Transfers zijn realistischer dan voorheen (hoewel er nog altijd rare uitschieters zijn met absurde bedragen) en er is meer ruimte voor persconferenties, interviews en vragen vanuit de top waar je een eigen antwoord op kan geven. De basis van de Master League is verder niet gewijzigd, hetgeen ook negatieve consequenties heeft. Ondanks dat er nu gekozen is voor de implementatie van bekende namen in plaats van een eigen creatie zijn er nog altijd geen stemmen aan de managers gegeven, wat een zekere afstand tot het karakter geeft. Verder is het menu, hoewel aangepast, nog altijd wat onoverzichtelijk en zijn veel van de opties niet altijd even makkelijk te vinden. Een laatste kritiekpunt is een speler die met pensioen gaat, zijn exacte naam en model keren vrijwel direct weer terug in de vorm van een nieuwe speler.


Become A Legend heeft op zijn beurt geen wijzigingen ondergaan en is dan ook een kopie van vorig jaar. De mogelijkheid om een geheel team aan te sturen had ik toegejuicht, het blijft echter gericht op het individu. Begrijpelijk aangezien het draait om de carrière van één speler alleen had ik hier graag de mogelijkheden van FIFA gezien. Andersom is MyClub naar mijn mening weer een stuk sterker dan FIFA Ultimate Team. Hoewel je ook hier echt geld kunt spenderen om betere spelers te bemachtigen is dit minder snel nodig. Veel sneller dan in FIFA had ik een leuk team van goede spelers en in MyClub draait het meer om het upgraden van deze speler dan het verkrijgen van nieuwe namen. Dit is overigens niet nieuw en de mode zelf heeft geen grootse wijzigingen ondergaan. Daar waar Konami dan ook punten weet te scoren in (veel van de) verbeteringen in termen van gameplay zijn ze iets voorzichtiger geweest in de modi.
Beoordeling
85
eFootball PES 2020 tapt qua naam uit een ander vaatje, toch zijn veel van de modi gelijk gebleven. De echte innovatie vinden we vooral in de gameplay, zo is het speltempo iets naar beneden gebracht en hebben we meer mogelijkheden als het gaat om dribbelen. Terugvallen op één zelfde tactiek is geen sleutel tot succes en je zult dan ook moeten variëren in je aanvalsspel. Met het verwerven van nieuwe licenties zet Konami eveneens stappen, het is enkel jammer dat het commentaar vrijwel geen aandacht heeft gekregen en de scheidsrechters inconsequent zijn bij overtredingen.


15:16  Loop tussen de dino's in LEGO Jurassic World voor de Switch
18:45  Ghostbusters: The Video Game in Memories trailer
 Reacties (2)
 Pagina: 1
Gast (83.84.85.xxx) op 22-09-2019 om 14:46
Als we dat gezeur over die licenties niet hadden dan had deze game een punt meer gekregen.

Rene Groen (Eindredacteur) op 22-09-2019 om 17:41 [Niv: 720 / Exp: 36013]
Nee hoor, natuurlijk had ik graag meer licenties gezien, maar daar heb ik de game geen punt aftrek voor gegeven. Dan zou ik straks ook FIFA 20 bij voorbaat aftrek van punten moeten geven voor de afwezigheid van Juventus.

 Pagina: 1

 Reageer
Om te reageren op artikelen hoef je niet geregistreerd te zijn.
Om het forum te gebruiken is registreren echter wel verplicht.


Titel:
eFootball PES 2020
Type:
Game
Releasedatum:
10-09-2019
Ontwikkelaar:
Konami
Uitgever:
Konami
Media:
Geen media gevonden