Dragon Ball is een serie die voor het eerste keer het licht zag in 1984. Dat jaar bracht Akira Toriyama namelijk het eerste deeltje uit van deze wereldberoemde Japanse stripserie.
Sinds het debuut van de strip en daaropvolgende tekenfilm zijn er heel wat Dragon Ball games verschenen in verschillende genres. Na meer dan twintig jaar en vijftig games lijkt de Dragon Ball Z: Budokai en de daaropvolgende Budokai Tenkaichi serie de populairste serie qua verkoopcijfers. Tot nu toe zijn er al zeven games in deze twee series verschenen en daar komt binnenkort een achtste bij. Spike werkt namelijk momenteel aan Dragon Ball Z: Budokai Tenaichi 3 dat net zoals zijn voorloper op de Wii en de PlayStation 2 verschijnt. Die voorloper verscheen minder dan een jaar geleden dus mensen die grote veranderingen verwachtingen ten opzichte van Budokai Tenkaichi 2 kunnen wel eens bedrogen uitkomen.
Dragon Ball Z: Budokai Tenkaichi 3 loopt op dezelfde engine als het vorige deel en de gameplay en de graphics zijn dus grotendeels hetzelfde als in die game. Eigenaars van de Dragon Ball Z: Budokai Tenkaichi 2 zullen snel aan de slag kunnen met deze game, maar ze zullen gelukkig wel enkele nieuwe gameplayelementen opmerken. Zo bestaat nu de mogelijkheid om achter de rug van een vijand op te duiken om een counteraanval uit te voeren of om een zigzagbeweging te maken bij het lopen naar de vijand. Deze nieuwe opties zorgen ervoor dat de gevechten sterk gaan lijken op de gevechten uit de serie. Een gevecht tussen getrainde spelers kan uitdraaien op constante counters.

Een ander belangrijk element is het dag- en nachtsysteem dat vooral een invloed zal hebben op de Saiyans. Deze zullen namelijk onder invloed van de volle maan transformeren in een Oozaru (Great Ape) vorm. Enkele andere personages worden hierdoor ook beïnvloed dus je zult goed moeten opletten tijdens bepaalde gevechten. Je wil het namelijk niet opnemen tegen een Oozaru Vegeta als je er niet op voorbereid bent. Dit dag- en nachtsysteem heeft voor de rest geen invloed op de stages. De game bevat in totaal dertig stages, deze zijn niet allemaal nieuw, maar de oude omgevingen hebben nu meer details. Daarnaast heeft men ook de cell-shaded graphics licht verbetert zodat het geheel dichter bij de tekenfilm ligt.
Daarmee ken je echter de belangrijkste veranderingen niet. Er zijn bijvoorbeeld twee nieuwe modes, namelijk Battle Replay en Dragon History. Battle Replay is een mode waarin je replays kunt bekijken die je eerder hebt opgeslagen. Deze mogelijkheid wordt je gegeven na het beëindigen van een gevecht. De Dragon History mode is de nieuwe verhaalmode en in tegenstelling tot de verhaalmode uit de vorige delen is de verhaallijn niet vast bepaald. Het feit dat je wint of verliest zou een effect hebben op het verhaal. De game is dus een grote 'Wat Als?' Er zijn ook enkele elementen verwijderd uit de game zoals de Tag Team optie. Deze is vervangen door de Free Battle mode waarin je vijf tegen vijf kunt spelen waardoor een Tag Team overbodig is.
De grootste veranderingen vinden plaats bij de Wii-versie, zo is er een online mode aanwezig in deze game. Deze online mode zal redelijk rudimentair zijn met een online ladderrang en één tegen één gevechten. Daarnaast heeft de game geen sensorbalk meer nodig, je moet enkel de aanvallen nabootsen en niet meer richten op een specifieke plek. Dit maakt het uitvoeren van een aanval makkelijker. De PS2 versie aan de andere kant heeft geen online multiplayer, maar deze versie heeft toch ook een leuk extraatje. Door een Dragon Ball Z: Budokai Tenkaichi 1 of 2 disc in je PlayStation 2 te steken met Disc Fusion speel je de Ultimate Battle Mode vrij. Deze komt uit de originele Budokai Tenkaichi.

Naast het aantal bewegingen is ook het aantal personages verder uitgebouwd, de titel bevat zo'n 160 verschillende personages, 25 personages meer dan in het vorige deel. Nieuwe personages in dit deel zijn bekende personages zoals King Vegeta, King Cold, Dr. Slump, Nail, de jonge Goku, Babidi en Spopovich. In deze game is dus praktisch iedereen speelbaar, enkel echte fans zullen opmerken dat er nog enkele opvallende afwezigen zijn zoals Android #14 en #15 terwijl de relatief onbekende Fasha, een assistente van Bardock, wel een verschijning maakt. Daarnaast ontbreken natuurlijk ook personages zoals Oolong die geen nut hebben in een gevecht.
Dragon Ball Z: Budokai Tenkaichi 2 was zowel op de PlayStation 2 als de Wii een verplichte aankoop voor de Dragon Ball fan en het lijkt dat Dragon Ball Z: Budokai Tenkaichi 3 dit ook zal worden. De nieuwe gameplayelementen, de Dragon History mode, het dag en nachtsysteem en de online mode zijn belangrijke verbeteringen en het lijkt erop dat men nog maar weinig overhoudt voor Dragon Ball Z: Budokai Tenkaichi 4 waardoor dit zeker een must lijkt te worden. Rond de release komen we nog terug op deze titel in een recensie waarin je ons definitieve oordeel over de titel kunt vinden.
|