Home   Forum   Archief   Redactie   Contact   Bedrijven   Games    
 
  GamedPCGoogle StadiaVRNintendo SwitchPlaystation 4Playstation 5Xbox OneXboxAppMisc    
25 Februari 2020 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
24 Februari 2020 
(2) 
(1) 
(4) 
(0) 
(0) 
(0) 
23 Februari 2020 
(0) 
(1) 
(2) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(19) 
(2) 
22 Februari 2020 
(0) 
(0) 
(2) 
(0) 
(0) 
(0) 
21 Februari 2020 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
20 Februari 2020 
(0) 
(1) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
19 Februari 2020 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(2) 
18 Februari 2020 
(2) 
(0) 
(0) 
(0) 
(1) 
(0) 
(0) 
(4) 
(3) 
(3) 
17 Februari 2020 
(0) 
(0) 
(0) 
(2) 
(2) 
(0) 
16 Februari 2020 
(0) 
(0) 
(1) 
15 Februari 2020 
(3) 
(0) 
(2) 
(0) 
(0) 
14 Februari 2020 
(12) 
(0) 
(2) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(5) 
(0) 
(0) 
(1) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
13 Februari 2020 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
12 Februari 2020 
(5) 
(1) 
11 Februari 2020 
(0) 
(1) 
(7) 
(0) 
(1) 
(1) 
10 Februari 2020 
(3) 
(4) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
09 Februari 2020 
(6) 
(0) 
(1) 
(4) 
(0) 
(0) 
08 Februari 2020 
(0) 
(1) 
(0) 
07 Februari 2020 
(2) 
(0) 
(15) 
(0) 
(0) 
(2) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
06 Februari 2020 
(6) 
(0) 
(0) 
(2) 
(6) 
(0) 
05 Februari 2020 
(0) 
(0) 
(0) 
(3) 
Darksiders Genesis
Monster Energy Supercross 3
Patapon 2 Remastered
Coffee Talk
Review:

Assassin's Creed: Odyssey


Door Rene Groen op 10-10-2018 om 10:28
Bron: Gamed

Hoeveel tijd je in een week aan gamen kunt besteden verschilt veelal per situatie. De één heeft dagelijks uren vrij om zich onder te dompelen in andere werelden, een ander mag van geluk spreken als hij een uurtje vrij kan maken. Met name de laatste groep gaat het erg lastig krijgen met Assassin's Creed: Odyssey.

Toegegeven, op voorhand was ik kritisch. Odyssey verschijnt nog geen jaar na Origins en hoewel ik deze game een warm hart toedraag werd er toch al snel spottend opgemerkt dat we hier te maken hadden met een reskin. In zekere zin is dit ook het geval. Veel van de bekende gameplaymechanieken zijn duidelijk herkenbaar, tegelijkertijd weet Ubisoft ook te innoveren. Dit begint al bij de keuze of je het spel als mannelijk (Alexios) of vrouwelijk (Kassandra) personage wil spelen. Dit klinkt mogelijk als een herhaling van Assassin's Creed: Syndicate, alhier werd er echter op gezette tijden gekozen wie je onder de knoppen kreeg terwijl deze keuze nu vast staat. Verwacht overigens niet dat de verhaallijn door je karakterkeuze zal veranderen, deze blijft identiek.


Gesproken over deze verhaallijn, in Odyssey komen we via de Animus uit in het jaar 431 voor Christus. De gebeurtenissen spelen zich dan ook voor Origins af en het duurt nog enkele honderden jaren voordat de Brotherhood is opgericht. De klassieke 'Assassins versus Templars' benadering is hierdoor minder aanwezig, terwijl er tegelijkertijd nog altijd voor een historische achtergrond gekozen is. Ditmaal staat de Peloponnesische Oorlog tussen Sparta en Athene centraal en dit strekt zich over heel Griekenland. Verwacht dan ook een uitgestrekt gebied (de grootste in een Assassin's Creed game) vol met groene bergtoppen, witte huisjes en groteske beelden. Om dit gebied uit te kammen zul je tientallen uren verder zijn, veelal zonder dat je ook maar met het hoofdverhaal bezig bent. Dit uitkammen kan ook nog eens hoe je dit zelf wil; ga je voor Exploration waarbij je de wereldkaart en je adelaar Ikaros moet gebruiken om de omgeving te verkennen of voor Guided die je – net als bij de oudere titels – exact vertelt waar je naartoe moet? In combinatie met een drietal moeilijkheidsgraden bepaal je zelf hoe je de ervaring vorm wil geven.

Spelend als Alexios of Kassandra, beiden Spartaanse huurlingen, start je op het eiland Kefalonia en kom je al snel in een groter conflict terecht. Het is een historische setting vol tragedie die je zelf enige sturing kunt geven in de gesprekken. Er zijn zelfs meerdere eindes en ook bij de kleinere quests merkten we dat je keuzes consequenties hebben. Wanneer je iemand vermoord of besluit een opgespoorde schat zelf te houden in plaats van terug te geven kan dit enkele uren later in een quest weer opduiken. Sowieso hebben deze missies nu meer samenhang met elkaar. Waren het voorheen veelal losse karakters met losstaande verhalen daar zijn ze nu met elkaar verweven. Het kan zijn dat een karakter in verschillende missies opnieuw zijn gezicht laat zien. Hier staat helaas wel tegenover dat de missies na verloop van tijd wat in herhaling vallen. Onderzoek een locatie, verkrijg een object en vermoord een doelwit zijn hier voorbeelden van.


Gelukkig zorgen de schitterende locaties ervoor dat er toch geen gevoel van verveling zal toeslaan. Met enige regelmaat sta je even stil om de omgeving in je op te nemen en we hebben hier dan ook te maken met de mooiste Assassin's Creed game tot nu toe. Het is niet alleen een wereld die er schitterend uit ziet maar ook vol zit met content. Naast het hoofdverhaal, die ook weer verworven is met het heden, en de vele sidequests is er nog veel meer te doen. Ieder van de regionen staan onder leiding van Sparta (weergegeven in het rood) of Athene (blauw) en je kunt hun macht in een regio verzwakken door hun soldaten te vermoorden, waardevolle spullen te stelen of middelen in brand te zetten. Eenmaal een regio voldoende in chaos gekeerd start er een Conquest Battle; een grote veldslag waarin beide partijen tegenover elkaar staan. Je kiest zelf voor welk kamp je wil strijden, ongeacht je Spartaanse afkomst of wiens macht je net omver hebt geworpen. Een gewonnen strijd levert je beloningen op als betere gear, ervaringspunten en de lokale valuta drachme. Deze Conquest Battles zijn een leuke vernieuwing binnen de serie, toch vallen ze na verloop van tijd wat in herhaling. Omdat ze optioneel zijn vormt dit gelukkig geen probleem.

Ook op ander vlak zit de game vol activiteit. Je kunt je geluk beproeven in de arena, legendarische beesten najagen, een plek vergaren in de Cult of Kosmos of varen in je schip. De Cult of Kosmos is een geheime organisatie die gezien kan worden als een voorloper van de Templars. In totaal bestaat de Cult of Kosmos uit veertig leden wiens locatie je moet onthullen door met mensen te praten of door opdrachten uit te voeren. Zij vormen zeker niet het enige gevaar, in de spelwereld kun je namelijk niet ongestoord je gang gaan. Net als bij Grand Theft Auto zullen je acties niet onopgemerkt blijven en als je het te bont maakt komen de soldaten in actie. Hoe meer je betrokken bent bij de chaos, hoe meer er ten tonele zullen verschijnen, waarna je het tegen ze op kunt nemen of besluiten ze af te kopen. Dit laatste is met name handig als je net met een missie bezig bent en even geen zin hebt in hun inmenging.


Het oude Griekenland bestaat uit vele eilanden die omringd zijn door water en om deze te bedwingen krijg je toegang tot de Andrestia. Het hebben van deze boot is natuurlijk niet geheel nieuw binnen de serie, wel is het een stuk uitgebreider in termen van aanvalsopties en bemanning. Wanneer je besluit vijanden te sparen kun je ze als crew rekruteren op het schip en door het aanstellen van luitenants ontgrendel je extra vaardigheden als betere bescherming of het doen van extra schade. Ubisoft heeft gelukkig goed begrepen dat lang niet iedereen enthousiast was over de zeegevechten in Black Flag en dus heeft het hier geen prominente rol gekregen. Je zult op momenten je schip moeten beklimmen, al was het maar om de zee op te gaan en een duik te nemen om schatten van de bodem te vissen, toch is het veelal verworven in de sidequests en speelt het slechts een minimale rol in het hoofdverhaal zelf.

Een veel grotere rol is natuurlijk weggelegd voor het vechten zelf. Een groot verschil is dat we ditmaal niet de beschikking hebben over een schild, een ietwat opvallende beslissing aangezien vijanden hier juist wel gebruik van maken. Gelukkig staat hier tegenover dat de gevechten nu meer op timing aan komen. Wanneer je een tegenstander weet te pareren zul je diens verdediging opheffen en kun je toeslaan. Dit doe je wederom met je pijl en boog en diverse slagwapens die je tegen betaling naar je eigen level kunt brengen. Naarmate je verder komt in de game kun je ook special moves inzetten, waarvan de Spartan Kick uit de film 300 al snel een persoonlijke favoriet werd. Ben je het toch niet eens met je gemaakte keuze dan kun je – tegen inlevering van de nodige drachmen – de vaardigheden opnieuw verdelen. Ook op ander gebied kun je het karakter uitbouwen, dit doe je door vaardigheidspunten te besteden in Hunter (boogschieten), Warrior (gevechten) en Assassin (sluipmoordenaar). Verwacht overigens niet dat je even terug kunt keren naar een oud gebied om het tegen vijanden van een lager level op te nemen, net als na de patch in Origins levellen vijanden nu met je mee.


De blauwdruk van een Assassin's Creed game is ook in Odyssey nog altijd herkenbaar, tegelijkertijd weten ze hier ook op uit te breiden. De verhaallijnen zijn interessanter, de gevechten meer uitgebreid en er is nog meer te doen dan voorheen. Tegelijkertijd weet de techniek nog altijd te verklappen dat sommige dingen bij het oude blijven. De voice-acting is wisselend, de accenten aangedikt en karakters halen soms rare fratsen uit. Er zijn dus nog altijd de nodige verbeterpunten, dit neemt niet weg dat Odyssey een heerlijke game is waar je tientallen uren in kunt stoppen. In de hoop dat je deze tijd kunt missen natuurlijk.
Beoordeling
85
Het oude Griekenland komt tot leven in Assassin's Creed: Odyssey. Niet alleen door de schitterende locaties maar ook door de interessante quests die meer samenhang hebben dan voorheen. Hoewel de game je op momenten uit de ervaring haalt door de nodige technische missers en matige stemacteurs kunnen we concluderen dat Ubisoft zeker een volwaardig vervolg heeft uitgebracht.


10:56  Borderlands 2 komt naar PlayStation VR
07:44  Jump Force
 Reacties (15)
 Pagina: 1
Gast (91.183.202.xxx) op 10-10-2018 om 12:43
Waar zijn de afgetrokken punten voor de zware grind die is toegevoegd zodat Ubisoft je pyschologisch murw kan slaan om je naar de microtransactions te drijven? Ik vind dat dit best wel eens het eindoordeel van een game mag beginnen beďnvloeden. Een artificiële grind in je game stoppen om nog meer cash out je klanten hun zakken te kloppen is het tegenovergestelde van degelijk game design.

Rene Groen (Eindredacteur) op 10-10-2018 om 13:02 [Niv: 714 / Exp: 35691]
Simpel; omdat ik dat niet zo ervaren heb. Het is uiteraard goed dat je het naar voren laat komen en in games als NBA 2K19 vond ik het een zware stoorzender, alhier is dit niet het geval. De grind waar je over spreekt heb ik niet zo ervaren.

Gast (62.72.193.xxx) op 10-10-2018 om 13:40
Is het de grootste map ooit omdat het grootste gebied uit water bestaat? Verder vind ik persoonlijk de absentie van het kunnen gebruiken van een schild een echte dooddoener. Meteen geen zin meer in!

Rene Groen (Eindredacteur) op 10-10-2018 om 14:04 [Niv: 714 / Exp: 35691]
Ik denk ongeveer 50/50 aan water en land.

Gast (80.56.135.xxx) op 10-10-2018 om 14:09
Het is echt een fantastische game, Een ongelofelijke wereld, waanzinnige landschappen, bloedmooi.

Yassine op 10-10-2018 om 14:44 [Niv: 0 / Exp: 7]
Gast 62 de makers hebben dit verduidelijkt waarom ze dit verwijderd hebben,in Origins waren de gevechten hierdoor te makkelijk en draaide het hele vecht systeem rond dit schild. In odyssey gaat het hierdoor intenser worden in de gevechten. Maar ja het is wat je voorkeur heeft natuurlijk.
Ik vond zelf het schild nu ook ni het spel makkelijker of moeilijker maken.

Gast (92.108.244.xxx) op 10-10-2018 om 15:02
Dat je geen schil hebt ben je zo vergeten want je kan in deze game makkelijk pareren.De gasten met een bow zijn wat lastiger.

Al bij al vind ik Odyssey een goede game.

Gast (62.72.193.xxx) op 10-10-2018 om 15:30
Yassine; als dit de gevechten te makkelijk had gemaakt in Odyssey, hadden ze enemies moeten maken die moeilijker te verslaan zijn, bijvoorbeeld met bash- aanvallen of disarms. Een Grieks verhaal over een Spartaanse huurling waarbij je geen schild/speer combinatie kunt hebben vind ik erg jammer. De hele Griekse oorlogstactieken van de grieken was hier op gebaseerd. Ik snap niet dat ze dat 'zomaar' er uit kunnen laten omdat anders de gevechten te makkelijk worden. Die moeilijkheidsgraad is makkelijk aan te passen als ze dat zouden willen. Lijkt mij meer dat je wel dual wield moet spelen omdat ze anders die magische speer nergens in kunnen verwerken. |(

Gast (32.42.13.xxx) op 10-10-2018 om 15:34
Ik wacht (net als met Origins) tot de volgende en koop dan de Gold editie voor 55-60 ofzo.

Zijn er eigenlijk nog multiplayer trophies/achievements? Of is multiplayer er inmiddels helemaal uit bij AC games?

Gast (89.200.15.xxx) op 10-10-2018 om 18:46
Mee eens. Geweldige game en bloedmooie landschappen van Griekenland. Persoonlijk zou ik het spel een 9 geven. Het verhaal is beter Dan ooit en de karakters zijn nog nooit zo interessant geweest. Ook zijn de bijrollen erg interessant en maakt het spel nog vermakelijker. Zoals vele reviewers al aangaven met recht de beste AC game ooit.

Niet alleen vanwege de punten hierboven, maar omdat de wereld zoveel systemen bevatten en waarbij naval battles weer terug zijn zoals in Black flag, dat dit spel niet verveeld. In tegenstelling tot AC3 die ik niet heb kunnen uitspelen omdat het veelste monotoon was.

Rene Groen (Eindredacteur) op 10-10-2018 om 20:46 [Niv: 714 / Exp: 35691]
De game heeft geen multiplayer (en dus ook geen multiplayer Trophies / Achievements). Vooralsnog hebben de games geen multiplayer (meer), maar dat aspect zie ik nog wel terugkeren in toekomstige games.

Gast (92.108.244.xxx) op 10-10-2018 om 20:53
Voor Origins moest ik weinig van de AC games hebben dus ja ik ben blij met deze RPG opzet.


Gast (213.127.119.xxx) op 11-10-2018 om 23:08
Ik dacht dat dit de allerlaatste assassins creed ooit is. Ze stoppen na zoveel delen.

Rene Groen (Eindredacteur) op 12-10-2018 om 14:16 [Niv: 714 / Exp: 35691]
Dat sowieso niet, deze game heeft weer de beste opening ooit en Ubisoft gaat geen melkkoeien verdrinken.

Gast (89.99.40.xxx) op 15-10-2018 om 14:29
nou quebec canada word nadrukkelijk genoemd,bij layla hassan laptop

 Pagina: 1

 Reageer
Om te reageren op artikelen hoef je niet geregistreerd te zijn.
Om het forum te gebruiken is registreren echter wel verplicht.


Titel:
Assassin's Creed: Odyssey
Type:
Game
Releasedatum:
05-10-2018
Ontwikkelaar:
Ubisoft
Uitgever:
Ubisoft
Media:
Meer media