
Geregistreerd op: 07 Jan 2009 Berichten: 386
|
***
Antipiraterijverdrag ACTA definitief van de baan
AMSTERDAM - Het Europees Parlement heeft woensdag massaal tegen het antipiraterijverdrag ACTA gestemd. Het verdrag is definitief van de baan.
478 Europarlementariërs stemden tegen ACTA, 39 voor en 165 leden onthielden zich van stemming.
De afgelopen maanden is er veel ophef ontstaan over het verdrag dat de verspreiding van namaakartikelen tegen moet gaan. De meeste controverse ontstond rond het internetgedeelte van ACTA.
Critici vrezen voor een inperking van de vrijheid op het internet, bovendien zou er een gevaar zijn voor de vrijheid van meningsuiting. De Tweede Kamer liet zich in Nederland eerder al negatief uit over het verdrag en de Nederlandse overheid zou ACTA sowieso niet steunen.
Europees Hof
De Europese Commissie deelt veel van de kritiek niet en laat het verdrag momenteel nog onderzoeken door het Europees Hof. De instelling moet kijken of ACTA in strijd is met andere Europese wetten.
Dat oordeel komt mogelijk pas in 2014 en het Europees Parlement wilde daar niet op wachten.
Omdat het Parlement de wetgevende macht in Europa is, zal ACTA er nu definitief niet komen. De Europese Commissie kan daar niets meer aan veranderen en ook de uitsprak van het Hof heeft geen invloed meer.
Rode kaart
Europarlementariër Emine Bozkurt (PvdA) laat in een reactie tegenover NU.nl weten: "Dit is een overwinning voor burgers en privacy. Providers moeten niet de politie van het internet worden. Het is een duidelijke rode kaart voor de Europese Commissie."
Verder stelt Bozkurt dat de Commissie niet voldoende het belang van de burger hebben afgewogen. "We moeten namaakartikelen natuurlijk wel blijven bestrijden, maar daar hebben we ACTA niet voor nodig."
Ook Europarlementariërs Marietje Schaake en Sophie in 't Veld (D66) reageren verheugd. "Na een jarenlange strijd tegen dit verdrag, zien we vandaag de overwinning voor de democratie en voor digitale vrijheden", aldus Schaake.
Voorbarig
Peter van Dalen (ChristenUnie) betreurt het besluit juist. Hij noemt de beslissing voorbarig. Hij had willen wachten op het oordeel van het Europees Hof. "Dat is een pittig onderzoek en kost dus tijd. We hadden gewoon op de uitkomst moeten wachten."
''Ik ben voor het beschermen van fundamentele vrijheden op het internet. Maar het internet mag geen ongereguleerde parallelwereld zijn. Het kan niet zo zijn dat we regels hebben over antidiscriminatie, intellectueel eigendom, kinderporno en gegevensbescherming en dat die alleen maar in de reële wereld gelden en niet in de virtuele wereld."
***
Fijn om te weten dat in het Europees parlement er ook nog mensen zitten die er voor de burger zijn en niet voor de grote bedrijven. ACTA was een schimmig niet democratisch gedrocht, we mogen allemaal blij zijn dat dit er niet is doorgekomen. |
|