Home   Forum   Archief   Redactie   Contact   Bedrijven   Games    
 
  GamedPCGoogle StadiaVRNintendo SwitchPlaystation 4Playstation 5Xbox OneXboxAppMisc    
02 Juni 2020 
(1) 
(1) 
(3) 
(5) 
(1) 
(2) 
(0) 
(0) 
(0) 
(3) 
(0) 
01 Juni 2020 
(20) 
(0) 
(2) 
(0) 
(0) 
31 Mei 2020 
(0) 
(0) 
(0) 
(9) 
30 Mei 2020 
(1) 
(2) 
(0) 
(0) 
(15) 
(0) 
(7) 
29 Mei 2020 
(7) 
(0) 
(13) 
(0) 
(0) 
(0) 
(1) 
(0) 
(0) 
(3) 
(0) 
(0) 
(0) 
(3) 
28 Mei 2020 
(11) 
(0) 
(15) 
(5) 
(0) 
(0) 
(1) 
27 Mei 2020 
(17) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(1) 
(1) 
(1) 
26 Mei 2020 
(0) 
(0) 
(3) 
(14) 
(2) 
(0) 
(0) 
(0) 
25 Mei 2020 
(0) 
(2) 
(1) 
(10) 
24 Mei 2020 
(0) 
(14) 
23 Mei 2020 
(5) 
(0) 
(3) 
(0) 
(0) 
(0) 
22 Mei 2020 
(0) 
(0) 
(1) 
(0) 
(3) 
(0) 
(0) 
(1) 
(7) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
21 Mei 2020 
(0) 
(7) 
(0) 
(0) 
(1) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(1) 
(1) 
20 Mei 2020 
(5) 
(0) 
(0) 
(1) 
(7) 
(3) 
19 Mei 2020 
(5) 
(0) 
(0) 
(2) 
(0) 
(3) 
(0) 
(0) 
(2) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
18 Mei 2020 
(6) 
(2) 
(1) 
(0) 
(2) 
17 Mei 2020 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(1) 
(4) 
16 Mei 2020 
(3) 
(12) 
(1) 
(2) 
(3) 
(0) 
15 Mei 2020 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
Maneater
Minecraft Dungeons
Gamed Gamekalender Juni 2020
Mafia II: Definitive Edition
Review:

DriveClub


Door Joni Philips op 25-10-2014 om 10:10
Bron: Gamed

Sony Computer Entertainment's Evolution Studios schakelde vorige generatie een versnelling hoger met MotorStorm. De studio moest plots afremmen door de ongelukkige timing van MotorStorm Apocalypse, maar het wil nu opnieuw een topsnelheid bereiken met DriveClub voor de PlayStation 4.

De PlayStation 3 launchgame MotorStorm was een absoluut fantastische ervaring. Het spel was een grafisch verbluffende game die onmiddellijk de ware kracht van de PlayStation 3 toonde. Het was echter eveneens een zeer atmosferische ervaring, je beleefde een groots racefestival waarin stevige muziek en racepiloten uit verschillende klassen samenkwamen in een echt spektakelstuk. Het zorgde ervoor dat het spel een eigen ziel had, een element dat niet mag ontbreken in het overbevolkte racegenre. Je raakte eigenlijk meteen betoverd zodat je de concurrentie van Need for Speed en Ridge Racer vergat. Het eerste uur van MotorStorm was een ervaring die ik me na zeven jaar nog herinner. Ik zal de ervaring over zeven jaar nog steeds herinneren. Het is een groot contrast met de PlayStation 4 racegame DriveClub die zich op geen enkele manier weet te onderscheiden van de concurrentie. Het is een technisch bekwaam spel zonder ziel, het is maar de vraag of DriveClub zich op deze manier weet te onderscheiden van andere spellen uit 2014 als Forza Horizon 2 en The Crew.

De singleplayer – verplichte kost voor het vrijspelen van de benodigde racewagens voor online avonturen – is een excellent voorbeeld van het ontbreken van enige persoonlijkheid. Je begint met een oplijsting van kleurrijke logo's die allemaal korte wedstrijden aanduiden. Het is een minimalistische opzet dat wordt doorgetrokken in de wedstrijden. Het is namelijk niets meer dan een eenvoudige aaneenschakeling van races en tijdritten waarin je twee tot drie uitdagingen moet voltooien om sterren te verdienen. Je mag hier denken aan het behalen van een specifieke rondetijd, het eindigen op het podium en het halen van een bepaalde topsnelheid. Je hebt ertussen enkele grotere opgezette wedstrijden waarin je twee ŕ drie races moet voltooien, maar het is geen bijster originele opzet. Je hebt schijnbaar zelfs amper beperkingen, je hebt enkele races die je moet voltooien om een rang te stijgen en je moet een specifiek aantal sterren halen om deze aan te vatten, maar je kunt met gerust gemoed races overslaan. Het inspireert weinig om optimaal te scoren in elke individuele race zodat het aanvoelt als een gemiste kans.


De karige menuopbouw wordt eveneens doorgetrokken in de multiplayer, waar aankomende multiplayerraces worden voorgeschoteld als een serie vlakken die een deel van het parkoers tonen. Je kiest simpelweg de eerste race die gaat starten, waarna je jezelf kunt inschrijven om in de lobby te belanden. Het proces is niet handig wanneer je een race zoekt met specifieke parameters zoals type wagens, want je kunt niet filteren, maar het proces werkt zeer vlot zodat je steeds snel een race start. Je blijft daarna ook hangen in hetzelfde groepje zodat je eventueel samen kunt deelnemen aan een volgende race. Het proces wordt dus eenvoudig voorgesteld, maar het houdt ook alles eenvoudig voor de speler zodat je zonder lang nadenken van race naar race springt. De eenvoud is hier dan ook een duidelijk pluspunt, hoewel het ontbreken van enige filtering een stevig gemis is. Als je deelneemt aan een race met een type wagen dat je nog niet hebt vrijgespeeld, kun je geen ervaringspunten verdienen in deze race. Het zou dan ook leuk zijn als je deze kon wegfilteren.

Het is een belangrijke mode, maar het is maar de start van de sociale opbouw. DriveClub kan alleen interessant worden wanneer de speler meespeelt in het sociale. Het is onder andere de bedoeling om lid te worden van een club, een groepje van maximaal zes spelers die samen kunnen deelnemen aan races, maar die ook samen ervaringspunten verdienen. Je kunt op deze manier extra wagens verdienen. Je doet ook dienst als rivalen voor elkaar, je kunt uitdagingen uitsturen naar je clubleden en je resultaten op de aanwezige uitdagingen worden eveneens vergeleken met die van vrienden. Het is echter niets speciaal voor een moderne racegame, ondanks de vele aandacht voor deze sociale ondersteuning. De toevoeging van de clubs is interessant, maar het is suboptimaal. Het is leuk om samen wagens te verdienen, maar het is enerverend dat je verdiende punten alleen worden geteld wanneer je verbonden bent aan het PlayStation Network. Het is evenzeer irritant dat de verdiende clubwagens alleen bruikbaar zijn wanneer je verbonden bent. Het was des te opvallender de afgelopen weken met de vele online problemen.


Het zijn natuurlijk maar vijf wagens die je op deze manier verdient, maar het zijn vijf zeer interessante voertuigen. Je moet de andere voertuigen verdienen door vooruitgang te boeken in de singleplayer en door ervaringspunten te verdienen. Je hoeft echter niet bang te zijn, deze ervaringspunten komen in het begin zeer snel want je wordt onder andere beloond voor elke verdiende ster. Je wagenaanbod zal dan ook snel toenemen aan het begin van het spel. Het aanbod lijkt op het eerste zicht beperkt met amper vijftig wagens, maar deze wagens – stuk voor stuk van Europese makelij – zijn met veel liefde nagebouwd. Evolution zorgde onder andere voor krachtige motorgeluiden, glanzende exterieurs en indrukwekkende interieurs waar zelfs de achteruitrijcamera's perfect werkzaam zijn. Je zult dan ook zwaar genieten, ondanks het feit dat concurrerende titels over een groter aanbod beschikken. Dezelfde wagens zijn ook identiek voor iedereen, je kunt niet onder de motorkap gaan sleutelen om het vermogen te verbeteren. Je kunt alleen visuele aanpassingen doen door bijvoorbeeld andere logootjes te plaatsen, een optie die toch wat te weinig diepgang toelaat.

Het is dan ook duidelijk dat DriveClub op vele punten dieper gemaakt mocht worden, maar het is het racegevoel zelf dat primeert in een racegame. Het spel kiest voor een arcadeopzet, zodat je redelijk vlot door de bochten scheurt met het vele motorgeweld. De game geeft je ook een uitermate goed gevoel achter het stuur. Je ziet de omgeving voorbij flitsen, je hoort de ronkende motoren en je bent blij als je door de bochten glijdt. Je zult dan ook met veel plezier de limieten van het parkoers opzoeken om je tijden in een zoveelste tijdrit met enkele seconden te verbeteren. Er zijn echter enkele absurde beperkingen die hier zorgen voor wat koppijn. Je mag bijvoorbeeld geen millimeter van het asfalt afwijken want je verliest bijna onmiddellijk je snelheid. Je zou verwachten dat een arcadegame meer speling geeft in het bochtenwerk. Je krijgt eveneens een dubbele straf, je verliest snelheid en je verliest een 100 tot 200 opgebouwde ervaringspunten. Ook het driften zit niet lekker, de wagens geven te weinig mee zodat je vaak zwak uit de bocht komt.


Het zorgt onder andere voor problemen in de singleplayer, waar de Artificial Intelligence ervoor zorgt dat je extra straffen krijgt. De computergestuurde tegenstanders lijken strikte orders te hebben om zich te houden aan de ideale rijlijn zodat je continu ongelukken ziet gebeuren. Je kunt nu eenmaal onmogelijk allen tegelijkertijd die rijlijn benutten. Je zult dan ook zelf frequent worden aangereden, in welke geval jij bestraft wordt. Je verliest een deel van je verdiende punten en je verliest snelheid, zodat de AI die geen last ondervindt, je gemakkelijk kan passeren. Het is vooral problematisch wanneer je probeert om een stevige tijd neer te zetten voor het behalen van een uitdaging. Het is ook gewoon onderdeel van een grotere problematiek, namelijk de problematiek dat de Artificial Intelligence simpelweg niet bijster indrukwekkend uit de hoek komt. Ik gaf bijvoorbeeld eens negen AI tegenstanders een halve minuut voorsprong in een race van drie rondjes waarna ik nog steeds kon winnen. De tegenstanders geven een stevigere uitdaging wanneer je van start tot einde voluit gaat, maar het blijft een slecht teken.

Het spel lijkt op momenten gewoon een aaneenschakeling van zulke onafgewerkte opties. Er zijn natuurlijk opties die geheel ontbreken, zoals het dynamische weersysteem dat in latere instantie wordt toegevoegd, maar er zijn dingen die wel aanwezig zijn maar waarover simpelweg niet is nagedacht. Ik merkte bijvoorbeeld op dat ik in sommige tijdritten mijn eigen beste tijd niet zag verschijnen. Dat was vervelend, want ik kon op deze manier geen vergelijking maken met mijn voormalige toptijd. Ik kon dus niet schatten of ik het beste kon herstarten of niet. Ik vond echter al snel de oplossing: uitloggen. De game die volledig gebouwd is rond zijn sociale aspect, dwingt mij om offline te spelen zodat ik kan beschikken over een optie die al jaren bestaat. De game slaat mijn beste tijd lokaal op, maar vindt blijkbaar geen manier om deze in te laden terwijl ik verbonden was met het netwerk. Het zijn dingetjes die het fijne racegevoel verminderen. Het is allemaal niet onoverkomelijk, want het slaat vooral op de singleplayer, maar het blijft gek gezien het lange uitstel dat de game had opgelopen.


Het is echter niet allemaal kommer en kwel, DriveClub weet met momenten een fijne race-ervaring neer te zetten met interessante races door prachtige landschappen. Het land heeft meer dan vijftig omgevingen inclusief circuits en punt naar punt races, evenredig verspreid over Chili, Noorwegen, Canada, India en Schotland. Het is een diverse set van landen, zodat zeer verschillende uitzichten zult krijgen. De aanwezige 'circuits' – allemaal fictief – zijn inconsistent in kwaliteit, maar bij de punt naar punt races is het steeds genieten. Het gaat vaak om slingerende races waar je met momenten verwend wordt met een plots vergezicht over een prachtig landschap terwijl de zon opstijgt van boven de bossen. Het zijn op deze momenten dat je het meeste plezier beleeft met DriveClub. Het zijn dus niet alleen de eerder genoemde bolides waaraan veel aandacht is besteed, DriveClub weet ook te scoren met zijn omgeving. Er is spijtig genoeg weinig aandacht gegaan naar het publiek dat zelden aanwezig is. Je zult snel merken dat dit publiek weinig gedetailleerd is en kriskras neergepoot werd.

DriveClub is een competente basis voor een stevige racegame. Het is spijtig genoeg echter alleen de basis, het spel ontbreekt een eigen gezicht om boven zichzelf uit te stijgen. Het is een probleem dat, ondanks een relatief sterk racegevoel met krachtige motoren en het idee van een hoge snelheid, de kop opsteekt. Het is een prachtige game die via zijn diverse omgevingen en leuke Europese wagenaanbod de PlayStation 4 maximaal belast. Het is echter spijtig dat de rest van de game simpelweg te weinig kwaliteit toont. Het spel start met een zwakke, quasi verplichte singleplayer waarin je snel wordt geconfronteerd met de beperkingen van de AI en de strenge straffen voor onvermijdbare botsingen. Het sociale aspect moest redding brengen, maar het weet onvoldoende zijn stempel te drukken op de game. Het is daarvoor gewoon te overbodig. Als je een sociale game wil maken, dan moet dit sociale aspect wel iets speciaal doen. DriveClub is natuurlijk geen slechte game, je zult er zeker plezier aan beleven, het is simpelweg geen onvergetelijke game.
Beoordeling
Gameplay   75
Sound   85
Graphics   90
Replay   70

DriveClub is een competente race-ervaring. Het is spijtig genoeg 'maar' competent.
75


12:18  Video Games Live naar Nederland
09:53  New Dominion Tank Police
 Reacties (29)
 Pagina: 1 | 2
Bever Warrior op 25-10-2014 om 11:06 [Niv: 71 / Exp: 3535]
Lijkt me een leuke game en het ziet er goed uit, ga hem dan ook zeker downloaden op PS-plus.

Let the bashing and the forza comparisons begin........

da bom op 25-10-2014 om 11:37 [Niv: 89 / Exp: 4472]
man man man man.

Dit is geen vergelijking met forza waardig

Valentino Aledda op 25-10-2014 om 11:52 [Niv: 30 / Exp: 1515]
Jep inderdaad, ik liet de wagens ook voor mij doorrijden zodat ik de scherpe rondetijd kon proberen te verbreken. Helaas hebben ze de game zo ingesteld dat wanneer jij stilstaat, de AI ook stilstaat. Op een circuit kan je de auto's verderop zien, en zag je ze gewoon supertraag rijden, als het ware wachtende op jou.

Bever Warrior op 25-10-2014 om 11:57 [Niv: 71 / Exp: 3535]
@ da bom

Precies, doe het dan ook niet.

Rene Groen (Eindredacteur) op 25-10-2014 om 12:06 [Niv: 717 / Exp: 35874]
Rubberbanding dus, heb ik een gruwelijke hekel aan in racegames.

Gast (90.34.218.xxx) op 25-10-2014 om 13:21
Matig. Nu nog steeds zijn de problemen niet opgelost.

Beretta-1992 op 25-10-2014 om 15:40 [Niv: 64 / Exp: 3192]
Doe mij maar Gran Turismo 7

Gast (141.135.191.xxx) op 25-10-2014 om 16:07
hmm mss toch maar even wachten tot dat spel goedkoper is

Gast (78.23.12.xxx) op 25-10-2014 om 20:13
@Bever Warrior, het is wel jij die begint over die andere, toch echt wel betere game. Sony heeft al een pracht van een race game franchise. En die steekt er ook op gameplay gebied bovenuit tegenover driveclub.

Gast (80.60.195.xxx) op 25-10-2014 om 21:47
Top game snap niet dat mensen klagen! Multiplayer werkt soepel hier! Alleen sommige modi zijn nog uitgeschakeld! Dit is de 1st game van evolution forza is al bij de 5e reeks! Geen appel met un peer vergelijken!

Joni Philips (Eindredacteur) op 26-10-2014 om 00:24 [Niv: 1167 / Exp: 58369]
Het is alvast de tiende game van Evolution, allemaal racegames. Forza Horizon 2 is amper de 2de game van Playground.

Gast (90.34.218.xxx) op 26-10-2014 om 07:52
Inderdaad en het is nog een first party studio ook. Epische faal van Sony. Dit had nooit mogen gebeuren, vooral na bijna een jaar uitstel.

Gast (84.104.191.xxx) op 26-10-2014 om 10:20
@80

Nu werkt dat pas goed en dat is veel te laat natuurlijk. Ik hoop dat deze enorme fout van Sony recht wordt gezet. Maar waar het bij race games omgaat is het racen en dat is erg goed in deze game.

Gast (83.84.81.xxx) op 26-10-2014 om 12:33
Zag in de trailer van sony voorbij komen forzakiller? Haha hype daar is sony goed in moet gezegd worden.

Gast (107.189.165.xxx) op 26-10-2014 om 14:15
Ja, Sony is koning van PR en overhype maar ze maken maar weinig waar deze gen. Die rubberbanding AI is echt tergend slecht en het online gebeuren werkt nog steeds niet naar behoren. PS Notwork zie ik overal voorbij komen en het klopt ook wel, dit heb ik tot nu toe nog niet gezien zo slecht.

Gast (62.238.138.xxx) op 26-10-2014 om 17:37
de zielige bashers zijn er ook weer , PS4 staat met meer dan het dubbele aantal verkochte untits ruim voor op de One
Jammer gast 90 en gast 107, of gaan jullie maar lekker op je PC die elk moment gehacked kan worden spelen...

Gast (62.238.138.xxx) op 26-10-2014 om 17:39
gast 107 jij was tochc ook zo bij de PS3 op diverse sites? Overhype en bla bla bla , maar ondertussem is GTA5 meer verkocht op de PS3 dan de 360.
En op de PS4 worden games zelfs meer dan 2x zoveel verkocht dan op de One(die op 3 staat)
Jammer da ik mijn vorige comment niet kan aanpassen want dit vraagt om mierenneukers 2 reacties
vvvvvvvvv

Gast (107.189.164.xxx) op 26-10-2014 om 18:25
Weer een PS fanboy die niet tegen de waarheid kan.
[ Dit censureer ik even, Gamed policy. ]

En het verschil is ongeveer 40%
http://n4g.com/news/1609861/analysis-worldwide-ps4-sales-at-least-40-percent-better-than-xbox-one

Bovendien worden games op de PS4 helemaal niet dubbel zoveel verkocht, net zo min als dat de PS4 dubbel tot wel zeven maal zo goed verkoopt volgens jullie armoedzaaiers.
Och, och, och wat kansloos die PS fanboys. Hilarisch!

Gewijzigd door Joni Philips op 26-10-2014 om 19:10

Bever Warrior op 26-10-2014 om 19:31 [Niv: 71 / Exp: 3535]
De enige die kansloos is ben jij.
PS4 wint handsdown deze generatie en is de krachtigste console met de hoogste resolutie, jammer of niet? Nog steeds aan het haten? Jullie zouden je moeten schamen.

Dit is wat ik zie:

- hypo(cry)sie
- PS-bezitters over 1 kam scheren
- haten
- fanboy reacties

Gewijzigd door Bever Warrior op 26-10-2014 om 19:36

Redneckerz (Redacteur) op 26-10-2014 om 20:47 [Niv: 222 / Exp: 11079]
Ik vind dat zowel de gasten als jij, Bever Warrior, erg veel moeite aan het doen zijn om eenieder platform te verdedigen. Beetje makkelijk allemaal.


Behalve dat, iedereen weet dat de PS4 de beste is.

JK.

Nelus op 26-10-2014 om 21:27 [Niv: 526 / Exp: 26310]
Jammer van Driveclub, had wat moois kunnen worden. De aangehaalde punten die negatief zijn vind ik namelijk echt te irritant en breekt het spel voor mij. Forza Horizon 2 kijk ik wel naar uit, maar ik ben ook erg benieuwd wat The Crew uithaalt of toevoegt aan racing.

Gast (108.61.198.xxx) op 26-10-2014 om 22:04
Het is inderdaad jammer van DriveClub. Sony heeft het grondig verpest met deze game. Ik zie velen online ook zeggen dat ze hun geld gaan proberen terug te vragen. Ik denk dat ik dat ook maar ga doen bij GameMania. Forza Horizon 2, de game die dit had moeten killen, is gewoon een pracht racegame geworden. Ongelooflijk hoe Sony dit heeft gehyped en nog zo slecht heeft uitgebracht na zo'n lang uitstel.
Het enige dat Sony zo wint is het verlies in vertrouwen door de klanten. Ze hebben nu niks qua lineup voor het najaar wat het waard maakt om de PS4 in huis te halen. Erg sneu allemaal, terwijl Sony financieel al zo slecht blijft gaan.

Gast (78.23.12.xxx) op 27-10-2014 om 03:25
PS4 is misschien wel de beste en krachtigste console, maar qua games vind ik dat de XOne momenteel een betere game aanbod heeft dan de PS4. Maar ik ben er gerust in dat dit wel dik in orde komt, alleen (niet om nintendo af te breken) zie ik het op de WiiU maar somber in voor de toekomst,ze blijven teveel teren op hun oude franchises,laat ons hopen dat ik ongelijk krijg, dan kan ik lekker genieten van iedere first party game daar ik alle consoles bezit. :P

Gast (80.114.184.xxx) op 27-10-2014 om 11:54
Ow de playstation fanboys hebben weer wat te verdedigen. Beter speel je eens op die ragbak die jullie messias jullie gegeven heeft. Ow wacht er zijn amper games die fatsoenlijk functioneren. Loadingscreens en servercrashes in 1080p veel plezier ermee.

Gast (62.238.138.xxx) op 27-10-2014 om 12:35
ow de One fanboys moeten weer in de verdediging schieten...
En de PC fanboys hebben schijnbaar niet zoveel te doen...

 Pagina: 1 | 2

 Reageer
Het is niet mogelijk om te reageren op dit artikel.
Titel:
DriveClub
Type:
Game
Releasedatum:
08-10-2014
Ontwikkelaar:
Evolution Studios
Uitgever:
Sony Interactive Entertainment
Media:
Meer media