Home   Forum   Archief   Redactie   Contact   Bedrijven   Games    
 
  GamedPCPS VitaNintendo 3DSWii UNintendo SwitchPlaystation 3Playstation 4Xbox 360Xbox OneAppMisc    
21 Februari 2019 
(0) 
20 Februari 2019 
(0) 
(1) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(1) 
(0) 
19 Februari 2019 
(1) 
(2) 
(0) 
(7) 
(2) 
(2) 
(1) 
18 Februari 2019 
(1) 
(1) 
(3) 
(25) 
(0) 
17 Februari 2019 
(1) 
(3) 
(1) 
(0) 
(0) 
(0) 
(4) 
(0) 
16 Februari 2019 
(0) 
(2) 
(0) 
(1) 
(0) 
(3) 
(2) 
(0) 
(0) 
15 Februari 2019 
(2) 
(0) 
(0) 
(0) 
(1) 
(4) 
(0) 
(0) 
14 Februari 2019 
(4) 
(0) 
(2) 
(0) 
(1) 
(0) 
(2) 
(0) 
(2) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(1) 
(0) 
(0) 
(1) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(1) 
(0) 
(0) 
(0) 
(2) 
(1) 
(4) 
(15) 
13 Februari 2019 
(5) 
(1) 
(1) 
(8) 
(0) 
(0) 
(0) 
(2) 
(0) 
(0) 
12 Februari 2019 
(0) 
(6) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
11 Februari 2019 
(0) 
(0) 
(0) 
(13) 
10 Februari 2019 
(0) 
(5) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(3) 
(2) 
09 Februari 2019 
(0) 
(4) 
(0) 
(0) 
08 Februari 2019 
(1) 
(0) 
(0) 
(1) 
(0) 
07 Februari 2019 
(0) 
(3) 
(1) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
06 Februari 2019 
(0) 
(0) 
(1) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
05 Februari 2019 
(9) 
Jump Force
Far Cry: New Dawn
Dragons: Dawn of New Riders
Kingdom Hearts III
Review:

Super Bomberman R


Door Rene Groen op 04-07-2018 om 15:18
Bron: Gamed

Een jaar geleden verscheen Super Bomberman R op de Nintendo Switch en inmiddels is de game ook verkrijgbaar voor de PC, PlayStation 4 en Xbox One. Kan een serie die al meer dan dertig uitgaven heeft gehad nog altijd indruk maken of mag er een bom onder worden gelegd?

Hoewel de Bomberman games natuurlijk vooral draaien om het plezier in de multiplayer is er ook een heuse verhaallijn aanwezig die je zowel alleen als samen met een vriend op de bank kunt spelen. De gemene keizer Buggler wil de wereld aan zijn voeten krijgen en om in zijn doel te slagen stuurt hij zijn kompanen naar diverse uithoeken. Het is aan de Bomberman Brothers om redding te bieden, echter zijn ze niet de helden die we nodig hebben. De één haat geweld, de ander is vooral bezig met mode en ook slapen valt onder de hobby's. Enkel de oudste broer heeft de juiste discipline en spoort de rest aan om hem te vergezellen in zijn reddingstocht.

Het uiteindelijke doel is om Buggler uit te schakelen, een reis die zo'n vijf uur in beslag zal nemen. Op de weg hier naartoe reis je langs diverse planeten met verschillende thema's, denk aan ijs of technologie, en dien je diverse levels uit te spelen alvorens je het op mag nemen tegen één van de Dastardly Bombers. De levels kennen de welbekende traditionele gameplay waarbij we bommen neer moeten leggen om tegenstanders uit te schakelen. Omdat dit echter snel gaat vervelen is er ook enige variatie aangebracht in de opdrachten, zo zijn er levels waarin je mensen moet begeleiden naar een eindpunt, eerst sleutels moet verzamelen om dit eindpunt te openen of gedurende een tijd moet zien te overleven. Ook het thema van de wereld heeft invloed op de gameplay, denk aan het glijden van bommen op het ijs. Tel hier verschillende type vijanden bij op en er is voldoende variatie om je niet snel te vervelen.


Tegelijkertijd betekent dit niet dat de Story Mode enkel plezier geeft. Wanneer je eenmaal bij een eindbaas komt valt vooral op dat de camera een stoorzender kan zijn. Hoewel het standpunt aan te passen is in de settings neemt dit de frustratie niet geheel weg en zul je meer dan eens dood gaan omdat situaties niet goed in te schatten zijn. Wanneer je dood gaat kost het je verzamelde credits om door te blijven spelen, een opvallende keuze omdat deze credits eveneens benodigd zijn voor het aanschaffen van nieuwe karakters en stages. Wanneer je spaarpot eenmaal leeg is kun je overigens wel gewoon verder spelen, hetgeen de keuze des te opvallender maakt. Zoals gezegd kun je de verhaallijn ook coöperatief doorlopen, alhier dien je op te letten dat je bommen ook dodelijk kunnen zijn voor je medespeler. Samen deel je een aantal van vijf levens, waardoor je hiermee niet alleen jezelf maar ook de ander benadeelt. Enig nadeel van de coöperatieve ervaring is dat de camera niet altijd een juist overzicht weet te behouden, juist omdat er nu twee spelers gevolgd moeten worden.

Hoewel de verhaallijn een leuk opwarmertje is draait het natuurlijk allemaal om de multiplayer. Het leukste is om dit met vrienden op de bank te doen, al was het maar omdat er online vrijwel geen spelers te vinden waren. Het gemis zal weliswaar opgevangen worden door bots, toch is het pijnlijk dat er nu al vrijwel geen activiteit te bespeuren is. Dit terwijl de opzet juist erg goed is. Wanneer je als speler verslagen bent zul je buiten het speelveld worden geplaatst en kun je bommen in de strijd werpen. Lukt het je om hiermee een speler te raken dan zul je weer terugkeren. Zodoende hoef je niet minutenlang toe te kijken hoe een match zich vervolgt terwijl jij niets aan het doen bent. Om de strijd eerlijk te houden vervalt de mogelijkheid om terug te keren in de laatste minuut van een match, zodat je niet enkele seconden voor het einde met de overwinning aan de haal kunt gaan.


Naast de standaard matches is er ook de Grand Prix waarbij teams 1-tegen-1, 2-tegen-2 of 3-tegen-3 in twee rondes strijden om het meeste aantal punten te verdienen. Dit kan in Basic Bomber (schakel het andere team uit met bommen) of in Kristal (verzamel kristallen die op het speelveld liggen). Hoe vaker je de diverse modi speelt, hoe meer credits je verdient en hoe meer stages en karakters je aan kunt schaffen. Hiermee heeft Konami een ware fanservice neergezet door je te laten kiezen uit franchises als Castlevania, Silent Hill, Metal Gear Solid en Gradius. Per platform is er verder een specifiek karakter uitgebracht, in het geval van onze gespeelde Xbox One versie betrof het de Master Chief, in de PlayStation 4 versie krijg je Ratchet & Clank en op Steam kun je met P-body aan de slag.

Om terug te komen op de vraag uit de inleiding; Super Bomberman R is een leuke game die de formule echter niet om weet te gooien. Het bekende spelconcept keert ook nu terug en hoewel hier enige gemakzucht in te bespeuren is moet gezegd worden dat de formule nog altijd ijzersterk is. Groot probleem is wel dat er online amper enige activiteit te bespeuren is. Hier kan de studio niets aan doen, enige vraag die je kunt stellen is of de game niet beter had gewerkt als free-to-play uitgave met cosmetische aankopen. Waar de studio wel wat aan kan doen is dat er tijdens de gespeelde matches op momenten lag te bespeuren was. Dit was zeker niet bij iedere match het geval, echter heb ik ook nooit een match gehad met het maximale aantal van acht personen, waardoor ik dus ook niet kan zeggen of het hier erger is. Super Bomberman R is dan ook met name aan te raden met vrienden op de bank, aldaar komt het plezier namelijk goed naar voren. Wil je de game echter in huis halen om vooral online te gaan dan is het maar de vraag of je hier genoeg voldoening uit gaat halen.
Beoordeling
70
Met een (coöperatieve) verhaallijn, lokale én online multiplayer, alsmede de nodige unieke karakters uit andere Konami series is Super Bomberman R een compleet pakket. Helaas is het online echter dermate rustig dat we het spel af moeten raden als je de gameplay vooral hier wil beleven. De game is dan ook met name leuk als je dit veelvuldig thuis met vrienden wil spelen, anders is de kans groot dat het alweer snel in de vergetelheid duikelt.


17:22  Team 17's Mugsters komt eind deze maand
11:39  NieR: Automata
 Reacties (0)
Geen reacties gevonden

 Reageer
Om te reageren op artikelen hoef je niet geregistreerd te zijn.
Om het forum te gebruiken is registreren echter wel verplicht.


Titel:
Super Bomberman R
Type:
Game
Releasedatum:
03-03-2017
Ontwikkelaar:
Konami
Uitgever:
Konami
Media:


Meer media