Home   Forum   Archief   Redactie   Contact   Bedrijven   Games    
 
  GamedPCGoogle StadiaVRNintendo SwitchPlaystation 4Playstation 5Xbox OneXboxAppMisc    
19 April 2024 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
18 April 2024 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
17 April 2024 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
16 April 2024 
(0) 
(0) 
(1) 
(1) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
15 April 2024 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(2) 
13 April 2024 
(7) 
(0) 
(0) 
12 April 2024 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
11 April 2024 
(0) 
(2) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
10 April 2024 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
09 April 2024 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
08 April 2024 
(0) 
(2) 
(0) 
06 April 2024 
(2) 
(0) 
(0) 
(1) 
05 April 2024 
(1) 
(0) 
(2) 
04 April 2024 
(3) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
03 April 2024 
(0) 
(0) 
(0) 
(1) 
(0) 
(0) 
(0) 
02 April 2024 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
01 April 2024 
(1) 
(0) 
(3) 
30 Maart 2024 
(1) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(3) 
(0) 
28 Maart 2024 
(0) 
(0) 
(0) 
(2) 
(0) 
(1) 
27 Maart 2024 
(3) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
26 Maart 2024 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(1) 
(0) 
(0) 
Serious Sam Collection
Retro Geschiedenis: de PlayStation War
Een Industrie Die Verandert...
Gamed Most Loved - Best Reviewed
Review:

Halo 3: ODST


Door Roderick op 26-09-2009 om 14:57
Bron: Gamed

Met Halo 3: ODST verschijnt de derde Halo game op de Xbox 360. Na Halo 3 en Halo Wars is Halo 3: ODST aan de beurt. De game werd aangekondigd als een soort ‘expansion pack’, maar groeide later uit tot een volwaardige game. In de review lees je het eindresultaat van wat toch een beetje een experiment genoemd mag worden.

Op 26 september verscheen Halo 3 en daarmee kwam de eerste Halo game naar de Xbox 360. De game werd een grote knaller dankzij een indrukwekkende singleplayer campaign en een stortvloed aan multiplayer mogelijkheden. Bij het schrijven van deze review is het nog steeds de meest gespeelde multiplayer game op de Xbox 360. 2009 is eigenlijk het jaar dat er een beetje met het Halo universum geëxperimenteerd wordt. Halo Wars liet zien dat het Halo universum ook erg leuk kan zijn in een ander genre game. Twee jaar na Halo 3 laat Halo 3: ODST zien dat Halo ook een ontzettend goede game kan zijn zonder de Master Chief. Sterker nog, op veel fronten hebben de ODST soldaten wat meer te bieden dan Master Chief.

In Halo 3: ODST speel je dus niet met de oude Spartan, maar met een groepje elite soldaten in de categorie Orbital Drop Shock Troopers. Deze soldaten hebben niet de kracht en mogelijkheden die een Spartan heeft, maar blijken niet minder goed te zijn in het opruimen van de Covenant. Wat kunnen ze niet? Ze kunnen niet zo hoog springen, hebben een zwakker energieschild, hebben healthpacks nodig, en kunnen niet dual wielden. ODST soldaten zijn een stuk gevoeliger voor alle Covenant aanvallen: wapenvuur komt harder aan en ook melee aanvallen kennen flinke gevolgen. Daarbij zijn ODST soldaten een stuk minder effectief tegen de Brutes. Daarentegen zijn ze extra effectief tegen de kleine Grunts, dankzij twee nieuwe wapens, de silenced pistol (met zoom!) en de silenced SMG (ook met zoom!). Ook doet de VISR (een speciale helm waarmee je beter in het donker kunt zien) hele leuke dingen voor de gameplay. Het geeft je meer overzicht in gevechten zodat je voor het gevecht rustig een tactiek uit kunt denken.

Halo 3: ODST speelt zich af net voor de verhaallijn in Halo 3 begint. Er is een gedeeltelijke overlap met Halo 2 waarin Master Chief in New Mombasa vecht tegen de Covenant. In Halo 3: ODST landt een groepje ODST soldaten eveneens in New Mombasa om het gevecht met de Covenant aan te gaan. Het groepje soldaten zou samen gedropt worden op een strategische locatie in de stad, maar dit gaat hopeloos verkeerd. Door een aanval van de Covenant zijn de soldaten op verschillende plekken in de stad terecht gekomen. In de game speel je één van deze soldaten, The Rookie, die, zes uur na de geplande landing, op zoek gaat naar zijn teamgenoten in New Mombasa. Het is inmiddels donker dus The Rookie moet goed oppassen.


Op het moment dat je begint te spelen merk je meteen hoe anders ODST is ten opzichte van Halo 3. Het is compleet donker in New Mombasa en er is eigenlijk niet zoveel te doen. In ODST speel je ten tijde van een inval dus het menselijk ras staat aan de verdedigende kant. New Mombasa is een verlaten stad en een grote puinhoop. Overal lopen kleine groepjes Covenant die eventuele overgeblevenen van het leven beroven. In deze rustige, extreem sfeervolle stad loop je rond op zoek naar hints over de locatie van je vermiste teamgenoten. Gevechten in het donkere New Mombasa zijn compact met weinig vijanden. De game biedt je zelfs de mogelijkheid om zonder schieten naar je doel te gaan. Dit benadrukt dan ook meteen de kwetsbaarheid van een ODST. Op het moment dat The Rookie een hint vindt over zijn teamgenoten begint een cutscene waarbij je de gebeurtenissen van die teamgenoot speelt na de landing. Het verhaal wordt hierdoor op een hele interessante manier verteld en maakt de personages erg leuk om mee te spelen.

Tijdens deze ‘flashbacks’ is er een boel meer actie. Het blijkt dat de landing van de teamgenoten van The Rookie een stuk minder rustig is geweest dan die van zijn teamgenoten. De gebeurtenissen rondom zijn teamgenoten vinden ook vooral overdag plaats, waarbij er een stuk meer Covenant in de stad zijn. Je merkt meteen dat de verschillende ODST soldaten een verschillende rol in het team spelen. Dit zie je terug in de gameplay. De ene soldaat is meer gericht op head-on actie tegen grote vijanden, terwijl de andere een sniper is. De levels zijn min of meer gericht op de soldaat waar je mee speelt, dus het voegt een hoop variatie toe in de campaign modus. Wil je gewoon je eigen speelstijl aanhouden dan kan dat natuurlijk. Halo 3: ODST biedt meer dan welke Halo de mogelijkheid om verschillende tactieken toe te passen. Sluipen langs de vijanden, snipen vanaf de daken, head-on de vijanden te grazen nemen met dikke wapens, de keuze is aan jou in New Mombasa. De campaign biedt een enorme hoeveelheid afwisseling dankzij deze vrijheid, de verschillende ODST soldaten en de typische Halo gameplay. Je vindt open levels terug, evenals binnenomgevingen, en wie denkt dat er geen voertuigen in Halo 3: ODST zitten heeft het heel erg mis.

Dankzij deze afwisseling, het interessante verhaal, de nieuwe stijl en de ijzersterke Halo gameplay is de campaign in ODST gewoon weer steengoed. De campaign in ODST kent een betere flow dan die van Halo 3 en geen moment zul je de Master Chief missen. Als single-player campaign is de campaign in ODST misschien wel de beste sinds die uit het eerste deel. Waar de campaign in ODST echter wat minder in slaagt is de toepassing van coöperatief spelen. Omdat ODST wat meer verhaal kent en grote stukken heeft die vooral om de sfeer draaien kan er wat weinig actie zijn om een echt lekkere coöperatieve ervaring te geven. Toch kent de game, met name naar het einde toe, een stel zeer sterke levels die je zeker met je vrienden door wil spelen. Wederom gaan de voertuigen weer een mooie rol spelen. Ook wordt de game in coöp een stuk korter dan wanneer je hem alleen speelt. In coöp gaat het je toch meer om de actie terwijl je, als je alleen speelt, meer de tijd voor het verhaal neemt. Op de moeilijkheidsgraad Heroic deed ik er alleen acht uur over, waarmee het fabeltje dat ODST maar een paar uur duurt naar de prullenbak verwezen is.


Dat de campaign wat minder geschikt is voor coöperatief spelen heeft Bungie op voortreffelijke wijze opgelost. Even slim afkijken bij de Horde mode die in Gears of War 2 zit en dit toepassen op de meer open en dynamische Halo gameplay en je hebt een prachtige gameplaymode. Firefight heet de modus in Halo 3: ODST en het draait allemaal om het doden van zoveel mogelijk Covenant in verschillende waves. Met maximaal vier man is de modus te spelen en deze kent twaalf maps. Skulls zijn ook in Firefight aanwezig en de algehele uitdaging is enorm. Dit is geen gameplaymode waar je zomaar mee klaar bent. Daarbij krijg je na het spelen van Firefight een flinke verslaving om uren en uren achter elkaar door te gaan. Het is goed dat Firefight aanwezig is in ODST, want wat competitief multiplayer betreft is de game wat karig. De game heeft exact dezelfde multiplayer als Halo 3, aangevuld met drie nieuwe maps. Voor iemand die Halo 3 niet heeft is ODST natuurlijk een geweldig pakket, maar de vraag is of iemand die Halo 3 niet heeft wel geïnteresseerd is in ODST. Ter compensatie mogen ODST eigenaren begin 2010 wel deelnemen aan de Halo Reach multiplayer beta, maar een echte compensatie is dit natuurlijk niet. Daarentegen is de adviesprijs van ODST ook een tikkie lager dan die van andere games.

Wat graphics betreft is de game maar een lastig verhaal. In 2007 zag de Halo 3 engine er al wat verouderd uit, hoewel het een geweldige belichtingsengine heeft, en anno 2009 blijft het er in ODST wat verouderd uitzien. Toch heeft Bungie de graphics een leuke update gegeven met wat meer detail en nog betere belichting. Dit komt vooral naar voren in de nachtelijke levels in de stad, waarbij er een heerlijke sfeer naar voren komt. De sfeer die is neergezet compenseert dus een beetje voor de technisch wat verouderde graphics. Op het gebied van audio is het weer raak. De soundtrack is ontzettend sterk dankzij jazzy elementen en catchy deuntjes. De geluidseffecten kennen we allemaal wel, maar ze blijven goed. De voice acting is solide en een stuk beter dan in Halo 3.

Halo 3: ODST is uiteindelijk weer een ontzettend lekkere game geworden. De campaign is erg goed en kent grote pluspunten boven die uit Halo 3. Afwisseling, verhaal en een nieuw gevoel maken van ODST toch een unieke ervaring in het Halo universum. Dat het een simpele expansion pack is is niet waar: de verhaallijn kan je toch acht uur bezig houden. De campaign is wat minder geschikt voor coöp maar de extreem verslavende Firefight modus maakt dat goed. Alleen op het gebied van multiplayer is het wat karig, waarbij de Halo fan toch nog even een jaar moet wachten voor een echte nieuwe multiplayer. Dit mag een topscore echter niet in de weg staan, want ODST is weer een ijzersterke game geworden die je uren bezig zal houden.
Beoordeling
Gameplay   94
Sound   100
Graphics   75
Replay   89

Bungie heeft het nog niet verleerd.
90


16:03  Alpha Protocol naar juni 2010?
12:31  Sterke start voor Tales of Vesperia
 Reacties (42)
 Pagina: 1 | 2
armineke op 26-09-2009 om 15:02 [Niv: 33 / Exp: 1640]
Ik ben wel geïnteresseerd voor dit spel ookal heb ik halo 3...
weer 8uur gameplay... firefight houdt me zeker wel wat meer bezig
goede review!
jammer van de graphics...

FloriX op 26-09-2009 om 15:03 [Niv: 258 / Exp: 12906]
inb4fanboy

Ik ga de game wsl vanmiddag kopen

konnichiwa op 26-09-2009 om 15:13 [Niv: 153 / Exp: 7652]
Ik zou het persoonlijk een 89 gegeven. Mensen die hier op het forum zitten weten best wel dat ik fan ben van het Universum maar deze game mist net iets waardoor het een 9(0) zou verdienen.

Voor de Halo fans simpelweg een must. Voor anderen die niet geinteresseerd waren in Halo 3 zie ik niet in dat ze deze dan wel geweldig zullen vinden.

Nicholas Vi Britannia op 26-09-2009 om 15:53 [Niv: 42 / Exp: 2122]
Campaign speelt heerlijk en Firefight is een must-play voor iedere Halo fan. Tevens ben ik blij met de multi-player maps (heb nooit map-packs gekocht, dus komt dit als geroepen).

Enige minpunt is dat ik bijna geen tijd heb om te spelen

Robert op 26-09-2009 om 16:18 [Niv: 206 / Exp: 10294]
hmm wel netjes dat je em zo afrekent op de graphics.

Gast (94.210.54.xxx) op 26-09-2009 om 16:23
enkel een leuke game voor de halo fans maar voor de mensen die verder kijken heeft modern warfare een betere online modus, beter gfx, leuk verhaal alle sgoed en technisch beter alleen je speelt niet tegen covenant. omdat dit halo is krijgt het een 9. vreemde zaak.

Roderick op 26-09-2009 om 16:25 [Niv: 417 / Exp: 20866]
Nee in mijn 1500woorden tellende recensie heb ik inderdaad niet verder gekeken...

Wat het is: Halo biedt erg knappe gameplay, ookal is het wat 'simpel' vergeleken met andere shooters. Complex wil niet altijd zeggen beter en dat is deze generatie zovaak gebleken.

Gast (62.131.51.xxx) op 26-09-2009 om 17:23
zo'n geweldig spel he oh oh graphics zijn toch btw niet zo slecht? vind ik dan het is niet storend ofzo. maar goed ik ga weer firefight doen zo geweldig vet is dat zeg:P

Roderick op 26-09-2009 om 17:31 [Niv: 417 / Exp: 20866]
Ik zal de score aanpassen...euh...nee

En graag weer ontopic

Zuigertje op 26-09-2009 om 17:35 [Niv: 118 / Exp: 5884]
Deze sla ik wel over. Te weinig value aangezien ik halo 3 al heb.

8 uur campaign voor 50+ euros :|.

Batman haddik bijvoorbeeld in 1 (lange avond +nacht) uitgespeeld, en dat voor 60 euro X|... Wel een van de betere spellen dat wel.

Roderick op 26-09-2009 om 17:41 [Niv: 417 / Exp: 20866]
ONTOPIC

Gast (88.159.183.xxx) op 26-09-2009 om 17:54
Fanboyreview detected. Een van de weinige sites die dit spel een 9 geeft kijkend naar metacritic, meeste zitten rond de 8.

Roderick op 26-09-2009 om 17:58 [Niv: 417 / Exp: 20866]
Meeste gamereviews zitten rond de 9. En ipv het cijfer af te kraken kun je ook de review lezen.

http://www.metacritic.com/games
/platforms/xbox360/halo3odst?q=odst

Gewijzigd door Roderick op 26-09-2009 om 18:00

Gast (81.245.42.xxx) op 26-09-2009 om 18:09
Lol een 9?!

Roderick op 26-09-2009 om 18:12 [Niv: 417 / Exp: 20866]
Lees de review.

Salsa85 op 26-09-2009 om 18:20 [Niv: 82 / Exp: 4118]
Roderick Heeft dit een 9 geven. Zijn mening. Punt!
Die geene die het beter denken te kunnen reviewen zie ik graag een review van op het forum..

Roderick goede review! Keep it up.

Gast (82.94.180.xxx) op 26-09-2009 om 18:41
Heel terecht cijfer Roderick! Proficiat met je mooie review.

Gast (86.91.77.xxx) op 26-09-2009 om 18:42
idd goeie review, geweldige game met geen geweldige graphics=9!

GanGsterG op 26-09-2009 om 19:22 [Niv: 256 / Exp: 12782]
dit is de eerste halo die mij aanspreekt wat komt,omdat dat hoge gespring en dat je moeilijk doodgaat en zo groot bent lijk je meer een Cyborg.
in deze game ben je meer menselijk en veel gevoeliger voor kogels.

maar ik ga deze niet kopen.heb geen zin om een 360 te gaan kopen

Gast (80.57.38.xxx) op 26-09-2009 om 19:26
Maar Roderick gaf toch alles een 9 waar een hype omheen zat voor de 360? Of ik kan me vergissen?... of niet!

Roderick op 26-09-2009 om 19:32 [Niv: 417 / Exp: 20866]
Gek he? Of zou het te maken hebben met het aantal goeie games dat er de laatste paar jaar is uitgekomen! NEE TOCH?!

FloriX op 26-09-2009 om 20:15 [Niv: 258 / Exp: 12906]
Wil iedereen die het niet eens is met dit cijfer omdat ie geen 360 heeft even opflikkeren, beethe Roderick afkraken terwijl die zon goede review geschreven heeft. Meeste review sites geven de graphics een 9, hij een 7.5, dus niks fanboy.


En mensen die dom doen over de prijs......hij ligt voor 33 EURO BIJ DE MEDIAMARKT. En de normale prijs is 45 euro, dus waar mensen 50+ euro vandaan halen....ik snap het niet.

En nu ga ik hem maar eens spelen, en dan ff op PSN Modern Warfare 1 spelen (eindelijk gekocht XD )

Velqor op 26-09-2009 om 20:22 [Niv: 191 / Exp: 9548]
Gast (83.82.250.xxx)

Insidegamer is voor kleine kinderen, dat weet iedereen.. zo ook Youri die toen daar weg ging [als ik het goed heb]

Dus ja, dan noem ik jou maar kleuter, het zal jou toch een zorg zijn , niet?

@ Roderick

Goed werk met de review, en niet ingaan op de mensen hier op deze site.. Is gewoon nutteloos.
Ben het met wat er in de review staat helemaal eens

Nelus op 26-09-2009 om 20:57 [Niv: 526 / Exp: 26310]
Lol zoveel haat op de review van Roderick
Ik weet niet of die 9 terecht is, zoals Roderick het stelt waarschijnlijk wel. ODST ga ik waarschijnlijk later pas kopen als die 30 euro is ofzo.
Ben wel benieuwd.

Roderick op 26-09-2009 om 21:02 [Niv: 417 / Exp: 20866]
Je moet ook rekening houden met de prijs waarvoor je em kunt krijgen he. Deze game is volgens mij nogal achtervolgd door opmerkingen van "3 uur durende campaign" en "expansion pack", maar uiteindelijk krijg je voor 45 euro gewoon een campaign van 8 uur, een online co-op mode (firefight) waarmee je uren zoet kunt zijn en een complete Halo 3 online disc.

Op Gamed zijn games beoordeeld met een 80+ die in 1 keer uit te spelen zijn: Heavenly Sword bijvoorbeeld. Daar hoor ik niemand over. Die ging voor 60+ euro de winkel uit. Niks tegen HS trouwens, loved it, maar je bent er in 6 uur doorheen en hebt daarna de hele game wel gezien.

Deze game laag beoordelen en Halo 3 hoog beoordelen is pas een flater begaan als recensent. De campaign in deze game zit net zo goed, zo niet beter, in elkaar dan die van Halo 3 en zeker die van Halo 2. Dit, icm Firefight en het prijskaartje, is gewoon een must buy voor de Halo fan. Vind je Halo uberhaupt niets, dan heb je hier niets te zoeken ipv te gaan trollen.

Gewijzigd door Roderick op 26-09-2009 om 21:08

 Pagina: 1 | 2

 Reageer
Het is niet mogelijk om te reageren op dit artikel.
Titel:
Halo 3: ODST
Type:
Game
Releasedatum:
22-09-2009
Ontwikkelaar:
Bungie Studios
Uitgever:
Microsoft
Media:








Meer media