Home   Forum   Archief   Redactie   Contact   Bedrijven   Games    
 
  GamedPCPS VitaNintendo 3DSWii UNintendo SwitchPlaystation 3Playstation 4Xbox 360Xbox OneAppMisc    
20 April 2019 
(2) 
(2) 
(0) 
(3) 
(2) 
(0) 
19 April 2019 
(35) 
(0) 
(0) 
(1) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(2) 
(0) 
(0) 
18 April 2019 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(1) 
(0) 
(0) 
(14) 
(0) 
(2) 
(0) 
(0) 
(2) 
(0) 
17 April 2019 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(1) 
(0) 
(1) 
(0) 
(0) 
(1) 
(0) 
16 April 2019 
(4) 
(0) 
(9) 
(1) 
(0) 
(0) 
(1) 
15 April 2019 
(1) 
(3) 
(0) 
(2) 
(0) 
(0) 
14 April 2019 
(0) 
(0) 
(3) 
(0) 
(0) 
13 April 2019 
(6) 
(3) 
(0) 
(1) 
(3) 
(1) 
(0) 
(0) 
(5) 
(0) 
12 April 2019 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(3) 
(0) 
(0) 
(1) 
(0) 
(0) 
(1) 
(0) 
11 April 2019 
(1) 
(0) 
(0) 
(0) 
(2) 
(3) 
10 April 2019 
(0) 
(3) 
(3) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(4) 
(0) 
(0) 
(8) 
09 April 2019 
(12) 
(0) 
(1) 
(0) 
(0) 
(0) 
08 April 2019 
(8) 
(1) 
(0) 
(1) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
07 April 2019 
(3) 
(1) 
(0) 
(10) 
(0) 
(1) 
06 April 2019 
(0) 
(0) 
(6) 
(0) 
05 April 2019 
(3) 
(1) 
(4) 
(0) 
(0) 
(1) 
(0) 
(0) 
(0) 
(3) 
(0) 
04 April 2019 
(0) 
(2) 
(0) 
(0) 
Borderlands: Game of the Year Edition
Earth Defense Force: Iron Rain
Phoenix Wright Ace Attorney Trilogy
Tropico 6
Review:

Call of Duty: Black Ops 4


Door Stefan van B op 20-10-2018 om 10:46
Bron: Gamed

We zijn ondertussen een flinke tijd verwijderd van Treyarch’s eerste Call of Duty game uit 2006. Treyarch’s titels stonden lange tijd in de schaduw van Infinity Ward’s rendities van de populaire shooter. Ondertussen zijn de rollen omgedraaid en kijkt iedereen verwachtingsvol naar Treyarch’s nieuwste. Na een week met Call of Duty: Black Ops 4 kunnen we concluderen dat van het trio Call of Duty ontwikkelaars, Treyarch er met kop en schouders bovenuit steekt.

Call of Duty: Black Ops 4 is de eerste titel in de serie zonder een uitgewerkte offline campagne. Dit is echter helemaal niet zo'n groot probleem als er door sommigen op voorhand werd verwacht. De ondertussen voorspelbare actiescènes die een Call of Duty campagne typeren zijn enigszins uit de mode geraakt. Als het dan niet lukt om te vernieuwen, dan is het misschien beter te focussen op datgene wat spelers wel echt kan plezieren: de multiplayer. Hierin is Treyarch zeker geslaagd. Met drie totaal verschillende gamemodi – Multiplayer, Blackout en Zombies – hoef je je als speler geen moment te vervelen.


Dit betekent overigens niet dat er offline helemaal niets te doen is. ‘Specialist HQ’ positioneert zich als een uitgebreide trainingsmodus en daarmee de vervanging van de campagne. Hierin leer je meer over de achtergrondverhalen van de Specialists en het overkoepelende narratief dat ze verbindt. Hoewel de cutscenes in een hoge kwaliteit zijn opgenomen, is het geheel nogal verwarrend en verre van interessant. Ondanks dat oud Black Ops legende Frank Woods terugkeert om je met hilarische voice-overs in de trainingen te begeleiden is het simpelweg weinig boeiend om tegen bots te strijden als je net zo gemakkelijk online het gevecht kan opzoeken. Gelukkig is deze modus prima te negeren en kan je zo direct de harde realiteit van de andere modi ervaren. Een menselijke tegenstander is namelijk de beste leermeester.

Beginnend met de traditionele multiplayer modus, die meer gefocust en gestroomlijnd is dan deze ooit eerder is geweest. Met tien verschillende Specialists is er voor elke speelstijl een karakter te kiezen die juist is voor jou. Door goed te spelen – of anders langer te wachten – worden de speciale vaardigheden van deze karakters opgeladen. Deze kunnen de balans in een gevecht voor zowel jou als solo- of teamspeler veranderen. De ene vaardigheid is misschien wat sterker dan de ander, maar over het algemeen was ik erg tevreden over hoe gebalanceerd de teams aanvoelden. Het helpt dat er in 5vs5 wedstrijden maar één keer een Specialist in een team mag zitten. Bij 6vs6 wedstrijden mogen er twee dezelfde Specialists in een team plaatsnemen. Het zorgt voor inhoudelijk gebalanceerde teams. Daarnaast keert ook het Pick Ten System terug, zodat je veel vrijheid hebt in het aanpassen van je uitrusting per karakter.


Gameplaygewijs zijn in de multiplayer ook enkele aanpassingen gedaan. Spelers starten met meer gezondheid, zodat het net iets langer duurt voordat iemand neergeschoten is. Dit geeft de andere speler meer tijd om te reageren, zeker als deze omringd wordt door teamgenoten. Hiermee stimuleert Black Ops 4 spelers om samen op te trekken en doelgericht te spelen, hoewel niet iedereen dat al even goed door schijnt te hebben. Je gezondheid wordt daarnaast niet automatisch aangevuld, hiervoor gebruik je een snel weer opgeladen spuit die je handmatig moet gebruiken. Hoewel dit eerst even wennen is, is het verre van vervelend. Het geheel zorgt ervoor dat de game meer in het realisme gegrond is, waaraan wordt bijgedragen door een gebrek aan overdreven futuristische gadgets en bewegingsmogelijkheden. Black Ops 4 heeft dan ook vrijwel alle tijden de voetjes op de vloer.

Met veertien multiplayerkaarten – waarvan vier remakes uit eerder Black Ops delen – bevat de game tevens een divers arrangement aan locaties. In ‘Morocco’ vinden we nauwe steegjes en man-op-man gevechten, terwijl er in Icebreaker langere afstanden overbrugt worden en je jezelf ook op grote stukken onderwater kan begeven. De maps zijn zowel qua locatie als gameplaymogelijkheden lekker divers, dus het loont om te experimenteren met verschillende Specialists en uitrustingen in de uiteenlopende locaties. Wel moet genoemd worden dat de afwisseling van kaarten erg slecht is. Sommige kaarten ben ik afgelopen week maar een paar keer tegen gekomen, terwijl anderen elke sessie meerdere malen voorbijkwamen. Hier zou dan ook nog wel wat geoptimaliseerd kunnen worden.


Met Blackout introduceert Treyarch het Battle Royale genre in Call of Duty. Belangrijk om op te merken is dat deze zeker geen last-minute toevoeging is geweest. Blackout is misschien niet zo koddig qua uitstraling als een Fortnite, maar biedt een stevig en goed afgewerkte variant op games als PUBG en H1Z1. In de grootste Call of Duty kaart ooit worden in totaal 100 spelers gedropt, hetgeen mogelijk is in solo, duo en quad. Als je al enigszins bekend bent met het Battle Royale genre is de rest van het verhaal redelijk bekend. Blackout voegt echter een divers scala aan land- en luchtvoertuigen toe en introduceert ook zombies. Het tegen de ondoden opnemen neemt extra risico’s met zich mee, maar betaalt zich uit in zeldzame en krachtige wapens. Het managen van alle wapenaccessoires, ammunitie en boosters die je oppikt kan in het begin nogal overweldigend zijn. Neem echter je tijd om in je eerste ronden niet direct als een gek rond te rennen, maar leer deze spelonderdelen eerst te beheren en focus je vervolgens pas op het overlevingsaspect. Blackout vormt dan al gauw een blijvertje in je Black Ops sessies.

Tot slot mag de Zombies modus niet ontbreken. In totaal komen er met de game drie verschillende zombiekaarten, waarin twee verhaallijnen centraal staan. In ‘Chaos’ volgen we de karakters Bruno, Scarlett, Diego en Stanton. Hen volgen we in ‘Voyage of Despair ‘ en ‘IX’. In eerstgenoemde raken de karakters verzeild op de RMS Titanic, waar het schip van de diepste onderwater gelopen ruimten tot het bovenste dek te verkennen zijn. De tweede verhaallijn met deze karakters vindt plaats in de oudheid. Hier worden we in een gladiatorenarena geplaatst, waar de thematiek gebaseerd is op de goden uit de oude religies. De tweede verhaallijn is ‘Aether’, waarin we bekenden Dempsey, Nikolai, Takeo en Richtofen volgen. In de kaart ‘Blood of the Dead’ keren we terug naar ‘Mob of the Dead’ uit Black Ops 2, waarbij deze is uitgebreid met nieuwe delen om voor een frisse ervaring te zorgen.


Alle drie de verhaallijnen zijn substantieel, vermakelijk en uitdagend. Het is zeker weer even zoeken om je weg te vinden in de gangen en bochten van deze kaarten. Laat staan als je de antwoorden op alle (geheime) puzzels wilt vinden. Je wordt hiervoor echter rijkelijk beloond, hetgeen je leven lang kan rekken. Daarnaast kan je jouw eigen uitrusting ook tot in de details bepalen, door verschillende elixers te mengen met verkregen punten en hiermee nieuwe items in je bepakking op te nemen. Het vergt wat ‘grinding’ om alles vrij te spelen, maar in deze uitgebreide Zombie modus is dat geen vervelend karwei. Daarnaast is er ook een Rush modus, een versnelde versie van de traditionele modus. Hierin verwerf je op een andere wijze punten, volgen de ronden elkaar sneller op, maar is er dus ook minder ruimte voor fouten. Ideaal voor een korte sessie tussendoor. Tot slot kunnen alle Zombies modi en kaarten ook solo als met bots gespeeld worden. Ideaal om (rustig) de nieuwe kaarten en geheimen te ontdekken, zonder de druk van andere spelers te voelen.

Treyarch heeft met Call of Duty: Black Ops 4 een fantastische game afgeleverd. De focus op de multiplayer heeft de game goed gedaan. Drie totaal andere, maar wel degelijk gepolijste spelmodi zorgen dat er genoeg content is om te ontdekken en langdurig speelplezier aan te beleven. De traditionele multiplayer bouwt voort op de sterke fundering die de serie kenmerkt, maar verfijnt verschillende aspecten om deze goed te balanceren. Blackout is een fijne nieuwkomer, een Battle Royale modus die lekker veel ruimte biedt voor gekkigheid, maar toch ook serieus genoeg is om een degelijke concurrent te zijn voor andere titels in het genre. Zombies is daarbij de spreekwoordelijke kers op de taart. Dat het singleplayercomponent Specialists HQ daarbij niets voorstelt doet gelukkig geen afbreuk aan de verdere kwaliteit van de game. Black Ops 4 kan daarmee wel eens de grootste shooter van dit najaar worden, een titel die de game op dit moment zeker verdiend.
Beoordeling
90
Treyarch heeft zichzelf overtroffen. Het team heeft de volledige focus verlegt naar de multiplayer, waar de game in drie verschillende modi totaal andere, maar kwalitatief gelijkwaardige ervaringen biedt. Een gebalanceerde gameplay en een soepele launch geven daarbij genoeg vertrouwen om erin te geloven dat Black Ops 4 nog wel eens lang mee zou kunnen gaan.


14:11  Overview Trailer The Caligula Effect: Overdose
10:32  Het Jaar 2003
 Reacties (18)
 Pagina: 1
Gast (84.194.156.xxx) op 20-10-2018 om 12:26
Stel me vragen bij al de reviews. De game zit vol RIP offs totaal geen originaliteit laat staat innovatie. Veel dingen gaan nogal houterig. En de game ziet er niet bepaald echt goed uit. Persoonlijke vind ik het helemaal geen call of Duty meer. Black ops 3 was hetzelfde.alleen nog ietsje slechter. Maar helaas het zal en blijft een Meanstream shooter die iedereen met of zonder skills vlotjes kan spelen. Maar ieder zijn persoonlijke smaak natuurlijk.

Gast (86.208.58.xxx) op 20-10-2018 om 13:23
Ik kan me hier ook helemaal niet in vinden. Zonder enige single player is het voor mij ook niet meer dan een zesje.

Gast (89.99.40.xxx) op 20-10-2018 om 13:50
lol,dus deze komt in de buurt van modern warfare?

neem jullie nooit meer serieus,wat een grap hahahahahahah

paupers.

Gast (86.85.123.xxx) op 20-10-2018 om 14:17
Wij jou ook niet, dus dat scheelt.

Stefan van B (Redacteur) op 20-10-2018 om 14:33 [Niv: 56 / Exp: 2802]
Ik kan me goed in jullie voorzichtige houding vinden hoor, zo stond ik er eerst ook tegenover. Vond echter de singleplayer van Call of Duty steeds meer een vervelend 'moetje' worden, in plaats van de plezierige thrill-ride die het eerst was. Black Ops 4 is helder in hetgeen wat het wilt bereiken: een toffe multiplayervaring. Als je er van overtuigd bent dat je wel die singleplayer ervaring wilt, dan is de game bij voorbaat al voor jou afgeschreven. Betekent niet direct dat de game dan ook maar een zesje waard is.

Daarnaast is er wat mij betreft niets mis met een toegankelijke mainstream shooter die iedereen snel kan oppikken. Als ik echt een serieuze shooter wil spelen, dan kijk ik bijvoorbeeld weer eerder naar een game als Insurgency: Sandstorm.

Dat de game dan misschien minder/niet innoveert is ook niet helemaal gek. Advanced Warfare en Infinite Warfare probeerden veel nieuwe dingen, maar die games waren commercieel minder succesvol. De meer gebruikelijke concepten in Black Ops 4 zijn naar mijn mening goed afgewerkt, wat dan ook resulteert in een goede titel.

Gewijzigd door Stefan van B op 20-10-2018 om 14:33

Gast (89.99.40.xxx) op 20-10-2018 om 14:52
prima,als deze een 90 krijgt zonder singleplayer nog,hoeveel zou een modern warfare krijgen ?


Gast (192.95.12.xxx) op 20-10-2018 om 19:03
Een 9? LMAO!
Een zesje is nog hoog. 0,0 innovatie.

Stefan van B (Redacteur) op 20-10-2018 om 19:57 [Niv: 56 / Exp: 2802]
@Gast (89.99.40.xxx): Een 9.5?
https://www.gamed.nl/view/34376

@Gast (192.95.12.xxx): Zelf gespeeld?

MaartenL (Redacteur) op 20-10-2018 om 23:24 [Niv: 472 / Exp: 23593]
@Stefan: Lol die review van Modern Warfare... Begint met een quote van me lol

Sasuke: "Als de campagne maar cool en intens is"

Goeie tijden

On topic dan, misschien toch eens oppikken als ik de tijd kan vinden. Sowieso krijgt RDR2 dit jaar voorrang.

Wel goed om te horen dat de game goed gepolished is


Gast (145.15.244.xxx) op 21-10-2018 om 08:15
Zonder singleplayer is het een no buy voor mij. En een 90 score? Nee, kan ik niet snappen.

Gast (86.85.123.xxx) op 21-10-2018 om 10:24
Zou graag even jullie mening peilen.

Ik ben bij Call of Duty eigenlijk na Modern Warfare 2 afgehaakt. Battlefield is dit jaar echt een drama, dus die haal ik sowieso niet. Overweeg nu om toch een keertje COD aan te schaffen. Is dit een goed moment om weer in te stappen, is de game de moeite waard?

elemeNt op 21-10-2018 om 12:35 [Niv: 128 / Exp: 6401]
^ Lees de review zou ik zeggen xD
Maar het is maar net wat jij zelf van de game wil/verwacht. COD doet toch al jaren een beetje hetzelfde, dus ls je MW2 hebt gespeeld kan je zelf wel inschatten of weer zin hebt in zo'n game of niet. Daarnaast zit er een zombie mode bij en een BR mode. Mocht dat je interesse hebben, waarom niet? Misschien kan je jezelf beter afvragen waarom je na MW2 nooit meer een COD hebt gespeeld? Als dat type game je niet ligt, dan heeft het weinig zin om deze te halen...

Rene Groen (Eindredacteur) op 21-10-2018 om 17:14 [Niv: 704 / Exp: 35178]
@ Gast (145.15.244.xxx)
Dus je hebt de game niet gespeeld, maar weet wel dat een 90 niet te snappen is? Iedereen mag zijn mening hebben en het zelfs oneens zijn met Stefan, maar de minimale vereiste lijkt me dan toch wel dat je de game gespeeld hebt.

shanks op 22-10-2018 om 04:44 [Niv: 27 / Exp: 1370]
zombies en black out.
zijn nice en de heist a la cs
was wat nieuws

Gast (32.42.13.xxx) op 22-10-2018 om 17:25
Hoe zit het met het toevoegen van micro transacties een week na release? Zou daar graag meer over weten. Schijnt dat er na release en alle reviews die binnen gedruppeld zijn, er een aardige verandering heeft plaats gevonden in negatieve zin.

Gast (32.42.13.xxx) op 22-10-2018 om 17:28
De verversing met de servers zou ook zijn terug geschroefd

Gast (89.99.40.xxx) op 23-10-2018 om 00:14
10 of 20 hz lol hahahahah

Redneckerz (Redacteur) op 23-10-2018 om 18:28 [Niv: 204 / Exp: 10182]
Best vreemd dat de kritiek op deze titel is dat het ''niets nieuws doet'' terwijl een gepolijste battle royale modus volgens mij nog nooit in COD heeft gezeten. }>

Ook al is er geen Singleplayer meer, de game is uiteraard nog wel met bots te spelen in MP en er is de Specialists modus waar je kan oefenen. Wellicht dat Treyarch later ook nog offline Battle Royale mogelijk maakt?

Tuurlijk is SP een gemis, daar staat tegenover dat BR zeer verslavend is en Zombies ook veel content bied. Mocht je geen trek hebben in bot singleplayer, Zombies de mindere modus vinden en BR speel je al middels PUBG/Fortnite, dan is deze game niets voor jou.

Maar zoals je ziet zijn dat wel heel veel ''alsjes'' op de loer, dus lijkt een 60 mij veel te weinig, dit doet immers geen recht aan het geven dat BR nogal gepolijst is, en dat voor een dev die daar geen ervaring in heeft, laat staan een engine die dat aankan.

Laten we wel wezen, singleplayer in COD is niet meteen het eerste waar men aan denkt bij de term ''COD''. Dat het een gemis is, is duidelijk, maar de game afwijzen puur omdat het dit niet heeft doet geen recht aan de dingen die BLOPS4 wel goed doet.

 Pagina: 1

 Reageer
Om te reageren op artikelen hoef je niet geregistreerd te zijn.
Om het forum te gebruiken is registreren echter wel verplicht.


Titel:
Call of Duty: Black Ops 4
Type:
Game
Releasedatum:
12-10-2018
Ontwikkelaar:
Treyarch
Uitgever:
Activision Blizzard
Media:Meer media