Home   Forum   Archief   Redactie   Contact   Bedrijven   Games    
 
  GamedPCPS VitaNintendo 3DSWii UNintendo SwitchPlaystation 3Playstation 4Xbox 360Xbox OneAppMisc    
22 Juli 2018 
(1) 
(0) 
(0) 
(0) 
(1) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(2) 
21 Juli 2018 
(5) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(1) 
(1) 
20 Juli 2018 
(0) 
(1) 
(0) 
(7) 
(0) 
(0) 
(0) 
(1) 
(0) 
(1) 
(0) 
(1) 
(0) 
(0) 
19 Juli 2018 
(4) 
(0) 
(2) 
(2) 
(0) 
(0) 
(4) 
(0) 
(0) 
(0) 
(1) 
(0) 
(0) 
(0) 
18 Juli 2018 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(3) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(1) 
(1) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(3) 
17 Juli 2018 
(0) 
(5) 
(1) 
(0) 
(0) 
(0) 
(1) 
16 Juli 2018 
(0) 
(0) 
(6) 
(0) 
(5) 
(1) 
(0) 
15 Juli 2018 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(2) 
14 Juli 2018 
(2) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(1) 
(0) 
(0) 
(1) 
13 Juli 2018 
(3) 
(0) 
12 Juli 2018 
(2) 
(0) 
(3) 
(0) 
(1) 
(1) 
(1) 
(2) 
(0) 
(0) 
(1) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(1) 
(1) 
(0) 
(4) 
11 Juli 2018 
(0) 
(1) 
(1) 
(3) 
(0) 
(1) 
(10) 
10 Juli 2018 
(2) 
(0) 
(0) 
(5) 
(0) 
(0) 
(6) 
(7) 
09 Juli 2018 
(2) 
(8) 
(0) 
(0) 
(0) 
08 Juli 2018 
(0) 
(0) 
(9) 
(0) 
(1) 
Gamed Gamekalender Juli 2018
[E3] De persconferentie van EA
Gamed Gamekalender Juni 2018
Packshot Sunday - Deel 225
Review:

Mario & Luigi: Superstar Saga + Bowsers Onderdanen


Door Stefan van B op 10-10-2017 om 15:39
Bron: Gamed

Met Mario & Luigi: Superstar Saga bracht Nintendo in 2003 een zeer geliefde Mario RPG uit voor de Game Boy Advance. Nu is de game ook verkrijgbaar als remake voor de Nintendo 3DS. Ondanks de relatief oude leeftijd van veertien jaar is de game inhoudelijk vrijwel onveranderd gebleven, op één nieuwe modus na: Bowsers Onderdanen. Werken Mario en Luigi nog net zo fijn samen als voorheen? Zijn Bowsers Onderdanen een waardige aanvulling op de klassieke titel? Wij pakten onze koffers in en reisden af naar het Booninkrijk om onze conclusies op te maken.

Mario & Luigi: Superstar Saga + Bowsers Onderdanen is een remake die trouw blijft aan het origineel. De game begint als een ambassade vanuit het Booninkrijk arriveert bij het kasteel van Princess Peach om haar een gift van de Booningin te overhandigen. Het blijkt echter een gemene list van de boosaardige heks Cackletta en haar spraakwarrige compagnon Fawful. Ze ontvoeren de stem van Princess Peach, waardoor zij enkel nog in explosieve tekens kan spreken. Al snel komen Mario en – een tegenstribbelende – Luigi toegesneld. In het paleis stuitten ze op Bowser en na een onhandige ontmoeting besluiten ze samen de stem van de prinses terug te halen. Het is het begin van een uiterst vermakelijk en komisch avontuur, dat je met enige regelmaat aan het lachen brengt en je zoet houdt met toegankelijke, doch aanstekelijke gameplay. Leuke aanvulling is dat de game een goede Nederlandse vertaling heeft gekregen, zodat de grappen en grollen ook te snappen zijn voor de jongere spelers.


Superstar Saga is een toegankelijke tactische RPG. Je bent vrij om de spelwereld op eigen tempo te ontdekken, maar zal op bepaalde punten worden tegengehouden door obstakels. Pas later in het spel speel je de vaardigheden vrij om deze obstakels te overkomen. Bij aanvang is de titel nog een redelijke lineaire aangelegenheid, waarin de tijd wordt genomen om je op rustig tempo uit te leggen hoe de gameplay werkt. Deze is namelijk redelijk uniek voor het genre. Je bestuurt vrijwel te allen tijde Mario en Luigi tegelijkertijd. Met een druk op de A-knop voert Mario een actie uit, met de B-knop stuur je Luigi aan. Deze acties variëren van springen en het slaan met een hamer tot het klein slaan van Mario tot mini-Mario en de mogelijkheid voor Luigi om elektrische ballen te maken. Met elke nieuwe vaardigheid wordt de spelwereld weer wat uitgebreider, doordat je nieuwe – soms verborgen – gebieden kunt bereiken en leer je ook nieuwe aanvallen.

Waar je normaal in een tactische RPG een aanval uitkiest en passief toekijkt hoe deze uitpakt, heb je in Superstar Saga een actieve rol. De game vraagt je namelijk om op de juiste momenten de actieknop voor ofwel Mario dan wel Luigi in te drukken. Timing is hierin essentieel. Ben je te vroeg of te laat dan zal je aanval deels mislukken en breng je minder schade aan vijanden aan. Om je te helpen goed te timen zijn er visuele aanwijzingen aan de game toegevoegd, welke in het origineel ontbraken. Dit lijkt het spel makkelijker te maken, maar niets is minder waar. Na meer dan dertien uur speeltijd zit ik nog steeds regelmatig mis, waardoor mijn gevechten toch nog wel eens in de soep lopen. Dat de game zijn tijd neemt om dit allemaal uit te leggen is verre van een probleem. De vermakelijke conversaties en het plot dat telkens nieuwe wendingen neemt houden je aandacht goed bij dit avontuur. Het enige punt is dat je – wanneer je eenmaal negen vaardigheden hebt vrijgespeeld – het lastig wisselen is tussen deze acties. Je kunt met de schouderknoppen heen en weer óf je kunt het touchscreen gebruiken. Laatstgenoemde haalt je uit het ritme van de game en eerstgenoemde duurt soms net wat te lang. Uiteindelijk zal je hier wat behendigheid in krijgen, maar het blijft een kleine smet op een anders erg soepele gameplayervaring.


Geconcludeerd mag worden dat Mario & Luigi: Superstar Saga goed oud is geworden. Hoewel de pixels op de Game Boy Advance uiteraard hun charme hadden, is de 3DS versie voorzien van een eigen en vooral kleurrijk uiterlijk. De gameplay is op minieme wijze aangepast ter bevordering van de speelervaring. Zo kun je nu onder andere conversaties doorspoelen als je geen zin hebt in de soms wat zware dialogen. Naast de visuele stijl en kleine gameplay tweaks is ook de soundtrack van een moderne revisie gezien. De deuntjes zijn nog steeds enorm herkenbaar, maar klinken voller. Liefhebbers van de oude klanken hoeven niet te treuren, want door de game heen kun je audiocassettes verzamelen zodat je ook de originele soundtrack nog kunt beluisteren. Mocht je het origineel hebben gemist dan is Mario & Luigi Superstar Saga op de Nintendo 3DS zeker een aanrader. Wil je het avontuur nog eens herbeleven? Dan is deze nieuwe uitvoering geen verkeerde manier om een vleugje nostalgie te snuiven. Wat echter een smet is op deze fantastische game is de toevoeging van Bowsers Onderdanen.

Hoewel het leuk is dat Bowsers Onderdanen het verhaal vanuit het perspectief van Goomba’s en Shy Guy’s op vermakelijke wijze aanvult, weet de gameplay in deze modus niet te overtuigen. Het is een verder versimpelde tactische RPG, waarbij je enkel invloed uitoefent middels de samenstelling van je team. Het vechtsysteem werkt namelijk met een steen-papier-schaar mechaniek, waardoor er voor elk gevecht andere typen teamleden gerekruteerd moeten worden. Deze karakters moeten wel sterker worden, zodat je veelal aan het grinden bent om je team sterk genoeg te maken voor het volgende gevecht. Tijdens gevechten kan je wel enkele acties uitvoeren om bijvoorbeeld een enkele tegenaanval te vermijden, maar dit staat ver af van het plezier dat je haalt uit de gevechten uit het hoofdspel. Persoonlijk kon ik dan ook weinig plezier in vinden in deze aanvulling. Gelukkig is de modus geen verplicht onderdeel. Na een uur of twee spelen wordt deze geďntroduceerd en kan je vervolgens op elk moment tussen Superstar Saga en Bowsers Onderdanen wisselen. Laatstgenoemde is misschien leuk om te proberen, maar het is Superstar Saga waarvoor je deze titel in huis haalt en een sterke aanvulling is op de Nintendo 3DS najaarslineup.
Beoordeling
85
Mario & Luigi Superstar Saga is in al die jaren niets van zijn charme verloren. De game is ondanks een nieuwe uitstraling en opnieuw opgenomen soundtrack nog steeds goed herkenbaar. De humor is tijdloos en de gameplay is verslavend. Als je de game eenmaal in handen hebt laat je dit avontuur moeilijk weer los.


15:47  Filmtrailer Star Wars: The Last Jedi
15:33  Update PlayStation Store - 09/10/2017
 Reacties (1)
 Pagina: 1
Gast (213.124.117.xxx) op 09-11-2017 om 10:56
Wow!!!!!!!!!

 Pagina: 1

 Reageer
Om te reageren op artikelen hoef je niet geregistreerd te zijn.
Om het forum te gebruiken is registreren echter wel verplicht.


Titel:
Mario & Luigi: Superstar Saga + Bowser's Minions
Type:
Game
Releasedatum:
06-10-2017
Ontwikkelaar:
Nintendo
Uitgever:
Nintendo
Media:

Meer media