Wanneer na vele eeuwen een oud gevaar opnieuw verschijnt is het aan een tweetal Ghost Sweepers om redding te brengen. Dit is althans de uitleg die ik via de website wist te achterhalen aangezien de game hier zelf weinig over vertelt. En dat is niet het enige probleem van Ghost Sweeper.
Ghost Sweeper is geen nieuwe game, zo verscheen het al in 2016 op de PC en mobiel. Met een nieuwe release op de Xbox One en Nintendo Switch kan een groter publiek kennis maken met deze 2D puzzel/platformer die nog het meest doet denken aan de klassieker Solomon's Key. Deze titel verscheen echter in 1986 en ontwikkelaar 7 Raven Studios weet weinig aan dit concept toe te voegen. In tien werelden, waarbij je de laatste twee vrij moet spelen door alle collectibles te vinden, is het je doel om de levels te ontdoen van gespuis als skeletten, geesten en ridders. Toch is dit geen vereiste zolang je maar de sleutel weet te vinden om een deur mee te openen.

De vijanden laten je dit niet zomaar doen en je hebt slechts minimale middelen om jezelf te beschermen als Johnny of Indy. De eerste, die om onbekende redenen een emmer op zijn hoofd draagt, kan met een stofzuiger geesten opzuigen terwijl de andere een geweer heeft om tegenstanders mee te bestoken. Het duo heeft verder de mogelijkheid om ijsblokken te laten verschijnen en verdwijnen die zowel als een opstapje dienen als een manier om blokkades op te werpen.
Ondanks de collectibles in ieder level duurt het niet veel langer dan enkele minuten om ze te voltooien. Een kritiek is dit niet te noemen aangezien Ghost Sweeper slechts vijf Euro kost. Helaas is dit wel te merken in de kwaliteit. De levels zijn bijzonder simplistisch vormgegeven en de herhalende soundtrack en geluidseffecten gaan al snel irriteren. Verder is er geen oplopende moeilijkheidsgraad en zijn de nieuw geïntroduceerde vijanden vooral een variatie op wat je al eerder bent tegengekomen. Dit betekent echter niet dat je fluitend door de levels gaat, op enkele momenten is er ineens een piek in de moeilijkheidsgraad. Toch waren het juist deze levels die indruk maakten omdat je er net iets langer over na moet denken om ze te voltooien.

Helaas heeft de ontwikkelaar zich er met deze release makkelijk vanaf gemaakt door geen extra's toe te voegen ten opzichte van de eerder uitgebrachte versies. Ook de lage kwaliteit van het menu doet ons eerder denken aan een game uit 1986 dan uit 2020. Wat dat betreft is Ghost Sweeper vooral aan te raden voor mobiele telefoons en de Nintendo Switch, ideale systemen om tussendoor even snel een level te spelen zonder dat de verveling toe gaat slaan.
|