Home   Forum   Archief   Redactie   Contact   Bedrijven   Games    
 
  GamedPCGoogle StadiaVRNintendo SwitchPlaystation 4Playstation 5Xbox OneXboxAppMisc    
18 Maart 2024 
(0) 
(0) 
16 Maart 2024 
(0) 
(5) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
15 Maart 2024 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
14 Maart 2024 
(0) 
(0) 
(2) 
(0) 
(2) 
(2) 
13 Maart 2024 
(0) 
(6) 
(0) 
(0) 
(0) 
12 Maart 2024 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
11 Maart 2024 
(1) 
(0) 
(0) 
10 Maart 2024 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(5) 
09 Maart 2024 
(0) 
(0) 
(1) 
(0) 
(0) 
08 Maart 2024 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
07 Maart 2024 
(0) 
(0) 
(1) 
(0) 
(0) 
06 Maart 2024 
(0) 
(1) 
(1) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(2) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(3) 
(0) 
(0) 
(3) 
05 Maart 2024 
(0) 
(0) 
(2) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
04 Maart 2024 
(0) 
(0) 
(0) 
(9) 
03 Maart 2024 
(2) 
02 Maart 2024 
(0) 
(0) 
(2) 
(0) 
(3) 
(0) 
01 Maart 2024 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(2) 
(0) 
29 Februari 2024 
(0) 
(1) 
(1) 
(0) 
(0) 
(0) 
(1) 
(0) 
(0) 
28 Februari 2024 
(2) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(1) 
27 Februari 2024 
(2) 
(0) 
(0) 
(0) 
(1) 
(0) 
(0) 
(0) 
(2) 
26 Februari 2024 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(1) 
24 Februari 2024 
(0) 
(0) 
Skull and Bones
Banishers: Ghosts of New Eden
Wo Long: Fallen Dynasty - Complete Edition
Helldivers II
Hands-On:

World of Warships


Door Cor op 23-03-2015 om 07:07
Bron: Gamed

Nadat ontwikkelaar Wargaming zich al eerder gericht heeft op gevechten op het land (World of Tanks) en in de lucht (World of Warplanes) is het op zich logisch dat ze zich ook gaan bezig houden met zeegevechten. Wij konden alvast bezig met de beta van World of Warships en blikken vooruit naar wat deze game gaat brengen.

World of Warships (WoWS) volgt dezelfde structuur als de eerdere titels van Wargaming, en wie daarmee bekend is zal dan ook veel aspecten herkennen. Net als de vorige games is het een free-to-play titel die zich richt op oorlogsvoertuigen van rond halverwege de twintigste eeuw. In dit geval dus schepen. De game wordt in teams van twaalf schepen gespeeld, waarbij het doel van een match is om alle schepen van het andere team te vernietigen of om bepaalde gebieden in bezit te nemen of te verdedigen. De schepen zijn ingedeeld in een tiental verschillende niveaus, en om een schip van een hoger niveau vrij te spelen moet je eerst genoeg ervaring verdienen met het voorgaande schip. Ook kan je betere uitrusting voor schepen kopen en je kapitein op bepaalde vaardigheden trainen om hem effectiever te maken. Op deze manier groei je van vrij kleine en zwakke schepen door naar de echt grote monsters.


Nu ja, vrij klein en zwak valt nog wel mee. Zelfs het kleinste schip weegt vele tonnen. En dat is ook meteen een van de dingen waarin WoWS zich onderscheid van z’n voorgangers. World of Warplanes (WoWP) en World of Tanks (WoT) zijn snellere games omdat de voertuigen wendbaarder zijn. In WoWS moet je voorzichtiger plannen. Het duurt een tijd voordat een schip in beweging komt en afremt, dus een manoeuvre waarbij je snel achter een eilandje tevoren komt, een salvo afvuurt, en weer teruggaat is lastig uit te voeren. De draaicirkel van je schepen is ook enorm. Vooruit denken is al belangrijk bij WoT, maar wil je hier niet klem komen te zitten tussen de vijanden is het hier nog belangrijker. Hoewel ze log zijn werkt de besturing van de schepen eenvoudig. Net als de andere titels is de besturing vrij arcade, omdat de nadruk ligt op strategie en actie, niet op simulatie.

Schepen zijn ingedeeld in meerdere klassen. De lichtste klasse is de destroyer. Klein, snel en met zwakke kanonnen uitgerust lijken ze in eerste instantie de rol van scout te vervullen, net als de lichte tanks in WoT. Dat is voor een groot deel waar, maar destroyers zijn ook nog voor een ander doel bruikbaar: ze zijn uitgerust met torpedo’s, waardoor ze zelfs voor grote schepen een gevaar kunnen vormen. Doordat torpedo’s een schip onder water beschadigen zijn ze erg geschikt om schepen mee te laten zinken. Het enige nadeel is dat ze enorm traag zijn en daardoor te ontwijken door het doelwit, temeer omdat ze in de HUD duidelijk aangegeven worden. De truc is dus om met je destroyer dichtbij genoeg te komen en te anticiperen waar een schip gaat zijn.

Cruisers zijn een slagje groter, met sterkere kanonnen en ook regelmatig uitgerust met secundaire wapens, zoals luchtafweergeschut (want ja, vliegtuigen spelen ook een rol in deze game). Secundaire wapens worden in de game automatisch bediend. Cruisers zijn snel genoeg om op destroyers te jagen en om zo te proberen de grotere battleships te verdedigen. Deze battleships zijn de sterkste schepen die het spel te bieden heeft. Uitgerust met een batterij aan kanonnen en zware bepantsering zijn dit gevaarlijke schepen om bij in de buurt te komen. Ze hebben het nadeel dat ze erg traag zijn, langzaam herladen, en door het enorme gewicht erg langzaam hun koers of snelheid kunnen veranderen. Doordat er zoveel geschut op het schip aanwezig is kan je tegen meerdere schepen tegelijk vechten; terwijl bijvoorbeeld de voorste kanonnen herladen kan je met de kanonnen aan de achterkant een ander schip op de korrel nemen.


In de beta is het enkel Japan dat battleships heeft. Amerika, de andere natie die in de beta aanwezig is, heeft in plaats van battleships een serie vliegdekschepen. Wanneer je met een vliegdekschip speelt gaat de game over in een strategisch overzicht. Je ziet de kaart van bovenaf en geeft bevelen aan je eigen schip en aan de vliegtuigen door op de kaart te klikken. Een vliegdekschip heeft verschillende soorten vliegtuigen aan boord, zoals jagers en torpedobommenwerpers. Deze gebruik je om je eigen schepen te verdedigen, op zoek te gaan naar vijandelijke schepen, vijandelijke vliegtuigen neer te halen en uiteraard om torpedo’s op vijandelijke slagschepen af te sturen. Wanneer je je schip ver buiten de strijd houdt is het makkelijk om in leven te blijven, maar moeten je vliegtuigen verder reizen en kost het dus veel meer tijd om te herladen. Om effectiever te spelen moet je dus dichter bij de strijd zijn en goed opletten of je niet geflankeerd wordt door destroyers, omdat de vliegdekschepen absoluut niet kunnen manoeuvreren en dus hele makkelijke doelwitten zijn.

Schepen hebben zo hun eigen sterktes en zwaktes, waarbij het ene type schip erg effectief is tegen een ander type. Om de overwinning te behalen is samenwerken dan ook belangrijk. Zoals gebruikelijk in games van Wargaming word je willekeurig in teams ingedeeld en zit je dus met vreemdelingen in een match, hoewel je wel twee mensen kan meebrengen. De communicatie wil hierdoor nog wel eens wat te wensen over laten en het spel wordt soms iets te veel ‘ieder voor zich’, maar het is te hopen dat dat beter wordt naarmate de player base wat meer ervaring in de game krijgt.

World of Warships is niet enkel een World of Tanks op zee. Zoals eerder gezegd komt dat deels doordat de game langzamer is, maar ook vanwege andere redenen heeft de titel een andere dynamiek. Gevechten duren bijvoorbeeld langer doordat de schepen meer klappen kunnen opvangen (een torpedo-aanval daargelaten). Dit geeft weer meer tijd voor andere schepen om te kunnen assisteren. Het betekent ook dat terwijl een gevecht zich afspeelt er om je heen veel kan veranderen. Opletten en blijven kijken waar andere schepen zijn en zich naartoe bewegen is dan ook belangrijk om te bepalen hoe je de strijd tot een goed einde moet brengen.


World of Warships heeft veel herkenbare elementen, maar lijkt ook genoeg anders te doen om op zichzelf te kunnen staan. De titel bevat goed uitgewerkte klassen en vereist meer planning in je aanpak dan de andere games uit de serie. Wat de content betreft ontbreekt er nog het een en ander. Er moeten nog schepen van andere landen worden toegevoegd, de selectie kaarten is vrij klein en er mist bijvoorbeeld nog een tutorial, maar de basis voelt goed. Op grafisch gebied is de game indrukwekkend: de schepen ogen en voelen massief en zijn gemaakt met een goed oog voor detail. De omgevingen bestaan voornamelijk uit lucht, water en eilandjes, maar door goede effecten krijg je mooie, zonnige plaatjes voorgeschoteld. Een idylle die verstoord wordt door rokende en brandende wrakken, want het blijft toch echt om oorlog voeren draaien.


14:49  Batman: Arkham Knight komt drie weken later
07:07  Infinity Runner brengt ons ruimte weerwolven
 Reacties (0)
Geen reacties gevonden

 Reageer
Om te reageren op artikelen hoef je niet geregistreerd te zijn.
Om het forum te gebruiken is registreren echter wel verplicht.


Titel:
World of Warships
Type:
Game
Releasedatum:
17-09-2015
Ontwikkelaar:
Wargaming.net
Uitgever:
Wargaming.net
Media:








Meer media