Verandering van spijs doet eten, zo moet Namco Bandai gedacht hebben. Om deze reden werd ontwikkelaar Bugbear Entertainment aangetrokken met één doel voor ogen: een nieuwe Ridge Racer titel ontwikkelen, waarbij de serie flink op de schop mocht, en misschien zelfs moest gaan.
De studio achter FlatOut liet zich dit geen twee keer zeggen en besloot oude gameplay te omarmen met geheel nieuwe elementen. Nog altijd draait het om snelheid en driften, echter is deze basis verder uitgebreid waarbij met name de destructie opvalt. Wanneer je roekeloos over de track raast, langs tegenstanders scheurt en, traditiegetrouw de serie, drift, bouw je een meter op die je in kunt zetten om een bepaalde tijd een boost te krijgen. Extra snelheid is gegarandeerd, maar wanneer je deze op het juiste moment inzet kun je er zelfs shortcuts mee creëren die anders onmogelijk zijn. Combineer dit met instortende gebouwen die gedurende een race een blijvend obstakel vormen en de knipoog naar Split/Second is snel gemaakt.

Natuurlijk hoor ik het jullie vragen: een knipoog naar een andere racer of een gekopieerd concept? De ontwikkelaar verwachtte deze vraag al en gaf om deze reden al meermaals aan dat ze de vergelijking met Split/Second niet uit de weg gaan, maar dat Ridge Racer: Unbounded veel verder gaat. Daar waar de gebouwen in de titel van Black Rock keer op keer op een zelfde manier in elkaar klapten, daar moet dit in deze game steeds weer anders gebeuren door de achterliggende physics engine. Het gaat overigens niet alleen om complete gebouwen, kleinere objecten vormen ook een gevaar omdat deze als wapen ingezet kunnen worden om je tegenstanders mee uit te schakelen.
Het bovenstaande speelt zich af in Shatter Bay, een stad die een mix vormt tussen New York en Chicago. Met open buitengebieden en een volgebouwde binnenstad is er voldoende variatie, de oranje neonlichten in tunnels moeten ons verder een vertrouwd Ridge Racer gevoel geven. In de Crash Mode, de verhalende modus van het spel, ben je als speler onderdeel van de Unbounded straatbende, waarbij je door illegale races wil laten zien dat jij de beste racer bent. Het verhaal heeft verder weinig om het lijf en lijkt meer de kapstok om de nieuwe spelelementen aan op te kunnen hangen.

De nieuwe insteek van de serie zal nog verder worden doorgevoerd met een heuse track editor. Als we de ontwikkelaar mogen geloven hoeven we hier geen uren in te steken, het betreft namelijk een versimpelde versie van de techniek die ze zelf gebruiken waarmee we in enkele minuten een leuke track kunnen maken. Er is slechts één regel waar we ons aan dienen te houden: verbind de start met de finish. Hoe lang deze tussenliggende weg is, hoeveel destructie hier plaats zal vinden en hoe je het geheel aankleedt; je bepaalt het geheel zelf en krijgt zelfs de mogelijkheid om dit met anderen te delen. Een multiplayer ontbreekt eveneens niet, waarbij twaalf spelers online de strijd met elkaar aan kunnen gaan. Deze strijd kan beslecht worden in een traditionele race, een survival mode waarbij spelers wegvallen die niet snel genoeg zijn, frag attack waarbij explosies de score bepalen en drift attack waarbij het traditionele driften je extra tijd geeft om door te blijven gaan. Aan content dan ook geen gebrek, grote vraag is of Ridge Racer genoeg eigen gezicht weet te behouden om de oude fans aan te spreken en tegelijkertijd voldoende kan vernieuwen om nieuwe gamers warm te maken.
|