Home   Forum   Archief   Redactie   Contact   Bedrijven   Games    
 
  GamedPCGoogle StadiaVRNintendo SwitchPlaystation 4Playstation 5Xbox OneXboxAppMisc    
24 April 2024 
(0) 
(0) 
23 April 2024 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
22 April 2024 
(0) 
(1) 
(0) 
(0) 
(0) 
(1) 
(1) 
21 April 2024 
(0) 
20 April 2024 
(0) 
(0) 
(0) 
19 April 2024 
(0) 
(1) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
18 April 2024 
(0) 
(0) 
(1) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
17 April 2024 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
16 April 2024 
(0) 
(0) 
(1) 
(1) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
15 April 2024 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(2) 
13 April 2024 
(7) 
(0) 
(0) 
12 April 2024 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
11 April 2024 
(0) 
(2) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
10 April 2024 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
09 April 2024 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
08 April 2024 
(0) 
(2) 
(0) 
06 April 2024 
(2) 
(0) 
(0) 
(1) 
05 April 2024 
(1) 
(0) 
(2) 
04 April 2024 
(3) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
03 April 2024 
(0) 
(0) 
(0) 
(1) 
(0) 
(0) 
(0) 
02 April 2024 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
01 April 2024 
(1) 
(0) 
(3) 
30 Maart 2024 
(1) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(3) 
(0) 
28 Maart 2024 
(0) 
TopSpin 2K25
WWE 2K24
South Park: Snow Day!
Gamed Gamekalender April 2024
Review:

Gears of War 4


Door Rene Groen op 19-10-2016 om 08:51
Bron: Gamed

Een nieuwe game, een nieuwe ontwikkelaar en een nieuwe tijdsperiode. Gears of War 4 mag dan in een hoop dingen nieuw zijn, het verloochent zijn afkomst niet. In veel elementen voelt het nog altijd vertrouwd aan en ze weten hier een goede balans in te vinden.

De Canadese studio The Coalition werkte in diens jongere jaren onder een andere naam aan de Facebook game Relic Rescue en Microsoft Flight. Niet echt namen waar we direct enthousiast van werden. Toen in 2014 bekend werd dat Microsoft de Gears of War rechten van Epic Games had overgenomen begon het balletje echter te rollen. Rod Fergusson, de man die de eerdere ontwikkeling van Gears of War titels overzag, werd aangetrokken, de ontwikkelaar kreeg een andere naam en het primaire doel was om een nieuwe Gears of War titel te ontwikkelen. Tussentijds werd ervaring opgedaan met Gears of War: Ultimate Edition en nu is het dan eindelijk zover; de verschijning van het vierde deel!


Het verhaal is een voortzetting van de eerdere delen, toch is enige voorkennis niet vereist om het te begrijpen. Het is inmiddels vijfentwintig jaar geleden dat er werd afgerekend met de Locust en de gevolgen zijn nog altijd zichtbaar. De COG heeft nederzettingen gebouwd waarin de mensheid zich grotendeels heeft teruggetrokken. Buiten deze poorten heersen er stormen wiens elektriciteit een minstens zo groot gevaar vormen als de vijanden van weleer. Deze aparte gewaarwording heeft ervoor gezorgd dat het de mensen verboden is zich buiten deze muren te begeven. Dit valt niet bij iedereen even goed. Een groepering onder de naam 'The Outsiders' zien niets in deze verplichtingen en besluit zich af te zetten tegen hun regelgeving en onttrekken zich van de nieuw gevormde samenleving. Onder deze groep vinden we de zoon van Marcus, JD Fenix, zijn vriend Delmont Walker, de pittige dame Kait Diaz en haar oom Oscar. Uiteindelijk speelt ook oudgediende Marcus Fenix weer een grote rol, het hoe, wat en waarom mag je zelf gaan ondervinden.

Om te overleven plunderen The Outsiders voornamelijk in aanbouw zijnde nederzettingen van de COG. Dit gaat niet zonder slag of stoot aangezien ze veelal onder bewaking staan van DeeBees. Deze robots vormen slechts het opstapje naar een veel groter gevaar in de vorm van The Swarm. Helaas moeten we concluderen dat de innovatie hier wat lijkt te ontbreken bij de ontwikkelaar. Veel van de vijanden waar je mee te maken krijgt zijn toch veelal herbewerkingen van de Locust. Dit maakt het plezier om met ze af te rekenen er gelukkig niet minder om. De Lancer keert terug, evenals andere bekende wapens, maar krijgen gelukkig bijval van enkele nieuwe exemplaren. De Buzzkill vuurt bijvoorbeeld cirkelzaagbladen af terwijl de Overkill een shotgun betreft met dubbele vuurkracht; zowel bij het indrukken als het loslaten van je trigger.


Een zekere vorm van herkenning vinden we ook terug in de locaties die je bezoekt. Begrijp me niet verkeerd, het is niet alsof de ontwikkelaar kopieën heeft gemaakt van de eerdere games, we doelen vooral op de opzet. Wanneer je een ruimte tegen komt waar veel cover te vinden is kun je er donder op zeggen dat de vijand zijn gezicht spoedig laat zien. Na met ze afgerekend te hebben vervolg je de weg om dit proces gedurende vijf Acts te blijven herhalen. Door de brute actie zal de verveling niet snel toeslaan en valt het herhalende concept misschien niet eens zo op, toch zijn het aantal echt memorabele momenten wat spaarzaam. Dit betekent overigens niet dat ze geheel afwezig zijn. Neem bijvoorbeeld een stuk waar je vecht te midden van een storm. Nog niet rekening houdend met de wind wierp ik een granaat richting een groep vijanden, enkel om deze af te zien wijken en voor de voeten van een teamgenoot te zien belanden.

Dat je, mede door dit soort momenten, voortdurend op het puntje van je stoel zit is ook toe te wijzen aan de AI van je vijanden. Ze doen nooit domme dingen, proberen je uit cover te krijgen – al dan niet door dit te vernietigen – en maken omtrekkende bewegingen. Gelukkig kun je altijd terugvallen op je teamgenoten, er waren slechts enkele spaarzame momenten waarop ze vergaten hun rol goed uit te voeren. Het is overigens wel aan te raden om het spel coöperatief – al dan niet in split-screen – of in ieder geval op een hoge moeilijkheidsgraad te spelen. Je metgezellen doen soms zo goed hun werk dat ze je altijd weer op de been helpen. Tevens is de game op deze moeilijkheidsgraad in zo'n tien uur uit te spelen en dit aantal loopt toch wat uren terug als je een makkelijkere stand kiest.


Door het bovenstaande voelt Gears of War 4 aan als een best-of van de serie. Hoewel de karakters iets minder indruk maken als die uit de eerdere delen is het vooral weer genieten van de heerlijke actie. Niet door je compleet te verrassen maar juist door je meer te geven van dat wat in het verleden al zo goed werkte. Dit alles is omarmd door een verhaal dat de perfecte binding vormt met het verleden zonder dat het script ineens Oscarwaardig is geworden. Waar wel een prijs voor uitgereikt zou mogen worden zijn de graphics. De verschillende omgevingen zijn werkelijk schitterend en het is duidelijk dat er aan ieder detail evenveel aandacht is besteed. Of het nu de vijanden, de hoofdkarakters of de vergezichten zijn, de ontwikkelaar heeft er duidelijk alles aan gedaan om een indrukwekkend schouwspel te presenteren waarin de framerate solide overeind blijft. Gamers die de mogelijkheid hebben om HDR weer te geven op hun TV worden ook nog eens verwend met extra aangezette lichteffecten die het geheel nog net even wat indrukwekkender maakt. Petje af.

Naast de singleplayer kunnen er uiteraard nog tientallen, zo niet honderden uren in de Horde 3.0 en multiplayer modi worden gestopt. In basis is de nieuwe Horde niet anders dan voorheen. Spelers worden in een map geplaatst en krijgen golven vijanden op zich afgestuurd die je moet af zien te weren, met na iedere tiende wave een eindbaas. Het verschil tussen de spelers werd vaak bepaald door de individuele kwaliteiten, de mogelijkheden zelf waren namelijk identiek. Toch proberen ze dit nu te vernieuwen met de introductie van vijf klassen: Soldier, Scout, Sniper, Engineer en Heavy. Spelers krijgen hun eigen specialismen, zo kan een Engineer bijvoorbeeld makkelijker reparaties doorvoeren en een Sniper is beter in het maken van headshots. Iedere klasse bevat zijn eigen unieke Skill Cards. Aan het begin van de match kun je er drie selecteren en bij hogere levels kun je dit verhogen tot vijf. Deze kaarten verhogen je kwaliteiten, tegelijkertijd betekent het echter niet dat ook de wapens uniek zijn. Een Sniper kan weliswaar beter omgaan met een snipergeweer, dit betekent niet dat de andere klassen geen gebruik kunnen maken van dit wapen. Een andere grote rol binnen Horde is weggelegd voor de Fabricator, te vergelijken met een 3D-printer. Door met vijanden af te rekenen scoor je Power die je bij dit draagbare apparaat in kunt ruilen voor barrières, wapens en andere defensieve middelen die je vrij op de map kunt plaatsen.


In de multiplayer zien we een terugkeer van alle bekende en geliefde modi, met de aanvulling van Dodgeball, Arms Race en Escalation. De naam van eerstgenoemde geeft al goed weer wat je mag verwachten. Je speelt in twee teams van vijf spelers en neergeschoten metgezellen mogen opnieuw het strijdveld betreden als je een tegenstander weet om te leggen. De potjes blijven hierdoor tot het laatste moment spannend. Mijn persoonlijke favoriet was Arms Race, wat we nog het beste kunnen vergelijken met Gun Game. Teams starten allemaal met een Boomshot en werken zich via onder andere de Torque Bow, Lancer en Hammerburst op naar de Boltok. Lukt het je om drie kills te maken met ieder van de dertien wapens, dan heb je gewonnen. Als laatst is er Escalation, een mode die geïnspireerd is door eSports. Iedere speler start met een Lancer en Gnasher, zonder verdere loadout. De respawntijd bedraagt in het begin nog tien seconden, maar na iedere ronde zal hier twee seconden bij worden opgeteld. De impact van je dood zal hierdoor na verloop van tijd steeds beter voelbaar zijn. Het moge duidelijk zijn dat het vasthouden van een capture point op dit moment steeds lastiger zal worden.

Door Horde en de multiplayer te spelen verzamel je Credits, de in-game valuta waarmee je kaarten kunt kopen. Deze kaarten spelen weer diverse extra's vrij zoals nieuwe karakters, emblemen en skins voor je wapens. Ben je het niet eens met de verkregen kaarten? Dan kun je deze inruilen voor Scrap, het materiaal waarmee je specifieke kaarten kunt craften. Saillant detail is dat je deze Credits ook kunt verkrijgen tegen inwisseling van Euro's. Microtransacties die gelukkig geen pay-to-win model hanteren, maar niet door iedereen enthousiast ontvangen zullen worden.


We hebben de conclusie eigenlijk al meermaals door laten schemeren in onze review. Gears of War 4 is het beste wat de franchise te bieden heeft. Niet door het op de schop te gooien en de zaken compleet anders aan te pakken. In plaats daarvan pakken ze de basis en breiden ze hier verder op uit. Het resulteert in een verhaal dat ondanks zijn anti-climax - het einde is duidelijk bedoeld als opstapje naar Gears of War 5 - perfect aansluit bij het verleden. Wel mag de ontwikkelaar verweten worden dat ze soms iets teveel doorslaan in het vertrouwde. De opzet van de game, waarbij je van ruimte tot ruimte loopt en afrekent met vijanden, en de vijanden hadden iets meer afwisseling mogen gebruiken. De echte verrassing ontbreekt dan ook op dit vlak, maar krijgt een ruimschootse compensatie door de indrukwekkende graphics en het heerlijke geluid.
Beoordeling
90
Gears of War 4 is een godsgeschenk voor fans van de eerdere delen. Een aansluitend verhaal, schitterende graphics, heerlijke actie en genoeg multiplayer modi om je maanden bezig te houden. Dat het allemaal wel erg vertrouwd aanvoelt en het einde nogal abrupt is zijn de enige smetjes op een verder heerlijke game.


09:22  RIDE 2
19:15  Batman: Return to Arkham Launchtrailer
 Reacties (13)
 Pagina: 1
Gast (143.179.98.xxx) op 19-10-2016 om 10:57
En weer poept de xbox een dikke triple A. Waar blijft Sony?? Oh ja VR veel succes jongens

Rene Groen (Eindredacteur) op 19-10-2016 om 11:00 [Niv: 747 / Exp: 37333]
Laten we het gewoon lekker over Gears of War 4 hebben zonder direct de vergelijkingen te trekken met andere partijen.

Gast (143.179.98.xxx) op 19-10-2016 om 11:17
Sorry Rene😊 vind het gewoon grappig hoe de xbox door velen wordt benadeeld. Terwijl het echt een dijk van een console is

Rene Groen (Eindredacteur) op 19-10-2016 om 11:23 [Niv: 747 / Exp: 37333]
Wij laten de games gewoon voor zich spreken, niet de console of de naam die eraan hangt. De PlayStation 4 heeft in het najaar inderdaad minder exclusives maar daarentegen weer VR wat bij de Xbox One ontbreekt. Zo komt een ieder toch aan zijn trekken zou je zeggen.

Gast (143.179.98.xxx) op 19-10-2016 om 11:25
Uhh nee ben ik Totaal niet mee eens. VR cmon Rene valt me tegen van je.

Gast (143.179.98.xxx) op 19-10-2016 om 11:26
Minder exlusives??? Wat dacht je van geen enkele echte triple A's aub niet met die Japanse meuk komen

Rene Groen (Eindredacteur) op 19-10-2016 om 11:28 [Niv: 747 / Exp: 37333]
Een discussie die ik graag met je voort zet op het forum (maak gerust een thread aan), maar niet langer onder deze review ga voeren, zoals ik al eerder zei. Vanaf nu dus graag weer ontopic.

MaartenL (Redacteur) op 19-10-2016 om 14:45 [Niv: 472 / Exp: 23598]
Hmmmm.... Heb aardig genoeten van deel 1 & 2 maar vind 70 € toch wel veel voor een digitale PC versie.

Natuurlijk kan ik wachten tot de prijs dropt maar dan zakt natuurlijk ook het multiplayer aantal en MS store kennende gaat die prijsdrop niet snel gebeuren...

Dilemma >_<

Alpha Centyros op 19-10-2016 om 17:35 [Niv: 43 / Exp: 2166]
Ik vind dit echt een prachtspel! De 'horror-elementen' doen me erg denken aan deel 1, en de vijanden zijn divers en heel interessant. Ik vind het in ieder geval al een beter spel dan deel 3

De hoofdpersonen vind ik echter minder boeiend, vooral omdat de 'chemistry' in de groep erg geforceerd lijkt, met name door slechte grappen die vaak de plank misslaan en oninteressante dialogen.

Gast (90.34.86.xxx) op 19-10-2016 om 17:56
Echt een goede game. Dat Xbox Play Anywhere werkt ook perfect hier op mijn PC!

Gast (94.208.171.xxx) op 19-10-2016 om 20:00
Microsoft heeft wekelijks kortingen op Xbox One titels. Daar dit een play anywhere titel is gelden deze kortingen ook op de Windows 10 versie. Vaak geven rond de momenten van de steam sale (summer en christmas) redelijke kortingen op wat nieuwere titels. Verwacht dus rond kerst Gears voor rond de 40.

Maar waarom wachten op de microsoft store. De key staat nu al voor rond de 48 euro op verschillende key sites. Gewoon ff naar allkeyshop.com.

Zuigertje op 20-10-2016 om 12:22 [Niv: 118 / Exp: 5884]
Screenshots lijken fake. Bijzonder hoge resolutie en AA.

Als het toch echte zijn dan zijn de graphics op xbox1 toch beter dan ik had verwacht.

Gast (87.237.28.xxx) op 20-10-2016 om 15:48
Echt een top game! Speelt zich heerlijk weg. Heb hem trouwens op internet gekocht voor 45 euro.

 Pagina: 1

 Reageer
Om te reageren op artikelen hoef je niet geregistreerd te zijn.
Om het forum te gebruiken is registreren echter wel verplicht.


Titel:
Gears of War 4
Type:
Game
Releasedatum:
11-10-2016
Ontwikkelaar:
The Coalition
Uitgever:
Microsoft
Media:








Meer media