Home   Forum   Archief   Redactie   Contact   Bedrijven   Games    
 
  GamedPCGoogle StadiaVRNintendo SwitchPlaystation 4Playstation 5Xbox OneXboxAppMisc    
21 Mei 2022 
(1) 
(0) 
(0) 
(0) 
20 Mei 2022 
(2) 
(0) 
(0) 
(0) 
19 Mei 2022 
(0) 
(0) 
(1) 
(1) 
(3) 
(0) 
(0) 
(2) 
(0) 
(0) 
(0) 
18 Mei 2022 
(0) 
(0) 
17 Mei 2022 
(0) 
(3) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
16 Mei 2022 
(0) 
(0) 
(1) 
(0) 
(1) 
(0) 
(0) 
(7) 
(0) 
14 Mei 2022 
(2) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
13 Mei 2022 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(1) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
12 Mei 2022 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
11 Mei 2022 
(0) 
(0) 
(0) 
(1) 
10 Mei 2022 
(2) 
(0) 
(0) 
(1) 
(0) 
(0) 
09 Mei 2022 
(5) 
(0) 
(0) 
08 Mei 2022 
(3) 
(0) 
(3) 
06 Mei 2022 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(1) 
(0) 
(0) 
05 Mei 2022 
(2) 
(0) 
(1) 
(0) 
04 Mei 2022 
(0) 
(2) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
03 Mei 2022 
(2) 
(1) 
(5) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
02 Mei 2022 
(0) 
(0) 
(3) 
(0) 
(0) 
01 Mei 2022 
(7) 
(0) 
30 April 2022 
(4) 
(1) 
(0) 
(0) 
(0) 
29 April 2022 
(4) 
(0) 
(0) 
(1) 
(0) 
28 April 2022 
(4) 
(2) 
(0) 
27 April 2022 
(6) 
(0) 
(2) 
(0) 
(0) 
(0) 
26 April 2022 
(0) 
(0) 
(3) 
(1) 
(0) 
(0) 
(0) 
Gamed Gamekalender Mei 2022
LEGO Star Wars: The Skywalker Saga
Tiny Tina's Wonderlands
Gamed Gamekalender April 2022
Review:

Gran Turismo 7


Door Rene Groen op 06-03-2022 om 06:55
Bron: Gamed

Na het competitieve Gran Turismo Sport vond ontwikkelaar Polyphony Digital het tijd om terug te keren naar hun roots. Een racer waarin de multiplayer zeker niet vergeten is, maar de singleplayer de hoofdmoot voert. En dat zonder de insteek van ‘driving simulator’ te verloochenen.

De eerste stappen in Gran Turismo 7 zijn opvallend te noemen. Misplaatst is een woord wat je er eveneens voor kunt gebruiken. Music Rally is een op het oog traditionele checkpointrace waarbij muziek en een aflopende teller hand in hand gaan. Naarmate de tijd aftikt verstompt de muziek, tot je een nieuw checkpoint weet te bereiken. Het doel is om uiteindelijk zoveel mogelijk meters af te leggen op het moment dat het nummer is afgespeeld. Een ietwat rare introductie waarvan blijkt dat deze ook niet is opgenomen op de wereldkaart die je later krijgt voorgeschoteld. Alsof het op het laatst nog even snel is geïmplementeerd om de speler tijdens de installatie bezig te houden. Een valse start die gelukkig op zichzelf staat.

Na Music Rally achter me gelaten te hebben presenteert Gran Turismo 7 namelijk een openingsfilmpje (zie ook hieronder) die perfect laat zien waar de game om draait. Natuurlijk, het zijn de auto’s waar het uiteindelijk om draait, toch gaat het een stuk verder dan dat. Achtergronden worden belicht, onderdelen uitgelicht en locaties in het zonnetje gezet. En ook in de regen, waarover later meer. Alvorens je dit alles tot je kunt nemen start je met een goedkope, nog net niet afgetrapte auto om vanaf daar de carrièreladder der succes mee te beklimmen. Een carrière die zich niet meteen op het circuit ontvouwt, het is het café waar je de eerste stappen zet.


Op de wereldkaart worden je diverse locaties aangewezen waartussen je kunt schakelen. Naast mogelijkheden om auto’s aan te schaffen en te tunen is er het GT Café. Een vriendelijke gastheer onder de naam Luca presenteert je het menu die niet bestaat uit diverse soorten koffie en gebak, in plaats daarvan geeft het je richting in de game. De eerste menukaart vroeg me om een drietal Japanse hatchbacks te verzamelen door deel te nemen aan races, terwijl het later ook opdrachten geeft als het aanschaffen van een specifieke auto, behalen van je rijbewijs door proeven te voltooien of plaatsen van een spoiler of andere meer technische zaken. In zekere zin is het een tutorial die je langs alle aspecten van de game brengt. Echter doen we het café hiermee in zekere zin tekort, je komt er namelijk ook anderen tegen die je graag wat bijbrengen over de geschiedenis of het design van een automerk. De liefde voor alles rondom auto’s is duidelijk waarneembaar, toch is er ook een kritiekpunt te noteren. Op een gegeven moment heb je alle doelen van het café behaald en rollen de credits over het scherm, om erachter te komen dat je nog lang niet klaar bent. Het is alsof de ontwikkelaar de omlijsting vroegtijdig van hun werk haalt, hetgeen ongetwijfeld met tijdsgebrek te maken heeft gehad. Een ander kritiekpunt is dat je pas na enkele uren toegang krijgt tot de multiplayer. Wellicht een manier om je eerst aan de gameplay te laten wennen, wat mij betreft hadden ze dit direct aan kunnen bieden.

De late benadering van de multiplayer neemt niet weg dat de opbouw via het GT Café prima werkt. Nadat je wat credits krijgt toegeschoven kies je een eerste auto en probeer je via races en andere uitdagingen om je wagenpark uit te breiden, hetgeen is weergegeven via de Collector’s Rating. Het uiteindelijke doel is natuurlijk om bij de Legendary Cars te komen, een reis die je vele uren én credits in beslag zal nemen. Beter is het dan ook om enkele auto’s aan te wijzen waarin je wil investeren door je credits te spenderen aan het tunen. De mogelijkheden gaan behoorlijk diep, gelukkig hoef je niet zelf bij een garage werkzaam te zijn om dit toe te kunnen passen. Gran Turismo 7 is een walhalla voor de fanaten en tevens prima toegankelijk als je minder thuis bent op dit vlak.


Aan diversiteit in races is er geen gebrek. Naast losse races kun je deelnemen aan kampioenschappen, time trials, drag races, drift trials, rally’s en andere uitdagingen zoals het achteraan starten en iedereen voor je inhalen. Dit alles in verschillende type auto’s van uiteenlopende merken, helaas zonder namen als Seat en Volvo. Wat ik kwalijker vond is dat een schademodel vrijwel geheel achterwege is gelaten. Of dit de ontwikkelaar teveel tijd zou hebben gekost of dat de autofabrikanten hiertegen waren weet ik niet, toch voelt het weinig realistisch om na een flinke crash met minimale schade door te kunnen rijden. Crashes die overigens niet altijd aan de speler liggen, de kunstmatige intelligentie van de computer loopt uiteen van gepast afknijpen tot het ophebben van oogkleppen. Hopelijk mogen we Sophy snel verwelkomen.

De uiting van kritiek op de kunstmatige intelligentie van de computer valt natuurlijk weg als je online kunt spelen, hetgeen vloeiend verliep. Competitieve spelers kunnen terecht in Sport, alwaar kampioenschappen worden gehouden en vooraf gegaan aan trainingen en kwalificaties. Gaat dit je nog iets te ver dan kun je ook een lobby opstarten met vrienden, hoewel gebruiksvriendelijkheid hier niet voorop stond. Als je aanpassingen wil maken in de settings zul je de lobby eerst moeten verlaten om een nieuwe aan te maken. Anno 2022 zou dit toch niet meer nodig moeten zijn.


Tot nu toe zijn er enkele kritiekpunten voorbij gekomen die aan geven dat de ervaring net wat soepeler had gekund. Het belangrijkste punt is dan alleen nog niet besproken en dat is natuurlijk de gameplay zelf. Een moeilijk punt voor iedere ontwikkelaar, want wie wil je nu precies bereiken met je game? De groep die zich meet met arcaderacers of met ware simulaties als Assetto Cora of rFactor? In het geval van Gran Turismo 7 gaan ze hier grotendeels tussen zitten. Dit betekent dat nieuwkomers zich met ondersteuning van hulpmiddelen prima staande weten te houden, terwijl tegelijkertijd de uitdaging op te schroeven is door al deze hulpmiddelen achterwege te laten. In het laatste geval zul je rekening moeten houden met factoren als onder- en overstuur, hoe je een bocht instuurt, waar je op het gas gaat als je eruit komt en aquaplaning.

Zoals bij iedere racer is het spelen met een stuur natuurlijk aan te raden, maar lang niet iedereen heeft deze thuis staan. De DualSense controller van de PlayStation 5 is wat dat betreft een prima alternatief. Door de haptische feedback voel je de trillingen van de kerbstones en andere oneffenheden en krijg je feedback op je rijprestaties. Door het dynamische weer kan het gaan regenen en zul je rekening moeten houden met de plassen die achter blijven en de droge lijnen die ontstaan. Sowieso is de implementatie van het weer en het tijdsverloop indrukkend te noemen. Vanuit de nacht schittert de zonsopgang je tegemoet en de overgang van regen naar droog is merkbaar tijdens het rijden. Het is wat dat betreft jammer dat deze situaties niet op ieder circuit zijn toegepast.


In totaal kent Gran Turismo 7 meer dan dertig tracks, onderverdeeld over continenten als Amerika, Europa en Azië. Sommigen van deze tracks zijn nauwkeurig nagebouwd, denk aan de Red Bull Ring en Daytona International Speedway, terwijl andere fictieve circuits als Deep Forest Raceway een grafische upgrade hebben gehad voor deze nieuwe versie. Hoewel de kritiek aan te voeren valt dat er bij de circuits en auto’s weinig nieuwe exemplaren zijn in vergelijking met voorgaande games uit de franchise zien ze er stuk voor stuk indrukwekkend uit en verloopt het racen zelf ook nog eens vloeiend in zestig frames per seconde. Ray-tracing is eveneens aanwezig, alleen dan wel voorbehouden aan de herhalingen en het nemen van foto’s. Deze pracht en praal hoef je niet alleen te ervaren, naast de online multiplayer is er namelijk ook split-screen aanwezig.
Beoordeling
85
Na het competitieve Gran Turismo Sport keert de ontwikkelaar met Gran Turismo 7 terug op het oude nest. Een warm en vertrouwd nest waarbij we de game tekort zouden doen door het enkel een game te noemen, getuige de enorme encyclopedie die erachter schuil gaat. Wellicht om deze reden zijn er ook enkele kritiekpunten te noteren, denk aan een gebrek van echte vernieuwing en het gemis van een realistisch schademodel, maar laat dit je niet weerhouden tot een aanschaf als je jaren hebt moeten wachten om met een nieuw deel aan de slag te gaan.


15:17  Campaign co-op in Halo Infinite laat nog langer op zich wachten
09:52  Sony zet eerste stappen voor PlayStation Now en Plus samenvoeging?
 Reacties (1)
 Pagina: 1
Gast (92.108.244.xxx) op 06-03-2022 om 10:08
Het doet nergens niets nieuws maar dat hoeft deze ronde ook niet voor mij.Eindelijk weer een echte GT!

 Pagina: 1

 Reageer
Om te reageren op artikelen hoef je niet geregistreerd te zijn.
Om het forum te gebruiken is registreren echter wel verplicht.


Titel:
Gran Turismo 7
Type:
Game
Releasedatum:
04-03-2021
Ontwikkelaar:
Polyphony Digital
Uitgever:
Sony Interactive Entertainment
Media:
Meer media