Wat betreft racers was 2008 best een droog jaar. Natuurlijk kregen we Burnout Paradise en Race Driver GRID voorgeschoteld, evenals een paar racers die nog meer arcade waren, maar voor iemand die een beetje realisme wel ziet zitten was er weinig te doen. Ook 2009 ziet er voorlopig nog rustig uit, toch is er RACE Pro die probeert onze wensen te vervullen.
RACE Pro is ontwikkeld door de Zweedse ontwikkelaar SimBin die vooral bij PC eigenaars bekend is. Op dat systeem zijn al jaren de echte simulatieracers van SimBin te spelen en ze hebben dan ook een goede reputatie opgebouwd. Op de console moesten ze helemaal opnieuw beginnen en met hun debuut RACE Pro is er op de Xbox 360 eindelijk iets van SimBin voor een groter publiek. Dat grotere publiek brengt natuurlijk nieuwe wensen met zich mee en SimBin heeft in het bedienen van die wensen veel goed gedaan. Helaas gaat er ook een heleboel mis. Meer details? Lees verder.
Allereerst moet gezegd worden dat RACE Pro niet alleen speelbaar is voor de echte racefans. Ben je iemand die ervan geniet om lekker naar de WTCC wedstrijden te kijken, maar ben je geen ster in het rijden met een controller of een stuurtje (of een echte wagen natuurlijk), dan is het niet zo dat RACE Pro het je compleet onmogelijk maakt. Met de laagste moeilijkheidsgraad word je goed geholpen en is het racen lekker makkelijk. Tegenstanders gaan niet te rap en de wagen is goed op de baan te houden. De hoogste moeilijkheidsgraad vereist echter wel een boel skills. De wagen hou je niet zomaar op de baan en alle electronische hulpjes staan uit. Overigens is deze moeilijkheidsgraad met de controller weer een stuk moeilijker dan met een stuurtje, waarmee je toch iets meer controle over rem en gas hebt. Een vergelijking met Forza Motorsport 2 zorgt voor extra duidelijkheid: de instap voor beginners is lager in RACE Pro, maar zoek je als racefan meer, dan kun je ook beter bij RACE Pro terecht.

Dit realisme zorgt ervoor dat het racen op de baan echt een genot is. Auto's besturen precies zoals je wilt en tussen de verschillende wagenklassen (zoals de WTCC, de Formule 3000 en de Formule BMW) is de besturing compleet anders. De physics in de game werken uitstekend en zelfs de kleinste hobbeltjes hebben effect op je wagen en diens besturing. Voor de racefreak zijn veel aanpassingsmogelijkheden aanwezig om die rondetijden net even een tiende van een seconde sneller te krijgen. Weerseffecten hebben ook echt effect en het schademodel is uitgebreid en realistisch. Tot slot de computergestuurde tegenstanders: maar weinig heb ik een kunstmatige intelligentie gezien die zo leuk de strijd met je aangaat. De intelligentie in games als Gran Turismo lijkt vaak scripted en die in Forza Motorsport 2 kan zelfs een beetje saai worden naar verloop van tijd. In RACE Pro heb je echter een kunstmatige intelligentie die het bijna net zo leuk maakt als online racen.
De echte kracht van RACE Pro zit hem dus in de gebeurtenissen die op het circuit plaatsvinden, maar op vrijwel alle andere dingen slaat de game behoorlijk de plank mis. Zo is de Career mode weinig boeiend. Je vordert hier van racecontract naar racecontract maar het komt er eigenlijk gewoon op neer dat je een serie races in een bepaalde klasse moet voltooien om naar de volgende klasse te gaan. De presentatie er omheen is bijzonder kaal en ook het winnen wordt, los van het goede gevoel op de baan, weinig beloond na de race. Verder zijn de menu's minimaal gehouden dus is er van een leuke presentatie weinig sprake. Op dit gebied had men de game een stuk leuker en interessanter kunnen maken. Wat de hoeveelheid content betreft had RACE Pro ook verder kunnen gaan: slechts dertien banen zijn aanwezig in de game (waaronder Zandvoort en Laguna Seca, iets waar de echte racefreak al uren zoet mee kan zijn) en het wagenaanbod is eveneens beperkt. Hoewel er veel verschillende klassen zijn is het aanbod per klasse gelimiteerd.
Op het gebied van graphics weet de game eveneens geen potten te breken. Forza Motorsport 2 was grafisch gezien al geen pareltje, maar deze liep wel op een mooie zestig frames per seconde. De graphics in RACE Pro gaan zeker niet verder dan die van Forza Motorsport 2 en de game loopt ook nog eens op een magere dertig frames per seconde. Hierbij geldt ook dat er screen tearing aanwezig is, waarbij er soms rare lijntjes door het beeld lopen als een scherpe bocht gemaakt wordt. Van grote framedrops is echter geen sprake, dus de graphics hinderen de gameplay niet echt. Toch zou je anno 2009 een game verwachten die wat meer aan visueel geweld op het scherm kon toveren. Op het gebied van geluid is alles wel dik in orde. Een opgevoerde Spyker over je speakers horen brommen is in RACE Pro een genot. Verder hoef je voor muziek niet teveel van de game te verwachten: geen boeiende soundtrack en geen spannende muziek tijdens de menu's.

De echte kracht van RACE Pro zit hem dus alleen in het racen en daarmee is online toch ook wel flink de moeite waard. De online modus werkt perfect met een lobby waarbij je genoeg te doen hebt terwijl je wacht op je tegenstanders. Met een serieus stel mede-racefans haal je hier een boel replaywaarde uit omdat het in RACE Pro echt een strijd is om de beste coureur. Tegen maximaal elf andere spelers is op de verschillende banen en met de verschillende klassen te racen, om uiteindelijk te bepalen wie de beste coureur is. Race je met zijn allen op de professional moeilijkheidsgraad en jij bent de racer die zijn wagen dwars op de weg zet wegens een foutje? Wees klaar voor een boel vernedering. Dat is waar het racen voor de echte racefan om gaat.
Kortgezegd zijn het dus de racefreaks die het maximale uit RACE Pro gaan halen. Het gebrek aan elke vorm van presentatie zal ze weinig interesseren en zelfs de matige graphics zal voor hen de pret niet bederven. Ben je meer iemand die een racegame speelt voor het spectakel dan kun je beter uitwijken naar oudere games als Project Gotham Racing 4 of Race Driver GRID. Voor de meer mainstream groep racefans is deze game simpelweg te saai gepresenteerd en brengt het te weinig voldoening. Je weet het van jezelf: speel je regelmatig een racer om vervolgens twee uur op één baan met één type auto je rondetijden te verbeteren? RACE Pro geeft je wat je wil. Doe je dit niet, dan laat je de game best liggen.
|