Home   Forum   Archief   Redactie   Contact   Bedrijven   Games    
 
  GamedPCPS VitaNintendo 3DSWii UNintendo SwitchPlaystation 3Playstation 4Xbox 360Xbox OneAppMisc    
Belangrijk nieuws 
(0) 
23 Mei 2018 
(3) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(7) 
(0) 
(0) 
(1) 
(0) 
(0) 
(0) 
22 Mei 2018 
(1) 
(2) 
(0) 
(1) 
(0) 
(0) 
(0) 
(1) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
21 Mei 2018 
(0) 
(0) 
(2) 
(0) 
(9) 
20 Mei 2018 
(0) 
(0) 
(0) 
(6) 
19 Mei 2018 
(4) 
(0) 
(5) 
(2) 
(0) 
18 Mei 2018 
(4) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(6) 
(0) 
(0) 
17 Mei 2018 
(8) 
(0) 
(3) 
(3) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(1) 
16 Mei 2018 
(0) 
(0) 
(0) 
(7) 
(3) 
(0) 
(0) 
(0) 
(1) 
15 Mei 2018 
(0) 
(10) 
(0) 
(1) 
(1) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
14 Mei 2018 
(0) 
(3) 
(0) 
(3) 
(1) 
(1) 
(10) 
(5) 
13 Mei 2018 
(5) 
(1) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(1) 
(0) 
(0) 
(1) 
(0) 
12 Mei 2018 
(0) 
(0) 
(7) 
(0) 
(0) 
(0) 
(2) 
(3) 
(1) 
(2) 
(0) 
(0) 
(1) 
(11) 
11 Mei 2018 
(1) 
(0) 
(1) 
(4) 
(0) 
(0) 
10 Mei 2018 
(0) 
(5) 
(1) 
(0) 
(2) 
(5) 
(2) 
(1) 
(3) 
(3) 
09 Mei 2018 
(10) 
(0) 
(0) 
(0) 
(6) 
(3) 
(0) 
08 Mei 2018 
(11) 
(2) 
(0) 
(0) 
(5) 
(2) 
(1) 
(0) 
(0) 
07 Mei 2018 
(0) 
(0) 
(2) 
Pure Farming 2018
Forgotton Anne
Death Road to Canada
Packshot Sunday - Deel 224
Review:

Yakuza Kiwami


Door Stefan van B op 30-08-2017 om 15:23
Bron: Gamed

In december 2005 brachten ontwikkelaar Amusement Vision en uitgever SEGA in Japan de PlayStation 2 titel Ryu Ga Gotoku uit. Nog geen jaar later verscheen de game onder de naam Yakuza in Europa en ontving positieve kritieken. Nu, meer dan een decennia later, kunnen we opnieuw aan de slag met dit avontuur, maar dan als een complete PlayStation 4 remake. Is de game nog steeds een aanrader voor liefhebbers van een goed verhaal, gecombineerd met een Japanse setting, zoals oud-collega Joker destijds schreef?

In het afgelopen decennium heeft Amusement Vision hard gewerkt aan de Yakuza-franchise. Niet alleen is het hoofdverhaal verder gegaan, er zijn ook diverse spin-offs uitgebracht zoals een in de zeventiende eeuw en een ander tijdens een zombie-invasie in hedendaags Tokyo. Meest recent verscheen er een prequel, genaamd [url=http://www.gamed.nl/view/125987]Yakuza Zero[url], die ons liet kennismaken met de beginjaren van hoofdrolspeler Kazuma Kiryu. Het is deze game die de basis vormt voor Yakuza Kiwami, een uitgebreide remake van de originele Yakuza game waar het allemaal mee begon. De term ‘uitgebreid’ is hier zeker niet misplaatst. Niet alleen draait de game op de Yakuza 6 Dragon Engine, er zijn nieuwe zij-activiteiten, extra verhalende scènes om beter in het lopende verhaal te passen en de Japanse stemmen zijn opnieuw opgenomen en nu ook hier in Europa te beluisteren. Yakuza Kiwami is hiermee de beste manier om de originele game te (her)beleven, maar is zeker niet zonder fouten.


Yakuza Kiwami is op enkele aanpassingen na een vrijwel lineaire overzetting van het origineel. Enkele onderdelen zijn echter flink aan datering onderhevig geweest, zeker als je deze vergelijkt met nieuwe games in de franchise. De verhaalstructuur kan nogal eens chaotisch zijn, met diverse tijdsprongen en een rappe introductie van karakters, zodat je als niet ervaren Yakuza speler al snel de draad kwijtraakt. De game durft tevens voor lange periodes jou de controle te ontnemen om met lange filmische scenes – die er dankzij de nieuwe engine erg goed en geloofwaardig uitzien – het verhaal verder te ontvouwen. Dit is geen slecht iets, want het melodramatische verhaal is erg sterk en ook een stuk serieuzer dan in latere Yakuza games het geval is. Wel jammer is dat deze scenes vaak onderbroken worden door herhalende gameplay.

Yakuza Kiwami is een semi open-wereld titel, waarin de hub Kamurocho, een realistische representatie van Tokyo’s red-light district Kabukicho, de hoofdrolspeler is. Het felle neon, de drukbevolkte straten en vele winkels en gelegenheidszaken die je kunt bezoeken maken van Kamurocho een fantastische plaats om in rond te dwalen. De locatie ademt sfeer en zal niet snel vervelen. Het is echter jammer dat de game je voor vele missies van hot naar her laat rennen in dit relatief kleine district. Op locatie volgt vaak een schamele interactie, waarna je weer naar de volgende locatie toe kan. Onderweg zal je echter regelmatig lastig gevallen worden door groepen gangsters, waardoor je – nu zonder laadtijden, zeker een belangrijke verbetering – in een gevecht terecht komt. De game is dan ook geen voorbeeld van een gestroomlijnde speelervaring. Dit is echter niet zodanig hinderlijk dat de game onspeelbaar is, maar het kan zo nu en dan frustrerend zijn.


Andere onderdelen van de gameplay zijn gelukkig wel van verbeteringen voorzien. Het gevechtssysteem is misschien nog wel het belangrijkste aspect dat we onder deze verbeteringen kunnen scharen. Je kunt van begin af aan al direct gebruik maken van Kiryu’s vier unieke vechtstijlen, waartussen je op elk moment kunt wisselen. Zo kan je snel je vechtstijl aanpassen op één sterke vijand of meerdere, minder krachtige vijanden. Kiryu’s unieke Dragon of Dojima stijl zal in het begin echter beperkt zijn qua vaardigheden door verschillende plotgebeurtenissen. Deze krachtige vechtstijl wordt echter uitgebreid door het winnen van gevechten met de unieke en ludieke Goro Majima, die op de meest onverwachtse momenten opduikt om je de les te lezen. Je zult dan ook ten alle tijde Kiryu moeten voorzien van een goede gezondheid en de nodige voorraad aan levensmiddelen, wil je niet compleet overrompeld worden.

Naast het uitbreiden van de Dragon of Dojima vechtstijl kun je ook verworven ervaringspunten inzetten om in verschillende vaardigheidstakken te investeren. Zo kun je onder andere sterke en super gewelddadige finishing moves, meer snelheid en een versterkte levensbalk vrijspelen. Hoewel het vechten de hoofdmoot vormt van Yakuza’s gameplay, zijn er daarnaast nog genoeg afleidingen te beleven in Kamurocho. De originele minigames keren terug, waarbij enkele ook in een lokale multiplayerstand zijn te spelen. Er zijn ook enkele nieuwe activiteiten, waaronder een perverse minigame genaamd Mushiking. Dit is een kaartspel dat zich laat spelen als steen-papier-schaar en waarbij vrouwen in bikini’s – poserend als insecten – het al worstelend tegen elkaar opnemen. Het serieuze en dramatische verhaal staat dan ook nog steeds lijnrecht tegenover absurde en komische minigames die tezamen met het levendige Kamurocho een vermakelijk en fascinerend geheel vormen.


Met Yakuza Kiwami heeft Amusement Vision een meer dan waardige remake gecreëerd van het origineel. Gaten in de verhaallijn zijn aangevuld, waarbij vragen over de emotionele transformatie van jeugdvriend Akira Nishikiyama goed beantwoord worden. Daarnaast geven extra activiteiten en zijmissies meer inhoud aan deze relatief korte – wat terug te zien is in de adviesprijs – Yakuza game, waar je desondanks nog een goede dertig uur mee bezig zal zijn. Minpunten die in onze review uit 2006 naar voren kwamen, zoals het gebrek aan Japanse stemmen en de wat lineaire actie, zijn ook aspecten die in positieve zin zijn veranderd. Met geüpdatete graphics komt de sfeer rondom de Japanse criminele wereld nog sterker naar voren en zijn de karakters een stuk geloofwaardiger. Zodoende is Yakuza Kiwami een remake geworden zoals je ze zelden ziet. Voor spelers die pas vanaf Yakuza 0 zijn gaan spelen is deze game de meest logische om hun Yakuza avonturen mee te vervolgen. Veteranen zullen genieten van de nostalgie en aangebrachte verbeteringen. Yakuza Kiwami is geen perfecte game, maar wel een ontzettend sterke remake.
Beoordeling
80
Yakuza Kiwami is de meest ideale remake van de originele Yakuza game uit 2005. Verbeterde graphics, extra verhalende segmenten en nieuwe content zorgen ervoor dat deze titel de beste manier is om Kiryu’s eerste avontuur opnieuw te beleven. Hoewel de game op sommige punten wat gedateerd aanvoelt, zullen deze het speelplezier van dit sfeerrijke avontuur zeker niet bederven.


14:16  Mario + Rabbids Kingdom Battle
15:07  Launchtrailer Yakuza Kiwami
 Reacties (2)
 Pagina: 1
dantekloon op 30-08-2017 om 18:06 [Niv: 168 / Exp: 8417]
Heb de game nooot op de ps2 gespeeld (waar ik me best diep voor moet schamen) is deze game echt een mega vette remake, heb oo youtuve vergelijkings vids gekeken en kwamen erg goed en sterk overeen.

Naast Wild Arms Alter Code F, Tales of Innocence, Tales of Hearts, Tales of Destiny een erg goede remake ter vegelijking van een aantal remakes dat erg slecht waren.

Heb de game ook binnen vanaf gisteren en vermaak me elke keer weer.

Maar soms zou het ook wel fijn zijn om een afwisseling te zien van omgevingen dan Kamurocho zoals in dat geval Yakuza 0 zich ook afspeelt in Osaka.

Elke deel speelt zich af in Kamurocho maar de wijk verandert nooit. Maar naast dat is het een mega vette serie en kan Yakuza 6 niet snel genoeg komen.


Gast (188.206.68.xxx) op 31-08-2017 om 12:40
Ik heb hem wel op de PS2 gespeeld. De voice acting dub was vreselijk. Engelse mensen die japanse honorifics en namen uitspraken. Af en toe tandenknarsend voor mij.

 Pagina: 1

 Reageer
Om te reageren op artikelen hoef je niet geregistreerd te zijn.
Om het forum te gebruiken is registreren echter wel verplicht.


Titel:
Yakuza Kiwami
Type:
Game
Releasedatum:
29-08-2017
Ontwikkelaar:
Amusement Vision
Uitgever:
SEGA Sammy Holdings
Media:
Meer media