Home   Forum   Archief   Redactie   Contact   Bedrijven   Games    
 
  GamedPCGoogle StadiaVRNintendo SwitchPlaystation 4Playstation 5Xbox OneXboxAppMisc    
19 April 2024 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
18 April 2024 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
17 April 2024 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
16 April 2024 
(0) 
(0) 
(1) 
(1) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
15 April 2024 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(2) 
13 April 2024 
(7) 
(0) 
(0) 
12 April 2024 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
11 April 2024 
(0) 
(2) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
10 April 2024 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
09 April 2024 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
08 April 2024 
(0) 
(2) 
(0) 
06 April 2024 
(2) 
(0) 
(0) 
(1) 
05 April 2024 
(1) 
(0) 
(2) 
04 April 2024 
(3) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
03 April 2024 
(0) 
(0) 
(0) 
(1) 
(0) 
(0) 
(0) 
02 April 2024 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
01 April 2024 
(1) 
(0) 
(3) 
30 Maart 2024 
(1) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(3) 
(0) 
28 Maart 2024 
(0) 
(0) 
(0) 
(2) 
(0) 
(1) 
27 Maart 2024 
(3) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
26 Maart 2024 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(1) 
(0) 
(0) 
WWE 2K24
South Park: Snow Day!
Gamed Gamekalender April 2024
Rise of the Ronin
Review:

Helldivers


Door Joni Philips op 05-03-2015 om 13:43
Bron: Gamed

Er verscheen nog nooit een goede Starship Troopers game. Ontwikkelstudio Arrowhead Game Studios wil daar nu verandering in brengen met Helldivers, een game die zich met momenten duidelijk spiegelt aan de iconische Paul Verhoeven film.

Super Earth. Het is een stoere naam voor de toekomstige versie van de Aarde die centraal staat in Helldivers. De Aarde is nu een echt bolwerk van wolkenkrabbers dat volledig volgebouwd is. Het is dus logisch dat de mensheid zich waagt aan ruimteverkenning, maar het leidt al snel tot problemen wanneer de mensheid in aanraking komt met drie vijandige rassen zodat er een oorlog ontstaat met de Bug, de Cyborg en de Illuminate rassen. Het verhaal is op zich niet zo belangrijk, dagboeken en dergelijke geven extra informatie over de relatie van de mensheid met de buitenaardse wezens, maar het wordt nergens expliciet bovengehaald. Het wordt wel snel duidelijk hoe Arrowhead zich liet inspireren door Starship Troopers. De game opent dan ook met een gelijkaardige propagandavideo om te tonen hoe goede burgers zich verzetten tegen de vijandelijke Bugs. Het is een handige manier om meteen de juiste sfeer te zetten.

Het genadeloos uitmoorden van de Bugs, de Cyborgs en de Illuminate is namelijk het enige echte doel. De speler springt van missie naar missie - waarbij die willekeurig aangemaakt worden - waarin de speler steeds enkele objectieven tot een goed einde moet brengen. Je kunt hierbij denken aan het ophalen van informatie, het veroveren van een specifiek punt of het vernietigen van een vijandelijke basis. Je volgt de actie van bovenaf waarbij je rondloopt met de linker stick en richt met de rechter. Het is echter geen volledige twin-stick shooter, het is nog steeds belangrijk om de schouderknoppen te gebruiken om te schieten en je kunt best zoveel mogelijk vijanden vermijden. Je kunt hierin eveneens niet eindeloos schieten, je bent beperkt door je hoeveelheid munitie. Het is dan ook kwestie om zo accuraat mogelijk te schieten en zo min mogelijk kogels te verspillen. Je moet zelfs het herladen goed timen want je verliest munitie als je herlaadt voor je 'munitieclip' volledig leeg is.


Het managen van je beperkte resources - je hebt twee wapens met beperkte munitie en enkele granaten - om een missie tot een goed einde te brengen. Melee kan helpen tegen kleinere vijanden, maar het is geen optie tegen de sterkere vijanden. Er zijn gelukkig ook Stratagems aanwezig die je toelaten om hulp van buitenaf in te roepen. Het gaat dan bijvoorbeeld om een levering van munitie of de installatie van een automatische turret. Je kunt misschien de vergelijking maken met een cheatcode omdat je hier eveneens een lange code moet indrukken - die gelukkig wel wordt getoond op het scherm - maar je kunt ze maar beperkt gebruiken en het duurt steeds even voor je het effect merkt. Je moet bijvoorbeeld een seconde of tien wachten op de levering van je munitie waarbij je dan ook nog moet opletten dat je niet wordt verpletterd door de neervallende container. Je zult dan ook steeds moet nadenken waar en wanneer je een Stratagem wil inzetten.

Helldivers is natuurlijk niet de allereerste game in het genre, zie bijvoorbeeld Alien Breed, maar het weet zich te onderscheiden door de nadruk op coöperatieve spelvormen. Het is perfect mogelijk om Helldivers compleet alleen en offline te spelen, maar het is geen volledige ervaring. Je beleeft op deze manier juist de minste pret. Helldivers is opgebouwd rond een grootse online campagne waarin spelers wereldwijd samenwerken om vijandelijke planeten aan te vallen. Je voert oorlog op drie strijdfronten waarbij de gemeenschappelijke prestaties de algemene vooruitgang bepalen. Het is mogelijk dat de oorlog zeer vlot verloopt en snel is afgelopen wanneer iedereen zijn uiterste best doet, maar de vijanden kunnen evenzeer een grote slag slaan zodat ze zich een weg kunnen banen naar Super Earth. Het werkt uitstekend om de betrokkenheid met de andere spelers te verhogen, zelfs zonder dat je ooit samenspeelt met hen.


Het is gemakkelijk om een missie alleen aan te vatten maar je vooruitgang wordt op die momenten meegenomen in de algemene vooruitgang. Je levert dus steeds een kleine bijdrage aan eventuele overwinningen. De game is echter niet geschikt voor een einzelgängers, wat duidelijk te merken is aan de moeilijkheidsgraad. Helldivers is zelfs tijdens de gemakkelijkste missies zeer moeilijk wanneer je alleen aan de slag gaat. Er is niemand om je te helpen wanneer je herlaadt, wanneer je probeert een Stratagem te gebruiken of wanneer je zonder munitie komt te zitten. Je bent dan ook praktisch onbeschermd op de belangrijkste punten van een missie zodat plannen een grote factor wordt. Je beseft dan ook snel dat Helldivers vooral coöperatief de nodige voldoening schenkt. Het spel ondersteunt een mix van vier offline en online teamgenoten die samen proberen een missie tot een goed einde te brengen, wat dankzij de chaos van vriendelijk vuur de pret oplevert.

Je ziet ook snel dat de game opgebouwd is richting die samenwerking. Het is belangrijk om te overleggen over wie mag herladen, wie beschermd moet worden en zelfs wie in een bepaalde richting mag schieten. Het zou namelijk dom zijn om te sterven doordat je wordt geraakt door een medespeler. Het is daarom ook dat opties zoals kruipen aanwezig zijn, het zorgt ervoor dat je altijd kunt ontsnappen aan je eigen helpers. Je wordt tegelijkertijd ook flink beloond voor samenwerking. Je zult jezelf snel in niveau zien stijgen terwijl je willekeurig aangemaakte missies tot een goed einde brengt met beloningen als nieuwe wapens, nieuwe vaardigheden en extra opties om het uiterlijk van je personage aan te passen. Je kunt bijvoorbeeld een andere helm dragen om je visueel te onderscheiden van de medespelers. Je krijgt zelfs een cape om te dragen zodat je echt stijlvol bent.


Arrowhead ontwikkelde een PlayStation 3, een PlayStation 4 en een PlayStation Vita versie van Helldivers waarbij de game cross-buy, cross-play, cross-save en cross-chat is. Je krijgt dus alle versies voor de prijs van één waarna je savegames kunt uitwisselen en kunt spelen met spelers op de andere platforms. Het is echter duidelijk dat de drie versies niet evenwaardig zijn. Het is natuurlijk logisch dat de PlayStation 4 variant de knapste versie betreft, maar de PlayStation Vita versie is een duidelijk zwart schaap in vergelijking met typische cross-platform games. Er zijn grote framerate problemen wanneer je met andere spelers samenspeelt, zodat de game met momenten onspeelbaar is. Er zijn daarnaast ook problemen met de besturing, het gooien met granaten bijvoorbeeld werkt allesbehalve vlot dankzij het gebruik van het aanraakscherm. Het is dan ook aan te raden om de game over te slaan indien je alleen beschikt over een PlayStation Vita.

Het is een groot verschil met de PlayStation 3 en PlayStation 4 versies, waar de game - ongeacht het aantal spelers - moeiteloos zijn framerate behoudt. Het is een belangrijke factor in een game die zo meedogenloos is als Helldivers, want het missen van een enkele vijand betekent een snel einde voor jouw militaire carrière. Het zorgt ervoor dat het overwinningsdeuntje aan het einde van een missie zo perfect en zo bevrijdend klinkt. Het is het teken dat je weer een match hebt overleefd en dat je trots op jezelf mag zijn. De game is op audiovisueel vlak ook zeker een hoogvlieger met leuke effectjes, opzettelijk lachwekkende dialogen en solide achtergrondmuziek. Het spel wordt echter in de steek gelaten door het allesbehalve opmerkelijke design van de vijanden. Het is een grote zwakke plek voor een game die op andere momenten zo charmant is.

Arrowhead Game Studios kent een succesvol PlayStation debuut. Het bedrijf levert in samenwerking met Sony Computer Entertainment een verslavende multiplayer-shooter af. Helldivers kan zowel alleen als met andere spelers worden gespeeld maar het is duidelijk dat de game alleen tot zijn recht komt in die multiplayer. Het geeft er een adrenalinerijke mix van actie en strategie waarin perfecte samenwerking is vereist om ook maar een kans te maken in de moeilijkste missies. Helldivers is dus een aanrader voor iedereen met zin in uitdaging en enkele extra controllers voor zijn vrienden.
Beoordeling
Gameplay   90
Sound   90
Graphics   75
Replay   95

Helldivers is een excellente multiplayer-shooter.
90


14:06  Dragon Age schrijver aan nieuw project
07:10  Update PlayStation Store - 04/03/2015
 Reacties (0)
Geen reacties gevonden

 Reageer
Om te reageren op artikelen hoef je niet geregistreerd te zijn.
Om het forum te gebruiken is registreren echter wel verplicht.


Titel:
Helldivers
Type:
Game
Releasedatum:
04-03-2015
Ontwikkelaar:
Arrowhead Game Studios
Uitgever:
Sony Interactive Entertainment
Media:








Meer media