Home   Forum   Archief   Redactie   Contact   Bedrijven   Games    
 
  GamedPCGoogle StadiaVRNintendo SwitchPlaystation 4Playstation 5Xbox OneXboxAppMisc    
19 Juni 2021 
(0) 
(0) 
(0) 
18 Juni 2021 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(1) 
17 Juni 2021 
(0) 
(9) 
(3) 
(0) 
(0) 
(1) 
(4) 
(0) 
(1) 
(0) 
(0) 
16 Juni 2021 
(0) 
(0) 
(0) 
(1) 
(0) 
15 Juni 2021 
(0) 
(1) 
(0) 
(10) 
(0) 
(0) 
(0) 
(5) 
(1) 
(4) 
(1) 
(0) 
(2) 
(1) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(2) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(2) 
(0) 
14 Juni 2021 
(0) 
(0) 
(3) 
(1) 
(2) 
(2) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
13 Juni 2021 
(8) 
(0) 
(0) 
(5) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(2) 
(0) 
(3) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(3) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(1) 
(1) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(2) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(1) 
(0) 
(0) 
(0) 
12 Juni 2021 
(0) 
(1) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
Mass Effect: Legendary Edition
Wonder Boy: Asha in Monster World
Gamed Gamekalender Juni 2021
NieR Replicant ver.1.22474487139
Review:

Concrete Genie


Door Rene Groen op 09-10-2019 om 17:50
Bron: Gamed

Denska is een donkere, vervuilde stad die de rug is toegekeerd door diens inwoners. De enigen die er nog ronddwalen zijn een groepje tieners die het gebruiken om hun baldadigheid op los te laten. Wie zeker niet tot dit deze relschoppers behoort is Ash, een rustige jongen die zich vooral concentreert op de tekeningen in zijn schetsboek. Tot de tieners ook dit te pakken krijgen.

Ash is niet opgewassen tegen de groep en ziet zijn tekeningen verscheurd worden. Terwijl de wind vat krijgt op zijn creaties wordt hij in een tram geduwd die hem naar een een vuurtoren brengt. Na enkele voorzichtige stappen in deze vuurbaken blijkt het de verblijfplaats van Luna, een vriendelijke geest die je een magische kwast geeft ter grootte van een tennisracket waarmee je muurschilderingen tot leven laat komen. Gelukkig hoef je zelf geen kunstenaar te zijn, de te creëren tekeningen zijn afkomstig uit de bladzijden die je terug dient te vinden in de spelwereld. Eenmaal terug in Denska begin je de muren dan ook al snel op te fleuren met beplanting, sterren, windvlagen en allerlei andere natuurlijke elementen die ieder tot leven komen met hun eigen begeleidende muziekeffect.


Het doel van de game is om het stadje zijn kleur terug te geven terwijl er tegelijkertijd thema's als pesterijen naar voren komen. In ieder van de gebieden kom je rijen met lampjes tegen en door de muur waar ze aan hangen te verven zullen ze gaan branden. Eenmaal alle lichten in een gebied aangezet dan ontgrendelt zich weer een volgend gebied. Tussendoor krijg je kleine puzzeltjes voorgeschoteld die alles te maken hebben met de geesten die je zelf tot leven moet laten komen en enige creatieve vrijheid geven. Een geest met drie armen en een paddenstoel op zijn hoofd? Het is mogelijk en tegelijkertijd geen verplichting. Heb je geen zin om aandacht te besteden aan de opbouw van een geest dan zet je enkel een lijn van boven naar beneden. Een concept dat ook van toepassing is op de rest van de game: je kunt op simpele wijze schitterende muurschilderingen maken of beperkt je tot de tekening van (bijvoorbeeld) een maan en kliedert deze overal op om verder te komen. Dit schilderen kan op een tweetal manieren, namelijk door de DualShock 4 controller te bewegen of de rechterstick te gebruiken. Beide opties werken prima en het is dan ook aan de speler om te bepalen wat je prefereert.

Om terug te gaan naar de hiervoor genoemde geesten; deze komen in drie versies. Een rode geest kan vuur aanwakkeren, een gele heeft de kwaliteit om elektriciteit te begeleiden en de blauwe blaast objecten voor je omver zodat je verder kunt. Zo nu en dan vragen ze je om een specifiek object voor ze te tekenen en als bedankje geven ze je superverf om duisternis van de muren mee te verwijderen. Het concept van schilderen en kleine puzzeltjes oplossen herhaalt zich gedurende de zes uur die het kost om Concrete Genie uit te spelen en enkel in het laatste deel krijg je nog enige variatie omdat hier combat om de hoek komt kijken. Het is niet al te diepgaand omdat je vooral een aanvalsknop aan het spammen bent en onderstreept vooral de visie van de ontwikkelaar dat dit een game voor een jongere doelgroep is. De mogelijkheid om Nederlandse spraak in te stellen sluit hier dan ook naadloos bij aan, zo ook het verhaal waarbij pesterijen veelal voort komen uit onzeker gedrag. De ontwikkelaar geeft hiermee een goede, niet geforceerde levensles mee.


Hoewel deze game dan ook duidelijk voor kinderen is vallen er toch wat kleine kritieken te noteren. De herhaling van gameplay had op een makkelijke wijze doorbroken kunnen worden als de creativiteit van spelers iets meer werd geprikkeld. Meer diepgaande puzzels waarbij je de schilderkunsten in moet zetten om situaties te overwinnen hadden welkom geweest, denk aan het gebruik van een regenschildering om vuur te doven. Verder is duidelijk dat het platformen een ondergeschikte rol speelt aangezien dit wat stroef aanvoelt. Het ontvluchten van de pestkoppen bestaat dan ook uit niet veel meer dan ze te roepen en een omtrekkende beweging te maken. Toch wil ik niet teveel blijven hangen in deze punten, Concrete Genie is namelijk een geslaagde game binnen de setting die het neer wil zetten, mits je bereid bent hier tijd in te steken. Als je enkel in het verhaal geďnteresseerd bent en niet de tijd neemt om mooie creaties tot leven te laten komen dan zul je in een uur of vier door de game heen lopen en is de vraagprijs van dertig Euro erg hoog. Ben je daarentegen het type gamer die het leuk vindt om zijn geesten zo gek mogelijk aan te kleden en muurschilderijen tot kunst wil verheven dan haal je meer plezier uit de game. Zeker ook als je de Photo Mode induikt en je kunstwerken vastlegt.

Zelf had ik de verhaallijn van Concrete Genie in een uur of zes uitgespeeld. Het leuke is dat je vervolgens gewoon weer verder kunt waar je gebleven was en zelfs mijn eerste schilderkunsten nog altijd op de muren aanwezig waren. Vervolgens ben ik nog eens twee uur bezig geweest om de kranten op te zoeken die je meer vertellen over Denska, verloren tekeningen te achterhalen, billboards in hun oude staat te herstellen of domweg nog wat muren onder te kladderen. Er is zelfs een Free Paint modus om in los te gaan en PlayStation VR bezitters kunnen met twee PlayStation Move controllers in een eerste-persoons perspectief schilderen. Naast een 2D muur zul je zelfs een 3D vallei in kunnen stappen, hetgeen nog wat extra verdieping geeft aan de toch al kleurige opzet.
Beoordeling
80
Concrete Genie richt zich vooral op een jongere doelgroep, hetgeen tot uiting komt in de Nederlandse spraakoptie, simpele gameplay en vrolijke uitwerking zonder het serieuze thema uit het oog te verliezen. De game spreekt onze creatieve kant aan zonder dat je zelf een kunstenaar hoeft te zijn om hiervan te kunnen genieten. Ondanks de kritiek dat de ontwikkelaar de puzzels nog wat meer inhoud had mogen geven prijzen we ze voor hun durf om eens iets anders te doen en dit pakt ook nog eens verrassend leuk uit.


13:52  Microsoft geeft Xbox-update voor oktober
15:29  Speel een Super Mario Maker 2 level van Playtonic
 Reacties (0)
Geen reacties gevonden

 Reageer
Om te reageren op artikelen hoef je niet geregistreerd te zijn.
Om het forum te gebruiken is registreren echter wel verplicht.


Titel:
Concrete Genie
Type:
Game
Releasedatum:
09-10-2019
Ontwikkelaar:
Pixelopus
Uitgever:
Sony Interactive Entertainment
Media:
Meer media