Home   Forum   Archief   Redactie   Contact   Bedrijven   Games    
 
  GamedPCGoogle StadiaVRNintendo SwitchPlaystation 4Playstation 5Xbox OneXboxAppMisc    
07 Juli 2020 
(0) 
(1) 
(0) 
(0) 
(0) 
06 Juli 2020 
(0) 
(5) 
(0) 
(0) 
(0) 
05 Juli 2020 
(0) 
(0) 
(1) 
04 Juli 2020 
(22) 
(0) 
(0) 
(1) 
(2) 
03 Juli 2020 
(0) 
(14) 
(0) 
(0) 
(3) 
(1) 
(1) 
(0) 
02 Juli 2020 
(8) 
(0) 
(0) 
(1) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(1) 
(2) 
(0) 
(0) 
01 Juli 2020 
(3) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
30 Juni 2020 
(0) 
(0) 
(9) 
(0) 
(0) 
(4) 
(0) 
(0) 
(4) 
29 Juni 2020 
(1) 
(0) 
(0) 
(0) 
(102) 
(0) 
(0) 
(0) 
28 Juni 2020 
(0) 
(1) 
(0) 
(2) 
(0) 
27 Juni 2020 
(11) 
(0) 
(11) 
(0) 
(16) 
(0) 
(0) 
(0) 
26 Juni 2020 
(1) 
(0) 
(2) 
(1) 
(0) 
(1) 
(1) 
(2) 
(2) 
25 Juni 2020 
(0) 
(3) 
(4) 
(1) 
(0) 
(2) 
(4) 
(0) 
(2) 
(0) 
(1) 
(26) 
(1) 
(0) 
24 Juni 2020 
(1) 
(3) 
(5) 
(2) 
(2) 
(0) 
23 Juni 2020 
(6) 
(0) 
(0) 
(2) 
(0) 
(0) 
(0) 
(1) 
(0) 
(0) 
22 Juni 2020 
(2) 
(0) 
(5) 
(0) 
(9) 
(0) 
21 Juni 2020 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(19) 
20 Juni 2020 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
19 Juni 2020 
(6) 
(0) 
(0) 
(1) 
(1) 
(6) 
(2) 
(1) 
(9) 
(1) 
(0) 
(0) 
Night Call
Gamed Gamekalender Juli 2020
The Last of Us: Part II
Edna & Harvley: The Breakout - Anniversary Edition
Review:

FIFA 20


Door Rene Groen op 06-10-2019 om 13:01
Bron: Gamed

Als er één genre is dat een miljoenenpubliek weet te bereiken dan zijn het wel sportgames. Tegelijkertijd is het ook een genre dat lastig is vast te leggen in games, zeker als het een vervolg betreft. Neem nu voetbal, een sport die nauwelijks innoveert en waar gamers wel de nodige vernieuwing van verwachten. Heeft Electronic Arts hier met FIFA 20 voor weten te zorgen?

Tweeëntwintig spelers, negentig minuten. Het is voetbal zoals we het kennen en toch is hier met Volta een draai aan gegeven. Weg zijn de stadions vol uitzinnige fans, in plaats daarvan moeten we het doen met kleine veldjes. Hier geen perfect gemaaid gras, de strijd vindt plaats op beton en een omringende muur zorgt ervoor dat het spel niet snel stil komt te liggen. De kleinere oppervlakte geeft plaats aan drie-tegen-drie, vier-tegen-vier of vijf-tegen-vijf wedstrijden en ondanks de kleinschalige opzet van iedere variant zijn er ook verschillen. In de drie-versus-drie wedstrijden is er bijvoorbeeld geen keeper en zijn de goaltjes kleiner terwijl je met vijf spelers een keeper achter kunt laten als laatste verdediging.

Volta dient ter vervanging van The Journey die draaide om het aankomende talent Alex Hunter. Zijn rol is inmiddels uitgespeeld en de verhalende opzet draait ditmaal om een eigen gecreëerde straatvoetballer die het WK wil halen. Verwacht niet de diepgang van de laatste jaren, de cutscenes zijn vooral een excuus om je van locatie naar locatie te begeleiden en het verhaal zelf is matig. Gamers die op voorhand hoopten op een revival van FIFA Street komen bedrogen uit, Volta leunt meer op het realisme. Hoewel trucjes gemaakt mogen worden gaat dit op dezelfde wijze als Skill Moves en dus niet met een simpele druk op de knop. Het scoren van doelpunten blijft het belangrijkste spelelement, de trucjes zelf leveren je geen bonuspunten op. Buiten de veldjes om zijn er vele stijlopties voor je speler, deze veranderen echter niets aan de gameplay zelf. Leuk is wel dat je na het verhaal voltooid te hebben door kunt blijven spelen om je team beter te maken en je speler te levellen.


Volta mag als een echte vernieuwing worden gezien, voor de overige modi is dit niet het geval. Alles wat je kent van de FIFA reeks keert terug, waaronder Career. Voor wie gehoopt had dat hier meer diepgang in aan is gebracht moeten we teleurstellen. Dit betekent niet dat er helemaal geen vernieuwing is, zo kun je als manager interviews geven na een wedstrijd die hun weerslag hebben op het team. Dit is althans de gedachte geweest, de realiteit is helaas anders. Niet alleen zijn de vragen die je krijgt herhalend, de beloofde invloed op je spelers is vrijwel non-existent. Ook de omslachtige manier van spelers scouten, een kritiekpunt dat al langere tijd werd genoemd, is bewaard gebleven.

Waar Electronic Arts wel wat meer aandacht aan heeft geschonken is FIFA Ultimate Team. Dit is natuurlijk niet gek als je bedenkt dat gamers hier geld in kunnen steken om zo een beter team bij elkaar te verzamelen. Hoewel kwaliteit uiteindelijk altijd boven zal komen drijven is er tot op zekere hoogte weer sprake van een pay-to-win model. Mede omdat je, net zoals ieder ander jaar, weer op nul zal moeten beginnen. Gelukkig is er ook een positief punt te benoemen en dat zijn de Season Objectives, doelstellingen die zich strekken over een langere periode zoals een dag, week of seizoen. Door te spelen verzamel je ervaringspunten en deze geven weer toegang tot bijvoorbeeld nieuwe kits of spelers. Toch blijven we vraagtekens zetten bij de manier waarop de mode in de markt is gezet. Van streamers die de beste spelers in hun team hebben en anderen aan lijken te sporen hier eveneens naar te streven tot het geheel verwijderen van singleplayer Seasons. De uitbreiding van House Rules met onder andere Mystery Ball, waarbij de bal na iedere stop een willekeurige aanvalsboost heeft, zijn zeker welkom maar liever hadden we gezien dat FUT minder betalingsgericht was.


Op het veld zien we de nodige veranderingen die we niet allemaal even positief ontvangen. De uitbreiding van het aantal animaties zorgt voor een vloeiender spelverloop en het nieuwe zijwaarts dribbelen geeft meer beloning voor individuele acties. Het is een heerlijke manier om, mits goed uitgevoerd, afstand te nemen van je tegenstander en een doorgang richting het doel te creëren. Tegelijkertijd is het manueel verdedigen terug van weggeweest en dus zul je zelf meer werk moeten verrichten om een aanvaller af te stoppen. Een goede positie innemen en letten op je timing bij het ingrijpen is dan ook van belang. Deze combinatie is misschien wat teveel van het goede geweest. Met name de snellere aanvallers, die gedurende een wedstrijd non-stop blijven rennen, hebben een groot voordeel waardoor de doelpunten aan beide kanten talrijk zijn. Dit ondanks een iets lager speltempo maar zeker ook met dank aan de keepers die op momenten weigeren uit te komen of simpele balletjes in het net zien verdwijnen. Het is zeker niet zo dat de keepers een bijrol vervullen of nooit fouten mogen maken, de balans schiet alleen teveel door in het nadeel van de sluitposten.

Het veldspel is ook op andere manieren aangepast. Waar we enthousiast over zijn is dat de doorspeelpass minder krachtig is geworden. De AI schat situaties beter in en zullen je ballen meermaals onderscheppen, zo ook als je niet in de richting van een medespeler staat gepositioneerd als je een bal speelt. Weet je alsnog richting de keeper te komen dan kun je nog altijd vertrouwen op driven en timed shots die nog altijd te krachtig zijn en daardoor vaak gebruikt zullen worden. Waar je zeker niet op kan vertrouwen zijn de vrije trappen en penalty's. Beide zijn vervangen door een systeem waarbij je een cursor moet plaatsen en de kracht en nauwkeurigheid moet zien te controleren. Het is een onnodig gecompliceerde vervanging van een systeem die er zeker in het begin voor zorgt dat ballen het stadion uit zullen vliegen. Natuurlijk baart oefening kunst en onze tip is om er eerst wat tijd in te steken alvorens je online je kansen vergooit.


Over kansen vergooien gesproken: een oud kritiekpunt keert terug als we kijken naar de minder bekende gezichten. Een Messi of Ronaldo (die door het verliezen van de Juventus naam nu bij Piemonte Calcio speelt) zijn duidelijk te herkennen, anders is dit bijvoorbeeld voor Frenkie de Jong of vrijwel iedere speler die in de Eredivisie speelt. Hun gezichtsuitdrukking is veelal wel hetzelfde en dat bedoelen we niet in positieve zin. Gelukkig heeft de ontwikkelaar wel naar andere punten gekeken, zo zijn de menu's sneller geworden en is het Nederlandse commentatorsduo Evert ten Napel en Youri Mulder vervangen door Sierd de Vos en Jeroen Grueter. Een frisse wind, mits je de overdreven uitspattingen van dhr. Vos kunt waarderen. De eerste keer 'Koekoek' is nog leuk, na dit meerdere keren in een wedstrijd gehoord te hebben begint de irritatie wat toe te nemen. Grueter straalt wat dat betreft wat meer rust uit alleen kan ook hij niet voorkomen dat de uitspraken te snel in herhaling vallen of zelfs in zijn geheel niet passend zijn bij de situatie. Toch zijn we blij met deze nieuwe start en hopen dat Electronic Arts erop voort zal borduren in toekomstige uitgaven.

FIFA 20 is alweer de 27e FIFA game en in de looptijd van de serie hebben we enorme sprongen waargenomen. Een verbeterd realisme door de meer indrukwekkende graphics, een uitbreiding van het aantal competities en online gameplay zijn hier slechts enkele voorbeelden van. De implementatie van Ultimate Team was eveneens een grote stap, hoewel er ook kritiek was op de pay-to-win implementatie. Het is jammer dat FIFA 20 in dit opzicht slechts kleine stapjes zet waarbij je nog eens de kritiek aan kunt voeren dat lang niet al deze stapjes voorwaarts zijn. FUT blijft een oneerlijk voordeel geven aan spelers die de knip trekken, de Career mode is nauwelijks aangepast en niet alle gameplay gerelateerde implementaties voelen als een verbetering. Elementen als zijwaarts dribbelen en een nieuw Nederlands commentatorsduo zijn weliswaar welkom, de nadruk op pace en de korfbaluitslagen staan hier juist weer haaks op. FIFA 20 is nog altijd een heerlijke game als je op de bank met vrienden wil spelen, daarentegen brengt het veel frustraties mee als je iets meer competitief bent ingesteld.
Beoordeling
70
FIFA 20 voelt vooral aan als FIFA 19.5. Deze halve punt extra is toe te kennen aan Volta, het zijwaarts dribbelen, beloningssysteem in FUT over een langere termijn en nieuwe commentaar. Hoewel eveneens nieuw voelt het aangepaste systeem van vrije trappen en penalty's niet als een stap voorwaarts en nemen we het de ontwikkelaar kwalijk dat de Career nauwelijks aanpassingen heeft gehad en FUT nog altijd grotendeels gebaseerd is op een pay-to-win model.


14:29  Verken de ruimte in twee uur Everspace 2 beelden
09:08  Kamala Khan komt naar Marvel's Avengers
 Reacties (22)
 Pagina: 1
Gast (62.45.91.xxx) op 06-10-2019 om 16:59
Wat een uitmelkerij. Kunnen ze niet gewoon beter een abbonnements model introduceren voor zo'n game? Het is jaar in jaar uit dezelfde game met enkele aanpassingen.

Gast (109.219.203.xxx) op 06-10-2019 om 17:20
Hij heeft ook een 1.2/10 in de user reviews op Metacritic. Hoop gamers zijn niet tevreden over deze rotzooi.

Gast (91.183.202.xxx) op 06-10-2019 om 19:45
Veel te hoge score, gezien de glitches, het lekken van user data, microtransacties en de compleet onaanvaardbare Switch versie. Gamed is veel te mild voor dit soort streken en daarom blijven EA en consoorten ermee weg komen.

Gast (217.123.147.xxx) op 06-10-2019 om 19:54
Wist niet dat gamed zoveel invloed had op EA ;)

Rene Groen (Eindredacteur) op 06-10-2019 om 20:46 [Niv: 720 / Exp: 36013]
@ Gast (91.183.202.xxx)
Van glitches heb ik vrijwel geen last gehad, dus ook niet meegenomen in de review. Het lekken van userdata is bijzonder vervelend (en ook als nieuws bij ons gepost) maar dat heeft eveneens geen invloed op de game. Of moeten we nu bij iedere Nintendo / Sony / Microsoft / <insert andere uitgaver> game in het verleden duiken en hun fouten gebruiken om een reviewscore op aan te passen? Het argument dat Electronic Arts fouten heeft gemaakt en deze toepassen op de reviewscore ben ik het dan ook niet mee eens. Daarin verschillen we dan ook duidelijk van mening en als jij vind dat de score hierdoor naar beneden moet worden bijgesteld is dit natuurlijk je goed recht.

Betreffende de Switch versie: deze heb ik niet gespeeld en is dan ook niet meegenomen in de review, de microtransacties staan duidelijk benoemd en zijn wél in de score meegenomen.

Gewijzigd door Rene Groen op 06-10-2019 om 20:48

Gast (95.96.7.xxx) op 07-10-2019 om 01:18
Goede review :)

Gast (194.171.148.xxx) op 07-10-2019 om 08:39
wat een bulshi 70? wat een nep revieuw site

Rene Groen (Eindredacteur) op 07-10-2019 om 09:14 [Niv: 720 / Exp: 36013]
Je argumentatie geeft me gelukkig weinig reden om dingen te veranderen

Redneckerz (Redacteur) op 07-10-2019 om 11:46 [Niv: 222 / Exp: 11123]
@ Gast 91.183.202:
Zon grote invloed heeft Gamed nu ook weer niet

Het is een vergelijkbaar verhaal als met NBA 2K20 ( https://www.gamed.nl/view/136421 ) - (Hinderlijke) microtransacties kosten de game nu eenmaal punten. Daarbij kunnen we echter niet de ogen sluiten voor de dingen die de game wel goed doet, zoals Volta. Een game volledig beoordelen op een klein gedeelte van wat de game behelst (Waarbij, zoals aangegeven, de Switch versie niet bespeeld is) zou niet eerlijk wezen.

Voor de rest zijn de argumenten in de NBA review ook grotendeels hier van toepassing, dus ik verwijs daar dan ook graag naar ]

EDIT: En wat schetst mijn verbazing, in die review trok je ook van leer met eenzelfde argument, helaas stopte de discussie onverwachts na mijn laatste uiteenzetting. Wellicht dat je de review vergeten was, of domweg niet meer van repliek kon dienen? Voel je vrij daar ook verder te reageren

@ Gast 194.171.148:
Aangezien je onze review ''nep'' noemt zie ik graag van jou een uiteenzetting van hoe een (objectieve) review geschreven dient te worden. Gezien het niet onredelijk is om gelijk 1500 woorden te verwachten zal een korte samenvatting volstaan waarin jij objectief een blik werpt op deze game.

Afgesproken?

Gewijzigd door Redneckerz op 07-10-2019 om 13:29

Gast (91.183.202.xxx) op 07-10-2019 om 13:01
@Redneckerz, ik voelde gewoon geen drang om verder te discusiëren met poppetjes van de AAA game industrie. Je hebt duidelijk je standpunt uitgezet dat het uitbuiten van kinderen van geen enkel belang is voor Gamed, en met mensen met zo'n standpunt ga ik simpelweg niet verder in discussie. Je bent moreel verwerpelijk, en daarmee is voor mij de kous af. Is dat genoeg repliek voor je?

Gast (109.219.203.xxx) op 07-10-2019 om 13:24
Oeioeioei 91, het mag ook wat minder grof. Maar aan de andere kant heb je helemaal gelijk. Ik zei het onlangs ook al, als de industrie niet zonder deze praktijken kan, dan MOET het crashen. Want om ervan af te komen moet het helemaal opnieuw beginnen met een frisse start en lui die er niet over nadenken om hieraan te beginnen. Hier in Europa valt het nog wel mee, maar de Amerikaanse games pers is compleet corrupt en speelt met de ontwikkelaars en vooral de uitgevers onder 1 hoedje. Die verdedigen echt alles.

Redneckerz (Redacteur) op 07-10-2019 om 13:28 [Niv: 222 / Exp: 11123]
@ Gast 91.183.302:

Dus omdat wij niet op 1 aspect van een review focussen maar alle aspecten voldoende afwegen zijn wij ''poppetjes van de AAA game industrie?'' Omdat wij je inhoudelijk van repliek bedienen en dat dit niet overeenkomt met je eigen (geflatteerde) kijk erop?

Daarnaast vind ik het ronduit opvallend dat je, net als in dat topic, wederom een valse conclusie verbindt aan wat er destijds is gezegd (Namelijk suggereren dat we van mening zijn dat het uitbuiten van kinderen van geen enkel belang zou zijn, wat niet zo is) en dan vervolgens de vinger naar Gamed wijst.

En dan zijn wij ''moreel verwerpelijk''?

Gewijzigd door Redneckerz op 07-10-2019 om 13:38

Gast (91.183.202.xxx) op 07-10-2019 om 13:29
Ja, dat vat het wel zowat samen. Blij dat je het snapt.

Redneckerz (Redacteur) op 07-10-2019 om 13:38 [Niv: 222 / Exp: 11123]
Het is in ieder geval te sieren dat je hiermee indirect aangeeft gebruik te maken van valse conclusies om je punt sluitend te maken, wat aantoont dat je geen intentie hebt om een volwaardige discussiepartner te zijn.

Gast (87.214.57.xxx) op 07-10-2019 om 13:41
Lol gamed reviews komen toch niet op metacritic

Gast (91.183.202.xxx) op 07-10-2019 om 13:44
@Redneckerz; even sierend als jouw voorwendsel of tegen psychologische uitbuiting van kinderen voor geld te zijn om vervolgens je om te draaien en een recensie te verdedigen die een "kopen waard" score geeft aan een spel dat kinderen psychologisch manipuleert en uitbuit voor grof gewin van grote bedrijven. Je hebt geen poot om op te staan.

Rene Groen (Eindredacteur) op 07-10-2019 om 14:08 [Niv: 720 / Exp: 36013]
En hiermee is de discussie wel weer gevoerd

Gast (84.38.237.xxx) op 07-10-2019 om 14:42
Ik snap nooit zo goed waarom er zo'n enorme haat richting Fifa moet zijn.

Vind je het spel niks, heb je een hekel aan EA, vind je het te duur? Prima, koop het spel dan niet, negeer alle gamesiteserover en laat mensen die het wel leuk vinden er lekekr van genieten.

En kinderen pshochologisch manipuleren gaat wel erg ver hoor. Ik ben er als ouder ook zelf bij. Maar goed dat is weer een andere discussie.Gast (95.96.161.xxx) op 07-10-2019 om 15:33
Ik zie wel dat deze reviewer de game niet echt een kans heeft gegeven, uiteindelijk gaat fifa toch echt om de gameplay en die zit dit jaar gewoon geweldig inmekaar bal gevoel is veel realistischer. Koppen en hoekschoppen zijn geen 50/50 chance meer. Geen 60 pace verdediging die een 80+ meer uitrent, en je moet zelf nu verdedigen ipv dat de computer dat voor je doet maakt de skill level ook gelijk hoger Wat naar mijn mening alleen maar beter is. Verder is het niet zo dat je met een dubbele schaar en truukjes zo even langs een speler komt en is het allenmaal gewoon wat moeilijker. Dat maakt dit gewoon een Hele goede fifa 20. Tuurlijk zijn er randzaken zoals de packs in fut Wat het nog steeds pay to win. en de career mode wat eigenlijk aan de kant gezet word door fut. En volta is wel leuk bedacht en wel eens leuk om met vrienden te doen maar that's it. Maar buiten dat om is dit gewoon een Hele goede nieuwe fifa 20 game en zeker geen fifa 19,5 daar doe je de game mee te kort naar mijn mening. 85/100 score voor mij

Rene Groen (Eindredacteur) op 07-10-2019 om 15:44 [Niv: 720 / Exp: 36013]
Iedereen zijn mening en ik hoor graag een tegengeluid. Met veel punten ben ik het ook zeker met je eens, sterker nog, ik denk dat we over veel dingen hetzelfde denken. Echter, jij noemt iets als FUT 'randzaken', terwijl ik dit toch een groter probleem vind dan jij. Daarom til ik er ook zwaarder aan in de score. Voor jouw is het weliswaar een randzaak, gezien de grootte van FUT binnen FIFA (20) vind ik het een veel groter probleem. Zelfde voor Volta: jij noemt het 'wel leuk bedacht' en 'wel eens leuk om met vrienden te doen', maar ik til zwaarder aan het stukje 'that's it'. Als je deze kritieken wat zwaarder laat wegen, in combinatie met andere genoemde punten in de review, komen we qua mening denk ik aardig overeen

Gast (85.247.220.xxx) op 07-10-2019 om 23:53
Toch maar pes halen dit jaar

Gast (217.182.175.xxx) op 10-10-2019 om 20:02
Ernstig, ik kijk meer en meer naar retro ervaringen.

 Pagina: 1

 Reageer
Om te reageren op artikelen hoef je niet geregistreerd te zijn.
Om het forum te gebruiken is registreren echter wel verplicht.


Titel:
FIFA 20
Type:
Game
Releasedatum:
27-09-2019
Ontwikkelaar:
Electronic Arts
Uitgever:
Electronic Arts
Media:


Meer media