Home   Forum   Archief   Redactie   Contact   Bedrijven   Games    
 
  GamedPCGoogle StadiaVRNintendo SwitchPlayStation 4Playstation 5Xbox OneXboxAppMisc    
 


Nieuw onderwerp plaatsen   Dit onderwerp is gesloten. Het plaatsen of bewerken van berichten is niet mogelijk. Vorige onderwerp :: Volgende onderwerp  
Auteur Bericht   
Joni Philips BerichtGeplaatst: 14 Dec 2006 09:18    Onderwerp: Orson Wells strikes again Reageren met citaat
Eindredacteur


Geregistreerd op: 20 Okt 2003
Berichten: 24893

Weten jullie nog dat Orson Wells ooit een lezing deed uit War of the Worlds en dat iedereen echt dacht dat er aliens waren. Wel, die truc werkt nog altijd. Gisteren had de RTBF, een Waalse zender, een leuke grap. Ze brachten een reportage 'Vlaanderen Onafhankelijk', zelfs BBC en CNBC namen het nieuws over. Walen, Brusselaars in paniek, ambassadeurs die telefoontjes begonnen te plegen. Ik vind het persoonlijk wel een misplaatste grap met overheidsgeld.

Citaat:
BRUSSEL - De Franstalige RTBF-zender La Une heeft zijn programma’s woensdagavond onderbroken voor een speciale uitzending waarin werd aangekondigd dat Vlaanderen de onafhankelijkheid heeft uitgeroepen. Het ging om een nepuitzending van de Franstalige openbare omroep.

Tijdens de uitzending, die werd voorgesteld als een live-verslag, werd gemeld dat koning Albert II het land verlaten zou hebben om zijn onvrede te tonen over deze "unilaterale beslissing" van Vlaanderen. Jean-Marie Dedecker werkte mee aan de uitzending door een interview te geven, net als José Happart, de voorzitter van het Waalse parlement en enkele andere politieke figuren.

Tussen 20.30 en 21.00 uur werd de redactie van de Franstalige omroep RTBF overspoeld met telefoontjes. De telefooncentrale raakte snel oververzadigd na de "docu-fictie" waarin de onafhankelijkheidsverklaring van Vlaanderen in scène werd gezet.

De persdienst van de Franstalige openbare omroep kreeg tijdens de uitzending niet alleen een stortvloed van telefoontjes van Franstalige en Vlaamse kranten, maar ook van de buitenlandse pers. Ook de website van de RTBF lag woensdagavond - waarschijnlijk door de toevloed aan surfers - een tijdje plat.

De RTBF verduidelijkt dat de uitzending al maanden in voorbereiding was en dat de reacties op de uitzending de kracht van televisie en van het thema aantonen. De uitzending werd gevolgd door een debat met daarin ook een reeks Nederlandstalige politici zoals onder meer Pieter De Crem (CD&V), Geert Lambert (Spirit) en Guy Vanhengel (VLD).

Nogal wat politici reageren kritisch op de uitzending. Zo sprak Didier Seeuws, woordvoerder van premier Guy Verhofstadt, van "een misplaatste grap". Defensieminister André Flahaut sprak van een "schandalige" uitzending.

Yves Thiran, hoofd informatie van de RTBF, legde uit dat de uitzending bedoeld was om het grote publiek te betrekken bij het debat over de toekomst van België. Pas na ongeveer een half uur verduidelijkte de RTBF dat het om een fictieve uitzending ging.

Raad van bestuur

De fictieve uitzending zal aan bod komen op de volgende raad van bestuur van de Franstalige openbare omroep. Dat heeft Jean-François Raskin, voorzitter van de raad van bestuur bij de RTBF woensdagavond aangekondigd.

Volgens Raskin gaat het om het evalueren van de reden waarom de openbare omroep heeft gekozen voor die specifieke aanpak waarbij de onafhankelijkheidsverklaring van Vlaanderen onaangekondigd in scène werd gezet. Daarnaast wil Raskin ook de impact van een dergelijke aanpak nagaan.


Citaat:
Vlaanderen was heel even onafhankelijk
RTBF doet duizenden Walen panikeren, Verhofstadt gepolst door 'Le Monde'

brussel - Een deel van Wallonië dacht gisteravond dat Vlaanderen de onafhankelijkheid had uitgeroepen. De RTBF zond gisteren een extra editie van zijn journaal uit over 'de afscheiding.'

Woensdagavond, 20.22 uur. De Franstalige openbare omroep onderbreekt zijn uitzendingen voor een extra journaal. ,,Het Vlaams parlement heeft eenzijdig de onafhankelijkheid van Vlaanderen uitgeroepen'', klinkt het. Een journalist die voor het koninklijk paleis staat, maakt bekend dat koning Albert en koningin Paola vanuit Melsbroek met een legervliegtuig het land verlaten hebben, richtig Kinshasa. De nieuwe Vlaamse hoofdstad zou Mechelen worden, maar die keuze moest later nog bevestigd worden met een referendum.

De eerste reactie komt van gewezen VLD- en N-VA-senator Jean-Marie Dedecker. ,,Mijn ultieme droom wordt gerealiseerd. Na 175 jaar zijn we eindelijk verlost van de koninklijke familie'', klinkt het vanuit de Senaat. Later volgen beelden van op de Grote Markt in Antwerpen waar duizenden mensen aan het vieren zijn.

Waals parlementsvoorzitter Jean-Marie Happart wordt gefilmd terwijl hij het nieuws hoort. ,,We hebben nog altijd Europa nog'', luidt het bedrukt.

Brusselse trams blijken aan een hek op de grens met Vlaanderen te moeten stoppen. De reizigers moeten overstappen op een bus van De Lijn.

Kamervoorzitter Herman De Croo (VLD) komt vol emotie vertellen dat het Vlaams parlement buiten zijn boekje is gegaan. Zangeres Axelle Red vraagt zich af of het om een grap gaat. Ongeruste kijkers kunnen naar een speciaal telefoonnummer bellen. De honderden die dat proberen, krijgen enkel een bezettoon. De server van de RTBF was een tijdlang overbelast. Langzaam komt het fictieve karakter van de uitzending aan het licht. Terwijl Brussels minister Guy Vanhengel (VLD) vanuit de tiende - ondergrondse - bol van het Atomium over een ,,monumentale vergissing'' spreekt, worden kijkers vanaf nu gewaarschuwd door het bericht ,,Ceci est une fiction'' onderaan het scherm.

Kogelvrij vest

Hilarisch wordt het als twee Vlaamse agenten een fax krijgen met de opdracht de taalgrens te gaan controleren. Waarop ze hun chef bellen met de vraag of ze een kogelvrije vest moeten aantrekken.

De nepuitzending met de codenaam Karine & Rebecca was maandenlang voorbereid door journalisten van de RTBF. Volgens bedenker Philippe Dutilleul, die over docu-fictie spreekt, worden communautaire thema's steeds belangrijker. ,,De vrees voor het uiteenvallen van het land leeft. We vroegen ons af wat de reacties zouden zijn als het gebeurt.''

Orson Welles deed het in 1938 voor met de radio-uitzending War of the Worlds over de invasie van Marsmannetjes. De RTBF dacht niet meteen het wereldnieuws te halen, maar de woordvoerder van de premier sprak van ,,een misplaatste grap''. Hij zei dat Le Monde al had gebeld en dat de Amerikaanse zender CNBC de info zou hebben overgenomen als een echt feit.

Minister van Defensie André Flahaut noemde gisteren de uitzending ,,weerzinwekkend en schandalig. Er mag niet gespeeld worden met de instellingen.'' Flahaut vraagt dat de bevoegde voogdijminister de openbare omroep over de zaak tot de orde roept.


Citaat:
De Franstalige RTBF-zender La Une heeft zijn programma's woensdagavond onderbroken voor een speciale uitzending waarin werd aangekondigd dat Vlaanderen de onafhankelijkheid heeft uitgeroepen.

Het ging om een nepuitzending van de Franstalige openbare omroep.

Tijdens de uitzending, die werd voorgesteld als een live-verslag, werd gemeld dat koning Albert II het land verlaten zou hebben om zijn onvrede te tonen over deze 'unilaterale beslissing' van Vlaanderen.

Jean-Marie Dedecker werkte mee aan de uitzending door een interview te geven, net als José Happart, de voorzitter van het Waalse parlement en enkele andere politieke figuren.

Reactie Verhofstadt
"Een misplaatste grap", zo bestempelt Didier Seeuws, woordvoerder van premier Guy Verhofstadt de RTBF-uitzending.

"Het is de taak van de openbare omroep om de mensen op een juiste manier te informeren, niet om verwarring te zaaien. De RTBF heeft in de eerste helft van de uitzending laten uitschijnen dat het om echte feiten ging en de omroep heeft zo verwarring gezaaid", aldus Seeuws, die de uitzending afdoet als "een misplaatste grap die getuigt van slechte smaak".

"We worden hier op de telefooncentrale overspoeld met telefoontjes van mensen die in verwarring of paniek zijn. Le Monde heeft al gebeld en de Amerikaanse zender CNBC zou de info al hebben overgenomen als een echt feit", aldus nog de woordvoerder van de premier.

Di Rupo boos
PS-voorzitter en Waals minister-president Elio Di Rupo vindt het onaanvaardbaar dat er gespeeld wordt met de instellingen en de stabiliteit van het land. Hij noemt dat soort uitzendingen "meer dan betwijfelbaar".

"Op een moment dat ons land dooreengeschud wordt door separatistische intenties, is het onverantwoord en onburgerlijk om de kijkers van de openbare omroep te doen geloven dat de Vlamingen unilateraal de onafhankelijkheid hebben verklaard, en om de monarchie in vraag te stellen", aldus Di Rupo.

"Door zo te handelen, hebben de verantwoordelijken van de uitzending het vertrouwen dat de burger in de RTBF stelt, misbruikt", aldus nog de PS-voorzitter. "De PS vindt dat de Franstalige burgers het recht hebben om in alle objectiviteit, onpartijdigheid door de openbare omroep te worden ingelicht. De mensen voor de gek houden zoals hier, heeft geen plaats in ons land. Iedereen kent de grote ernst van de communautaire spanningen maar al te goed", aldus nog Di Rupo.

Flahaut
Minister van Defensie André Flahaut is niet te spreken over de uitzending. "Het is weerzinwekkend, niet te tolereren en schandalig", zo liet Flahaut zich woensdagavond ontvallen op een vergadering in Namen. "Er mag niet gespeeld worden met de instellingen", zo voegde hij er nog aan toe. Het is volgens Flahaut "triestig als de RTBF niets beters vindt om kijkers mee te halen".

Flahaut vraagt dat de bevoegde voogdijminister de openbare omroep over de zaak tot de orde roept.

RTBf wil debat lanceren
De speciale RTBF-uitzending 'Questions à la Une' was een zogenaamde 'docu-fiction' bedoeld om het grote belang van een actueel politiek debat, het debat over de toekomst van België, aan te tonen", zo heeft Yves Thiran, hoofd informatie van de RTBF woensdag verklaard.

Dit soort debat is volgens Thiran traditioneel beperkt. Het was de bedoeling om het debat open te trekken naar het grote publiek. Thiran vreest geen negatieve kritiek op de uitzending.
Terug naar boven
Profiel bekijken Stuur privébericht
Tom_V BerichtGeplaatst: 14 Dec 2006 09:42    Onderwerp: Reageren met citaat



Geregistreerd op: 31 Aug 2006
Berichten: 1712

Misplaatst, ja. Maar geen zonde van dat overheidsgeld. Ik vond het één van de leukere manieren om overheidsgeld in de goot te gooien. Het verdwijnt eens niet op een Zwitserse rekening van een PS politicus.

Bij de RTBF zitten duidelijk progressieve mensen die Wallonië willen wakker schudden voor het onvermijdelijke: België haalt wellicht zijn 200ste verjaardag niet.
Vlaanderen gaat een onafhankelijke staat vormen en dat is maar normaal ook. De Tsjechen en Slowaken konden ook niet langer bij elkaar blijven - for the fun of it.
Vergeet niet dat België opgericht werd als bufferstaat door de toenmalige bonzen in Europa. Een België gevoel heeft hier slechts 4x geheerst (Oprichtingsjaren - Twee wereldoorlogen - Mexico 86 ) Voor de rest was verdeeldheid troef.
Terug naar boven
Profiel bekijken Stuur privébericht
Neerhof BerichtGeplaatst: 14 Dec 2006 14:19    Onderwerp: Reageren met citaat



Geregistreerd op: 24 Sep 2006
Berichten: 2297

Haha ik vind het wel een goeie.
Terug naar boven
Profiel bekijken Stuur privébericht
Joker BerichtGeplaatst: 14 Dec 2006 14:51    Onderwerp: Reageren met citaat



Geregistreerd op: 17 Dec 2005
Berichten: 2238

Haha
Terug naar boven
Profiel bekijken Stuur privébericht
Joris BerichtGeplaatst: 14 Dec 2006 20:15    Onderwerp: Reageren met citaat



Geregistreerd op: 04 Jul 2006
Berichten: 3094

Ik hoor het nu ook op het journaal
Terug naar boven
Profiel bekijken Stuur privébericht
Wickey de Viking BerichtGeplaatst: 16 Dec 2006 13:59    Onderwerp: Reageren met citaat



Geregistreerd op: 11 Nov 2005
Berichten: 114

Annexeer Vlaanderen maar als vier of vijf Nederlandse provincies.

Daar zitten vast wel een paar goede economische voordelen aan, voor zolwel de Nederlanders als de dan zijnde ex-Belgen.

Het is maar een ideetje he...
Terug naar boven
Profiel bekijken Stuur privébericht
Arrie BerichtGeplaatst: 17 Dec 2006 01:18    Onderwerp: Reageren met citaat



Geregistreerd op: 28 Aug 2005
Berichten: 333

Wickey de Viking schreef:
Annexeer Vlaanderen maar als vier of vijf Nederlandse provincies.

Daar zitten vast wel een paar goede economische voordelen aan, voor zolwel de Nederlanders als de dan zijnde ex-Belgen.

Het is maar een ideetje he...

Inderdaad, dat zeg ik ook altijd.
Terug naar boven
Profiel bekijken Stuur privébericht E-mail versturen
Berichten van afgelopen:   
Nieuw onderwerp plaatsen   Dit onderwerp is gesloten. Het plaatsen of bewerken van berichten is niet mogelijk.    Gamed.nl Forumindex -> Gamed Café Tijden zijn in GMT + 2 uur
Pagina 1 van 1

 
Ga naar:  
Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen in dit subforum
Je mag geen reacties plaatsen in dit subforum
Je mag je berichten niet bewerken in dit subforum
Je mag je berichten niet verwijderen in dit subforum
Je mag niet stemmen in polls in dit subforum


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group