Home   Forum   Archief   Redactie   Contact   Bedrijven   Games    
 
  GamedPCGoogle StadiaVRNintendo SwitchPlaystation 4Playstation 5Xbox OneXboxAppMisc    
24 April 2024 
(0) 
(0) 
23 April 2024 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
22 April 2024 
(0) 
(1) 
(0) 
(0) 
(0) 
(1) 
(1) 
21 April 2024 
(0) 
20 April 2024 
(0) 
(0) 
(0) 
19 April 2024 
(0) 
(1) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
18 April 2024 
(0) 
(0) 
(1) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
17 April 2024 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
16 April 2024 
(0) 
(0) 
(1) 
(1) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
15 April 2024 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(2) 
13 April 2024 
(7) 
(0) 
(0) 
12 April 2024 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
11 April 2024 
(0) 
(2) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
10 April 2024 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
09 April 2024 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
08 April 2024 
(0) 
(2) 
(0) 
06 April 2024 
(2) 
(0) 
(0) 
(1) 
05 April 2024 
(1) 
(0) 
(2) 
04 April 2024 
(3) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
03 April 2024 
(0) 
(0) 
(0) 
(1) 
(0) 
(0) 
(0) 
02 April 2024 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
01 April 2024 
(1) 
(0) 
(3) 
30 Maart 2024 
(1) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(3) 
(0) 
28 Maart 2024 
(0) 
South Park: Snow Day!
Gamed Gamekalender April 2024
Gamed Gamekalender Maart 2024
Gamed Gamekalender Februari 2024
Review:

Super Mario Odyssey


Door Rene Groen op 31-10-2017 om 08:08
Bron: Gamed

De Nintendo Switch heeft voor mij persoonlijk een geweldig eerste jaar achter de rug en toch hoorde ik de kritieken. Natuurlijk, Mario x Rabbids was een compleet nieuwe game, maar Mario Kart 8 Deluxe ('een kopie van wat we al kennen'), Splatoon 2 ('lijkt wel erg veel op diens voorganger') en The Legend of Zelda: Breath of the Wild ('ook te spelen op de Nintendo Wii U') wisten niet iedereen over de streep te trekken. Al deze kritieken kunnen nu terzijde worden geschoven met Super Mario Odyssey.

Hoewel we hier te maken hebben met een geheel nieuwe 3D Mario veranderen sommige dingen nooit. En dus is Bowser er wederom op uit om Peach te ontvoeren, sterker nog, hij wil zelfs een trouwerij afdwingen. Mario trekt ten strijde, verliest het gevecht en komt in Cap Kingdom terecht alwaar hij Cappie ontmoet. Ook zijn koninkrijk blijkt niet veilig geweest te zijn voor de ultieme bad guy, zijn zusje Tiara is namelijk ontvoerd om als versiersel voor Peach te dienen. Mario en Cappy besluiten hun krachten te bundelen om Bowser een halt toe te roepen en het duo blijkt gemaakt voor elkaar. Mario met zijn acrobatische bewegingen en Cappy als begeleidende, levende hoed die enkele unieke aspecten naar de serie brengt. Je kunt hem bijvoorbeeld wegwerpen om als opstapje te laten dienen, om je heen te laten draaien om vijanden mee te raken, schakelaars om te zetten of meer dan vijftig figuren en objecten in de spelwereld over te nemen.


Dit laatste brengt vele nieuwe mogelijkheden met zich mee. Wanneer je een Goomba over neemt glijdt je bijvoorbeeld niet langer over het ijs, als de vis Cheep Cheep is er geen ademnood meer onder water en als kikker maak je enorme sprongen om op anders onbereikbare plaatsen te komen. Het laat je anders nadenken over de manieren waarop je de verschillende koninkrijken doorkruist. Dit doe je namelijk niet zomaar, je zult Power Moons moeten vinden die als brandstof dienen voor het vliegende vervoersmiddel de Odyssey. Deze brengt je naar werelden die draaien om bekende thema's als water, vuur en ijs, tegelijkertijd durft Nintendo ook te experimenteren. Een voorbeeld hiervan is New Donk City, eens stad waarin Mario een uitstapje maakt naar een echte wereld vol met echte mensen. Daar waar taxi's niet langer enkel vervoersmiddelen zijn, maar ook als trampoline worden gebruikt. Toch verloochenen ze de afkomst van de serie niet. Stap je in een groene buis dan kom je ineens in een 2D sectie terecht die me mee deed voeren naar vroegere jaren (inclusief begeleidende muziek) en ook schilderijen die als portalen voor een andere wereld dienen komen ons bekend voor. Het is de ontwikkelaar te prijzen dat ze oude en nieuwe elementen op een leuke manier samen weten te brengen zonder aan plezier in te boeten.

Getracht is om de verhaallijn rondom Bowser en Peach te verweven tussen de werelden. Of het nu gaat om een hoed, een ring of een taart; Bowser heeft de locaties aangedaan om de aanstaande bruiloft aan te kleden. Helaas slaagt Nintendo hier slechts ten dele in door voor een opzet te kiezen waarbij ze de verhaallijn eigenlijk direct weer negeren. Het achterliggende idee is namelijk, zoals eerder in deze review opgetekend, dat je Power Moons verzamelt om als brandstof te dienen en zodoende progressie te boeken. Het is hiervoor niet noodzakelijk om de locaties geheel te doorgronden, Power Moons worden namelijk in grote getale aangereikt. Je kunt er dan ook voor kiezen om ze te verkrijgen middels het voltooien van nevenactiviteiten en het verhaal zodoende links te laten liggen. Begrijp me niet verkeerd, ik til niet zwaar aan een verhaallijn binnen een Mario game, echter had het een wat meer gestroomlijnde ervaring kunnen vormen. Tegelijkertijd is dit de enige kritiek die ik aan wil dragen en ga ik direct door met de dingen die me wel bevielen.


Mario Odyssey is door het bovenstaande niet erg lastig om uit te spelen. Zelfs de jongere, nog wat onervaren speler kan het einde bereiken, mede omdat de bazen waar je mee te maken krijgt niet erg lastig zijn. Dit klinkt als een minpunt maar is het allerminst. De ware uitdaging zit hem namelijk pas ná het uitspelen. Nieuwe delen worden geopenbaard, er zijn meer Power Moons om te verzamelen en de uitdaging wordt een tandje hoger geschakeld. Je kunt Mario Odyssey dan ook in een uur of acht uitspelen, persoonlijk zie ik dit pas als het punt waarop de game gaat beginnen. Wat eveneens helpt aan de kindvriendelijkheid is dat je samen kunt spelen. Het als een volwaardig coöperatieve mode zien gaat wat ver, het gebruik van twee Joy-Cons – waarbij de tweede speler Cappy kan besturen – is vooral een leuke manier om als vader of moeder met de kleinsten de ervaring te delen. Of als test of je vriendschap ertegen bestand is. En daar is een game rondom Mario natuurlijk uiterst geschikt voor.

In het verlengde hiervan is ervoor gekozen om Mario niet dood te laten gaan in de traditionele zin. Wanneer je nu een ravijn in duikt of afgetroefd wordt door een vijand verlies je tien gouden muntjes en kun je vanaf een nabij gelegen checkpoint nogmaals een poging wagen. Het is alsof Nintendo exploratie heeft willen benadrukken in tegenstelling tot perfectie, hetgeen goed aansluit bij de open structuur van de omgevingen. Naast de te verzamelen gouden munten is er ook paarse valuta te vinden, uniek per regio waarin je ze tegen komt. Je kunt deze inruilen bij de lokale winkel tegen nieuwe outfits, hoeden, stickers en souvenirs. Outfits die veelal nodig zijn om Power Moons te verkrijgen, tegelijkertijd zijn er ook outfits die enkel als aankleding dienen en geen extra functies met zich meebrengen. Een andere manier om je muntjes te gebruiken is door er vijftig in te leveren bij Toad, hij geeft je vervolgens een markering op de map waar er nog een Power Moon te vinden is. Of je maakt een praatje met Talkatoo die je, zonder betaling, een meer algemene hint geeft waar je nog niet ontrafelde geheimen tegen kunt komen.


Deze werelden, de één net even wat groter dan de ander, zijn allen uniek en doen kwalitatief niet voor elkaar onder. Veelal spatten de kleuren van je scherm, zowel in het gebruik via de handheld-modus als op je TV. Het scherpe oog zal wel waarnemen dat er soms enkele kleine framerateproblemen zijn en details in de achtergrond op momenten wat langzaam worden ingeladen. Er is ook gedacht aan de kleinere details, denk aan Mario die even zwart ziet als hij te lang in de rook staat of er even bij gaat liggen als je hem lang genoeg met rust laat. Alle locaties gaan gepaard met een heerlijke soundtrack die zowel oude muziekjes in een nieuw jasje steken als geheel nieuwe composities ten gehore brengen. Op voorhand was ik wat bezorgd dat de gameplay veelvuldig terug zou vallen op motion controls, gelukkig valt dit alles mee. Het werpen van Cappy is mogelijk door simpelweg een knop in te drukken en enkel zijn aanval waarbij hij om je heen draait vereist een kleine, zijwaartse beweging van de Joy-Cons of Pro controller. Hoewel het ook mogelijk is om dit al draaiend met het pookje te doen had ik nog liever gezien dat ook dit mogelijk was met een druk op de knop maar al te vervelend is het gelukkig niet. Ik heb dan ook genoten van iedere minuut die ik in Super Mario Odyssey heb doorgebracht, wetende dat het nog lang niet voorbij is. Er zijn nog honderden Power Moons te vinden en andere geheimen te ontrafelen. Voor velen zal deze game dé reden zijn om een Nintendo Switch in huis te halen en mocht je hier nog over twijfelen dan is er geen reden meer om het niet te doen.
Beoordeling
95
Nintendo levert nog in het eerste jaar van de Nintendo Switch met Super Mario Odyssey een pareltje af. Het is een game die te spelen is door jong en oud, genoeg gameplay bevat om je tientallen uren bezig te houden en een herkenningsfactor heeft voor de oudsten, terwijl ze tegelijkertijd genoeg weten te innoveren. Mocht je nog geen Nintendo Switch hebben dan zou dit zomaar eens een reden kunnen zijn om hier verandering in te brengen.


08:27  Vlieg als een draak door de lucht in Oure
17:52  Horizon Zero Dawn met Frozen Wilds beelden
 Reacties (16)
 Pagina: 1
Gast (37.138.0.xxx) op 31-10-2017 om 10:26
Geweldige game en goed review.. Doe me cappy af voor je

Redneckerz (Redacteur) op 31-10-2017 om 12:01 [Niv: 227 / Exp: 11336]
Waarmee maar weer eens wordt bewezen dat een 8 voor deze game zoals ik die elders heb gelezen echt een gevalletje ''Ik wil afwijken van de rest'' is.

Odyssey levert het Super Mario 64 gevoel in het moderne tijdperk. Alleen daarom al is dit een titel die de geschiedenisboeken in gaat.

Gast (92.108.244.xxx) op 31-10-2017 om 13:02
Wat een gewldige game is dit.

Zou willen dat Nintendo ook weer een nieuwe 3D Donkey Kong maakt zoals DK64.

Gast (92.108.244.xxx) op 31-10-2017 om 13:05
Redneckerz:

Volgens mij was P niet lekker die dag.

Sebastiaan van Wijk op 31-10-2017 om 13:33 [Niv: 73 / Exp: 3645]
Precies, en zijn geneuzel dat de game te makkelijk is... slaat echt nergens op. Ik ben een aardige gamer (heus geen topper, maar speelde games in NES-era nog gewoon uit meestal) en heb flink moeite met sommige stukjes post-game.

Genoeg over andere sites, leuke review dit!

Gast (194.78.178.xxx) op 31-10-2017 om 13:45
Over wiens review gaat het?

Onna76 op 31-10-2017 om 15:40 [Niv: 372 / Exp: 18579]
Voor mij absoluut de game van het jaar Overtreft Zelda flink.

Gast (178.117.126.xxx) op 31-10-2017 om 18:17
Leuke vermakelijke game en top in zijn genre,maar om dit nu te gaan vergelijken met Zelda botw... Het zijn andere genres en de absolute klasse van Zelda botw staat momenteel toch op een eenzame hoogte die geen enkele andere switch game kan benaderen op deze moment naar mijn mening.

Onna76 op 31-10-2017 om 19:23 [Niv: 372 / Exp: 18579]
Ik heb totaal geen zin in om in onnozele discussies te gaan maar als groots Zelda fan vond ik BotW maar so-so. Te groot en er gebeurde te weinig. Het zijn beide games van Nintendo, wie heeft het hier over genre

Gast (178.117.126.xxx) op 31-10-2017 om 20:03
Ik had het over genres ja,het zijn toch verschillende of niet? Een discussie gaat over een meningverschil dus ik zie hier niet het onnozele van in. Ik val hier niemand aan ik geef gewoon mijn eigen mening en sommige zullen akkoord gaan andere niet. Dat is net het mooie aan gaming,we hoeven niet allemaal het zelfde spel leuk te vinden er zijn er meer dan genoeg.

Gast (213.127.60.xxx) op 31-10-2017 om 20:31
Heb de game uitgespeeld, maar dan begint de uitdaging echt pas. Hier kan je honderden uren mee spelen en vond het een geweldige game. Of het nou beter is dan voorgaande games kan ik niet zeggen, maar elke 3D Mario game is zo anders en uniek. Deze game heeft ook zeker zijn charmes, maar gaat nu ook al de boeken in als een klassieker. Wat een topjaar voor Nintendo.

Lawliet op 31-10-2017 om 20:32 [Niv: 346 / Exp: 17280]
^Ik

Gast (84.81.18.xxx) op 01-11-2017 om 11:45
Nintendo is goed bezig dit jaar! _O_

Redneckerz (Redacteur) op 01-11-2017 om 12:27 [Niv: 227 / Exp: 11336]
@ Gast 194.78.178:
Ik heb het bewust vaag gehouden, het is immers toch een collega

@ Gast 92.108.244:
Dat kan, het is echter niet de eerste keer dat hij zonder reden controversieel of ''afwijkend'' is. Ik heb wel eens een punt ervan gemaakt toen er een compleet onlogische vergelijking werd gemaakt tussen 2 games. Echt begrijpen deed hij het vervolgens niet, waarna ik het maar liet rusten.

Dus dat cijfer van hem? Weinig verrassend. Staat echter niet in lijn met zijn vorige Mario reviews.

Gast (92.108.244.xxx) op 01-11-2017 om 14:03
Red:

Vind de reviews daar sowieso steeds vaker vaag.
Laat ik het daar ook bij houden want anders gaat het hier een heel ding worden.

Tjonge wat is het genieten deze game !
En ja hoor zoals altijd een Ninteno game zonder bugs.Hoe dan ?! ;)

NL|MegaMika op 26-12-2017 om 23:48 [Niv: 134 / Exp: 6703]
Lachen. Ik lees net mijn oude review van New Super Mario Bros uit 2006 en zie dat ik met deze zin mijn tijd ver vooruit was

“Mario met een Koopa-schild. What's next? Een Goomba met een rode pet?”

http://www.gamed.nl/view/17630


 Pagina: 1

 Reageer
Om te reageren op artikelen hoef je niet geregistreerd te zijn.
Om het forum te gebruiken is registreren echter wel verplicht.


Titel:
Super Mario Odyssey
Type:
Game
Releasedatum:
27-10-2017
Ontwikkelaar:
Nintendo
Uitgever:
Nintendo
Media:








Meer media