Home   Forum   Archief   Redactie   Contact   Bedrijven   Games    
 
  GamedPCGoogle StadiaVRNintendo SwitchPlaystation 4Playstation 5Xbox OneXbox ScarlettAppMisc    
21 Augustus 2019 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
20 Augustus 2019 
(0) 
(0) 
(1) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(3) 
(0) 
(0) 
(2) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(2) 
(1) 
(0) 
(0) 
(1) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(1) 
(0) 
(0) 
(0) 
(1) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
19 Augustus 2019 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(3) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(3) 
(1) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(1) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(4) 
(0) 
(0) 
(2) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(1) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(2) 
(0) 
(2) 
(0) 
18 Augustus 2019 
(0) 
(3) 
(1) 
(4) 
(0) 
17 Augustus 2019 
(1) 
(0) 
(0) 
(1) 
(0) 
(0) 
(0) 
16 Augustus 2019 
(1) 
(2) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
Wolfenstein: Cyberpilot
Wolfenstein: Youngblood
Gamed Gamekalender Augustus 2019
Redeemer: Enhanced Edition
Review:

inFamous: Second Son


Door Joni Philips op 20-03-2014 om 15:00
Bron: Gamed

De PlayStation 3 werd geroemd omwille van ijzersterke first-party games als Uncharted: Drake's Fortune, Heavy Rain, Gran Turismo 5 en LittleBigPlanet; waarbij PlayStation 4 eigenaren alvast hopen op een first-party bibliotheek die even succesvol is. Sucker Punch's inFamous: Second Son is één van de games die daarvoor moet zorgen.

inFamous: Second Son opent in een klein dorpje, een indianenreservaat waar Delson Rowe zich amuseert met het versieren van plaatselijke reclameborden. De jongeman is een gesel voor zijn broer, de sheriff van het dorpje, maar hij is populair bij de lokale bevolking zodat hij een luxeleventje leidt. Dat luxeleventje wordt abrupt beëindigd wanneer hij in aanraking komt met Hank, een man met superkrachten ('Conduit') die samen met twee anderen is ontsnapt uit de gevangenschap van het 'Department of Unified Protection', kortweg DUP. De aanraking leidt tot een levensveranderende onthulling: Delsin is ook een Conduit, eentje die de krachten van andere Conduits kopieert. Een paniekerige Delsin besluit Hank te confronteren, maar de confrontatie wordt onderbroken door het DUP dat opduikt om de ontsnapte gevangenen opnieuw te vangen. De DUP die geleid wordt door een krachtige Conduit, komt echter te laat. De 'terroristen' ontsnappen naar het naburige Seattle, waarna de troepen van de DUP snel volgen. De leidster van de DUP besluit echter eerst wraak te nemen voor de ontsnapping. Ze foltert de lokale bevolking met haar krachten, zodat ze een trage dood zullen sterven.

Delsin ziet dan ook maar één oplossing: haar krachten kopiëren om zijn gefolterde buren en vrienden te helpen. Het wordt echter geen gemakkelijke klus: ze bevindt zich namelijk in het midden van het belegerde Seattle dat volledig door de DUP wordt gecontroleerd. Samen met zijn broer hoopt hij Seattle te infiltreren om haar te vinden. Het verhaal is dus weinig origineel, en eigenlijk ook redelijk voorspelbaar, maar de kracht zit hem in de relatie tussen Delsin en zijn broer waarbij de conversaties getuigen van een hechte broederband. Ook de conversaties met de andere personages, zoals de lieftallige Betty lopen over van charme en humor. Troy Baker die recentelijk schitterde als The Last of Us' Joel, brengt Delsin's dialogen tot leven waardoor hij aanvoelt als een echt personage in plaats van een lege doos die alleen bedoeld is om one-liners af te vuren. Het vervangen van Cole McGrath was een risico, maar het blijkt al snel een goede keuze. Tijdens het verhaal krijg je ook regelmatig een telefoontje, waarbij het geluid dan te horen is via de speaker van de DualShock 4.


Het 'Department of Unified Protection' heeft de stad Seattle in een ijzeren greep, maar Delsin is gelukkig geen lui watje. Hij heeft namelijk een hele set parkour-mogelijkheden die dankzij zijn Conduit krachten zijn versterkt, zodat hij zo vrij als een vogeltje door de stad kan bewegen. Je loopt de muren op, je zweeft door de lucht of springt over gigantische gaten. Je verkent de stad op de manier die jij wilt, waarbij de besturing zeer vlot werkt. De besturing reageert vlug op elk commando, het platformen verloopt dan ook goed. Dat is best belangrijk want je zoekt vaak de meest obscure hoekjes op, bijvoorbeeld om een nieuwe krachtbron te vinden die je dan eenvoudig opzuigt via een klik op de touchpad. Je enige echte beperking is je veiligheid, want Seattle is gevuld met vijanden die bestreden moeten worden. Ook binnen het vechtsysteem staat vrijheid weer centraal. Je beschikt over męlee aanvallen met een ketting als wapen; en je kunt je krachten gebruiken om bijvoorbeeld rookgranaten af te vuren. Je hebt daarnaast ook optimale bewegingsvrijheid, zodoende kun je altijd even wegvluchten als je overdonderd wordt.

Het męlee systeem vertoont nu meer gelijkenissen met het Batman Arkham systeem, waarbij je bijna automatisch kunt springen tussen meerdere vijanden in een groepje, om zodoende elke vijand tegelijkertijd aan te pakken. Het combosysteem is hierbij niet zo uitgebreid als in Batman Arkham, maar het is meer dan voldoende om komaf te maken met de normale DUP troepen. Het systeem rekent ook meer op je bewegelijkheid dan het statische systeem van Batman. Batman kon namelijk aanvallen blokkeren, maar Delsin moet het hebben van zijn snelheid. Je valt dan ook aan, lanceert een combo en trekt even terug voor een adempauze. Geavanceerdere troepen, zoals een zwaarbepantserde DUP soldaat met een gigantisch automatisch machinegeweer of een helikopter zijn dan weer wat moeilijker te bestrijden. Protagonist Delsin Rowe beschikt gelukkig over vele verschillende krachten om de DUP stelselmatig het leven zuur te maken. Je begint de game met enkele eenvoudige rookkrachten, maar de game geeft je continu nieuwe krachten. Je kunt bijvoorbeeld elektrische kasten, 'Core Relays', vinden waar je nieuwe aanvallen leert zoals de Cinder Blast, wat eigenlijk neerkomt op het afvuren van een raket. Je kunt daarnaast ook drones uitschakelen en hun kern opzuigen, waarmee je dan upgrades kunt kopen.

Het is hierbij onmogelijk om alle krachten in één spel te verzamelen, de karmameter uit voorgaande delen keert terug en bepaalde krachten zijn alleen beschikbaar voor mensen met negatief/positief karma. Je zult dan ook nog steeds nieuwe krachten ontvangen in een tweede spelbeurt, iets wat we natuurlijk nog kennen uit inFamous en inFamous 2. Je moet je evenmin beperken tot één type krachten, het verhaal zorgt ervoor dat je in contact komt met andere Conduit gebruikers van wie je de krachten kunt kopiëren. Dit geeft je onder andere toegang tot Neon krachten. We gaan de twee resterende krachten niet verklappen, maar de verschillende krachten zijn zeker de moeite waard. Er zit dan ook heel wat afwisseling in de mogelijkheden van Delsin, waarbij je eigenlijk zelf kiest hoe snel je arsenaal uitbreidt. Maak je snel jacht op de drones om upgrades te versieren of probeer je gewoon zo snel mogelijk het volgende deel van het verhaal bereiken? Het is mogelijk om eerst urenlang de stad te bevrijden van de DUP dominantie door bijvoorbeeld oproeiende graffiti aan te brengen, camera's te vernietigen en hun mobiele commandocentrums te stoppen; of om juist direct door te gaan met de missie terwijl je deze extra's negeert.


Deze extra's maken vaak gebruik van de touchpad en de Sixaxis, bijvoorbeeld om graffiti te spuiten of om de kern van een commandocentrum te vernietigen. Het gebruik ervan werkt echter niet altijd optimaal in deze situaties, maar het veroorzaakt evenmin frustratie omdat je niet onder druk staat en deze segmenten steeds snel voorbij zijn. Ook extra's als het stoppen van drugsdealers of het uitroeien van anti-Conduit protesten kunnen perfect overgeslagen worden; maar ze geven je echt het gevoel dat je veranderingen teweegbrengt in de stad. De manier waarop je dit aanpakt, wordt natuurlijk ook gemeten in je karma. Je kunt de dealers bijvoorbeeld doden voor negatief karma of hen simpelweg uitschakelen voor positief karma, waarbij dit leidt naar twee verschillende eindes. Het goede einde wordt ongetwijfeld de basis voor een volgende inFamous, maar het 'slechte' einde is het leukste. Het aantal extra's verbleekt wel duidelijk in vergelijking met bijvoorbeeld Grand Theft Auto, maar inFamous blijft nu eenmaal eerder een verhaalgedreven actiegame dan een echte sandbox-game. Je moet dan ook niet verbaasd zijn als je de game volledig – inclusief Platinum – kunt uitspelen op ongeveer 25 tot 30 uurtjes.

Het spel ziet er ook absoluut prachtig uit, waarbij ontwikkelaar Sucker Punch veel tijd en kracht heeft geďnvesteerd in explosies, verlichting en andere effecten. Het zorgt voor een spectaculaire ervaring die uit het scherm lijkt te springen, zodat je vaak even in bewondering kijkt naar de nieuwste aanval die Delsin lanceerde. De Orbital Drop die Delsin verandert in een halve kernbom, is bijvoorbeeld uitermate indrukwekkend, zeker omdat de game zich afspeelt in een open stad. Delsin loopt over daken, springt over gigantische afstanden en duikt naar beneden van grote afstanden waarna hij gemakkelijk de 'Space Needle' beklimt zonder enige onderbrekingen. Second Son blijft hierbij vlot lopen, waardoor meteen duidelijk wordt dat Sucker Punch een fantastische prestatie heeft geleverd. Het grafische detail en de animaties zijn eveneens hoogstaand, waarbij vooral de animatie en het detail in het gezicht van Delsin op positieve wijze opvallen. Second Son is dan ook een prachtige game die de kracht van de nieuwste generatie consoles perfect demonstreert. Een gebrek aan vijandelijke variatie en zeldzame bugs met de verlichting tonen ruimte voor verbetering; maar doen geen afbreuk aan de ervaring wiens grafisch spektakel je overdondert.

De inFamous ervaring wordt overgezet naar een nieuwe generatie, waarbij gameplay, geluid en graphics samenkomen om een sterke ervaring te vormen die thuishoort in elke PlayStation 4 collectie. inFamous: Second Son heeft weliswaar ruimte voor verbeteringen, maar de game weet echt te overdonderen. De game laat ons genieten van een grote, levende stad waarin de speler als een ware superheld of superschurk heerst. Vliegend door de lucht blazen we DUP troepen op en zorgen we voor een groot spektakel waarvan iedereen kan genieten.
Beoordeling
Gameplay   92
Sound   90
Graphics   95
Replay   90

Een must voor elke PlayStation 4 collectie!
92


16:32  inFamous: Second Son krijgt nieuwe missies
13:50  [Upd.] Borderlands 2 Vita in Vine en screen
 Reacties (17)
 Pagina: 1
shanks op 20-03-2014 om 15:46 [Niv: 28 / Exp: 1386]
Ben benieuwd morgen krijg ik hem binnen

elemeNt op 20-03-2014 om 15:51 [Niv: 128 / Exp: 6425]
Jammer dat er volgens mij vrij weinig marketing wordt gedaan rond deze game...

Gast (82.168.247.xxx) op 20-03-2014 om 15:56
Sony is fokking slecht met marketing. Zou me niet verbazen als 90% van ps2 owners series als sly niet kennen.

da bom op 20-03-2014 om 16:00 [Niv: 89 / Exp: 4466]
Scoort hoog hier, andere site komen lager uit. Maargoed dat is persoonlijk

Joni Philips (Eindredacteur) op 20-03-2014 om 16:28 [Niv: 1163 / Exp: 58174]
Ik heb enkele van de laagste recensies bekeken, en die herinneren me eraan waarom ik geen reviews meer lees. De VideoGamer review bijvoorbeeld is een ramp en de Eurogamer review vertelt dat zelfs bepaalde minpunten een verademing zijn, en geeft dan toch een 7. Wij proberen games niet te veranderen in films of kunst, wij kijken gewoon welke games leuk zijn.

thenativedude op 20-03-2014 om 18:02 [Niv: 137 / Exp: 6865]
Nice morgen de collectors edition in huis.

da bom op 20-03-2014 om 18:06 [Niv: 89 / Exp: 4466]
Ja die had ik ook gezien. Was nie veel

Nelus op 20-03-2014 om 19:25 [Niv: 526 / Exp: 26310]
Ik heb genoten van de eerste twee games, dus als het alsnog hetzelfde is, dan geniet ik weer

Gast (81.82.23.xxx) op 20-03-2014 om 19:35
ik zal er zometeen es aan beginnen zie :) vers van de pers net gaan halen ;)

Bever Warrior op 20-03-2014 om 23:34 [Niv: 71 / Exp: 3535]
Het is niet echt mijn game.

Ga voor Dynasty Warriors 8.

shanks op 21-03-2014 om 04:04 [Niv: 28 / Exp: 1386]
Jammer dat er aan vele juweeltjes weinig marketing voor wordt gedaan.

Gast (195.241.203.xxx) op 21-03-2014 om 06:24
@joni philips:

Zou je kopjes kunnen gebruiken in je reviews? Ik lees liever niks over het verhaal zelf, wil alleen de gameplay mechanics weten.

Gast (212.187.109.xxx) op 21-03-2014 om 09:08
Het is echt zwaar kut dat ik nog geen PS4 heb, maar zodra ik hem heb wordt dit de eerste titel die ik ga spelen :D de Infamous serie is echt geweldig

thenativedude op 21-03-2014 om 12:48 [Niv: 137 / Exp: 6865]
iemand enig idee hoe je dat nederlands uit kan zetten echt erg dat ze dat praten.

Joni Philips (Eindredacteur) op 21-03-2014 om 15:04 [Niv: 1163 / Exp: 58174]
@Gast: Je mag beginnen lezen na de eerste screenshot, maar als ik het zo nog eens bekijk, staat er niets dat je niet weet na het eerste half uur.
@thenativedude: De taal van je PS4 veranderen. Alle Sony games kijken naar je systeemtaal.

Gast (83.86.43.xxx) op 21-03-2014 om 20:25
Vette game, grafisch mooi en de gameplay verslavend.
@thenativedude:Options en dan taal origineel :).

Joni Philips (Eindredacteur) op 23-03-2014 om 22:48 [Niv: 1163 / Exp: 58174]
De Paper Trail extra DLC is trouwens ook leuk, zeker het online opzoekwerk.

 Pagina: 1

 Reageer
Het is niet mogelijk om te reageren op dit artikel.
Titel:
inFamous: Second Son
Type:
Game
Releasedatum:
21-03-2014
Ontwikkelaar:
Sucker Punch
Uitgever:
Sony Interactive Entertainment
Media:
Meer media